Tuesday, 30 May 2006

Bristol & Bath

Here is the link for the photos of my visit to Bath. Thanks to anak alam for bringing visit Bristol and Bath. Visiting Bath

Friday, 26 May 2006

letrik naiklagi...

Aku tak tau la nak kata apa. Marah, Puas hati, Lega atau tak der pape. Semememangnya sebarang kenaikan akan membebankan masyarakat. Kesian kat orang2 yang berpendapatan rendah, makin sukar nak sara hidup. Peniaga2 pulak terpaksa naik harga barang sebab kos naik. Pelanggan pula terpaksa beli barang mahal... Arghh kos hidup semakin tinggi kat Msia ni!!!

On the other hand, in long term, kalau tak mendapat support dengan kenaikan tarif letrik, TNB tak mampu nak bayar kat pembekal minyak, gas, arang batu dan para pekerja. As a result, negara pun bergelap.

TNB ni syarikat GLC, lebih kurang 80% share dipegang kerajaan Msia (kalau salah betulkan yer). So some policy are under the gov control including jual beli stesen dan letrik dengan IPP. Ada orang kata deal dengan IPP yang salah sebab TNB kena bayo fixed amoun tak kira berapa TNB pakai. Ada orang kata jugak kutip duit dari kilang2 yang hutang berjuta2 tu. Tapi kalau kilang tu tak moh bayo... Pastu mintak bayo pun tak leh camner??

Jadi salah siapa sekarang ni?? TNB, Kerajaan, IPP ke rakyat kah???

Lepas ni kalau industri tenaga jadi cam kat UK ni, yakni dipecah2 ikut transmission, generation ngan distribution. Entah ape pulak cite kat Msia nanti. Makin baik ker makin serabut.

Tunggu dan lihat. Mari fikir dan bertindak yg sepatutnya.

Thursday, 25 May 2006

Takziah

Sebenarnya dah lama terima berita ni, tapi hari ni baru teringat nak tulis. Aku ingin mengucapkan takziah kepada 2 orang coursemate ku yang telah kehilangan bapa masing2, Seif dan Hasan. Bapa Seif telah meninggal ketika cuti Easter, kanser. Manakala bapa Hasan meninggal setelah kami habis exam. Ajal maut tiada siapa yang tahu bila. Hargailah, hormatilah dan berbuat bakti kepada ibu bapa kita semasa mereka masih lagi hidup. Jangan lupa juga doakan kesejahteraan mereka.

Monday, 22 May 2006

semoga berjaya

Aku ingin mengucapkan selamat berjuang dan semoga berjaya kepada semua yang menduduki peperiksaan bulan ini, terutamanya budak2 "sekolah ee flat 6" yang bakal menduduki SPM, yang ambil 10 paper bermula esok. Semoga usaha korang diberkati dan dibalas dengan kejayaan yang cemerlang. Doa kat aku gak tau hehe...

Friday, 19 May 2006

Debu bunga

Rasanya musim bunga sudah lama tiba. Cuaca semakin panas dan berangin. Tapi erti musim bunga yang sebenar baru dirasai hari ini. Angin bertiup kencang dan udara di kota London ini dipenuhi debunga yang menyakitkan mata, hidung dan tekakku.

Alhamdulillah exam dah habis. Lepas ni masa untuk bersiap2 pulang ke Malaysia.

Friday, 12 May 2006

Palestinian Aid Muslim Duty

Palestinian Aid Muslim Duty: Scholars


By
Farahat Al Abbar, IOL Correspondent

DOHA,May 12, 2006 (IslamOnline.net) – Muslim scholars wrapped up a two-day conference in Doha on Thursday, May 11, saying it is a duty on all Muslims to help the Palestinians, hard hit by aid freeze by the West since the Hamas-led government came to power.

"Muslimpeoples everywhere must help the Palestinians by all means," according to the final communiqué of the Doha conference held in support of the Palestinian people.

"Muslims must offer all means of financial assistance to their fellow ones in Palestine to help them overcome their financial crunch and render plans to mitigate their sufferings a success."

The Palestinians have been facing serious shortages of food and medicine since the US and the EU suspended direct aid to the Hamas-led government.

Israel has further stopped transferring customs duties worth around $50 million a month and previously collected for the Palestinian Authority.

The two-day conference opened in the Qatari capital Doha on Wednesday, May 10, at an initiative from prominent Muslim scholar Sheikh Yusuf Al-Qaradawi, President of the International Union of Muslim Scholars (IUMS).

It was attended by a cohort of Muslim scholars including renowned Saudi scholar Sheikh Salman Al-Odah and Harith al-Dari, chairman of Iraq's
Association of Muslim Scholars (AMS).

A number of Palestinian leaders also attended including Hamas's Khaled
Meshaal.

source: http://www.islamonline.net/English/News/2006-05/12/article05.shtml

Sunday, 7 May 2006

Yahoo! answers



Tadi bosan-bosan surfing sekejap. Tiba-tiba terjumpa link "See what people are asking and answering." Maka aku pun klik dan mencuba... Banyak result yang menarik. Ramai juga yang tertanya2 tujuan hidup ni...

Thursday, 4 May 2006

01:02:03 04/05/06

Perasan pagi tadi, pada pukul 01:02:03 merupakan satu saat yang sangat menarik. Turutan nombor yang sangat cantik.

Wednesday, 3 May 2006

Ya Rasullah

Baginda adalah ciptaan Allah yang teragung. Akhlaknya mulia. Disegani kawan mahupun lawan. Kisah dakwah baginda di Taif contoh ketabahan dan keluhuran hati baginda. Pabila ditanya Jibril samada mahukah musnahkan je orang yang menentang baginda, baginda menjawab. Bukankah aku ini pembawa rahmat seluruh alam. Biarlah, moga-moga Allah buka hati generasi seterusnya. Indah sungguh peribadi baginda.


Para sahabat bersunguh2 mengikuti akhlak dan ajaran rasulullah atas rasa cinta mereka terhadap rasulullah. Seorang sahabat yang mana sebelum keislamannya sangat alergik dengan nama Muhammad dan Islam menjadi sorang yang sangat berhati mulia. Seminggu setelah memeluk Islam beliau pergi perang dan beliau cedera parah. Sahabat yang melihat beliau pun nak bagi air tapi beliau dengar member dia yang sorang lagi nak air. Dia suruh bagi air kat member sorang lagi... Akhirnya dia mati syahid... Mesti fimiliar dengan cerita tu kan.. Bayangkanlah bagaimana sorang yang memusuhi Islam boleh berubah sehingga disaat-saat terakhir hidupnya sanggup membuat bakti kepada sahabat yang lain.


Bagaimana dengan kita? Sejauh manakah kecintaan kita kepadanya? Sejauh manakah kita mencontohi akhlak baginda? Berapa banyak sunnah diamalkan? Larangan baginda kita tinggalkan ke tak? Adakah kita mempertahankan baginda jika baginda dihina?


Teringat satu peristiwa, dalam satu majlis memperingat rasulullah, semua bersemangat. Berselawat, bertakbir dan bernasyid. Habis je majlis, sampah bersepah... Bukankah baginda kata kebersihan itu sebahagian dari iman. Zacharias kate, macam mana orang bukan islam nak respek kalau tengok macam ni. Satu perkara yang patut kita renungkan.

Teringat keadaan di pasar malam dan gerai2 makan orang Melayu kat Msia. Hu hu....