Wednesday, 30 March 2005

Turki... A spiritual journey.

Di kala awal pagi ni, mataku masih lagi tak dapat ditutup. Ini gara2 tido lama sangat siang hari tadi. Sekarang ni tengah online dari bilik Faizal, my junior kat KUSESS. Esok nak gi Turki dengan dia dan Mat Lut serta beberapa budak IC yang lain. Insyallah akan travel main attraction kat Istanbul dan beberapa tempat lain kat Turki.

Wednesday, 23 March 2005

Sudah cuti, maka bermulalah...

Yeah dah cuti. To be fair, actually esok baru cuti. Tapi lecture dah tak de.

Bila stat cuti ni mulalah boring. Tak tau nak buat ape. Study? Tunggu lah kejap. Lepas jalan2 ah. Di kala kebosanan tadi, aku pun surfing... Cari kerja, layan friendster dan usha fotopages. Akhirnya punyalah "tak dak gheja", layan Google. Search: KYUEM. Lepas tu teringat nak test nama kawan2. Tanpa disangka2, ramai gak kawan2 aku yang ada kat Google ni. Hebat2. Contoh:
  • Faizul Azmil > 1 2
  • Abigail Choong > 1
  • Hairul Idzham > 1
  • Imran Idris > 1
  • Ng Gaik Min > 1
  • Imran Yusuff > 1
  • Aulfah > 1

p/s: nama2 tu just random names. apa yang aku ingat dan mana2 yang ada dalam contact list messenger aku. "tak dak gheja" means buat benda tak berfaedah.

Friday, 18 March 2005

Good thing to read

come on, lets spend a few minutes read and think about this:

aktiviti minggu ini

Blog aku ni penuh dengan catatan aktiviti yang aku buat sahaja. Tak macam blog orang lain, ada tulis pasal feeling, opinion dan komen isu semasa la. Agak malas. Lagi pun tak rajin juga berkongsi feeling. Anyway, ni adalah list aktibiti aku minggu nih:

Sabtu- Tengok M Night kat IC
Ahad - Main bola kat Regents Park& lepak kat umah Yas
Rabu - Main bola lagi, tapi kali ni kat Hyde park dan lagi lama. Lepak Wilson House, balik hall aku gi lepak kat Common Room plak. Then join Basyar, Lomon dan Iedil main pool.
Khamis- Group 9 buat poster presentation. ALhamdulillah presentation berjalan dengan jayanya. Semua lecture yang ada kat situ impressed dengan hasil kerja kami. He he. Menghadiri majlis yang berkaitan Islam Hadari kat Malaysia Hall. Ada makan free juga.

Sekian.

Saturday, 12 March 2005

akhirnya..

Alhamdulillah. Setelah bekerja almost 6 jam setiap kat lab hari dari hari Jumaat minggu lepas akhirnya Group 9 berjaya menyiapkan optical listening device. The sound produced is quite clear and loud. Yeah, lovely. Here is some clip about our project taken yesterday.








For your information, our group was assigned to design and built an optical listening device. The objective is to listen sound produced by a pipe in 10m away without using microphone. How it works? We fire laser to a mirror attached to the pipe. The reflected laser is modulated by the vibration of the pipe. We use sensor to detect the intensity of the reflected laser. After that this signal converted into audio signal and connect it to speaker.

Thursday, 10 March 2005

Macam2

Assalammualaikum dan selamat sejahtera. May you are all well and in the best of health and Iman.

First of all, I would like to congratulate all my friends in UCL who have been elected to hold a position in UCL Malaysian Society. Amir- Pres, Wilson- Secretary, Shasa- M Night Director & Lomon -Sports. May Allah help you doing your job and give guidance to you. Hopefully dengan perlatikan korang, UCL M'sian Socs dapat berjalan dengan BAIK dan ke arah yang BAIK.

Project. Hu hu, first year dah ada projek. Group project-"Optical Listening Device". Sekarang ni dah masuk minggu ke-3. Alhamdulillah today we managed to finish building the circuit. Insya-Allah tomorrow we will fine tune it, reduce noise. Overall, I really enjoy doing this project and I learn many things through this group project. Next week we gonna present our work.

A bit about happenings last week. Last friday, after doing lab work for our project, I went to IC to join usrah. The topic was da'wah. Basically we discuss about the meaning of da'wah, dalil and methods.
After that, I followed Mat Lut & my usrah mate to Masala,North End Rd to have dinner. Kedai tu kitorang buat macam maple. 5 meja sambung sekali. Siap ada lagu bollywood kat tv kat kedai tu. Makan banyak gila. Tandoori + 1/4 pounder burger. Habis 4.50 pounds. Sedar2 habis makan kol 12. Lambat gile, mentang2 la Friday Night.


from left: Faizal, Hilmi, Ammir, Firdaus, Hanafi, Halim

bayo2!






depan underground station


Dalam kesejukan menanti bas depan tube station kat Fulham Broadway, tiba2 kami dengar omputih jerit, Mat! Ingat dia panggil kitorang. Rupa2nya kawan dia... Tunggu punya tunggu nas tak sampai2 lagi. Lepas tu ade pulak orang jerit lagi. Kali ni orang tu mmg jerit kat kitorang. Tah ape tah dia jerit. Aku dengar "Hey... backpackers!...Tsunami...". Tu je. Pastu orang tu bersama kawan2 and his girl naik keta diorang, mewah gak keta dia. Tak cukup dengan jerit2, dia datang lagi gelakkan Hilmi, " You are Chineese...". Nasib baik orang belakang horn, then dia blah. Kalau tak, ape lagi la dia nak buat kacau. Kitorang terpinga2 akan tindakan diorang.
Beberapa minit kemudian, ade pulak 2 orang perempuan gaduh2. One fat lady vs not so skinny girl. Mula2 tu macam gaduh kecil2an aa. Kitorang tak kisah sangat aa. Sat gi tengok2 baju the fat lady dah terbukak, tapi bukan naked aa..! Still ada baju yang menutup dadanya. Kitorang dah cuak. Cepat la datang bas. Tapi bas tak datang2. Punya la mengamuk pompuan tu sampai 4 orang from us (malaysian students) including me yang takde kena mengena ngan dia tertolak ke tepi jalan. Nasib baik tak jatuh ke tengah jalan & tak de keta masa tu. Kalau tak ntahler.. Akhirnya the not so skinny girl lari. Just a few seconds later, police came. Fuh, selamat. About 5 mins later we got our bus. Cukuplah takat tu. Tak larat dah nak tengok perangai pelik2 ni.
MORAL: Never ever get close to alcohol, merosakkan diri anda. Itulah antara hikmah di sebalik pengharaman arak. Demi menjaga kemuliaan seorang manusia. Pilih la tempat yang sesuai nak jalan malam2 esp Friday & Saturday night.

Wednesday, 2 March 2005

Teman

Assalammualaikum. Bertemu lagi di blog aku yang tak seberapa ini. Terima kasih kerana melawat.
Semalam aku gi lepak bilik coursemate aku yang dekat ngan UCL, Seif. Letih menyiapkan lab report. Ini semua gara-gara buat keja last minute, aku terpaksa me'miss'kan 2 lecture demi menyiapkan lab report yang dikira sbg coursework.

Semasa makan malam kat kitchen member aku, ada sorang omputih tanya (secara general/semua orang kat kitchen tu) "Apakah yang berlaku lepas mati?". Aku just diam, tak cakap. Tak berani nak cakap. Namun sebenarnya kena cakap kerana ada tanggungjawab dakwah. Menyampaikan mesej Islam kepada semua orang.

Lepas tu lepak kat bilik member aku plak. Pastu aku bincang ngan dia pasal soalan tadi, kalau nak cakap, kena consider diorang mungkin tak paham, so kena pakai analogi. Ada juga betulnya. Anyway, kalau bagitau dalil2 naqli lebih bagus.

Bila nak balik ke hall aku, Seif saja2 mintak aku tinggalkan kom. Kasi dia pakai. Aku kata tak boleh sebab aku perlukannya dan kom ni macam teman aku. Maklumlah, banyak masa aku kat bilik dispend depan kom, surfing, dengar radio ikim.fm, dsb. Kalau takde bosan la. Tapi kemudian aku terfikir, bukankah patutnya Al-Quran yang menjadi teman? Apa ada dengan kom ni? Malah kadang2 frust je ngan kom -crash, buang masa, etc . Teringat taklim kat KMYS dulu. kalau kita rajin membaca Al-Quran, di alam barzakh kelak Al-Quran akan mendampingi kita. Malah Al-Quran mengandungi pelbagai ilmu, shifa, pengajaran dan banyak lagi.

Cakap pasal teman ni, teringat kata2 Rasulullah mengenai kawan@sahabat. Kalau nak kenal seseorang, lihatlah sapa sahabatnya. Ini menunjukkan kuatnya pengaruh rakan terhadap peribadi kita. Kita kenala kena pilih kawan agar tak terjerumus dalam lembah maksiat. Namun tak bermakna tak leh bergaul langsung. Menurut bro Masroor, kawan yang baik adalah kawan yang mampu mengingatkan kita pasal hari akhirat. Selain tu, kawan yang dapat menegur kita kalau buat salah.

Ayuh marilah kita memningkatkatkan keimanan dan ketaqwaan kepada Allah. Semoga Allah membantu kita jadi hambanya yang taat & soleh.