Friday, 31 December 2004

Updates

Assalammualaikum dan selamat sejahtera.


Alhamdulillah, plan travel untuk holiday kali ni berjalan dengan lancar. Kira2 13 hari berturut-turut aku gi jalan2.Tempat2 yang aku gi adalah:

  • Cardiff
  • Kampung Melayu Southampton Jaya
  • London
  • Newcastle & Melrose

Sekarang ni tibalah masanya untuk get organised. Assingments, homeworks dan revision semuanya menanti giliran untuk diselesaikan dalam masa 10 hari bermula hari ni.

InsyaaAllah aku akan masukkan catatan perjalanan aku sepanjang cuti nih.

Sunday, 12 December 2004

Bosan

Ah. Bosan gile lah tak berblog. Nampaknya cuti berblog ni mmg satu benda yang tak best. Oleh itu, hari ni aku nak tulis gak. Ha ha. Biarpun exam dah nak dekat, tapi kalau takat beberapa minit tulis blog ni tak salah kot.


Dah 2 minggu tak berblog. Selama tu jugak aku terasa bosan. Sebabnya? Aku pon tak tahu. Oleh itu, untuk mengatasi kebosanan itu aku gi lah jalan2 ke hall rakan2 IC dan City. Ok gak aa.


Isnin ni bermulalah mid session exam. 6 paper semuanya. Satu paper 1 jam 30 minit. Aku harap dapat buat dengan baik. Amin...




Sebelum pulang dari IC.



Monday, 22 November 2004

cuti

memandangkan exam dah dekat,aku nak stop blogging jap. 3 minggu. pastu aku sambung balik

Wednesday, 17 November 2004

Edisi Bumper: Raya Aidil Fitri

Assalammualaikum. Setelah sekian lama tangguh, pastu Ter asik tanya je, akhirnya aku mengambil masa untuk menulis serba sedikit pengalaman aku sepanjang hari raya di perantauan buat kali pertama dalam hidupku ini.


Aku nak mulakan dengan hari Jumaat, sehari sebelum Raya.


Penantian...

Petang ni ade Lab EE Design Principle, tapi preparation tak siap lagi. Memandangkan lab kali ni test transistor jugak (same macam minggu lepas), so aku pun buat benda lain dulu pagi ni. Buat laundry ngan kemas bilik. Then barulah aku sambung prep untuk lab. Masa buat prep ni, barulah aku tau that the tasks in this experiment is quite hard. Bayangkan, kena buat 5 task dalam masa 3 jam shj. Dalam masa sama, kena buat log pulak tu. Mana cukup... Aku piki kalau dapat buat 2 out of 5 pon jadilah.


Setelah solat Jumaat, aku gi Lab. Seperti yang dijangkakan, lab kali nih mmg susah. Masa berlalu dengan pantas. Tepat pukul 5.00 p.m technician kutip log book aku. Anyway, aku puas hati sebab aku berjaya buat 2 out of 5 taks dan dapat buat tulis log including Conclusion, walaupon merepek sikit.


As usual, i go to Jeremy Bentham Room for iftar by ISOC. Tapi hari ni takder rezeki, makanan dah habis. So aku pon balik bilik. Makan kat kitchen aku je.


Malam ni Sid (dari Leicester) datang London. Dijangkakan sampai pukul 11p.m. Dia nak tumpang bilik aku. So aku akan amik dia kat Victoria Station. Biasanya pada waktu siang, kalau bas lalu Oxford Street amik masa 40 minit lebih. So aku budget journey dari Kings Cross ke Victoria Station akan mengambil masa 1 jam setengah. Maka aku pon bertolaklah dari hall aku pada pukul 9.15 malam. Tanpa disangka2 perjalanan kali ini mengambil masa yang sangat pendek. Hanya 45 minit. Aku sampai Victoria Station kol 9.50 mlm. Aku sampai awal sejam. Tak tau nak buat apa. Then aku survey tempat yang kitorang janji nak jumpa, Mc D. Pastu lepak2 kat tempat duduk yang disediakan. Aku dapati malam itu sungguh sejuk. Setelah lama aku lepak, aku rasa bosan dan kesejukan. Maka aku pon jalan2 tengok2 sekitar Victoria Station tuh. Kat atas ada Mc D jugak. So aku pon naik atas. Rupanya ada gak dak Malaysia dari IC yang tunggu budak Leicester kat atas tu. So aku join diorang.


Sudah pukul 11, tapi Sid dan rakan2nya dari Leicester tak sampai lagi. Beberapa puluh minit kemudian, aku dapat tau budak2 Leicester terperangkap dalam traffic jam. Maybe akan sampai dalam pukul 12.30. Gila ah.... Dah lama tunggu ni. Dah lah sejuk. Disebabkan tak tahan sangat, aku pergi membeli kopi secawan sebagai sumber tenaga haba. Namun, tunggu punya tunggu, tak sampai2 jugak. So budak2 IC tuh ajak balik hall budak IC. Nanti bila budak Leicester sampai baru datang Victoria balik. Malangnya takder bas yang menuju ke tempat diorang. So aku bawak diorang balik ke hall aku di Kings Cross.


Lebih kurang pukul 2.30, budak Leicester call. Kate dah sampai. So kitorang pon jalan pulak ke Victoria Station. Mula2 kami pergi ke green line, sebab salah sorang dari kami pernah amik orang kat situ. Tapi malangnya dak Leicester tak der kat situ. Then kami pon gerak ke Coach station. Cari punya cari akhirnya jumpa. Fuh, lega rasanya. Aku pun bersalam2an bersama Shafiq dan Sid. Then kami pon gi ke bus stop. Sementara menunggu bas, Sid, Shafiq dan Abby gi beli coffee. Maklumlah letih naik bas 6 jam.


Alhamdulillah aku dan Sid sampai kat bilik pada pukul 4.20. Mula2 ingat nak stay up subuh. Tapi memandangkan Subuh/Fajr start kol 5.20 aku tak jadi stay up, tido dulu....


Raya 1st

Pada pukul 5.20 a.m, "ABN, dah subuh ni". "tak pa. aku letih ni," balas aku. Kemudian kol 6, Sid kejut aku lagi, still tak bangun. Akhirnya 6.50- aku terjaga, "Sid nak cerah ni. Bangun Subuh. Kita kena gi awal." Kemudian aku mengerjakan solat. Setelah solat aku tepon Lomon ngan Amir. Tanya plan diorang.


Nampaknya plan nak gi solat sunat Aidilfitri kat Malaysia Hall awal tak jadi. Sebab banyak benda nak buat, gosok baju, mandi, dsb. Akhirnya kami bertolak kol 8.30 dari Kings Cross. Dalam tube, tetiba sid berkata"Aku nampak orang pakai songkok." "Mana? Tak nampak pon."

Seketika kemudian, aku nampak orang lambai2. Rupanya srs KMYS. Best2. Ade geng nak gi Malaysia Hall. Tambahan pula, bukan kami saja yang berbaju melayu. Sebenarnya sebelum keluar bilik rase segan gak nak pakai Baju Melayu lengkap. Takut kelihatan pelik.


Sesampainya kami di Queensborough Terrace, seperti yang dijangkakan, orang ramai giler. Kali ni solat sunat di buat kat ground floor dan basement. So banyak space sket. Kami join Solat Sunat second round.( kat Malaysia mane ade solat sunat 2 round, fisrt time experience nih).


Setelah selesai solat, apa lagi, jumpe kawan2lah. Boleh kate gathering besar-besaran. Sangat ramai. Sangat meriah. Sehinggakan setiap kali kereta nak lalu, kena bunyikan hon.


Lepas jumpa2 aku tak tau nak buat apa. Ingat raya esok. Kalau ikut plan hari nih nak jalan dari pagi sampai petang. Setelah tanya2 akhirnya aku dan Sid ikut mas gi Evelyn Garden.


Di Evelyn Garden, kami dijamu nasi lemak oleh Mat Lut dan rakan2. Alhamdulillah makanan cukup untuk semua. Ramai yang join esp budak IC. Mas, Bojol, Azmir, Melissa dan Abby turut hadir.


Lepas ni aku nak gi makan kat rumah terbuka TYT Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Hampstead. Sementara tu aku baring kat bilik matlut sat. Kemudian solat.


Bertolak ke umah TYT kat hampstead lebih kurang kol 2. Bila naik tube, aku dapati umah TYT tuh kat zone 2 jer. Aku ingat zone 3. Bazir duit aku beli weekend travelcard for zone 1234.


Kat open house tu sangat ramai. Nak makan kena beratur. Q pulak panjang. Sabarlah. Makan punya pasal. Makan kat port KMYS. Kat belakang, dekat dengan khemah. Kat sini aku jumpa Ter juga.


Pada waktu malam, aku lepak kat bilik Aiman. Disebabkan letih yang teramat sangat, aku tido barang 30 min.


Malam ni, Mat Lut buat jamuan. Makan ramai2. Budak wilson house pon datang. Mmg penuh kitchen Mat Lut. Makan sampai pukul 11.00.


Lebih kurang kol 1145 aku balik. Hafiz, Bojol dan Sid ikut balik. Sebelum tu, diorang tepon parents ucap selamat raya.


ahad.

bangun lambat lagi. buat breakfast. bertolak. sampai inverness terrace. makan borak. solat jalan2 london. trafalgar,westminister,bond street umah yas.then hantar john ke victoria station. gi regents park mosque. balik bilik. Sid kemas barang. Aku hanto takat kings cross je. Sebelum tido upload gamba kat imagestation. sape nak tengok silalah.


AKU DAH TAK LARAT NAK TULIS SO PENDEK JELAH UNTUK HARI AHAD.








Sunday, 7 November 2004

Know your enemy....

So he misled them with deception. Then when they tasted of the tree, that which was hidden from them of their shame (private parts) became manifest to them and they began to stick together the leaves of Paradise over themselves (in order to cover their shame). And their Lord called out to them (saying): "Did I not forbid you that tree and tell you: Verily, Shaitân (Satan) is an open enemy unto you?" (Al-A'raf 7:22)


My friends, in this verse Allah tells us that our enemy is Shaitan and we must defend ourself from this open enemy. Shaitan always invite us to disobey Allah. In order to protect ourself from Shaitan, we must know his tricks.


Some of the tricks are:

  • Make us feel that we are right when we are doing the wrong thing.
  • Use the excuse that our forefather/ancesstor have done it (the bad thing).
  • Looking for difference, saperate our heart = not unite.
  • Make we feel ego
  • Feel respectful, where people must respect us and give good treatment

Shaitan just whisper to us ie. give inspiration to us to do bad things, but we complete/do it. That means it depends on us wheter we want to do it or not. Let us pray to Allah to give us strength to face this enemy. The simplest dua is Aauzubillahiminasshaitanirrajim.



Friday, 5 November 2004

Tak de idea

Hmm dah takder idea nak tulis ape. Hari-hari buat benda same. Yang lain pun, semalam dan hari ni takder kelas. Cuti la.. Sebab budak first year EE yg lain gi camping. Aku malas nak join. So ade la free time.


Anyway, for all aKYUEMian, if you have photos to share, pls upload to our album or link your album or send it to me so i can put it in our website.

Sunday, 31 October 2004

Umat Islam Thai

Kita patut concern about this. Sian gila. Doakan kesejahteraan semua umat Islam. Marilah kita membentuk peribadi muslim dalam diri. Seterusnya bersatu sebagai masyarakat Islam. Semoga kerajaan Islam dapat ditegakkan semuala. Ketahuilah bahawa Islam akan bangkit semula. Adakah kita mahu hanya jadi pemerhati?

Rojak

Hari ni tak berjalan ikut plan. Budget nak study habis-habisan. Tapi tak jalan pon. Pagi tadi berlalu tanpa sebarang perkara berfaedah melainkan sembang ngan family aku kat M'sia. Pastu budget nak beli digicam secara online. Tapi mahal lak. So tak tahu nak buat ape tengah hari tu. Acad main bola pon malas nak gi. Entah la tak de mood lak. Semoga esok dan hari2 mendatang tak jadi macam ni lagi.....


Alhamdulillah petang tadi dapat benda berfaedah. Diisi dengan majlis ilmu.


Hari ni hari yang bersejarah. Buat pertama kali dalam hidup aku merasai macam dalam movie "Back To The Future". Leh backwards kan time tuh..... 1 hour earlier. Kat Malaysia mane ade. (Memandai jer diorang tuko time).



Thursday, 28 October 2004

Greatest Malaysian Food in London

Yesterday we, ytn scholars from London and Soton had a meeting at Holiday Villa, Baysawater, London with our the Director. Generally it was about our current condition and our BEng course. Well you know, not all BEng courses in the UK is accredited and recognised to be a charted engineer. For your information, being a charted engineer is important for those who wants to sign engineering design. Nak luluskan projek, drawing etc.


We started the meeting about 5.30. Since we only have 15 minutes before iftar, so we have to continue the meeting after solah Maghrib.


The best part in this meeting is of course iftar! Free maa.... Halal Malaysian Food & kat hotel pulak tu... Alhamdulillah. All praise be to Allah. We have great iftar there. There were many types of food served. Mainly 2 types which is main course and kuih-muih. Sepanjang aku duduk kat London ni, manalah aku pernah merase nak makan nasi goreng, bihun goreng, nasi campur ngan lauk ayam cheese(kot), kari kambing, ketam sewet sour, ulam2, sayur dan pelbagai jenis juadah dalam sehari. Ada yang tak pernah makan langsung kat London ni. Sampai ramai yang tambah sekali lagi termasuk aku.


Other than that, aku berasa seronok because i can meet some of my freinds and ytn seniors. Lama gak tak jumpa diorang.


Sian Fikri AFO and especially Bojol sebab tak dapat join. Tu lah bojol... Duduk Warwick lagi!


After solah Magrib, we continued the meeting. I can conclude that the director wants the first year students to change from BEng to MEng course. SO next year i will apply for MEng Electronic and Electrical Enginering with Management Studies. Hopefully dapat lah tuka. Amin. In the end of the the director annouced that he will be no longer in YTN because he we will be back to Headquarters. Baru je kenal director ni, dah kena tuka. Same gak cam Mr. Azman. That's life. Tapi yg penting bertemu dan berpisah kerana Allah. Barulah dikasihi Allah.

Tuesday, 26 October 2004

Announcement 1: Melrose - Scotland

Assalamualaikum semua. Kalau yg belum tahu, MSM ada menganjurkan program Winter Gathering, yg terdiri dari 2 activity...


Dlm activity yg pertama, dikhususkan kepada pelajar first year sahaja (seluruh UK & Ireland), up to max 80 peserta (yg lain tuu, sorry le... sebab tempat tak cukup)Activity yg pertama ni - Melrose (see http://www.winter-retreat.com)Melrose, Scotland ( 27th December 2004 - 29th December 2004)

- Tour Ski Slope

- Tour Edinburgh

- "Success : What is in it for me?"

- Motivational talks

- Management Games

- Several interesting Outdoor acitivities

- Spiritual Enlightenment


So far, sudah 55 peserta yg dah register... once cukup 80, registration akan ditutup...so kepada pelajar first year yg berminat sila register secepat mungkin, rasanya, wakil registration di london ialahLondon - Kak nik nur

Wassalam

Why...? Why i'm too ignorant.

Im lucky.....

Fame,rich gadget gils....

are you having the same problem?

Why...? Why i'm too ignorant.

Im lucky.....

Fame,rich gadget gils....

are you having the same problem?

Sunday, 24 October 2004

jalan2.

edisi Ringkas:



Sabtu- Al kisah.... pada pagi tadi aku keluar ke Oxford Street bersama Ter buat survey line mobile phone. Kitorang spend time about 1 hour usha line mobile. Then about 11.30 kitorang singgah Waterstone. Sesudah aku selesai membelek buku dan si Ter membeli buku yang dikehendakinya, kami pon keluar menuju ke M'sia Hall untuk fiirst gathering besar2an kat London ni. Dalam perjalanan, kitorang terserempak ngan Mikel dekat2 dengan Bond Street underground station.


Kol 1.15 sampai Malaysia Hall. Solat zohor. Pastu tu tunggu budak2, tapi sape pon tak sampai lagi. Then kol 1.40 baru Lopes sampai. diikuti Iedil. Tapi lepas tu dah takder orang yang datang. Sejam kemudian baru lah budak IC sampai. Tunggu punya tunggu sampai masuk waktu Asar. So semua dak aKYUEM gi solat Asar dulu. Selepas tu barulah gerak ke Hyde Park, walaupun hujan lebat untuk bergambar.


Lepas bergambar, lepak kat Wilson House, hall of residance budak IC. Kul 5.45 gerak ke Satay house untuk berbuka puasa beramai.


Lepas tu aku gerak kembali ke Malaysia Hall untuk Solat Tarawikh. Dapat jumpa ramai orang. Budak IC, senior KMYS dan rakan2 dari U lain.


Pulang bersama Ihab dan Khairul Amilin. Naik bas 12. Bas antik. Pintu terbuka kat belakang. Leh naik turun bila2 saja. Turun kat Picadilly. Ramai gila orang. Naik Tube. Sampai umah kol 11.45.

Wednesday, 20 October 2004

What is the meaning of Ramadhan?

Assalammualaikum brothers and sisters.


Ramadhan is a month full of rewards and barakah. It also act as a school for us to be a better muslim. One of the aim of fasting in Ramadhan is to attain taqwa. Some people might think taqwa as piety but in fact it has broader meaning. Taqwa means fear of Allah. By putting border in ourself from Haram things. It is including our sight, words, hearing and deeds.One way to attain taqwa is by asking ourself why are we fasting? So friends, let us grab all opportunities given by Allah. Hopefully we are included in the group of people of Jannah.


Wallahua'lam.


Harapmaaf. Ada unsur2 direct translation.

London: Special Features

Di kala kebosanan ni aku nak tulis lah serba sedikit ciri2 unik London.

  1. Almost every hour we can hear siren either police or ambulance (esp tempat aku la.. tempat lain aku tak tau sangat).
  2. Double decker and extra long buses.
  3. We can get many phamplets as we walk along the street. Some of them are rubbish.
  4. Instead of using permenent sign board to promote premises, the shops hire people to hold sign board (advertisement).
  5. Pedestrian don't have to wait for green light to cross the road. (he he... tempat lain pon same gak.)
  6. Yang bestnyer, transport mmg mantap! Nak gi mane2 sangat mudah. Hey Bojol tempat ko ader ke? (No offence aa... gurau je)


Sunday, 17 October 2004

bukak puasa dan sahur

Yesterday i went to Regent's Park for iftar. It was crowded. I eat with a Malay postgrad from UCL. The mosque is big and 'lawa'. Imam at the mosque 'baca Al-Quran sedap'. It was a wonderful experience being there. I think i want to go there 'lagi'. If anybody want to go there or any mosque around London zone 1 sound 'lah aku'. Maybe we can go together.


Sahur pulak just at my kitchen. But with very dim light (lampu luar) because the lamp in the kitchen 'tak menyala' due to circuit probs. I cooked Nasi Goreng. Alhamdulillah sempat siap 15 minit sebelum syuruk.


-Saja tulis english. Nak practice english. Kalau salah, sila betulkan dalam ruangan comment.

Saturday, 16 October 2004

Jangan terburu²

Satu pesanan buat rakan². Rajin2 lah backup file anda. Terutama yang penting². Antaranya : assignment, gamba digicam, email (outlook), internet shortcut serta apa saja yang bernilai. Pastu kalau korang ader prob dengan kom, jangan terus format. Cubalah sedaya upaya copy file tuh. Pakai command prompt ker ape ke. Sebab aku dah terkena akibatnya pagi tadi. Banyak gak file yang berharga hilang. Aku terlupe. Tension tak leh start punya fasal aku terus format. Akhirnya aku gak merana akibat terburu².


'Sesunggunya setiap kejadian ada hikmahnya. Oleh itu renungkanlah akan peristiwa yg berlaku agar kita beroleh manafaatnya dan lebih bersyukur.' -AbN

sukarnya....

Kalau budak medic kate susah, aku pon susah gak. Sekarang ni topik yang aku belajar dah start susah. 'Circuit analysis and synthesis' dan electromagnetic. Yang lain tu tunggu giliran je. Kena kerja kuat la nampaknya. Bulan 12 ni ade exam. Doakan kejayaan aku.

Friday, 15 October 2004

Gamble!

Rabu- Jam menunjukkan pukul 5.15 dan aku sedang berada kat bilik. Dalam fikiran ku, aku berfikir samada nak gi Fresher's Dinner anjuran FOSIS atau tak. "Homework banyak gak. Revision pon tak buat lagi. Tapi kalau gi best gak. Dapat rapatkan ukhwah ngan student2 kat London ni."



Konflik

Susah gak nak buat keputusan. Then aku pon bukak kom cari dak London yg online. Apu online so aku tanya dia nak gi ke tak? Dia tak gi sebab jauh. Susah gak tak der geng nak gi sane. So aku tanye lak dak IC. Katanya ramai yang gi. "Hmm.. best gak kalau jumpe dak IC nih". tapi still tak pasti samada nak gi ke tak. Masalah lain, takut tempat takder (dah penuh) dan tak tahu sangat kat mana dia buat.


Akirnya pada pukul 6.00 ptg aku buat keputusan gi gak. Aku sedar akan risiko tak dapat join. Tapi kalau tak dapat join pon anggap sbg satu pengalaman jalan2 malam2 sorang2 kat kota London ni.


Best

Alhamdulillah, akhirnya aku dapat sampai kat Kensington Town Hall. Aku gi kat kaunter brothers then bayar tiket masuk. Syukur kepada Allah kerana hajat nak jumpe member pon tercapai. Aku duduk kat meja budak KMYS. Antara orang yg duduk kat meja tu, Acad, Ihab, Dzaki, Izrie, Munzir dan Zamir.


Dinner start lambat sebab sebelum dinner ade talk. Banyak sangat talk. Aku yang sampai 2 jam lewat pon tak larat nak dengar. Apatah lagi member2 yang datang awal. Walaubagaimanapun, ada talk yang bermanafaat yang membawa mesej "change to be a better person" dan menyentuh aspek akhlak muslim "be kind to your neighbours" Sementara menunggu talk habis, semua stok tahan lapar aje. Tak sabar menunggu hidangan. Nasib baik nasi sedap. Boleh tambah banyak kali pulak tu.


Tak budget lepak kat IC

Malam tu aku tak balik terus ke James Lighthill House, Kings Cross (hall aku) sebab Mat Lut ajak lepak kat bilik dia. Dia duduk kat bilik single. So takder masalah aa. Hall dia ni kat Evelyn Garden. Mmg lawa la.. Kalau tak silap area tu mmg area orang kaya. Aku gi bilik Deno gak. Bilik dia mmg power. Besar dan siling tinggi. Susah nak dapat umah/bilik siling tinggi kat UK ni.


Malam tu aku tido kol 2.00. Ini semua Deno punya pasal. Tak kasi aku tido awal. He he. Jangan marah aa Deno. Kesian Matlut, terpaksa tido kat lantai sebab kasi aku tido kat atas katil. Thanks to Mat Lut for inviting me to your hall and your great hospitality.


Aku balik hall 8.00 Khamis. Naik tube. Begitulah kisah gamble aku kali ni. Terpanjang lak. He he he.....


Sekian. Wassalam.

Wednesday, 13 October 2004

Pray?

"Dirikan solat untuk mengingati aku"

Thaha:14


'Solat berjemaah adalah lebih utama dari solat sendiri, sebanyak dua puluh darjat'

HR:Malik, Ahmad, Bukhari, Muslim, Tirmidzi dan Nasai

Monday, 11 October 2004

hampa, letih tapi berbaloi

Sebelum aku meneruskan catatan untuk hari ini, aku ingin berkongsi pengalaman yang menarik yang berlaku 2 hari yang lepas. Pada hari Jumaat yang lepas, aku takder kelas. Jadi aku pon mengambil keputusan untuk jumpe jiran lama aku yang sekarang ni ade kat London, Abg. Arif. Selepas solat Jumaat kami pon berjumpa. Abang Arif bawak aku lepak kat bilik dia pada petang tu. Kemudian, aku, Abg Arif dan Man makan malam kat Malaysia Hall . Alhamdulillah rezeki kami baik dapat kuih free. Berbaloi gak gi makan kat sane. Setelah kenyang makan kami pon gi naik bas menuju ke Paddington.


   Bila sampai kat Paddington tu, kami pon menuju ke haluan masing2. Aku pon lepaklah kat bus stop sementara bas 205 sampai. Masa aku nak duduk kat tempat duduk kat bus stop kat situ, aku nampak 2 orang laki.Sekali tengok muka ala2 Malaysian. Tapi tak sure lak. Biar jelah. Tiba2 salah sorang laki tu berkata, "kalau Subway kat malaysia ni tak laku." "orang malaysia mane makan benda2 camni", balas laki sorang lagi. Apabila terdengar diorang cakap melayu,aku pon terasa 'excited'. mana tak nye bukan senang aku nak jumpa Malaysian kat London ni. Lalu aku pon memandang diorang dan tersenyum. "Malaysia eh?"."ya"balas aku. selepas itu aku pon berkenalan lah dengan diorang. Sorang bernama Ter dan sorang lagi Shay. Bila dengar name diorang ni aku confuse. Ni melayu ke cina? Fasih pulak tu cakap BM. Diorang ni same U ngan Apu. Tinggal kat Angel.Bas 205 lalu tempat diorang gak.


   Memandangkan kitorang guna bas yang same,so kitorang pon naik bas same2. Dalam perjalanan tu aku pon sembang lagi dan tunjuk location UCL kat diorang. Bila dah sampai area hall aku, kitorang pon bersalam-salaman. Masing-masing berharap dapat jumpa lagi. Mungkin raya nanti. Dalam pada itu aku masih confuse akan name diorang ni.


Pagi Sabtu



   Walau bagaimanapon, tanpa disangka2 ketika aku tengah menuggu Dr Eshamsul kat depan hall, aku nampak afifter the terror dan shay the man berada dalam keta Dr Eshamsul. "La.. nak gi jugak ke?". Rupa2nya diorang pon nak gi Car Boot Sale. Aku tergelak teringat akan kisah malam jumaat yang kelakar itu. Lagipon tak expect nak jumpe seawal ni. Ingat time raye.


Kat CBS aku tak jumpe jaket yang sesuai. So aku ingat nak gi Oxford Street beli. Then Ter pon cakap nak gi gak. So kitoranng po set nak gi sane same2. Tapi malam tu tuka plan nak gi Liverpoool Street lak sebab sana ada Sunday Market. Banyak barang murah. Aku berharap plan kali ni menjadi sebab aku mmg perlu sgt cari jaket.

(sambung cerita asal)


Hari ni aku plan nak cari jaket kat Liverpool Street dengan Ter dan Shay. Kitorang janji nak jumpe kol 12.30 kat liverpoool Street tube station. Pada pukul 12.00 aku pon bergegas keluar naik tube takut lambat sampai kat Liverpool Street Station. Nanti susah pulak nak jumpe. Bila sampai aku tengok jam. Fuh lega, lom kol 12.30. sure diorang tak sampai lagi nih. Ok still menepati plan. Tunggu punya tunggu dah kol 12.45. Tak sampai2 lagi ni. Aku pon tunggu kat luar lak. Pastu try dapat kan no telefon diorang dari Dr Eshamsul. Tak dapat lak. Bazir 50p. Tunggu lagi...Kol 1.10. Ah sudah camner ni? Ish, kecewa aku tak dapat jumpa. Ada hal kot.. At last, i decided to go there on my own.


Kat Liverpool Street pon tak dapat jaket. Yang aku berkenan semua tak sesuai. Satu besar sangat. Satu lagi lawa je lebih. Tapi kalau pakai sejuk gak. Alang2 aku dah keluar ni, aku pon buat keputusan nak beli jaket kat Oxford Street.

Alhamdulillah akhirnya jumpe gak jaket yang elok dan agak murah kat The Officer Club. Nasib baik masa ni tengah offer. So aku dapat discount about 30%.

p/s: (Oxford Street = Jalan Tunku Abdul Rahman).


visit Ter's blog. http://afifter.blogspot.com/

Saturday, 9 October 2004

CBS Trip @ zone SiX



Pagi semalam gi Car boot sale. Gi dengan postgrad UCL, Dr. Eshamsul. Tanpa disangka2 jumpe lak budak x-kmys yang kat IC. Diorang ikut sekali. Tak jumpe apa2 yang menarik kat CBS kecuali sweater yang berharga 20p sehelai. Aku angkat 2 helai jer,sebab tak banyak sweater kat situ. plan nak amik 5 helai. cukup 5.

Pastu gi makan kat rumah Dr. Fauzi lak. Makan laksa and mee gorang. Sambil2 tu layan bola England vs. Wales.

Budak2 yang ikut ni nak beli macam2 la pulak. sebelum pulang ke Central London kena lah singah kat kedai makanan halal dekat sana. In the end sampai hall lambat. Lebih kurang 11mlm. Satu hari lagi berlalu tanpa study.....




Sejukkk.....

Hari demi hari suhu semakin sejuk. Tambah pula kalau angin bertiup kencang. Huh,tak tahan...Bilik aku yang ada heater ini pon terasa sejuk. Nampaknya kena beli portable heater ni.

Pada malam ni (Jumaat), buat pertama kalinya aku dapat merasa 'asap' keluar dari mulut aku. Best gak rasanya. He he.

Ringkasan

Assalammualaikum dan selamat sejahtera kepada anda semua. Terima kasih kerana sudi menjenguk laman web aku ni. InsyaaAllah aku akan buat blog jugak. Setakat ni aku masih lagi mencari idea apa yang nak dimasukkan dalam laman ni.Bye.