Friday, 29 December 2006

Surat dari tanah air

Pernahkah anda menerima surat daripada penaja anda? Apakah yang biasa diperkatakan dalam surat tersebut? Aku agak jarang menerima surat dari penajaku, YTN. Biasanya surat akan dihantar sekiranya ada perkara penting yang hendak disampaikan. Semalam aku menerima sepucuk surat daripada YTN. Aku tertanya-tanya apakah isi surat kali ini.

Apabila aku membuka sampul surat tersebut, aku agak terkejut apabila membaca tajuk surat tersebut, "KECEMERLANGAN AKADEMIK PARA PELAJAR TAJAAN YAYASAN TENAGA NASIONAL (YTN)". Ada masalah dengan result aku ke? Rupa-rupanya ia adalah peringatan dari pengarah YTN agar aku belajar dengan bersungguh-sungguh. Terima kasih Tuan Pengarah kerana mengingatkan saya. Akan saya tampal surat ini di dinding bilik saya agar saya sentiasa ingat apa yang Tuan Pengarah pesan. Bak kata penulis 7 habits, 'Begin with the end in mind'.

Thursday, 28 December 2006

puas berPUISI

Photo courtesy of Abadi Sufaat

Alhamdulillah, puas sungguh rasanya mengikuti program PUISI kali ini. Ini merupakan kali pertama aku mengikuti PUISI setelah dua tahun terlepas daripada mengikuti program ini. Banyak sungguh yang dapat kupelajari daripada pengisian, bengkel dan tazkirah sepanjang program kali ni. Pesanan Ustaz Hasrizal tentang 7 habis iaitu, "7 habits ini bukan untuk dihafal tetapi untuk diamalkan" akan aku ingat dan amalkan. Selain itu, ukhwah antara kami yang berada dalam PUISI terasa begitu manis dan indah sekali. Seronok dapat berkenalan dengan sahabat-sahabat sekalian esp budak-budak KY.

PUISI 06 adalah program terbaik dan paling seronok yang pernah aku ikuti sepanjang aku berada di UK. Yuran yang dikenakan hanya £20, sangat rendah berbanding dengan kualiti program yang dianjurkan. Kalau nak join program ala-ala motivasi seperti ini dia Malaysia mesti kena bayar lebih kurang RM 300. Tapi baguslah, kalau mahal sangat tak mampu pulak. Terima kasih PPMI kerana berjaya menganjurkan program yang best ini. Setinggi-tinggi penghargaan kepada Ustaz Hasrizal kerana sudi datang ke Dublin dan memberikan pengisian yang mantap sekali. Kesungguhan ustaz menyampaikan ceramah walaupun letih dan jet lag sangat mengkagumkan.

Terima kasih juga kepada sahabat2 di Ireland kerana melayan kami dengan baik sekali. Special thanks to penduduk 218 dan 308, eh 380 kerana sudi menumpangkan aku dan menyediakan makanan yang sedap sepanjang aku berada di sana.

p/s: kepada sahabat2 yg yang nak gambar PUISI yang aku tangkap, sila YM aku. Kalau korang nak share korang nyer sound la aku ye.

Thursday, 21 December 2006

MySpace

Dalam dua tiga minggu ni UK kecoh pasal kes pembunuh bersiri di Suffolk. Apa yang menariknya, MySpace dijadikan sumber bagi BBC dan Guardian untuk dapatkan latar belakang si suspect penjenayah ni. Bayangkanlah betapa senangnya kerja diorang ni nak korek rahsia seseorang. Pakai MySpace atau sewaktu dengannya sudah cukup. Betullah apa yang dikatan oleh lecturer aku seperti yang tercatat dalam entry privacy. Anyway, kita bukan penjenayah kan?? Jadi janganlah risau. Hanya nak ingatkan supaya berhati-hati, jangan diletakkan maklumat sensitif seperti no telefon, alamat dan alamat emel .

Tuesday, 19 December 2006

Bebas?

Minggu lepas aku berpeluang menghadiri satu perjumpaan di antara perwakilan pelajar dari pelbagai universiti di Malaysia dengan UKEC. Mungkin ramai yang tertanya-tanya kenapa diorang kena datang UK, buat apa kat sini? Aku difahamkan bahawa tujuan mereka datang ke UK adalah untuk bertukar2 pengalaman. Tapi aku agak kurang percaya dengan keberkesanan datang UK ni, apa sangatlah yang boleh dibawa balik ke sana? Ramai je lecturer2 dan kakitangan kerajaan yang datang ke sini, tanya diorang pun dah cukup. Aku piki kerajaan hanta diorang ni just untuk habiskan budget tahun ni je. Sila buktikan kenyataan aku ini salah.

Anyway, perbincangan haritu agak lama dan hangat. Ia dimulakan dengan pembentangan oleh WMF. Seperti biasa WMF membentangkan agenda kesedaran membaca, soft skills dan topik2 yang biasa korang dengar dlm pembentangan dia kpd budak2 Malaysia di UK dan Ireland ni. Hadir bersama adalah beberapa pegawai MSD dan pegawai dari kementerian. Tidak ketinggalan pelajar-pelajar London.

Perbincangan di'kawal' oleh seorang moderator. Cara dia 'mengawal' betul2 ala-ala program Bicara Siswa. Bagi sapa yang biasa tengok Bicara Siswa, fahamlah apa yang aku maksudkan. Beliau tidak membenarkan peserta berbincang secara panjang lebar tetang isu yang diketengahkan. Apa yang beliau mahu dengar hanyalah cadangan, cadangan dan cadangan yang berkaitan dengan isu yang dibangkitkan. Bila orang cakap banyak sangat, dia pun kata, cukup, kita tak ada masa, kena bincang pasal lain pulak. tak ada masa. Cara begini tidaklah bagus sangat, kalau nak risau pasal masa, tak releven sebenarnya. Ye la, alang2 budak2 tu datang UK ni, bagi lah peluang discuss habis2. Kan kerajaan dah belanja banyak duit bwak diorang ke sini. Apa salahnya spend masa lebih. Dua orang lain yang hadir dalam program tu pun kata cara perbincangan yang dibuat seperti itu tak bagus.

Enough about the moderator. Melihat kepada keterampilan para perwakilan pula, dari segi penyampaian/ kebolehan bercakap pula, aku rasa bagus. Cuma apa yang menyedihkan adalah isi-isi/hujah-hujah yang digunakan dalam perbincangan tidaklah sehebat seperti yang di'expect' bagi seorang pemimpin perwakilan pelajar sebuah universiti kebangsaan. Kadang-kala hujah-hujah yang dipakai macam standard orang biasa sahaja. Apa yang terjadi kepada mereka ini? Semoga saudara-saudari dapat menerima pendapat saya dan memperbaiki prestasi kalian.

Antara isu yang dibincangakan dalam forum ini kebanyakan merupakan respon kepada pembentang WMF. Kesedaran membaca. Ada cadangakan bagi surat khabar free. Ada cadangkan tulis topik2 yang menarik dalam surat khabar agar dapat menarik minat pelajar2 untuk membaca. Balik2 suratkhabar, membaca terhad kepada suratkhabar sahajakah? Mesti sebab WMF cakap pasal suratkabar ni, dia mmg impressed dengan Felix. Pada pandangan aku, salah satu sebab orang kat sini suka membaca adalah sebab kualiti bahan bacaan itu sendiri. Harga berpatutan, mutu penulisan dan cetakan yang tinggi menarik perhatian semua. Sapa yang tak suka baca Harry Potter, Da vinci Code, Economist, Newscientist dan free london lite. (Oops, free london lite tu tak kualiti sgt cume free jer). Sebab itu industri buku cerita kat sini merupakan satu industri yang sangat menguntungkan. Kalau kita dapat hasilkan bahan2 yang bagus2 macam ni dan promote buku2 dengan baik, insyaallah perlahan-lahan budaya membaca jadi budaya kita. Promo termasuklah buat book review dalam program remaja di tv ker. Bukan promote aktiviti sukan dan hiburan shj.

Sukan. Pencapaian Malaysia dalam sukan peringkat antarabangsa tak sehebat negara-negara lain yang lebih miskin dari negara kita. Kenapa? Diorang bagi macam2 pendapat. Tapi bagi aku, the underlying problem is the management of sports itself. Banyak sangat politik dalam sukan, masing-masing nak nama dan jawatan. Selain dari tu, bak kata Tony, sports education kat Msia tak proper sangat.

Aku agak concern apabila mengikuti perbincangan mengenai kebebasan, Apakah sesuai Malaysia mempunyai Student Union yang bebas sepertimana yang kita ada di UK dan apakah AUKU membawa masalah kepada pelajar2. Semua wakil dari Msia mengatakan bahawa AUKU tak der masalah langsung. Hmm.... Betul ker. Inikah suara majoriti pelajar kat uni Malaysia. Tetapi, most Londoners yang hadir pada waktu itu tak bersetuju dengan pendapat mereka dan dengan lantang menyuarakan bahawa sebenarnya Malaysia patut memberikan lebih kebebasan kepada pelajar2 Malaysia. Sekiranya nak atasi masalah kurangnya penguasaan soft skills, Union perlu bergerak sebagai sebuah badan yang bebas. Perwakilan dari Malaysia pula kata UK students tak faham keadaan students di Malaysia, so tak patut bagi kitorang mendesak bahawa Malaysia students patut diberi kebebasan seperti di UK kerana Malaysia belum matang lagi. Kalau bebas sangat nanti peristiwa 13 Mei bakal berulang. Hmm... betulkah begitu?

Apapun tahniah kepada para peserta kerana telah berjaya menjayakan program kali ini. Kepada saudara Mohsin, tahniah kerana berjaya menunjukkan prestasi yang baik kali ini. Saoalan-soalan yang dikemukakan dan cara ia dikemukakan kena pada masa dan keadaan. Terima kasih juga kepada MSD kerana sediakan makanan.

Aku menulis ini bukan kerana suka mengutuk orang, tapi sebangai melahirkan rasa 'concern'/prihatin aku terhadap mutu kepimpinan dan penganjuran program-program yang sebegini. Moga-moga kita dapat memperbaiki diri masing2 agar dapat mengorak langkah ke arah kemajuan.

p/s Rasanya tak adil bagi aku kalau aku kata semua yang hadir tak bagus, mungkin sekadar impression aku. Mungkin ada yang bagus2 tapi aku terlepas pandang.

Wednesday, 13 December 2006

Gila Kuasa


Aku agak terkejut apabila mengetahui krisis yang berlaku dalam persatuan yang aku pernah join di Malaysia dulu. Perkara ini baru sahaja berlaku sekitar bulan Mac 2006 dan masih lagi dalam penyiasatan. Presiden persatuan ni telah dituduh mencabul kehormatan 2 orang gadis dan beberapa tuduhan berat lain seperti akidah menyeleweng dan salah guna kuasa. Sekiranya perkara ini berlaku, amatlah memalukan. Apapun aku sedih dengan keadaan ni, setahu aku beliau adalah orang yang baik. Setakat yang aku kenal, mesej2 yang beliau selalu sampaikan adalah selaras dengan ajaran Islam.

Dulu semasa aku diperkenalkan kepada persatuan ni, abang A kata asalnya persatuan ni ada satu sahaja. Tapi setelah kematian founder, kuasa sementara diserahkan kepada Encik H. Tapi bila dia dah berkuasa, dia bawak akidah salah. Dia kata dia adalah jelmaan nabi. Perkara ini disaksikan oleh peserta2 satu ceramah di UIA. Maka ahli keluarga founder mengambil tindakan buat laporan kepada jabatan agama dan mengambil alih kuasa dari Encik H. Encik H menyerahkan kuasa dengan rela.

Tapi perkara ini tidak berhenti setakat itu sahaja. Selepas beberapa lama, dia nak jugak jadi presiden. Maka dia pun melantik diri sebagai presiden persatuan dengan menggunakan mana sama. Maka yang lagi satu kena tukar nama (aku join yg ni). Akhirnya jadilah dua persatuan. Kedua-dua buat benda sama, cuma nama lain.

Kini persatuan ini terbahagi kepada dua team. Team penyokong presiden dan penuduh. Tengok website sahaja dah ada dua website. Aku tak tahu apa akan terjadi kepada masa depan persatuan ni. Personally aku memang suka persatuan ni. Tapi kalau berpecah lagi, tak tau nak kata apa.

Hai manusia, suka sangat berpecah. Apa sahaja persatuan, organisasi, kelab mesti mau pecah. Gerakan islam, parti politik, taekwando dan sebagainya.

Aku tak tahu cerita sebenar di sebalik krisis ini. Apapun aku rasa ia boleh dikaitkan dengan gila kuasa. Bila manusia gila kuasa, dia akan lakukan apa sahaja demi mencapai cita-citanya. Keji sungguh perangai orang gila kuasa ini. Lihat sahaja Bush. Manipulate pilihanraya. Tuduh sana tuduh sini. Perang sana perang sini. Semuanya untuk mengekalan penguasaan di pentas dunia. Hasilnya, kerosakan seluruh dunia.

Come on man, sampai bila nak berpecah? Sampai bila nak puas hati? Berapa kumpulan lagi nak dibentuk semata2 nak pegang kuasa? Apalah ada dengan kuasa dan fame. Kelak di akhirat kita akan dipersoal akan segala kuasa yang kita pegang. Masa sekolah dulu, kawan2 selalu kata, "Kalau jadi pemimpin ni, sebelah kaki kat syurga, sebelah kaki kat neraka". Tak tahu mana datang kata-kata ni. Apapun rasanya tak bertentangan dengan quran & sunnah rasanya sebab maksud kata-kata itu adalah akalu jadi pemimpin yang baik, mudahlah masuk syurga, pemimpin yang tidak adil pula hampir ke neraka. Moga-moga kita dijauhkan dari perkara2 tak elok ni.

Saturday, 9 December 2006

Malaysia Night

Photobucket - Video and Image Hosting

Adalah menjadi kebiasaan di kalangan pelajar2 malaysia di UK untuk menganjurkan Malaysian Night di universiti masing2. Setiap Malaysian Society akan belumba-lumba untuk menjadi penganjur terbaik. Antara persembahan yang biasa dibuat adalah berbentuk sketsa diiringi tarian, nyanyian dan dikir barat. Sambutan yang diberikan oleh para pelajar Malaysia sangat memberangsangkan. Tiket biasanya habis dijual sebelum hari pertunjukan. Selain itu, banyak juga syarikat2 yang menaja M Soc menganjurkan Malaysian Night ni.

Aku difahamkan bahawa selain daripada mempromosikan budaya masyarakat Malaysia di UK, ia juga menjadi sebagai salah satu cara bagi M SOc bagi menambah duit poket kelab/persatuan masing2. Ini juga merupakan peluang bagi pelajar-pelajar Malaysia bertemu rakan-rakan yang kolej persediaan dulu.

Aku berpeluang menghadiri salah satu Malaysian Night yang dianjurkan di London ketika tahun pertama di UK. Persembahan mereka agak mantap juga. Dalam program sebegini kita dapat lihat pelajar Malaysia dari pelbagai bangsa bekerjasama menjayakan majlis tersebut. Sesuatu yang boleh dilihat sebagai suatu yang positif.

Tetapi ada beberapa perkara yang harus diberi perhatian dan difikirkan bersama. Misalnya, sebahagian besar penonton M Night (hampir 95% bangi kebanyakan universiti) adalah rakyat Malaysia Sendiri. Orang lain tak ade pun, so tercapai ke matlamat untuk mempromosi budaya masyarakat Malaysia? Sebagai seorang muslim, saya melihat ada beberapa aspek yang perlu diperbaiki. Pertama sekali, para peserta dan penonton (esp. muslim) hendaklah menjaga akhlak, aurat dan batas2 agama sepanjang pertunjukan tersebut. Namun perkara ini biasanya tidak diberi perhatian yang sepatutnya. Kedua, jalan cerita hendaklah membawa mesej yang positif, bukannya mempromosi budaya kuning, tahyul, hedonisma dan macam2 lagi.

Apa yang saya tahu aktiviti-aktiviti yang biasa dibuat terhad kepada aktiviti sukan (Notts Game, Futsal, Paitnball), hiburan ( M Night & Clubbing) dan makan2. Saya berpendapat aktiviti clubbing/after party perlu dihentikan kerana ia tidak membawa manafaat kepada para peserta dan masyarakat Malaysia (yang mengharapkan kita pulang dan berbakti kepada nusa dan bangsa kelak) amnya. Budaya inikah yang kita perlu bawa pulang ke Malaysia?

M Soc sepatutnya menganjurkan aktiviti-aktiviti yang berbentuk membina intelektual para pelajar Malaysia, kemahiran berkomunikasi, berfikiran kritis dan kesedaran tentang isu semasa. Usaha UKEC menganjurkan 'discussion circle' di Malaysia Hall harus dipuji. Pelbagai isu menarik yang diketengahkan. Cuma yang menyedihkan adalah sambutan pelajar London tidak memuaskan. Selalunya kurang dari sepuluh orang yang hadir

Photobucket - Video and Image Hosting

Teringat suatu ketika dahulu, ada seorang sahabat menghantar email kepada saya. Dia berkata alangkah elok sekiranya Malaysia Night diisi dengan persembahan berbentuk Islamic, nasyid, sketsa dan pantomin bebrbentuk kesedaran. Ada pula kawan yagn lain berpendapat bahawa kita perlu boikot M Night, tuntut jangan anjurkan M Night langsung kerana sebahagian besar pengisian M Night ini tidak selari dengan Islam.

Saya bersetuju dengan sebahagian perkara yang disebutkan di atas kerana Islam menekankan kesejahteraan manusia secara menyeluruh. Hiburan dalam Islam adalah hiburan yang mendekatkan diri kepada penciptanya dan bebas daripada perkara yang membawa kerosakan kepada manusia secara amnya. Tetapi adakah hiburan Islam terhad kepada nasyid sahaja? So non-muslim nak buat apa? Mungkin sukar nak fikir bentuk persembahan yang Islamik tetapi universal (sesuai untuk semua agama dan bangsa untuk turut serta). Tapi ia tidak harus menjadi alasan untuk kita malas berfikir mencari penyelesaian. Kenapa kena boikot terus? Bila lagi nak 'integrate' (dari segi persembahan), tunjuk bentuk cara berhibur yang sepatutnya, didik rakan2 lain agar menjaga waktu solat ketika berlatih dsb. Bukankah di Malaysia nanti sama juga suasananya? Kalau Jadi D.O. camner nak buat sambutan merdeka, tourism Malaysia, pertunukan warna-warni dsb. Ke haramkan terus? Pening...

Saya memohon maaf sekiranya pandangan saya tidak tepat. Ilmu dan pengetahuan saya hanya cetek. Pandangan anda amat dialu-alukan.

please follow the rules for your safety


Last summer I had an opportunity to do intern with a company in Malaysia. Their main business is supply'in electricity. The experience there was very wonderful. People are very nice and helpful. Lots of the older tehcnician loves to give advise to me. One of the most typical advise is " When you become an engineer in the future, never look down at us. Please treat us as human, we have feeling too" Yeah I agree with them. Who wants to work in a very bad boss? Anyway, a boss should know when you need to be kind and when to be a 'tiger'.


There are few things that I observed need to be improved if the company wants to be the top company in Malaysia. The safety awareness amongst the staff is very low. The boss does not provide enough safety kits. I heard a complain form a technician that the boss always ask them what is their size but never gives the thing. On the other hand, I it very rare to see the technicians wear full safety kits during working. I understood that it quite 'renyah' but it is not trivial. More worrying is, sometimes they just sit at the back of the truck. It is very dangerous because you are exposed to many potential hazards and if the driver suddenly breaks, you might fall off the truck. I would like to call those who are involved such job to be more aware of your safety and take all security measures required. If something happen, "mereka dan keluarga mereka juga yang susah".

Saturday, 2 December 2006

Islam dan Sukan

Sebenarnya dah lama nak tulis pasal ni, cuma tak reti macam mana nak tulis. Apapun sebab dah lama sangat tersimpan dalam komputer ni lebih baik aku share dengan sahabat² sekalian.

Islam adalah agama yang syumul. Syumul bermaksud sempurna, merangkumi segala aspek kehidupan. Tidak ada satu perkarapun yang kita lakukan dalam kehidupan terlepas daripada ajaran Islam. Allah telah berfirman dalam surah Al-maidah ayat 3 yg bermaksud "Pada hari ini, Aku telah sempurnakan bagimu agama kamu, dan Aku telah cukupkan nikmat-Ku kepadamu, dan Aku telah redhakan Islam itu menjadi agamamu".

Selain daripada perkara-perkara seperti akidah, akhlak, siasah dan muamalat, kesihatan badan juga disentuh dalam ajaran Islam. Dengan tubuh yang sihat, kita mampu untuk beribadah dengan lebih baik. Kegiatan menjaga kesihatan termasuklah menjaga pemakanan, bersenam dan bersukan.

Pada hari ini, kegiatan sukan sungguh maju. Tambah pula dengan 'commercialisation of sports' yang sungguh dahsyat. Apa saja event sukan yang besar2 mesti ada sponsor yang hebat2. Disertai dengan events sampingan yang berbentuk hiburan dan sebagainya.



Pengalaman menyaksikan japan GT pada cuti summer yang lepas membuatkan aku terfikir akan kaitan Islam dan sukan zaman moden. Dari satu segi, sukan in general sangat menarik, menyeronokkan, generates adrenalin etc. Kemajuan teknologi dalam bidang sukan sangat mengagumkan, which leads to record breaking performance.

Tetapi jika dilihat dari sudut yang lain, peraturan-peraturan dalam kebanyakan sukan tidak menyebelahi muslim. Aurat umpanya, kalau olahraga mesti pakai baju ketat2 dan dedah aurat, volleyball kena pakai seluar pendek, renang dan terjun juga ketat dan mendedahkan aurat. Begitu juga dengan sukan lain. Bagi ahli sukan, kalau dapat sponsor yang bagi pakaian ketat kena pakai jugak la, sebab dah tandatangan kontrak. Melihat aurat orang tu satu hal, bagi kita muslim yang mahu memelihara aurat tapi ingin melibatkan diri dalam sukan sehingga peringkat antarabangsa pasti menerima tekanan yang hebat.

Selain itu, berdasarkan pengalaman, pergaulan lelaki perempuan memang teruk (mengikut standard hukum Islam). Kalau salam laki-perempuan itu menjadi satu perkara biasa shj. Mungkin atas dasar membina semangat berpasukan ada juga yang bersorak dan sebagainya bersama-sama. Bila si jurulatih gembira anak buahnya menang, dengan seronoknya dia memeluk si anak buahnya sambil mengucapkan tahniah. Kadang-kadang agak sukar untuk jaga masa solat. One time, one people who I know says 'gila nak semayang time ni, sembahyang nanti lah, tak der masa ni, gi main dulu'.

Sekiranya anda ingin menubuhkan sebuah persatuan sukan di tempat anda, bagaimakah caranya anda melaksanakannya. Bagaimakah anda menerangkan kepada ahli persatuan yang bukan islam tentang apa yang anda lakukan.

Sebagai seorang daie kita tidak harus melihat perkara ini sebagai satu perkara yang remeh. Adakah kita tidak perlu melibatkan diri langsung? Sekadar jadi pemerhati. Apakah kita perlu buat muslim olympics? Ya mungkin bagus, tapi mesej dakwah mungkin tak sampai ke pada nonn-muslim yang bersukan. Any idea or comments?

Monday, 27 November 2006

Giler ah Ding Dong!



Bila tengok clip ni memang terasa impressed. Tambah pulak dengan bacground sound yang menarik tambah seronok melihat aksi diorang. Aku rasa korang yang tak minat archery pun akan terhibur menonton kejituan panahan diorang. Sekian

Hmm.....

Sehari dua ni bising sungguh pasal hak kebebasan akhbar dan perkauman . Pagi tadi tengok TV1 kat syoktv.net pun bincang pasal kebebasan akhbar. Baca utusan ( berita kat bawah) terasa lawak jugak, cuba fikir dalam2. Adakah pihak yang berkenaan mengaku dia menghasut ? Secara halusnya kalau dia kata Akta Hasutan tu berguna, seolah-olah dia kata, " Ye, kitorang memang menghasut pun, kalau tak der akta hasutan tu korang tak leh nak wat apa2, Hahar!!!" Terpulanglah kepada korang macam mana nak tafsir dan terima berita tu, tapi bagi aku kelakar lah.

Laporan polis bukti DAP sokong Akta Hasutan

SUNGAI PETANI 26 Nov. – Tindakan DAP membuat laporan polis berhubung hujah-hujah ‘perkauman’ yang dikeluarkan perwakilan pada Perhimpunan Agung UMNO lalu membuktikan Akta Hasutan 1948 sebenarnya masih relevan untuk diguna pakai kerajaan.

Menteri Penerangan, Datuk Seri Zainuddin Maidin berkata, ini kerana, DAP yang sebelum ini dilihat berkeras mahu akta berkenaan dihapuskan kini kembali mengakui seolah-olah ada gunanya Akta Hasutan 1948 dikekalkan.

‘‘Apabila DAP membuat laporan supaya meminta polis mengambil tindakan terhadap para perwakilan UMNO berhubung hujah mereka, maka ia secara langsung membuktikan bahawa DAP mengakui Akta Hasutan 1948 perlu dikekalkan.

‘‘Akta Hasutan jelas menunjukkan bahawa ia boleh diterima pakai dengan baik demi menjaga kepentingan semua kaum. Melalui laporan itu, DAP sendiri kini menunjukkan kepada kita bahawa mereka boleh terima dan anggap Akta Hasutan relevan sepanjang masa,’’ katanya.

Perangai

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas hadir pada majlis kenduri kampung Parlimen Merbok anjuran Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) di Kampung Tengkorak Batu, Bukit Selambau dekat sini hari ini.

Menurut Zainuddin, tindakan tersebut juga menunjukkan ‘perangai’ sebenar pemimpin DAP yang sanggup berbuat apa saja asalkan ia mendatangkan keuntungan kepada mereka.

‘‘Sebelum ini mereka mahu sangat Akta Hasutan dihapuskan. Kini bila nampak akta ini menguntungkan dan memihak kepada mereka, DAP pun gunalah Akta Hasutan,’’ katanya.

Beberapa pemimpin DAP sebelum ini membuat laporan meminta polis mengambil tindakan terhadap segelintir perwakilan yang mengeluarkan hujah disifatkan perkauman pada Perhimpunan Agung UMNO lalu di bawah Akta Hasutan 1948.

Antara mereka yang tampil membuat laporan itu ialah Setiausaha Publisiti DAP Selangor, Lau Weng Sann (18 November); Setiausaha DAP Perak, Ngar Kor Ming (19 November) dan Timbalan Ketua Pemuda DAP Wilayah Persekutuan, Kuan Perk Siong (19 November).

Terdahulu dalam ucapannya, beliau menasihatkan semua pihak supaya sentiasa menerima maklumat, nasihat dan pengetahuan yang sahih.

‘‘Kita perlu berhati-hati dengan penyebaran SMS, laman web yang tidak diketahui kesahihannya. Janganlah kita terpengaruh dengan berita yang tidak tahu hujung pangkalnya,’’ katanya.

Sunday, 26 November 2006

Liberal?

Satu peristiwa yang berlaku beberapa malam lepas membuatkan aku mahu menulis kali ini. Ia bukanlah perkara besar, tidak sebesar mendirikan semula sistem khilafah atau make poverty history. Tapi cukup untuk menggerakkan hati ini untuk berkongsi dengan saudara/saudari.

Begini ceritanya. sesudah tamat majlis, kakak A dab B beramah mesra dengan para peserta (muslim tau). Apabila tiba masa berangkat, mereka pun bersalaman dengan para hadirin. Aku berjaya mengelak dengan makan kuih dan menjarakkan diri. Aku berikan senyuman sebagai tanda hormat kpd mereka.

Apabila tiba giliran saudara C, kakak B pun bertanya "boleh salam tak?" lalu mereka bersalaman. "oh, liberal" sambung kakak B. Orang2 sekeliling ketawa mendengar kata2nya. aku juga tergelak. Tapi bila difikirkan semula, tak patut. Patutkah aku mentertawakan saudaraku? Sedangkan dia dlm dilema mahu menolak atau menerima.

Teringat pada hari pertama aku bekerja di bangsar thn lps, berjumpa dengan bos (perempuan, muslim juga) lalu kami berasalam. Sukar juga nak menyatakan peganganku dlm keadaan sedemikian, apatah lagi dia bos. Sebab itulah orang yang menegakkan kebenaran di hadapan org yg berkuasa mendapat ganjaran yg besar dari Allah.

Pengalaman di UK, rasanya lebih mudah untuk menegaskan pegangan agama kita berbanding di Msia. Orang faham dan respect pegangan kita. Tapi di Malaysia sudah bercampur aduk antara hak dan batil. Orang Islam sendiri menggap perkara yang salah itu betul, 'biasa aa'. So non-muslim mendapat gambaran yang salah ttg Islam.

Bagaimanakah sikap kita apabila berhadapan dengan situasi sebegini atau yg lebih besar? Bagaimanakah caranya nak sampaikan mesej tersebut sekiranya orang yg terlibat tu org islam juga. Pikir2kan, tak susah pun...

Tuesday, 21 November 2006

Kesibukan 3rd year

When I was in first year and second year, I could not understand why some people say they are busy when they are third year. I know that they have less lecture time compared to second year. Less lecture time, means more free time.

But after going through 2 months of study in 3rd year in UCL, I found that my view was incorrect. I began to understand what is the meaning of 3rd year. 3rd year means you have to do a lot of works. Reading, literature research, relentess courseworks and and project work. I have less spare time compared to 2nd year. Until today, I only managed to shoot in the range once. I always go back home late. The latest was last Thursday, 12.30 a.m. I had to write a report for Problem Based Learning.

Problem Based Learing (PBL) is very time consuming. Frustration and stress is a part of the of the learning process. Sometimes the human factor far worse than the problem given. Anyway, Alhamdulillah through this course I learn a lot. Apart from the academic part, I learn how to deal with people and know different types of people.

That's all. 4 more courseworks needed to be done.

SPM

Hari ni adikku, mula menduduki peperiksaan SPM. Mak aku kata SPM tahun ni pack. Lebih dahsyat dari SPM zaman aku. Dia kena jawab 3 kertas dalam sehari. Pergh... pecah kepala. Apapun semoga berjaya diucapkan kepada adikku dan saudara2 yang sedang menduduki peperiksaan. Semoga Allah memudahkan hang menjawab soalan dengan tepat.

Thursday, 16 November 2006

escapism

Haji Google defined escapism as: "Escapism is the excessive mental diversion by trivial entertainment as an escape from a dull reality or routine".

Well, what Mr Sheath said is quite true. I found that most of the time I wrote in this blog is when the exam is around the corner or other depressing moment. But it is not always true. Sometimes the idea just came and write it down to share with you.

I just watched a video about Hamas training. Respect! If you are interested to watch it, please msg me personally.

This morning I received a news from my family that my great grandmother was passed away. Innalillahiwainnailahirajiun... May Allah put her amongst the believers. A few days before I heard one of my friend lost his grandmother as well. Now, its my turn.

Every second people around us wheter the loved ones, friends or just some random people are left this world. Next turn will be us. We don't know how well we prepared ourself before we died. How much sin have we commited, and have we ever repent and seek forgiveness from Allah. Rabbana atina fiddunya hasanah wafil akhirati hasanah waqina azab annar...

Monday, 13 November 2006

Data Protection and Privacy

After attending a lecture on Social Network for Human and Computer
Interaction (HCI) course, I became more aware about data protection and
privacy. I just ralised how easy people can get your picture and other
information about you. Some people might think its cool because many
people will know about him. Yeah, but we have to be very careful with
what we put on the net. Some sensitive information such as your address,
mobile no, email address DOB etc can be used by fraudster and steal you
identity. Just try write down your name, nick name and other useful
keyword such as your college name, website you always use etc. on the
search engine. You will find your name appear in so many websites.

Therefore, from now on, I will try to be more careful. Some of the
photos in my album already deleted. Sorry for those whose comment was
deleted.

Wednesday, 8 November 2006

dial-up

hmm lama jugak tak menulis di sini. FYI, baru hari ni rumah aku ader phone line. sebelum ni ader problem sikit. seminggu dua lagi dapat lah broadband. sekarang ni pakai dial-up ajer. cukuplah nak cek email dan surfing sikit2.

update? tak der apa2 sangat. 3rd yr ni nampaknya memang sgt demanding. selalu balik lambat sebab kena buat coursework. anyway dari segi subject, tak teruk sangat compared 2nd yr.

wassalam

Monday, 23 October 2006

Eid Mubarak

Eid Mubarak to every muslim! Maaf Zahir dan batin.

Esok ada kelas. Beraya kat kelas je la.. Nasib baik masjid kat Goodge Street buat solat sunat kul 8. Kalau sempat boleh lah chow sat gi rumah TYT.

Beberapa minggu lepas dapat berita beberapa sahabat aku akan pulang ke malaysia 'for good'. Sedih jugak, apa pun semoga berjaya dan bertemu kembali.

abn
online kat mara hostel. umah tak der internet lagu. huhu. thanks Bun

Tuesday, 10 October 2006

3rd year

salam. ramadhan kareem. sejak sampai ke uk hingga minggu lepas agak sibuk. Macam-macam perkara yang perlu diselesaikan. Lagipun internet tak der lagi kat rumah, so tak leh nak tulis2 kat sini.

Pencarian rumah sangat lah susah. Kami spen 3 hari penuh untuk cari rumah. Akhirnya baru jumpe. Tu pun dah kena tipu dengan interlet. Kepada rakan-rakan yang desprate nak cari rumah, janganlah guna interlet, flatland, flatfinder dan seumpanya. Iklan2 diorang dalam suratkhabar dan internet tu tipu sajer. Nanti diorang hantar kat rumah lain yang korang tak suka. Pastu kena bayar dulu baru boleh tengok rumah, dari segi mualalat islam, perkara macam ni tak diterima. moral of the story, janganlah guna sistem yang bertentangan dengan Islam kelak menyesal.

sekarang ni duduk kat Edgware Road. Jauh sikit dari rumah thn lepas. Kalau nak menupang, tak leh la macam thn lepas. Bilik kitorang kecik jer. Lagipun flatmate kecoh sikit.

Sunday, 17 September 2006

Ahlan Ramadan

Tinggal 5 hari sahaja lagi sebelum berangkat pulang ke London. Perasaanku sekarang ini bercampur-campur. Report yang perlu dihantar minggu depan belum disiapkan, cuak. Rumah belum ada, pasrah dan sedikit risau. Ramadhan bakal menjelang, seronok. Walaupun tidak sempat berpuasa di Malaysia, aku tidak berapa kisah. Kerana itu tidak dapat dielakkan, terima sahajalah.

Bulan ramadhan bulan penuh keberkatan. Masa inilah kita dapat tengok semua masjid dan surau penuh sesak, tak kira waktu solat.Talk dan program qiam diadakan di merata-rata. Rezeki melimpah-ruah. Berbuka di masjid, moreh di Malaysia Hall, dan bersahur di rumah berlaukkan moreh malaysia hall yang lebih. Siang tak payah belanja apa, jimat duit makan. ALhamdulillah. Pahala berganda2 dikurnakan kepada hamba-Nya. Moga-moga sekolah ramadhan kali ini akan lebih bermakna.

Aku juga ingin mengucapkan Barakallahufikum kepada rakan-rakanku yang baru mendirikan rumah tangga. Semoga berbahagia di dunia dan akhirat.

Sunday, 10 September 2006

Hari yang produktif

Alhamdulillah hari ini merupakan hari yang produktif. Pertama sekali dapat menghadiri Mesyuarat Agung Alumni KUSESS yang pertama. Seronok sekali dapat berjumpa cikgu-cikgu dan rakan-rakan yang dah lama tak jumpe. Sempat juga melawat kelas lama. Seronok tengok motto kelas aku masih lagi tertampal di dinding 5 delima. motto kelas lain tak der dah. Petangnya dapat pula bermain futsal bersama-sama rakan-rakan. Sebelum balik, sempat lepas gian memanah kat padang sekolah, adelah 18 batang.



Sebelum bertemu SMamat, sempat balik ke Puchong untuk ke rumah bapa saudara. Dia buat majlis sambutan birthday anak dia. Jenguk la kejap. Meraikan sepupu dan jumpe family members.
Setelah sesat2 sikit, akhirnya sampai juga ke Cheras. Alahamdulillah, niat nak bertemu SMamat di Malaysia tercapai juga. Sebelum pulang, kami dan Mika pekena satay dan roti canai di kedai mamak.

Seronok rasanya dapat masa dapat digunakan dengan baik sekali hari ni.

Friday, 8 September 2006

UK hospitals to offer Muslim gowns

Menarik. Di sebalik beberapa isu ttg aurat dikalangan pengamal perubatan yang pernah aku dengar, ada pula usaha untuk memenuhi keperluan umat islam di UK. Malaysia bila pula? Kata negara Islam, memperjuangkan Islam Hadhari.

source: http://islamonline.com/cgi-bin/news_service/world_full_story.asp?service_id=2449
http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/lancashire/5315306.stm

Two hospitals in northwestern England will provide head-to-toe gowns for Muslim women patients, officials said on Tuesday, according to The Washington Post.

The burqa-style gown will be available from November 1 for all patients served by the Lancashire Teaching Hospitals NHS Foundation Trust, which runs two hospitals; the Royal Preston and the Chorley and South Ribble.

The two hospitals are believed to be the first in Britain to offer the full-cover gown.

Muslim women in the West, whose religion and culture require them to be covered, have long complained of having to wear the revealing gowns during outpatient procedures.

"I noticed a gap in the market and thought that it would be great if there was a gown that helped to preserve a patient's modesty," said Karen Jacob, linen services manager for the trust, who designed the head-to-toe gown.

Jacob said the gown could be adjusted to show women’s face, or expose only a strip near the eyes.

Islam orders women to cover their body to protect them from the eyes of men outside their family and preserve their dignity and honor.

In the Qur’an, Allah (SWT) instructs his followers on how to behave towards each other by saying in Surat An-Nur that all Muslim men and women should “lower the gaze”.

Wednesday, 6 September 2006

Hiburan kian 'mengancam'

Ya hiburan di Malaysia kini makin mengancam. Yang tersirat dan tersurat, dua-dua betul. Kualitas persembahan, setting, camera angle dan video semakin hebat. Ini terbukti dengan sokongan dan sambutan para peminat hiburan tanahair. Kalau tak mengancam masakan dapat sambutan yang hebat. Sebut sahaja apa jenis konsert. Konsert Sure heboh, Jom heboh, hadhari, merdeka... apa sahaja mesti penuh. Menangancam tak mengancam hiburan masa kini tengok akhbar nasional lah. Hinggakan berita pasal artis/hiburan boleh masuk muka hadapan....

Namun di sebalik kemajuan dalam bidang hiburan ni, ia mengancam kesejahteraan budaya, agama dan sosial masyarakat kita. Lihat sahaja iklan2 masa kini, mesti ada unsur-unsur materialistik dan menari2. Kalau tak der orang yang terkinja-kinja melompat keseronokan tak sah. Baru-baru ni masa nak gi beli baju, sorang penjual baju menceritakan bahawa trend baju terkini adalah baju Polo yang ada cap sebesar tapak tangan sebab orang tengok Mawi dan Daruk K pakai baju tu. Tengok tu... sampai baju pun diikutnya. Sebab tulah banyak syarikat suka guna artis untuk promote barang diorang. Lagi satu, aku ada tengok satu drama Puteri, intro dia "muda ni sekali saja, kena enjoy puas-puas". Bukankan itu motto barat??


Apa nak jadi dengan Malaysia ni. Mungkin inilah manifestasi kekeringan jiwa yang disebutkan oleh Abu Saif. Program agama berkurang sama sekali. Sekali seminggu sahaja.Mungkin tv9 ada lebih sikit kot... Nasib baik ada discovery channel. Boleh tambah ilmu sikit. Harapnya masa depan ada la orang yang akan buat satu tv alternatif buat masyrakat kita ni. Kat UK, US dah ada, banyak pulak tu, Malaysia bila pula?

Hiburan kian 'mengancam'

Ya hiburan di Malaysia kini makin mengancam. Yang tersirat dan tersurat, dua-dua betul. Kualitas persembahan, setting, camera angle dan video semakin hebat. Ini terbukti dengan sokongan dan sambutan para peminat hiburan tanahair. Kalau tak mengancam masakan dapat sambutan yang hebat. Sebut sahaja apa jenis konsert. Konsert Sure heboh, Jom heboh, hadhari, merdeka... apa sahaja mesti penuh. Menangancam tak mengancam hiburan masa kini tengok akhbar nasional lah. Hinggakan berita pasal artis/hiburan boleh masuk muka hadapan....

Namun di sebalik kemajuan dalam bidang hiburan ni, ia mengancam kesejahteraan budaya, agama dan sosial masyarakat kita. Lihat sahaja iklan2 masa kini, mesti ada unsur-unsur materialistik dan menari2. Kalau tak der orang yang terkinja-kinja melompat keseronokan tak sah. Baru-baru ni masa nak gi beli baju, sorang penjual baju menceritakan bahawa trend baju terkini adalah baju Polo yang ada cap sebesar tapak tangan sebab orang tengok Mawi dan Daruk K pakai baju tu. Tengok tu... sampai baju pun diikutnya. Sebab tulah banyak syarikat suka guna artis untuk promote barang diorang. Lagi satu, aku ada tengok satu drama Puteri, intro dia "muda ni sekali saja, kena enjoy puas-puas". Bukankan itu motto barat??


Apa nak jadi dengan Malaysia ni. Mungkin inilah manifestasi kekeringan jiwa yang disebutkan oleh Abu Saif. Program agama berkurang sama sekali. Sekali seminggu sahaja.Mungkin tv9 ada lebih sikit kot... Nasib baik ada discovery channel. Boleh tambah ilmu sikit. Harapnya masa depan ada la orang yang akan buat satu tv alternatif buat masyrakat kita ni. Kat UK, US dah ada, banyak pulak tu, Malaysia bila pula?

Thursday, 17 August 2006

Mencari sesuap nasi

Setiap hari, semua manusia akan berusaha mengisi kekosongan perut ini. Tak kira si homeless, pak tani, doktor mahupun raja. Maka bertebaranlah manusia mencari rezeki Allah dimuka bumi ini. Ada yang membanting tulang, ada yang memerah keringat dan ada juga yang memerah otak. Masing-masing memainkan peranan masing demi mencari sesuap nasi (sebuku roti pun boleh...).

Dalam kesibukan mencari rezeki, ramai yang lupa tujuan utama kehidupan ini iaitu mengabdikan diri kepada Allah. Hanya sedikit sahaja yang berusaha menjadikan usaha mencari rezeki itu sebagai satu bentuk pengabdian diri kepada penciptanya. Untuk memastikan kerja yang dilakukan dikira sebagai ibadah, beberapa syarat perlu dipatuhi. Contohnya, Ikhlas, Tidak meninggalkan perkara yang wajib, dilakukan secara optimum dan mengikut landasan syara' (Halal dsb).

Seperti yang kita tahu, nak dapatkan rezeki yang halal perlu cara dan sumber yang betul. Cara yang betul adalah dibuat dengan penuh amanah. Tugas mencari rezeki yang halal ni bukan susah tetapi sangat mencabar. Peluang-peluang untuk pecah amanah, makan gaji buta, tipu dan kaut untung melampau2 sentiasa terbuka.

Bayangkan kalau korang bekerja makan gaji. Kebiasaannya pagi-pagi sahaja sibuk. Banyak kerja. Bila petang dah tak der pape. Nak gi mane pun boleh, bos tak amik tau sebab ofis dia jauh dan dia sibuk buat kerja lain. Masa tuh nak balik tido rumah senang2 sahaja. Bila time balik, mintak member tolong punch card, kalau baik sikit buat sendiri. Ha... tu dah kira makan gaji buta kan. Macam2 macam lagi godaan dan cubaan untuk culas dan pecah amanah dalam bekerja. Awas, jangan terjerumus ke lembah kehinaan.

Monday, 14 August 2006

Meet Sheikh Nuh Ha Mim Keller

Anak Alam and his friend are going to see syeikh nuh i-Allah on monday 21st!!

Event: Shadhili UK Suhba 2006.
Date: Thursday 17th August to Sunday 20th August 2006
Venue: Bodington Hall, Otley Road, Leeds LS16 5PT

Title: At the Door of Allah.

Shaykh Nuh keller will be visiting Glasgow on the Mon 21st August 2006. His first ever visit to this noble land of scotland. He will be delivering a talk at the Western Infirmary lecture Theatre, University Of Glasgow. Time 7.15 doors open for 7.30 pm start.

Mari Membaca
Majalah I. Sebuah majalah berkualiti tinggi keluaran Karangkraf. Majalah yang mesti dibaca oleh semua. Majalah ini sarat dengan rencana-rencana yang menambah ilmu dan dan memberi ispirasi. Dengan kelajuan sederhana, sehari suntuk diperlukan untuk habis membaca malajah ini dari kulit ke kulit. Bacalah... Tak rugi.
Meet Sheikh Nuh Ha Mim Keller

Anak Alam and his friend are going to see syeikh nuh i-Allah on monday 21st!!

Event: Shadhili UK Suhba 2006.
Date: Thursday 17th August to Sunday 20th August 2006
Venue: Bodington Hall, Otley Road, Leeds LS16 5PT

Title: At the Door of Allah.

Shaykh Nuh keller will be visiting Glasgow on the Mon 21st August 2006. His first ever visit to this noble land of scotland. He will be delivering a talk at the Western Infirmary lecture Theatre, University Of Glasgow. Time 7.15 doors open for 7.30 pm start.

Mari Membaca
Majalah I. Sebuah majalah berkualiti tinggi keluaran Karangkraf. Majalah yang mesti dibaca oleh semua. Majalah ini sarat dengan rencana-rencana yang menambah ilmu dan dan memberi ispirasi. Dengan kelajuan sederhana, sehari suntuk diperlukan untuk habis membaca malajah ini dari kulit ke kulit. Bacalah... Tak rugi.
Meet Sheikh Nuh Ha Mim Keller

Anak Alam and his friend are going to see syeikh nuh i-Allah on monday 21st!!

Event: Shadhili UK Suhba 2006.
Date: Thursday 17th August to Sunday 20th August 2006
Venue: Bodington Hall, Otley Road, Leeds LS16 5PT

Title: At the Door of Allah.

Shaykh Nuh keller will be visiting Glasgow on the Mon 21st August 2006. His first ever visit to this noble land of scotland. He will be delivering a talk at the Western Infirmary lecture Theatre, University Of Glasgow. Time 7.15 doors open for 7.30 pm start.

Mari Membaca
Majalah I. Sebuah majalah berkualiti tinggi keluaran Karangkraf. Majalah yang mesti dibaca oleh semua. Majalah ini sarat dengan rencana-rencana yang menambah ilmu dan dan memberi ispirasi. Dengan kelajuan sederhana, sehari suntuk diperlukan untuk habis membaca malajah ini dari kulit ke kulit. Bacalah... Tak rugi.

Sunday, 13 August 2006

Flashback 1997


During form 4 and early form 5, I never thought about studying abroad. All I worry about is my Archery. Only when monthly test or semester exam around the corner I became worried about my study.

The last time I was thinking about it maybe when I was in form 1. That was when I went to London to visit my Mak Long. She was studying medic in UCL. Actually she was specializing in sth about blood.


Just a few days after the world was shocked by the death of Princess Diana and Dodi al-Fayeed in a car crash in France, my father took me to Subang airport and we board on MAS then transit at Bangkok to take EVA air. After hours journey, we arrived at Heathrow.


My Pak Long took us to his home somewhere near Wembley. We stayed in his flat for the whole period we we there. l was very happy to be there for two reasons. First, that was my first time to be in the UK. Second, I was reunited with my mother and siblings. They arrived there few days earlier and I haven’t met them about one month before because I was in boarding school.


While we were there, we managed to visit some of the tourist spot in London. My family, my grandparents and I took the tour bus tour around London. One of the places I could remember is Trafalgar Square. Besides that we went to Windsor Castle and Hampton Court Castle. Those castle does not look attractive form outside but very impressive inside.


One day, my Pak Long took us to my Mak Long’s uni, UCL. We I just remember we took some picture and there is a red building over there. On the other day, we decided to try our hand on fruit picking. Even though summer almost over or over already, we don’t want to miss the experience. I found it quite fun, we can taste the fruit as well. Its free. Only the one we brought home, we have to pay.


After that, My Pak Long brought us to Oxford. Unfortunately we arrived quite late. The colleges was closed for public visit. Then we decided to take a walk looking around Oxford. I remember walking along the road, it looks like old road, like the one used when people use horses to transport. We took some picture in front of the Oxford merchandise shop and business school. My grandfather once said, “Wan nak tengok bila besar nanti hang belajar kat sini ( UK)” and I replied “InsyaAllah.”


It is interesting to know that I went to the same university as my Mak Long, even though I have never dreamt to study in London esp UCL. Maybe because of my parents and my grandparents prayer, I managed to study here, the university where I stepped my foot on before. That is how strong is the influence of our parents and family’s redha. Without it, I might not be able to pursue my study here. Don’t forget our parents wherever we are, whatever we become one day. Redha Allah terletak pada redha ibu/ibubapa (sila betulkan ayat ni…) Pray for them


“Ya Allah ampunkanlah dosa-dosaku dan dosa-dosa kedua ibubapaku dan kasihanilah mereka sepertimana mereka mengasihani aku sejak kecil lagi” Amin…

Saturday, 12 August 2006

The London Plot


Baru sahaja nak mula cerita pasal benda-benda menarik kat London ni dah ada benda yang tak best berlaku pula. Beberapa hari lepas aku diberitahu oleh anakalam tentang satu plot untuk meletupkan kapal terbang kat US oleh orang UK. Imgresen dan pihak pengurusan lapangan terbang pula memperketatkan tahap keselamatan sampai benda2 seperti bekas cermin mata dan hand lugguage tak boleh dibawa ke atas. Akhirnya lapangan terbang jadi sesak. Adus, sukarlah aku nak pulang ke sana nanti...

Sape sebenarnya yang bertanggungjawab buat kerja2 ni. Aku agak sceptic dengan dakwaan british muslim yang terlibat. Kenapa asik2 muslim jer yang buat benda2 ni. Kalau betullah nak perang, buat lah carang orang chechen paling kurang. Ini letup2 suka hati tak main apa barang.

Orang yang kat UK, kasi info sikit. Takut gak ni....

Thursday, 10 August 2006

Wednesday, 9 August 2006

London & University College London (UCL)

London was not my first choice. Initially I intended to study in Edinburgh because I thought it is a nice city. Since Mr. Azman, YTN officer said YTN wouldn't send their students there because it was not in the list. So I was left with only 2 options. SOTON or UCL. Three YTN scholars choose to go to SOTON. During that time, most of engineering students in KMYS choose SOTON. Thinking about there will be too many malay in that uni and I might living in malay circles only, not mixing with other people made me asked Mr Azman about London. He said London is a good place. He encouraged me to choose UCL and convinced me that I will enjoy studying there. After considering his advice and the situation I might face in SOTON, I decided to choose UCL. Why UCL not IC? The reason…I think it is better for me to keep it to myself.

Alhamdulillah, after two years studying and living in London, I found Mr Azman's words was right. I also managed to achieve some of my aims while studying in the UK.

HOW DO I DESCRIBE LONDON?

I am sure most of Londoners will agree with me if I say London cannot be described by only one word. It is a vibrant, busy, fun, confusing, dodgy, multi cultural, multi religious, stressful, fast, old, modern, etc. metropolitan city. This is where not only east meets west, but may also the point where everybody from all parts of the world gathered. Not too much if I say it is not a pure English city anymore. When I was on the bus or tube only sometimes I can hear people speaking English, normally I would hear people speaking Arabic, Spanish, Italian, French, Urdu, Swahili or other incomprehensible languages.

However interracial tolerance demonstrated here is far better than in Malaysia. Even though you can see people tend to live in an area where most of the population is their race, for example Edgware Road is popular with Arabs, Chinatown with Chinese, East London with Asians and Africans and South Kensington with whites. Racism is not a big problem. People respect your culture and live harmoniously.

Racism is an offence, universities and government really concern about it. In fact in Student Union, they have a department deals with this issue and the university run anti-racism campaign throughout the year. Serious action will be taken on the offender. Unlike in Malaysia, the UPM incident was kept silence and swept under the carpet. No publicity in the mainstream media. Maybe because Britain don’t have bumiputera policy and everybody speaks in same language, English.

I think Malaysians should learn this positive culture from this country.

p/s: my writings may not reflect the real situation. However that is how I feel and see London.

Sunday, 6 August 2006

oh Khutbah Jumaat

Pukul 1.15 tengah hari. Aku dan rakan-rakan berjalan ke surau di Politeknik Sabak Bernam. Cuaca hari itu agak panas. Ditambah pula dengan badanku yang letih membuatkan aku berasa sangat mengantuk. Sebaik sahaja Khatib mula berkata-kata, mata ku semakin berat. Kucuba perangi penyakit mengantuk ini. Namun, lama- kelamaan suara khatib yang monotonous itu semakin perlahan dan akhirnya tidak kedengaran lagi. Bicaranya tentang Syirik tidak lagi dapat ku ikuti . Aku tewas, lantas hilang di alam lena. Hanya beberapa ketika aku tersedar kembali dan cuba memasang telinga, tetapi aku tidak dapat menangkap mesej yang disampaikan. Dengan 'magiknya' apabila khatib berkata ‘Aqimi al-solah’, aku segera bangun. Dengan keyakinan bahawa wudu'ku tidak terbatal, akupun untuk menunaikan solat Jumaat.

Jika di UK, jarang sekali aku berasa bosan mahupun mengantuk ketika mendengar khutbah. Walaupun kadang-kadang ia hanya disampaikan oleh pelajar-pelajar universiti, bukan imam-imam besar, aku berasa sangat tertarik untuk mendengarnya. Jika dilihat dari segi topiknya pula, kadang perkara yang disentuh adalah perkara biasa sahaja seperti larangan mengumpat, puasa, mencintai rasulullah dan bersedekah. Ucapan yang diberikan sungguh menyentuh jiwa dan mendorong aku untuk mengamalkan apa yang disampaikan.


Setelah selesai solat, aku pun bergerak pulang. Aku menceritakan kekesalan aku terlepas daripada mengikuti Khutbah Jumaat dengan baik kepada rakan-rakanku.
Ikmal pula menceritakan bahawa ramai juga orang lain yang tidur di surau tadi. “Budak-budak sekolah asrama... Biasala tu. Ada seorang budak tadi tidur, bila orang semua dah bangun, dia tak bangun-bangun lagi. Bila orang kejut, meleleh air liur basi…..” Bila Ikmal menyebut tentang budak asrama, teringat aku akan pengalaman ketika di KUSESS dulu. Aku selalu juga tertidur. Aku fikir masalah tertidur ketika khatib memberi khutbah ini tidak terhad kepada budak sekolah sahaja, orang dewasa juga mengalaminya.


Aku hairan kenapa khutbah di Malaysia ini sangat membosankan. Sehinggakan Mas pernah membuat lawak, “Kalau nak buat pembedahan, bagi orang dengar khutbah sudah cukup. Tak perlu guna sedatif. Kalau dicucuk-cucuk pun dah tak sedar.”

Memetik isi perbualan aku dengan seorang ustaz ketika dalam perjalanan ke ILDAS Ahad lepas. Sebenarnya khutbah kat semua tempat best…kecuali Malaysia. Kat sini, khutbah tak inspiring, tidak seperti khutbah di sana (UK). Suara khatib mendatar. Amat sukar sekali untuk mencari masjid yang menyampaikan khutbah power. Sebenarnya, kalau cakap fasal denggi pun boleh dijadikan menarik.

Wahai pihak yang berkenaan! Tidakkah anda perasan ramai ahli jemaah yang tidur. Tidakkah anda berasa prihatin akan hal ini. Carilah pendekatan baru agar peluang berdakwah kepada masyarakat umum setiap minggu tidak dipsersia-siakan. Penulis teks, kahtib dan majlis agama, tulislah khutbah yang menarik. Sekiranya khatib itu tak cukup power, berilah mereka latihan yang secukupnya. Moga-moga pandangan dan sikap masyarakat umum tentang khutbah dapat diubah.


Nota: Aku tidak bermaksud untuk menggalakkan saudara-saudara sekalian untuk tidur ketika Khutbah jumaat. Perbuatan ini harus dielakkan.

Monday, 31 July 2006

cite Datuk K kahwin pulak

Sekarang ni cite Datuk K nak kawin dengan Siti tengah hot sekali. Gi kerja orang kutuk Datuk K, balik rumah keluar berita kat TV, jumpe orang kate tak nak tengok muke Siti dah. Pegi mana pun orang sembang pasal ni. Semua orang nak citer pasal dia, anak dia, kekayaan dia, betting nak kahwin siti, mandrem, perangai dia dalam rumah dan segala2nya. Tu la, bila orang fames2 macam ni mesti nak bising kan. Hai... macam-macam.

Sebelum aku dengar cite Datuk K ngan Siti nih, aku pernah terbaca satu artikel Forbes yang member aku tunjuk. So bile tau pasal ni teringat pasal artikel tuh. (Aku tak kata Siti orang yang macam mana, just tertarik dengan peristiwa yang berlaku dan perkara yang diperkatakan dalam artikel nih) :

Still, the economic analysis of marriage explains one age-old phenomenon: gold digging.

"In particular, does our analysis justify the popular belief that more beautiful, charming and talented women tend to marry wealthier and more successful men?" wrote Becker. His answer: "A positive sorting of nonmarket traits with nonhuman wealth always, and with earnings power, usually, maximizes commodity output over all marriages."

In other words, yes, supermodels do prefer aging billionaires. And Gary Becker proved it mathematically decades before The Donald married Melania.

Anyway itu bukan lah tujuan sebenar aku nak tulis kali ni. Itu sekadar intro. Sebenarnya nak cakap pasal kahwin.

Tahun ni tibe2 ramai pulak yang nak kahwin. Tahun lepas aku tak perasan sangat. Paling kurang 5 orang yang aku tau nak kahwin. Dari junior aku, member setadika, senior, sampai lah graduates. Barulah aku faham apa yang dikatakan summer holiday nih musim kahwin. He he. Semoga kalian berbahagia.

Friday, 28 July 2006

Dream... But not day dreaming

Sambung balik cerita pulang ke Msia. 3 minggu pertama tuh agak bosan la. Kehidupan setiap hari agak sama sahaja. Makan, solat, tengok tv, hantar adik ke sekolah dan selak2 kertas Visual Surveillance. Ditambah dengan jetlag yang berpanjangan, hari2 yang dilalui diisi dengan tido ajer. Hu hu sungguh tak produktif.

Thanks to Izrie who supplies a series of Japanese drama, Gokusen II. Nampaknya cite Gokusen 2 ni tak der beza sangat denga yang 1 tuh. Macam biasa, Yankumi cucu kepada sorang kapla Yakuza bekerja sebagai seorang cikgu ditugaskan untuk mengajar di kelas D tahun akhir di sebuah High School. Secara stereotype-nyer kalau ikut streaming system, kelas last2 ni kelas bermasalah laa... Budak2 ni suka gaduh dan cari pasal sehingga tak der sorang cikgu pun yang suka kat mereka. Namun kehadiran Yankumi dalam kelas telah mengubah segalanya. Dengan menggunakan kemahirannya dalam seni mempertahankan diri, ayat-ayat yang berfalsafah dan kesungguhannya dalam mengotakan janjinya kepada pelajar2 ini, dia telah bejaya menyentuh hati pelajar2 ini sehingga dapat mengubah sedikit sebanyak sikap dan cara pemikiran mereka.

Secara keseluruhannya aku berpuas hati dan terhibur menonton cerita ini walaupun dari segi logiknya tak logik pun. Dari segi pengajaran, macam cerita Jepun yang lain ia sarat dengan mesej-mesej yang baik. Antaranya ialah ialah kepentingan impian atau kata orang kampung dream. Dalam kelas pertamanya dengan student2 tu, Yankumi meminta semua palajar memperkenalkan diri mereka dan menceritakan impian masin-masing. Hampir semua tidak mempunyai impian. Yankumi berasa sedih tapi dengan penuh semangat dia menggalakkan palajar2nya untuk mememikirkan apakah impian mereka kerana baginya hidup orang yang tiada impian takkan ke mana. Sehingga hampir tamat siri Gokusen II ni pelajar2nya masih lagi belum dapat mencari impian mereka... Untuk mengetahui lebih lanjut sila layan sendiri yer...

Mula-mula bila layan cerita ni, aku tertanya-tanya apalah si Yankumi ni sibuk2 sangat nak tekankan padal dream ni? Sehingga aku pergi Program Orientasi Semula YTN, barulah aku faham akan kepentingnya. Biasanya orang yang dilihat berjaya dalam dunia ini mesti ada impian dia sendiri. Aku ingat lagi masa kecik2 dulu aku baca majalah Mickey, dia cite pasal walt disney mengimpikan untuk membina sebuah taman tema dan akhirnya dia berjaya membina Disneyland. Kini Disneyland dah ader cawangan kat France dan Jepun. Dengar kate Johor pun nak buat satu... :)

Dalam Morning Talk di yard TNBD di PJ pula Jurutera Kanan Kendalian dan Seggaraan pun menceritakan perkara yang sama. Bila kita mengimpikan sesuatu, ia akan terpahat dalam minda separa sedar kita dan tindakan kita will be driven by the subconcious mind. AKhirnya insyaAllah kita akan mencapainya. Bagi yang Muslim kita ada Doa, doa hari2 kepada Allah untuk mencapai impian tersebut, insyaAllah dapat. Tak cepat, lambat atau diberikan di akhirat kelak.

SO, the moral is setiap insan perlu ada impian. Kalau boleh biarlah yang besar2 dan hebat2. Kalau yang simple2 sahaja semua orang boleh buat. Dan jangan lupa bahawa kehidupan bukan setakat di dunia sahaja tapi kehidupan yang abadi menanti setelah mati nanti. Pasang dream untuk akhirat juga....

Wallahua'lam.

Tuesday, 18 July 2006

updates

macam biasa, bila ada to be continued mesti malas nak sambung. anyway, kalau ada masa dan rajin nanti aku sambunglah.

ok, sedikit updates pasal aktiviti yang aku buat dalam beberapa minggu yang lepas. lebih kurang 3 minggu yang lepas, aku gi kursus orientasi semula YTN. 3 hari kat ILSAS dan 3 hari lagi kat Nur Lembah Pangsun. Secara keseluruhannya best laa program orientasi kali ni kecuali ceramah BTN :) ... Makan puas hati la. Sedap2 dan banyak kali dia serve. Sampai buleh kata tak larat nak makan la. Seronok jumpe member2 YTN yang dah lama tak jumpe dan juga jr2 yang baru nak fly. Program kat Lembah Pangsun merupakan part yang paling best sebab ada program leadership yang best dan outdoor yang menyeronokkan.

Sekarang ni pulak aku sedang buat Latihan Industri kat TNB Distribution Petaling Jaya. Ok gak laa. Banyak benda yang dipelajari. Letih juga kerja ni, walaupun tak buat banyak benda sangat.

Ahad ni ada mesyurat alumni KUSESS. InsyaAllah akan ke sekolah. Sekiranya anda budak KUSESS, jom gi sane!!!

Saturday, 8 July 2006

From flat 6 to Heathrow

Lebih kurang pukul 2.50 ptg, aku dan Syed Farid bertolak dari flat 6 ke Paddington Station untuk menaiki Heathrow Express selepas bersalam-salaman dengan sahabat2 di situ. Kami memilih untuk menaiki heathrow express kerana beg kami sangat berat. Tak larat bawak naik turun tangga kalau guna Tube. Setibanya di Paddington station, kami dapati tinggal lebih kurang 5 minit sahaja sebelum keretapi seterusnya bertolak. Bagi menjimatkan masa aku memilih membeli tiket dari ‘tickets machine’ sahaja. Syed Farid pula membeli tiket dari kaunter sebab dia nak guna Young Persons Railcard, dapat discount 30%.

Satu minit lagi sebelum train bertolak, Syed farid masih lagi beratur menunggu untuk membeli tiket. Aku cemas, takut-takut terlepas train. Kalau terlepas, kena tunggu 15 minit lagi. Rugi masa. Dalam 20 saat sebelum pintu train ditutup, Syed Farid berjaya menguruskan pembelian tiketnya. Kami segera berlari-lari anak ke arah train dengan penuh harapan dapat menaiki train...

Namun, bukan kami sahaja yang lambat, ada seorang lagi dibelakang kami mengejar train seperti kami. Sebaik sahaja kami melalui gerabak first class, konduktor menyuruh kami masuk ke gerabak first class. Kamipun masuk. Seterusnya kami bergerak ke arah standard class. Setibanya di pintu standard class, konduktor sorang lagi pula kata just sit in the first class, you can’t make to the other coach. Dengan gembira rasa hati, kami pun duduk di situ. Setelah selesai konduktor memeriksa tiket kami, aku pun menyuruh Syed Farid mengambil gambar sebagai kenang-kenangan…

Alhamdulillah usaha kami berbaloi, malah dapat jugak merasa fisrt class. Pada pandangan aku, tak banyak bezanya naik first class dengan standard class. Cuma kerusinya lebih besar dan tidak ramai orang.

Seperti yang dijadualkan, setelah beberapa minit perjalanan, kamipun sampai di terminal 3. To be continued...

Wednesday, 21 June 2006

dulu 4, kini 3

Sejak aku mengetahui bahawa course Electrinonics and Electrical Engineering with Management (MEng) discontinued, aku terasa nak terus buat BEng shj. Tak jadi tuka MEng . Kalau buat MEng mmg la best dapat duduk UK lebih lama, experience student life lagi lama, boleh jalan2 merata2 dan menambah ilmu. Cumanya kalau buat MEng kena amik Course Electronics and Electrical Engineering. Lain daripada kerja yg aku buat, Electrical Power. Lagipun plan asal aku mmg nak buat 3 thn pun. Cepat sikit kerja, cepat habis kontrak. He he.

Anyway, keputusan akhir hanya akan dibuat time registration 3rd year. Semoga dapat hidayah pilih yang terbaik.

Saturday, 10 June 2006

Balik Kampung

The long waited time has come . It's balik kampung day! InsyaAllah aku akan bertolak pukul 1800 dari heathrow bersama Syed Farid. Doakan keselamatan kami dalam perjalanan.

Next year aku tidak akan duduk flat 6 ni lagi. Sedih jugak nak meninggalkan area Edgware Road ni. Makan, transport, beli barang semua senang. Tak lupa juga kat flatmate semua, lepas ni tak semua akan duduk sekali lagi. Kenangan hidup bersama akan kuingati. Jaga rumah elok2 sebelum kontrak habis!

Kalau nak contact di Malaysia, call no rumah, mobile tak ingat pula. 0380602458.

Selamat tinggal flat 6, selamat tinggal London, selamat tinggal kota yang penuh cabaran. Semoga kepulangan ke Malaysia ini diberkati. Amin.

Sehingga bertemu kembali.

Thursday, 8 June 2006

Tenaga Percuma - Free Energy

The first time I heard about free energy is when I watched an interview with a British hacker, Gary McKinnon at BBC. He said actually the ufo is a kind of flying ship developed by the USA using free energy technology, not unknown flying device. He urges that this technology should be made available to the public but the US Goverment keep it secret.

So, what is free energy?
Free energy: Energy you did not have to pay anyone for; (There is still
the cost of whatever apparatus you use to gather the energy and convert it to a usable form example: water flowing in a stream can be put through some type of 'turbine' that converts the free energy of water movement into electricity for use.)

Examples:
  1. Fueless engine
    This engine does not use petrol, gasoline or any other fuel. It is higly efficent and can be used to generate AC and DC power. Most importantly, it does not pollute the environment.
  2. Homemade Batteries
    The interesting thing about this battery is it uses Clorox Bleach! Lifetime of this battery is estimated about 15 years!!
Drinking Bird edited from phy


To read more about free enery try this. I would suggest you to visit Jim's Free Energy Page to grab some basic idea. I hope one day I can investigate and do some research on this kind of technology and make it available to the public in Malaysia and the world. If anyone are interested to do this project together, just let mo know.

Go Electric! Go free energy!

Wednesday, 7 June 2006

TNB vs IPP revealed






The story of unfair business between TNB and IPP was revealed today in thestar.

Ani: TNB got a raw deal

WHEN the Government decided to approve the request from Tenaga Nasional Bhd (TNB) to raise electricity tariffs, the plight of the national utility took centre-stage. Naturally, the knee-jerk reaction among consumers was not favourable. The 12% rise in tariffs appears to have re-ignited the debate on how good the going is for independent power producers (IPPs) at the cost of the national utility’s cashflow. The imbalance between the generation side of the business and that of transmission and distribution has put a strain on TNB. To understand the privatisation of the power generation sector, one needs to take a look back in history to understand that the country's IPPs came about as a result of the Government's effort to address the issue of stable power supply after the landmark 1992 blackout. Lending a historical perspective to the issue of IPPs is former TNB executive chairman Tan Sri Ani Arope, who headed the national utility from 1990 to 1996. It was during his tenure that the first generation IPPs were created. StarBiz deputy news editor JAGDEV SINGH SIDHU has the story. More

Monday, 5 June 2006

SEAL Outdoor

It was a sunny and not so windy day. Very nice weather for shooting. Archers from all the universities in south east of England including from University of London, IC, Southampton, Reading and London Archers gathered in Kensington Palace Garden to compete in South East Archery League yesterday (4 June 2006).



As a member of University of London Union Archery club, I had the opportunity to join the competition. I shot 80, 60 and 50 yards. It was very energy draining. I was extremely tired at the fourth round at 50 yard and shot badly. Luckily, I managed make to come back next round. Generally I feel very happy with my performance and the best thing I is I managed to find the right form for me.

Saturday, 3 June 2006

Premiership Trophy Comes to UCL

Dear Colleagues,

UCL's bankers, Barclays, will be bringing the
Premiership Trophy to UCL on Monday 5th
June. The trophy will be on display in the South
Cloisters from the morning until about
2:00pm. For a donation of £2 it will be possible
to have your photograph taken with the trophy and
all revenue collected will be matched by Barclays and given to charity.

While we are on a football theme, it may be worth
mentioning that UCL Union will be showing all the
weekday action from the World Cup, which kicks
off later the same week, on TV screens in both
Huntley Street and selected bars in 25 Gordon Street.

Many thanks,

sent on behalf of:
Ben Williamson
UCL Union, Services and Events Officer

Tuesday, 30 May 2006

Bristol & Bath

Here is the link for the photos of my visit to Bath. Thanks to anak alam for bringing visit Bristol and Bath. Visiting Bath

Friday, 26 May 2006

letrik naiklagi...

Aku tak tau la nak kata apa. Marah, Puas hati, Lega atau tak der pape. Semememangnya sebarang kenaikan akan membebankan masyarakat. Kesian kat orang2 yang berpendapatan rendah, makin sukar nak sara hidup. Peniaga2 pulak terpaksa naik harga barang sebab kos naik. Pelanggan pula terpaksa beli barang mahal... Arghh kos hidup semakin tinggi kat Msia ni!!!

On the other hand, in long term, kalau tak mendapat support dengan kenaikan tarif letrik, TNB tak mampu nak bayar kat pembekal minyak, gas, arang batu dan para pekerja. As a result, negara pun bergelap.

TNB ni syarikat GLC, lebih kurang 80% share dipegang kerajaan Msia (kalau salah betulkan yer). So some policy are under the gov control including jual beli stesen dan letrik dengan IPP. Ada orang kata deal dengan IPP yang salah sebab TNB kena bayo fixed amoun tak kira berapa TNB pakai. Ada orang kata jugak kutip duit dari kilang2 yang hutang berjuta2 tu. Tapi kalau kilang tu tak moh bayo... Pastu mintak bayo pun tak leh camner??

Jadi salah siapa sekarang ni?? TNB, Kerajaan, IPP ke rakyat kah???

Lepas ni kalau industri tenaga jadi cam kat UK ni, yakni dipecah2 ikut transmission, generation ngan distribution. Entah ape pulak cite kat Msia nanti. Makin baik ker makin serabut.

Tunggu dan lihat. Mari fikir dan bertindak yg sepatutnya.

Thursday, 25 May 2006

Takziah

Sebenarnya dah lama terima berita ni, tapi hari ni baru teringat nak tulis. Aku ingin mengucapkan takziah kepada 2 orang coursemate ku yang telah kehilangan bapa masing2, Seif dan Hasan. Bapa Seif telah meninggal ketika cuti Easter, kanser. Manakala bapa Hasan meninggal setelah kami habis exam. Ajal maut tiada siapa yang tahu bila. Hargailah, hormatilah dan berbuat bakti kepada ibu bapa kita semasa mereka masih lagi hidup. Jangan lupa juga doakan kesejahteraan mereka.

Monday, 22 May 2006

semoga berjaya

Aku ingin mengucapkan selamat berjuang dan semoga berjaya kepada semua yang menduduki peperiksaan bulan ini, terutamanya budak2 "sekolah ee flat 6" yang bakal menduduki SPM, yang ambil 10 paper bermula esok. Semoga usaha korang diberkati dan dibalas dengan kejayaan yang cemerlang. Doa kat aku gak tau hehe...

Friday, 19 May 2006

Debu bunga

Rasanya musim bunga sudah lama tiba. Cuaca semakin panas dan berangin. Tapi erti musim bunga yang sebenar baru dirasai hari ini. Angin bertiup kencang dan udara di kota London ini dipenuhi debunga yang menyakitkan mata, hidung dan tekakku.

Alhamdulillah exam dah habis. Lepas ni masa untuk bersiap2 pulang ke Malaysia.

Friday, 12 May 2006

Palestinian Aid Muslim Duty

Palestinian Aid Muslim Duty: Scholars


By
Farahat Al Abbar, IOL Correspondent

DOHA,May 12, 2006 (IslamOnline.net) – Muslim scholars wrapped up a two-day conference in Doha on Thursday, May 11, saying it is a duty on all Muslims to help the Palestinians, hard hit by aid freeze by the West since the Hamas-led government came to power.

"Muslimpeoples everywhere must help the Palestinians by all means," according to the final communiqué of the Doha conference held in support of the Palestinian people.

"Muslims must offer all means of financial assistance to their fellow ones in Palestine to help them overcome their financial crunch and render plans to mitigate their sufferings a success."

The Palestinians have been facing serious shortages of food and medicine since the US and the EU suspended direct aid to the Hamas-led government.

Israel has further stopped transferring customs duties worth around $50 million a month and previously collected for the Palestinian Authority.

The two-day conference opened in the Qatari capital Doha on Wednesday, May 10, at an initiative from prominent Muslim scholar Sheikh Yusuf Al-Qaradawi, President of the International Union of Muslim Scholars (IUMS).

It was attended by a cohort of Muslim scholars including renowned Saudi scholar Sheikh Salman Al-Odah and Harith al-Dari, chairman of Iraq's
Association of Muslim Scholars (AMS).

A number of Palestinian leaders also attended including Hamas's Khaled
Meshaal.

source: http://www.islamonline.net/English/News/2006-05/12/article05.shtml

Sunday, 7 May 2006

Yahoo! answers



Tadi bosan-bosan surfing sekejap. Tiba-tiba terjumpa link "See what people are asking and answering." Maka aku pun klik dan mencuba... Banyak result yang menarik. Ramai juga yang tertanya2 tujuan hidup ni...

Thursday, 4 May 2006

01:02:03 04/05/06

Perasan pagi tadi, pada pukul 01:02:03 merupakan satu saat yang sangat menarik. Turutan nombor yang sangat cantik.

Wednesday, 3 May 2006

Ya Rasullah

Baginda adalah ciptaan Allah yang teragung. Akhlaknya mulia. Disegani kawan mahupun lawan. Kisah dakwah baginda di Taif contoh ketabahan dan keluhuran hati baginda. Pabila ditanya Jibril samada mahukah musnahkan je orang yang menentang baginda, baginda menjawab. Bukankah aku ini pembawa rahmat seluruh alam. Biarlah, moga-moga Allah buka hati generasi seterusnya. Indah sungguh peribadi baginda.


Para sahabat bersunguh2 mengikuti akhlak dan ajaran rasulullah atas rasa cinta mereka terhadap rasulullah. Seorang sahabat yang mana sebelum keislamannya sangat alergik dengan nama Muhammad dan Islam menjadi sorang yang sangat berhati mulia. Seminggu setelah memeluk Islam beliau pergi perang dan beliau cedera parah. Sahabat yang melihat beliau pun nak bagi air tapi beliau dengar member dia yang sorang lagi nak air. Dia suruh bagi air kat member sorang lagi... Akhirnya dia mati syahid... Mesti fimiliar dengan cerita tu kan.. Bayangkanlah bagaimana sorang yang memusuhi Islam boleh berubah sehingga disaat-saat terakhir hidupnya sanggup membuat bakti kepada sahabat yang lain.


Bagaimana dengan kita? Sejauh manakah kecintaan kita kepadanya? Sejauh manakah kita mencontohi akhlak baginda? Berapa banyak sunnah diamalkan? Larangan baginda kita tinggalkan ke tak? Adakah kita mempertahankan baginda jika baginda dihina?


Teringat satu peristiwa, dalam satu majlis memperingat rasulullah, semua bersemangat. Berselawat, bertakbir dan bernasyid. Habis je majlis, sampah bersepah... Bukankah baginda kata kebersihan itu sebahagian dari iman. Zacharias kate, macam mana orang bukan islam nak respek kalau tengok macam ni. Satu perkara yang patut kita renungkan.

Teringat keadaan di pasar malam dan gerai2 makan orang Melayu kat Msia. Hu hu....

Sunday, 30 April 2006

Salam laki perempuan. Ok ke tak ok?

Samada di Malaysia atau di UK sama sahaja. Bersalam lelaki perempuan menjadi satu kebiasaan dan satu budaya di dalam masyarakat. Namun demikian, apakah budaya ini diterima Islam.

Berdasarkan pengalaman dan pengamatanku, orang Islam sendiri masih tidak faham tentang perkara ini. Kita harus bersangka baik, mungkin mereka tidak tahu.

Dalam kesempatan ini, aku ingin berkongsi pengalaman di UK ini. Biasanya aku dengar2 sahaja orang kata kalau kita firm dengan pengangan kita orang akan respek. Kali ini biar aku cerita dari pengalaman aku sendiri pula. Lebih kurang sebulan yang lepas aku mengambil keputusan untuk membuka akaun bank Islam di Llyods dan orang yang bertugas untuk menguruskan proses membuka akaun itu adalah seorang perempuan British (Indian descendant) bukan Islam. Ketika kami bertemu, dia menghulurkan tangan sebagaimana biasa. Satu saat-sat pertama, aku hampir bersalam, namun setelah beberapa detik, aku gagahkan diri ini dan memberanikan diri dan berkata "Sorry, I dont..." sambil menunjukkan isyarat tangan tak mahu salam. Beliau tersenyum dan berkata "It's all right". Kami menuju ke bilik untuk meruskan urusan. Sekali lagi dia bertanya "So you dont shake hand with women yeah?" Dan aku membalas" Yup, sorry". Dia tersenyum sekali lagi. Alhamdulillah, dia dapat memahami dan menghormati pegangan aku sebagai orang Islam. Setelah itu, kami pun meneruskan urusan dan proses buka akaun berjalan dengan lancar dan beliau memberikan layanan yang mesra walaupun aku tidak bersalam dengan dia pada mulanya.

Sebagai panduan, di sini disertakan satu petikan dalam bahasa Inggeris untuk menjelaskan kekusutan di kepala ini.

Question :

I would like a detailed answer on the ruling on a man shaking hands with a woman, and the views of the four imams and the majority of scholars on that.

Bismillah Rahman Raheem (In the Name of Allah, The Most Merciful, The Most Beneficient)

Salam alaykum: (Peace be unto all who seek truth and guidance)

Answer :
- Praise be to Allaah.

Firstly:
It is not permissible for a man who believes in Allaah and His Messenger to put his hand in the hand of a women who is not permissible for him or who is not one of his mahrams. Whoever does that has wronged himself (i.e., sinned).

It was narrated that Ma'qil ibn Yassaar said: the Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) said: "For one of you to be stabbed in the head with an iron needle is better for him than that he should touch a woman who is not permissible for him." Narrated by al-Tabaraani in al-Kabeer, 486. Shaykh al-Albaani said in Saheeh al-Jaami', 5045, that this hadeeth is saheeh.

This hadeeth alone is sufficient to deter and to instill the obedience required of us by Allaah, because it implies that touching women may lead to temptation and immorality. It was narrated that 'Aa'ishah the wife of the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) said: "When the believing women migrated to the Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him), they would be tested in accordance with the words of Allaah (interpretation of
the meaning):

'O Prophet! When believing women come to you to give you the Bay'ah (pledge), that they will not associate anything in worship with Allaah, that they will not steal, that they will not commit illegal sexual intercourse' [al-Mumtahanah 60:12]

'Aa'ishah said: Whoever among the believing women agreed to that had passed the test, and when the women agreed to that, the Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) said to them: "Go, for you have given your oath of allegiance.' No, by Allaah, the hand of the Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) never touched the hand of any woman, rather they would give their oath of allegiance with words only." And 'Aa'ishah said: "By Allaah, the Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) only took the oath of allegiance from the women in the manner prescribed by Allaah, and the hand of the Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) never touched the hand of any woman. When he had taken their oath of allegiance he would say, 'I have accepted your oath of allegiance verbally.'" (narrated by Muslim, 1866)

It was narrated from 'Urwah that 'Aa'ishah told him about the women's oath of allegiance: "The
Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) never touched any woman with his hand. He would explain to the woman what the oath of allegiance implied, and when she
accepted, he would say 'Go, for you have given your oath of allegiance.'" Narrated by Muslim, 1866

This infallible one, the best of mankind, the leader of the sons of Adam on the Day of Resurrection, did not touch women. This is despite the fact that the oath of allegiance was originally given by hand. So how about men other than the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him)?

It was narrated that Umaymah the daughter of Raqeeqah said: The Messenger of Allaah (peace
and blessings of Allaah be upon him) said, "I do not shake hands with women."
Narrated by al-Nasaa'i (4181) and Ibn Maajah, 2874; classed as saheeh by al-Albaani in Saheeh al- Jaami', 2513.


Secondly:
It is not permissible to shake hands even with a barrier in between, such as shaking hands from
beneath a garment and the like. The hadeeth that was narrated allowing that is da'eef (weak).
It was narrated from Ma'qal ibn Yassaar that the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) used to shake hands with women from beneath a garment."
Narrated by al-Tabaraani in al-Awsat, 2855.

Al-Haythami said:
This was narrated by al-Tabaraani in al-Kabeer and al-Awsat. Its isnaad includes 'Ataab ibn Harb, who is da'eef (weak).
Majma' al-Zawaa'id, 6/39.

Wali al-Deen al-'Iraaqi said:
The words of 'Aa'ishah, "He used to accept the women's oath of allegiance by words only" mean
that he did so without taking their hands or shaking hands with them. This indicates that the bay'ah of men was accepted by taking their hands and shaking hands with them, as well as by words, and this is how it was. What 'Aa'ishah mentioned was the custom.

Some of the mufassireen mentioned that the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) called for a vessel of water and dipped his hand in it, then the women dipped their hands in it. And some of them said that he did not shake hands with them from behind a barrier and had a Qatari cloak over his hand. And it was said that 'Umar (may Allaah be pleased with him) shook hands with them on his behalf. None of these reports are sound, especially the last one, How could 'Umar (may Allaah be pleased with him) have done something that the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him), who was ma'soom (infallible), would not do?
Tarh al-Tathreeb, 7/45

Shaykh Ibn Baaz (may Allaah have mercy on him) said:
The most correct view is that this (i.e., shaking hands with women from behind a barrier) is not
allowed at all, because of the general meaning of the hadeeth, according to which the Prophet
(peace and blessings of Allaah be upon him) said, "I do not shake hands with women;" and so as
to ward off the means that may lead to evil.

(Adapted from Hashiyat Majmoo'at Rasaa'il fi'l-Hijaab wa'l-Sufoor, p. 69)
The same ruling applies to shaking hands with old women; this is also haraam because of the
general meaning of the texts on this issue. The reports that say it is permissible are da'eef (weak).

Al-Zayla'i said:
"As for the report that 'Abu Bakr used to shake hands with old women, it is also ghareeb."
(Nasab al-Raayah, 4/240)

Ibn Hajar said:
I cannot find this hadeeth.
(al-Diraayah fi Takhreej Ahaadeeth al-Hidaayah, 2/225)

Fourthly:
With regard to the views of the four imams, they are as follows:

1 - The Hanafi madhhab:
Ibn Nujaym said:
It is not permissible for a man to touch a woman's face or hands even if there is no risk of desire
because it is haraam in principle and there is no necessity that would allow it.
Al-Bahr al-Raa'iq, 8/219

2 - The Maaliki madhhab:
Muhammad ibn Ahmad ('Ulaysh) said:
It is not permissible for a man to touch the face or hand of a non-mahram woman, and it is not
permissible for him to put his hand on hers without a barrier. 'Aa'ishah (may Allaah be pleased with her) said: "The Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) never accepted a woman's oath of allegiance by shaking hands with her; rather he (peace and blessings of Allaah be upon him) used to accept their oath of allegiance by words only." According to another report, "His hand never touched the hand of a woman, rather he would accept their oath of allegiance by words only."
(Manh al-Jaleel Sharh Mukhtasar Khaleel, 1/223)

3 - The Shaafa'i madhhab:
Al-Nawawi said:
It is not permissible to touch a woman in any way.
Al-Majmoo', 4/515.

Wali al-Deen al-'Iraaqi said:
This indicates that the hand of the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) did not
touch the hand of any woman apart from his wives and concubines, whether in the case of
accepting the oath of allegiance or in other cases. If he did not do that despite the fact that he was infallible and beyond suspicion, then it is even more essential that others heed this prohibition. It appears from the texts that he refrained from doing that because it was haraam for him to do so.

The fuqaha' among our companions and others said that it is haraam to touch a non-mahram
woman even if that is not touching parts of her body that are not 'awrah, such as her face. But
they differed with regard to looking when there is no desire and no fear of fitnah. The prohibition on touching is stronger than the prohibition on looking, and it is haraam when there is no necessity that would allow it. If it is the case of necessity, e.g. medical treatment, removing a tooth or treating the eyes, etc., if there is no woman who can do that, then it is permissible for a nonmahram to do that because it is the case of necessity.
Tarh al-Tathreeb, 7/45, 46

4 - The Hanbali madhhab
Ibn Muflih said:
Abu 'Abd-Allaah - i.e., Imam Ahmad - was asked about a man who shakes hands with a woman.
He said, No, and was emphatic that it is haraam. I said, Should he shake hands with her from
beneath his garment? He said, No.
Shaykh Taqiy al-Deen also favoured the view that it is prohibited, and gave the reason that
touching is more serious than looking.
AlAdaab al-Shar'iyyah, 2/257
And Allaah knows best.
Answer provided by: Islam Q&A (www.islam-qa.com)
FREE Quran - http://islamtomorrow.com/free

Salam alaykum,
Yusuf Estes
Please include a link to our sites at the bottom of all your emails:
http://www.IslamAlways.com