Monday, 22 November 2004

cuti

memandangkan exam dah dekat,aku nak stop blogging jap. 3 minggu. pastu aku sambung balik

Wednesday, 17 November 2004

Edisi Bumper: Raya Aidil Fitri

Assalammualaikum. Setelah sekian lama tangguh, pastu Ter asik tanya je, akhirnya aku mengambil masa untuk menulis serba sedikit pengalaman aku sepanjang hari raya di perantauan buat kali pertama dalam hidupku ini.


Aku nak mulakan dengan hari Jumaat, sehari sebelum Raya.


Penantian...

Petang ni ade Lab EE Design Principle, tapi preparation tak siap lagi. Memandangkan lab kali ni test transistor jugak (same macam minggu lepas), so aku pun buat benda lain dulu pagi ni. Buat laundry ngan kemas bilik. Then barulah aku sambung prep untuk lab. Masa buat prep ni, barulah aku tau that the tasks in this experiment is quite hard. Bayangkan, kena buat 5 task dalam masa 3 jam shj. Dalam masa sama, kena buat log pulak tu. Mana cukup... Aku piki kalau dapat buat 2 out of 5 pon jadilah.


Setelah solat Jumaat, aku gi Lab. Seperti yang dijangkakan, lab kali nih mmg susah. Masa berlalu dengan pantas. Tepat pukul 5.00 p.m technician kutip log book aku. Anyway, aku puas hati sebab aku berjaya buat 2 out of 5 taks dan dapat buat tulis log including Conclusion, walaupon merepek sikit.


As usual, i go to Jeremy Bentham Room for iftar by ISOC. Tapi hari ni takder rezeki, makanan dah habis. So aku pon balik bilik. Makan kat kitchen aku je.


Malam ni Sid (dari Leicester) datang London. Dijangkakan sampai pukul 11p.m. Dia nak tumpang bilik aku. So aku akan amik dia kat Victoria Station. Biasanya pada waktu siang, kalau bas lalu Oxford Street amik masa 40 minit lebih. So aku budget journey dari Kings Cross ke Victoria Station akan mengambil masa 1 jam setengah. Maka aku pon bertolaklah dari hall aku pada pukul 9.15 malam. Tanpa disangka2 perjalanan kali ini mengambil masa yang sangat pendek. Hanya 45 minit. Aku sampai Victoria Station kol 9.50 mlm. Aku sampai awal sejam. Tak tau nak buat apa. Then aku survey tempat yang kitorang janji nak jumpa, Mc D. Pastu lepak2 kat tempat duduk yang disediakan. Aku dapati malam itu sungguh sejuk. Setelah lama aku lepak, aku rasa bosan dan kesejukan. Maka aku pon jalan2 tengok2 sekitar Victoria Station tuh. Kat atas ada Mc D jugak. So aku pon naik atas. Rupanya ada gak dak Malaysia dari IC yang tunggu budak Leicester kat atas tu. So aku join diorang.


Sudah pukul 11, tapi Sid dan rakan2nya dari Leicester tak sampai lagi. Beberapa puluh minit kemudian, aku dapat tau budak2 Leicester terperangkap dalam traffic jam. Maybe akan sampai dalam pukul 12.30. Gila ah.... Dah lama tunggu ni. Dah lah sejuk. Disebabkan tak tahan sangat, aku pergi membeli kopi secawan sebagai sumber tenaga haba. Namun, tunggu punya tunggu, tak sampai2 jugak. So budak2 IC tuh ajak balik hall budak IC. Nanti bila budak Leicester sampai baru datang Victoria balik. Malangnya takder bas yang menuju ke tempat diorang. So aku bawak diorang balik ke hall aku di Kings Cross.


Lebih kurang pukul 2.30, budak Leicester call. Kate dah sampai. So kitorang pon jalan pulak ke Victoria Station. Mula2 kami pergi ke green line, sebab salah sorang dari kami pernah amik orang kat situ. Tapi malangnya dak Leicester tak der kat situ. Then kami pon gerak ke Coach station. Cari punya cari akhirnya jumpa. Fuh, lega rasanya. Aku pun bersalam2an bersama Shafiq dan Sid. Then kami pon gi ke bus stop. Sementara menunggu bas, Sid, Shafiq dan Abby gi beli coffee. Maklumlah letih naik bas 6 jam.


Alhamdulillah aku dan Sid sampai kat bilik pada pukul 4.20. Mula2 ingat nak stay up subuh. Tapi memandangkan Subuh/Fajr start kol 5.20 aku tak jadi stay up, tido dulu....


Raya 1st

Pada pukul 5.20 a.m, "ABN, dah subuh ni". "tak pa. aku letih ni," balas aku. Kemudian kol 6, Sid kejut aku lagi, still tak bangun. Akhirnya 6.50- aku terjaga, "Sid nak cerah ni. Bangun Subuh. Kita kena gi awal." Kemudian aku mengerjakan solat. Setelah solat aku tepon Lomon ngan Amir. Tanya plan diorang.


Nampaknya plan nak gi solat sunat Aidilfitri kat Malaysia Hall awal tak jadi. Sebab banyak benda nak buat, gosok baju, mandi, dsb. Akhirnya kami bertolak kol 8.30 dari Kings Cross. Dalam tube, tetiba sid berkata"Aku nampak orang pakai songkok." "Mana? Tak nampak pon."

Seketika kemudian, aku nampak orang lambai2. Rupanya srs KMYS. Best2. Ade geng nak gi Malaysia Hall. Tambahan pula, bukan kami saja yang berbaju melayu. Sebenarnya sebelum keluar bilik rase segan gak nak pakai Baju Melayu lengkap. Takut kelihatan pelik.


Sesampainya kami di Queensborough Terrace, seperti yang dijangkakan, orang ramai giler. Kali ni solat sunat di buat kat ground floor dan basement. So banyak space sket. Kami join Solat Sunat second round.( kat Malaysia mane ade solat sunat 2 round, fisrt time experience nih).


Setelah selesai solat, apa lagi, jumpe kawan2lah. Boleh kate gathering besar-besaran. Sangat ramai. Sangat meriah. Sehinggakan setiap kali kereta nak lalu, kena bunyikan hon.


Lepas jumpa2 aku tak tau nak buat apa. Ingat raya esok. Kalau ikut plan hari nih nak jalan dari pagi sampai petang. Setelah tanya2 akhirnya aku dan Sid ikut mas gi Evelyn Garden.


Di Evelyn Garden, kami dijamu nasi lemak oleh Mat Lut dan rakan2. Alhamdulillah makanan cukup untuk semua. Ramai yang join esp budak IC. Mas, Bojol, Azmir, Melissa dan Abby turut hadir.


Lepas ni aku nak gi makan kat rumah terbuka TYT Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Hampstead. Sementara tu aku baring kat bilik matlut sat. Kemudian solat.


Bertolak ke umah TYT kat hampstead lebih kurang kol 2. Bila naik tube, aku dapati umah TYT tuh kat zone 2 jer. Aku ingat zone 3. Bazir duit aku beli weekend travelcard for zone 1234.


Kat open house tu sangat ramai. Nak makan kena beratur. Q pulak panjang. Sabarlah. Makan punya pasal. Makan kat port KMYS. Kat belakang, dekat dengan khemah. Kat sini aku jumpa Ter juga.


Pada waktu malam, aku lepak kat bilik Aiman. Disebabkan letih yang teramat sangat, aku tido barang 30 min.


Malam ni, Mat Lut buat jamuan. Makan ramai2. Budak wilson house pon datang. Mmg penuh kitchen Mat Lut. Makan sampai pukul 11.00.


Lebih kurang kol 1145 aku balik. Hafiz, Bojol dan Sid ikut balik. Sebelum tu, diorang tepon parents ucap selamat raya.


ahad.

bangun lambat lagi. buat breakfast. bertolak. sampai inverness terrace. makan borak. solat jalan2 london. trafalgar,westminister,bond street umah yas.then hantar john ke victoria station. gi regents park mosque. balik bilik. Sid kemas barang. Aku hanto takat kings cross je. Sebelum tido upload gamba kat imagestation. sape nak tengok silalah.


AKU DAH TAK LARAT NAK TULIS SO PENDEK JELAH UNTUK HARI AHAD.








Sunday, 7 November 2004

Know your enemy....

So he misled them with deception. Then when they tasted of the tree, that which was hidden from them of their shame (private parts) became manifest to them and they began to stick together the leaves of Paradise over themselves (in order to cover their shame). And their Lord called out to them (saying): "Did I not forbid you that tree and tell you: Verily, Shaitân (Satan) is an open enemy unto you?" (Al-A'raf 7:22)


My friends, in this verse Allah tells us that our enemy is Shaitan and we must defend ourself from this open enemy. Shaitan always invite us to disobey Allah. In order to protect ourself from Shaitan, we must know his tricks.


Some of the tricks are:

  • Make us feel that we are right when we are doing the wrong thing.
  • Use the excuse that our forefather/ancesstor have done it (the bad thing).
  • Looking for difference, saperate our heart = not unite.
  • Make we feel ego
  • Feel respectful, where people must respect us and give good treatment

Shaitan just whisper to us ie. give inspiration to us to do bad things, but we complete/do it. That means it depends on us wheter we want to do it or not. Let us pray to Allah to give us strength to face this enemy. The simplest dua is Aauzubillahiminasshaitanirrajim.



Friday, 5 November 2004

Tak de idea

Hmm dah takder idea nak tulis ape. Hari-hari buat benda same. Yang lain pun, semalam dan hari ni takder kelas. Cuti la.. Sebab budak first year EE yg lain gi camping. Aku malas nak join. So ade la free time.


Anyway, for all aKYUEMian, if you have photos to share, pls upload to our album or link your album or send it to me so i can put it in our website.