Friday, 25 November 2005

archery

Next Saturday I will participate in an archery competition at Brunel. I shoot as a member of ULU Archery Club. If im notmistaken, we are playing against Brunel University. I pray to Allah that I can achieve success in the competition. Whoever would like to watch the competition, please come and support my team.

Saturday, 19 November 2005

update: lecture on friday

First of all I would like to thank to all visitors and my friends for your support and concern about my problem in previous entry, friday prayer vs. lecture. Alhamdulillah your suggestions are very useful. Sometimes I did not attend the lecture and sometimes I attend it. Eventhough I attended the lecture, I never miss a Jum'ah Prayer. Since the clock changes (DST over) I do not have that problem anymore, because I can go to a mosque at Euston to pray at 12.30.

Wassalam.

Friday, 18 November 2005

rojak

Assalammualaikum.
Dua bulan lebih telah berlalu sejak kembali dari Malaysia. Macam2 yang berlaku dalam kehidupan ini. Bermula dengan lepak2 kat umah Ngocop dan rakan2 di Newcastle, kembali ke London masuk rumah baru, start 2nd year , puasa sampailah raya. Kalau nak kira banyak juga nak tulis. Tapi memandangakan sejak kebelakangan ini agak sibuk dengan kerja2 lain, makan tak sempat dan takder semangat nak menulis di sini. Bagaimana dengan keadaan korang? Mesti sibuk jugak kan, esp budak2 2nd yr.

Tahun ni aku kembali aktif dalam kegiatan koko. Thn ni aku masuk kelab memanah (sukan kegemaranku) dan kelab rifle (upgrade dari memanah). Seronok betul dapat join kelab sukan kegemaran ni. Cuma sekarang ni tak der bow set. Kalau ade rezeki nak beli lah satu set.

Sempena raya ni, kami budak2 flat 6, edgware road nak buat open house Sabtu ni. Sesaper yang rajin macam Sid sila lah datang ke open house kitorang. InsyaAllah makanan disediakan sedap2 belaka. Ha ha. Kalau tak sedap mintak maap la yer.

Wassalam

Thursday, 3 November 2005

zakat

Rukun islam lima perkara
Rukun iman enam perkara
Mari bersama menghayatinya
Marilah kita beramal bersama

Rukun islam lima perkara
Pertama mengucap dua kalimah syahadah
Kedua sembahyang ketiga berpuasa
Keempat zakat kelima naik haji

Rukun islam wajib diamalkan
Agar menjadi muslim sejati
Patuh dan taat pada Yang Esa
Barulah hidup diberkatinya

Baru2 ni ada orang bagitau kat aku pasal zakat pendapatan. Pasal zakat pendapatan, ada khilaf mengatakan patut bayar atau tidak. Walaubagaimanapun, yang kuat adalah bayar. So persoalannya adakah kita student yang disponsor untuk belajar kena bayar zakat jugak? Banyak pendapat mengatakan kena bayar zakat kerana memenuhi syarat2 sah antaranya cukup haul dan nisab serta adalah hak milik penuh. Kalau nak kira dari tahun lepas aku tak bayar lagi... Hmm apakah tindakan seterusnya??

Kalau nak kepastian berkenaan zakat ini, silalah tanya kepada mana2 guru2 agama atau pihak yang arif dalam bab ni.

Wallahua'lam.