Saturday, 28 May 2005

Blogging from Cambridge

Akhirnya setelah seminggu lebih cuti, dapat gak membebaskan diri kesibukan kota London. Sekarang ni kat bilik Black. Best gak datang sini. Dapat masuk dalam kolej diorang gak. Biasanya tourist kalau nak masuk kena bayo. So nyamar jadik student la... He he. Malam ni makan dan lepak kat bilik Pak Cik.

Sunday, 22 May 2005

Bila sudah free

Masa tengah exam bukan main semangat buat kerja. Masa diisi dengan perkara2 yang bermanafaat. Baca nota dan buat past year exam questions. Di samping tu diselangi juga dengan melawat blog rakan2.

Sekarang ni bila dah habis aku tak buat apa2. Tido ikut suka hati. Nak baca buku cerita pun tak baca. Masak pun malas, makan pizza Tesco saja. Sekeping 30p. Bila lah nak menghargai masa lapang ni. Bak kata Zul, sepatutnya masa lapang ni kena guna untuk tambahkan ilmu agama. hmm...

Thursday, 19 May 2005

Al-Quran & As-Sunnah are the best guide

Assalammualaikum. Alhamdulillah at last I have finished my exam this afternoon and luckily today's paper is a bit easy.

Ok back to real topic. In our life we always judge something whether is is good or bad. Whether it brings benefit to us or not. Some people might say that Robin Hood is a hero and others might think he is a thief. It depends on what values u have in your heart and mind.

So what is the best source to guide us to set the right value in our life? The answer is Al-Quran which is given by The God and As-Sunnah (Rasululluh tradition). Theese sources cover all aspect of life, such as belief system, moral, laws, politics, social, economics, science and language.

Oleh itu, marilah kita meletakkan Al-Quran dan Sunnah sebagai panduan dalam menilai sesuatu. Laksanakanlah apa yang diperintahkan Allah dan jauhilah perkara yang dilarang-Nya. Dan biarlah pendirian kita terhadap apa jua perkara yang berlaku dalam hidup ini berlandaskan Al-Quran dan Sunnah. Jika kita mahu meninggalkan atau melakukan sesuatu, pertimbangkanlah adakah ia akan mengundang murka Allah atau rahmat-Nya.

Maka dalam usaha mengetahui apakah isi kandungan Al-Quran, marilah kita membacanya setiap hari dan memahami maknanya dengan membaca terjemahan/tafsir. Sesudah mengetahui dan memahaminya, marilah pula kita laksanakannya dengan bersungguh2.

Wallahualam.
tulisan kali ini adalah sedikit peringatan buat diriku yang sering alpa dan moga2 membawa manafaat kepada rakan2 yang membacanya.

Tuesday, 17 May 2005

my friend came to visit the UK.

Last weekend, my x-scholl-mate, Abdul Hadi a.k.a Hadigan came to visit UK with his friends. from Germany. Yesterday before he got back to Germany, where he is studying we managed to meet each other in London. I took him and his friends to my room and then bring then walk around London to visit some famous tourist attraction.

Alhamdulillah we had great moment together eventhough most of us feeling tired. Nice to meet you guys. Keep in touch yeah.

InsyaAllah next time we will meet again either in Germany, UK, or Malaysia.


Wednesday, 11 May 2005

still in exam mode

Alhamdulillah I have done 4 papers. 3 more to go. Each paper took 3 hours. And now I feel very tired. Doing exam and and preparation. Now I should study, but I dont have mood. Hmm... cam ne ni?

Friday, 6 May 2005

significant date

05.05.05 merupakan hari yang sangat menarik. Dari segi susunan nombor, mmg sangat lawa. Apatah lagi pada pukul 05:05 pagi, sepertimana yang ditulis pada nick Saravanan semalam.

Bagi aku, ada dua perkara penting yang berlaku pada hari ini. Pertama sekali aku ada exam Circuit Analysis & Synthesis. Alhamdulillah setelah berusaha keras, dapatlah aku menjawab kebanyakan soalan exam hari ni. Keputusannya.. tawakkal sahajalah kepada Allah. Moga-moga dapat keputusan yang baik.

Secondly, hari ni merupakan hari mengundi kat UK. Kalau ikut Malaysia, 21 thn baru boleh mengundi, tapi kat sini 18 thn dah boleh. Apapun best gak la sebab dapat peluang mengundi pada umur tepat2 21. Bukan senang tu...

Hm... first time nak mengundi ni agak blank la. Tak tau nak undi sapa. Tak amik kisah sangat pasal politik. Namun setelah membuat sedikit research, aku pun pilih Green la.

Keadaan kat tempat mengundi tu tak la sesak macam kat Malaysia. Boleh kata lengang la. Setelah gi mengundi, baru ku tahu senang je nak buat. Daftar, amik borang, pangkah dan buang. Sama macam kat kolej dulu.


Minggu depan ada 4 paper lagi. Semoga dapat buat lebih baik dari 2 paper yang lepas.
Wassalam.

Monday, 2 May 2005

Backbite

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalammualaikum.

Here is a few links about backbite.