Monday, 27 November 2006

Giler ah Ding Dong!



Bila tengok clip ni memang terasa impressed. Tambah pulak dengan bacground sound yang menarik tambah seronok melihat aksi diorang. Aku rasa korang yang tak minat archery pun akan terhibur menonton kejituan panahan diorang. Sekian

Hmm.....

Sehari dua ni bising sungguh pasal hak kebebasan akhbar dan perkauman . Pagi tadi tengok TV1 kat syoktv.net pun bincang pasal kebebasan akhbar. Baca utusan ( berita kat bawah) terasa lawak jugak, cuba fikir dalam2. Adakah pihak yang berkenaan mengaku dia menghasut ? Secara halusnya kalau dia kata Akta Hasutan tu berguna, seolah-olah dia kata, " Ye, kitorang memang menghasut pun, kalau tak der akta hasutan tu korang tak leh nak wat apa2, Hahar!!!" Terpulanglah kepada korang macam mana nak tafsir dan terima berita tu, tapi bagi aku kelakar lah.

Laporan polis bukti DAP sokong Akta Hasutan

SUNGAI PETANI 26 Nov. – Tindakan DAP membuat laporan polis berhubung hujah-hujah ‘perkauman’ yang dikeluarkan perwakilan pada Perhimpunan Agung UMNO lalu membuktikan Akta Hasutan 1948 sebenarnya masih relevan untuk diguna pakai kerajaan.

Menteri Penerangan, Datuk Seri Zainuddin Maidin berkata, ini kerana, DAP yang sebelum ini dilihat berkeras mahu akta berkenaan dihapuskan kini kembali mengakui seolah-olah ada gunanya Akta Hasutan 1948 dikekalkan.

‘‘Apabila DAP membuat laporan supaya meminta polis mengambil tindakan terhadap para perwakilan UMNO berhubung hujah mereka, maka ia secara langsung membuktikan bahawa DAP mengakui Akta Hasutan 1948 perlu dikekalkan.

‘‘Akta Hasutan jelas menunjukkan bahawa ia boleh diterima pakai dengan baik demi menjaga kepentingan semua kaum. Melalui laporan itu, DAP sendiri kini menunjukkan kepada kita bahawa mereka boleh terima dan anggap Akta Hasutan relevan sepanjang masa,’’ katanya.

Perangai

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas hadir pada majlis kenduri kampung Parlimen Merbok anjuran Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) di Kampung Tengkorak Batu, Bukit Selambau dekat sini hari ini.

Menurut Zainuddin, tindakan tersebut juga menunjukkan ‘perangai’ sebenar pemimpin DAP yang sanggup berbuat apa saja asalkan ia mendatangkan keuntungan kepada mereka.

‘‘Sebelum ini mereka mahu sangat Akta Hasutan dihapuskan. Kini bila nampak akta ini menguntungkan dan memihak kepada mereka, DAP pun gunalah Akta Hasutan,’’ katanya.

Beberapa pemimpin DAP sebelum ini membuat laporan meminta polis mengambil tindakan terhadap segelintir perwakilan yang mengeluarkan hujah disifatkan perkauman pada Perhimpunan Agung UMNO lalu di bawah Akta Hasutan 1948.

Antara mereka yang tampil membuat laporan itu ialah Setiausaha Publisiti DAP Selangor, Lau Weng Sann (18 November); Setiausaha DAP Perak, Ngar Kor Ming (19 November) dan Timbalan Ketua Pemuda DAP Wilayah Persekutuan, Kuan Perk Siong (19 November).

Terdahulu dalam ucapannya, beliau menasihatkan semua pihak supaya sentiasa menerima maklumat, nasihat dan pengetahuan yang sahih.

‘‘Kita perlu berhati-hati dengan penyebaran SMS, laman web yang tidak diketahui kesahihannya. Janganlah kita terpengaruh dengan berita yang tidak tahu hujung pangkalnya,’’ katanya.

Sunday, 26 November 2006

Liberal?

Satu peristiwa yang berlaku beberapa malam lepas membuatkan aku mahu menulis kali ini. Ia bukanlah perkara besar, tidak sebesar mendirikan semula sistem khilafah atau make poverty history. Tapi cukup untuk menggerakkan hati ini untuk berkongsi dengan saudara/saudari.

Begini ceritanya. sesudah tamat majlis, kakak A dab B beramah mesra dengan para peserta (muslim tau). Apabila tiba masa berangkat, mereka pun bersalaman dengan para hadirin. Aku berjaya mengelak dengan makan kuih dan menjarakkan diri. Aku berikan senyuman sebagai tanda hormat kpd mereka.

Apabila tiba giliran saudara C, kakak B pun bertanya "boleh salam tak?" lalu mereka bersalaman. "oh, liberal" sambung kakak B. Orang2 sekeliling ketawa mendengar kata2nya. aku juga tergelak. Tapi bila difikirkan semula, tak patut. Patutkah aku mentertawakan saudaraku? Sedangkan dia dlm dilema mahu menolak atau menerima.

Teringat pada hari pertama aku bekerja di bangsar thn lps, berjumpa dengan bos (perempuan, muslim juga) lalu kami berasalam. Sukar juga nak menyatakan peganganku dlm keadaan sedemikian, apatah lagi dia bos. Sebab itulah orang yang menegakkan kebenaran di hadapan org yg berkuasa mendapat ganjaran yg besar dari Allah.

Pengalaman di UK, rasanya lebih mudah untuk menegaskan pegangan agama kita berbanding di Msia. Orang faham dan respect pegangan kita. Tapi di Malaysia sudah bercampur aduk antara hak dan batil. Orang Islam sendiri menggap perkara yang salah itu betul, 'biasa aa'. So non-muslim mendapat gambaran yang salah ttg Islam.

Bagaimanakah sikap kita apabila berhadapan dengan situasi sebegini atau yg lebih besar? Bagaimanakah caranya nak sampaikan mesej tersebut sekiranya orang yg terlibat tu org islam juga. Pikir2kan, tak susah pun...

Tuesday, 21 November 2006

Kesibukan 3rd year

When I was in first year and second year, I could not understand why some people say they are busy when they are third year. I know that they have less lecture time compared to second year. Less lecture time, means more free time.

But after going through 2 months of study in 3rd year in UCL, I found that my view was incorrect. I began to understand what is the meaning of 3rd year. 3rd year means you have to do a lot of works. Reading, literature research, relentess courseworks and and project work. I have less spare time compared to 2nd year. Until today, I only managed to shoot in the range once. I always go back home late. The latest was last Thursday, 12.30 a.m. I had to write a report for Problem Based Learning.

Problem Based Learing (PBL) is very time consuming. Frustration and stress is a part of the of the learning process. Sometimes the human factor far worse than the problem given. Anyway, Alhamdulillah through this course I learn a lot. Apart from the academic part, I learn how to deal with people and know different types of people.

That's all. 4 more courseworks needed to be done.

SPM

Hari ni adikku, mula menduduki peperiksaan SPM. Mak aku kata SPM tahun ni pack. Lebih dahsyat dari SPM zaman aku. Dia kena jawab 3 kertas dalam sehari. Pergh... pecah kepala. Apapun semoga berjaya diucapkan kepada adikku dan saudara2 yang sedang menduduki peperiksaan. Semoga Allah memudahkan hang menjawab soalan dengan tepat.

Thursday, 16 November 2006

escapism

Haji Google defined escapism as: "Escapism is the excessive mental diversion by trivial entertainment as an escape from a dull reality or routine".

Well, what Mr Sheath said is quite true. I found that most of the time I wrote in this blog is when the exam is around the corner or other depressing moment. But it is not always true. Sometimes the idea just came and write it down to share with you.

I just watched a video about Hamas training. Respect! If you are interested to watch it, please msg me personally.

This morning I received a news from my family that my great grandmother was passed away. Innalillahiwainnailahirajiun... May Allah put her amongst the believers. A few days before I heard one of my friend lost his grandmother as well. Now, its my turn.

Every second people around us wheter the loved ones, friends or just some random people are left this world. Next turn will be us. We don't know how well we prepared ourself before we died. How much sin have we commited, and have we ever repent and seek forgiveness from Allah. Rabbana atina fiddunya hasanah wafil akhirati hasanah waqina azab annar...

Monday, 13 November 2006

Data Protection and Privacy

After attending a lecture on Social Network for Human and Computer
Interaction (HCI) course, I became more aware about data protection and
privacy. I just ralised how easy people can get your picture and other
information about you. Some people might think its cool because many
people will know about him. Yeah, but we have to be very careful with
what we put on the net. Some sensitive information such as your address,
mobile no, email address DOB etc can be used by fraudster and steal you
identity. Just try write down your name, nick name and other useful
keyword such as your college name, website you always use etc. on the
search engine. You will find your name appear in so many websites.

Therefore, from now on, I will try to be more careful. Some of the
photos in my album already deleted. Sorry for those whose comment was
deleted.

Wednesday, 8 November 2006

dial-up

hmm lama jugak tak menulis di sini. FYI, baru hari ni rumah aku ader phone line. sebelum ni ader problem sikit. seminggu dua lagi dapat lah broadband. sekarang ni pakai dial-up ajer. cukuplah nak cek email dan surfing sikit2.

update? tak der apa2 sangat. 3rd yr ni nampaknya memang sgt demanding. selalu balik lambat sebab kena buat coursework. anyway dari segi subject, tak teruk sangat compared 2nd yr.

wassalam