Sunday, 19 June 2005

Hubungan kepercayaan dan keyakinan dengan kejayaan

Iman adalah percaya dan yakin dengan dengan sungguh dengan hati (i'tiqad), membenarkan dengan lidah dan membuktikan dengan perbuatan. Orang yang beriman bahawa orang yang berusaha, bekerja, berjuang di jalan Allah akan dikurniakan kejayaan dan dia berusaha maka sudah pasti Allah berikan kejayaan kepadanya. Pada hari ini, konsep yang sama dibawa oleh pakar2 motivasi dalam usaha mencapai kejayaan iaitu percaya akan kemampuan diri untuk mencapai satu matlamat dan berusaha kearah tersebut. Apabila kita yakin, maka kita jadi bersemangat nak berusaha, dan usaha yang bersungguh2 pasti kan membuahkan hasil yang baik.

Sebagai analogi, aku nak bawak cerita belajar naik basikal.
Pernah tak bawak basikal? Ingat tak masa mula-mula belajar bawa basikal? Dalam usaha belajar menunggang basikal, berapa kali jatuh? Adakah korang berhenti berusaha mengayuh setelah jatuh? Sudah pasti tidak, malah tak serik2 dan tak jemu2 nak bawak juga. Dalam hati ada keyakinan dan kepercayaan yang tinggi bahawa di akhirnya pasti dapat bawak basikal dengan macho sekali. Orang yang percaya dan yakin bahawa dia akan berjaya kemudian berusaha, pasti berjaya.

Semasa kecik2 dulu pula, sewaktu menjelang Piala Thomas di Malaysia kita sering mendengar lagu 'jika kau fikirkan kau boleh'. Lagu ni jugalah yang di nyanyikan aku masa form 1 kat sekolah menengah dulu. Kenapa kena nyanyi lagu ni? Sebab nak bagitau bahawa kalau nak berjaya mmg kena ada keyakinan, kalau tak mmg tak dapat.

Kita tengok Rasululullah dan para sahabat. Merekan adalah orang2 yang berjaya. Mereka ada iman yang tinggi, kukuh dan mantap. Beriman dengan janji2 Allah dan percaya akan dikurniakan kejayaan. Natijahnya, mereka mmg dapat kejayaan bukan sahaja di dunia, malah akhirat sana.
Sebagai contoh, dunia moden, Nabi Muhammad dan Saidina Umar termasuk dalam senarai the most influencial person in the world.

Subhanallah, betapa indah dan syumulnya Islam ini. Rupa2nya rahsia kejayaan sudah lama diturunkan kepada kita, patutlah semasa tamadun Islam tengah tertegak di muka bumi Allah, kita tengok ramai tokoh2 yang berjaya dilahirkan seperti Imam Ahmad, Imam Hanbal, Imam Shafie, Salahuddin al-Ayubi, al-Kindi, al-Farabi, Ibn Rusyd dan al-Khawarizmi . Salah satu sebab adalah mereka punya iman yang mantap.

Diriku dan kawan2 sekalian, tingkatkanlah iman kita, yakinlah kejayaan pasti menyebelahi kita. Sesungghnya Allah telah menjanjikan kejayaan kepada orang2 yang beriman dan Allah tidak pernah memungkiri janji-Nya. InsyaAllah, dengan usaha yang bersungguh2 kita pasti berjaya. Tidak kira belajar kat mana sekalipun, Malaysia, UCL, Soton, Kings, Queens, Ireland, Newcastle, Leicester, Cambridge mahupun IC yang orang IC kata susah nak mampus tu.. kita pasti boleh dapat first degree, capai jua apa kejayaan yang diimpikan. Moga2 dengan lahirnya lebih ramai insan yang tinggi imannya, maka khilafah islam dapat bangkit semula.

Thursday, 16 June 2005

tidur

It has been three days I arrived in Malaysia. Initially I don't feel the effect of jetlag because I was too tired. So I could sleep easily and woke up at 6.30 a.m at the first night. But yesterday, after 3.30 I couldn't sleep anymore and today I woke up at 2.20 a.m. It is normal says my family members. Sometimes it takes about one week. Writing about this reminds me about the first time I arived in London. I slept quite early on those days. He he, the same thing happens again. For me, it is a mixture of nice and odd feeling. I just slept for about 3 hours and then couldnt sleep anymore. Normally in London I sleep longer than that, ha ha.

Maybe I should look at this situation as an opportunity for me to Qiamulail, it has been very long time for me didn't Qiam. I remember my ustazah said, one of the hikmah Qiam is we can gain strength, spiritual strength by doing Qiam. Other than that, im sure most of us know about it such as there is a time in a night that Allah will surely will 'makbulkan' our dua' and is a part of sunnah Rasulullah (pbuh).

Alright folks, for those who are not going back to Malaysia yet, be prepared! You might experience jet lag as well. Use the time wisely and try to do things that make we become closer to Allah.

Saturday, 11 June 2005

Berita Baik

Alhamdulillah, dah jumpa rumah untuk next academic year. Petang semalam aku dan kawan2 yang bakal menjadi housemate pi tengok rumah tu dan keadaan rumah itu sangat menarik hati kami. Pagi ini, Mat Lut akan menguruskan booking flat tersebut. Lega rasanya.

Semalam juga, aku sudah memindahkan barang sepenuhnya dari bilik aku ke Wilson house, bilik Zamir dan Munzir. Sedar tak sedar, banyak sungguh barang aku. Sekalung penghargaan diberikan kepada Munzir dan Izrie yang sudi membantu aku mengangkut barang2 yang sungguh banyak itu. Tidak lupa juga kpd Zamir dan Munzir yang kasi aku letak barang kat bilik dia. Dengan itu, aku check out dari James Lighthill House semalam. Maka aku tidak lagi duduk kat hall aku walaupun sepatutnya boleh tinggal kat sana hingga 10 am hari ni (Sabtu).

Hari ni pulak adalah masa untuk bersiap2 sebelum pulang ke Malaysia esok hari dan memindahkan barang ke tempat yang sebenar, bilik Munzir & Zamir kat MARA Hostel.

Wednesday, 8 June 2005

Balik kampung...

Pada pukul 7.05 pm, hari Ahad, 12 Jun 2005, aku akan berangkat pulang ke tanahair tercinta dengan menaiki Malaysia Airlines. Ini bermakna tinggal hanya 5 hari lagi sebelum pulang ke Malaysia. Kerja2 memindahkan barang sudah pun dijalankan, tapi still tak habis lagi.

Sempena keberangkatan pulang ni, doakanlah keselamatan aku sepanjang perjalanan yang akan datang dan aku memohon kemaafan kalau ada salah dan silap.

Sunday, 5 June 2005

unfinished business

8 days left to go back to Malaysia, my home country. But still so many unfinished busines. Rumah tahun d

Saturday, 4 June 2005

I'm in Bristol

Assalammualaikum. I'm in Bristol right now. Visiting my friends. They also finished their exam. I'm gonna stay here for three days. Bristol is a nice place to visit. For those who never come to Bristol, make sure you are fit enough to climb the hills around here. Almost pancit jalan2 kat sini.

I'm in Bristol

Assalammualaikum. I'm in Bristol right now. Visiting my friends. They also finished their exam. I'm gonna stay here for three days. Bristol is a nice place to visit. For those who never come to Bristol, make sure you are fit enough to climb the hills around here. Almost pancit jalan2 kat sini.

Wednesday, 1 June 2005

Pulang ke Malaysia

Tinggal 12 hari saja lagi nak balik Malaysia. Tak sabar rasanya. Tapi rumah tak jumpa lagi. Susah betul nak cari rumah untuk next year.