Friday, 29 December 2006

Surat dari tanah air

Pernahkah anda menerima surat daripada penaja anda? Apakah yang biasa diperkatakan dalam surat tersebut? Aku agak jarang menerima surat dari penajaku, YTN. Biasanya surat akan dihantar sekiranya ada perkara penting yang hendak disampaikan. Semalam aku menerima sepucuk surat daripada YTN. Aku tertanya-tanya apakah isi surat kali ini.

Apabila aku membuka sampul surat tersebut, aku agak terkejut apabila membaca tajuk surat tersebut, "KECEMERLANGAN AKADEMIK PARA PELAJAR TAJAAN YAYASAN TENAGA NASIONAL (YTN)". Ada masalah dengan result aku ke? Rupa-rupanya ia adalah peringatan dari pengarah YTN agar aku belajar dengan bersungguh-sungguh. Terima kasih Tuan Pengarah kerana mengingatkan saya. Akan saya tampal surat ini di dinding bilik saya agar saya sentiasa ingat apa yang Tuan Pengarah pesan. Bak kata penulis 7 habits, 'Begin with the end in mind'.

Thursday, 28 December 2006

puas berPUISI

Photo courtesy of Abadi Sufaat

Alhamdulillah, puas sungguh rasanya mengikuti program PUISI kali ini. Ini merupakan kali pertama aku mengikuti PUISI setelah dua tahun terlepas daripada mengikuti program ini. Banyak sungguh yang dapat kupelajari daripada pengisian, bengkel dan tazkirah sepanjang program kali ni. Pesanan Ustaz Hasrizal tentang 7 habis iaitu, "7 habits ini bukan untuk dihafal tetapi untuk diamalkan" akan aku ingat dan amalkan. Selain itu, ukhwah antara kami yang berada dalam PUISI terasa begitu manis dan indah sekali. Seronok dapat berkenalan dengan sahabat-sahabat sekalian esp budak-budak KY.

PUISI 06 adalah program terbaik dan paling seronok yang pernah aku ikuti sepanjang aku berada di UK. Yuran yang dikenakan hanya £20, sangat rendah berbanding dengan kualiti program yang dianjurkan. Kalau nak join program ala-ala motivasi seperti ini dia Malaysia mesti kena bayar lebih kurang RM 300. Tapi baguslah, kalau mahal sangat tak mampu pulak. Terima kasih PPMI kerana berjaya menganjurkan program yang best ini. Setinggi-tinggi penghargaan kepada Ustaz Hasrizal kerana sudi datang ke Dublin dan memberikan pengisian yang mantap sekali. Kesungguhan ustaz menyampaikan ceramah walaupun letih dan jet lag sangat mengkagumkan.

Terima kasih juga kepada sahabat2 di Ireland kerana melayan kami dengan baik sekali. Special thanks to penduduk 218 dan 308, eh 380 kerana sudi menumpangkan aku dan menyediakan makanan yang sedap sepanjang aku berada di sana.

p/s: kepada sahabat2 yg yang nak gambar PUISI yang aku tangkap, sila YM aku. Kalau korang nak share korang nyer sound la aku ye.

Thursday, 21 December 2006

MySpace

Dalam dua tiga minggu ni UK kecoh pasal kes pembunuh bersiri di Suffolk. Apa yang menariknya, MySpace dijadikan sumber bagi BBC dan Guardian untuk dapatkan latar belakang si suspect penjenayah ni. Bayangkanlah betapa senangnya kerja diorang ni nak korek rahsia seseorang. Pakai MySpace atau sewaktu dengannya sudah cukup. Betullah apa yang dikatan oleh lecturer aku seperti yang tercatat dalam entry privacy. Anyway, kita bukan penjenayah kan?? Jadi janganlah risau. Hanya nak ingatkan supaya berhati-hati, jangan diletakkan maklumat sensitif seperti no telefon, alamat dan alamat emel .

Tuesday, 19 December 2006

Bebas?

Minggu lepas aku berpeluang menghadiri satu perjumpaan di antara perwakilan pelajar dari pelbagai universiti di Malaysia dengan UKEC. Mungkin ramai yang tertanya-tanya kenapa diorang kena datang UK, buat apa kat sini? Aku difahamkan bahawa tujuan mereka datang ke UK adalah untuk bertukar2 pengalaman. Tapi aku agak kurang percaya dengan keberkesanan datang UK ni, apa sangatlah yang boleh dibawa balik ke sana? Ramai je lecturer2 dan kakitangan kerajaan yang datang ke sini, tanya diorang pun dah cukup. Aku piki kerajaan hanta diorang ni just untuk habiskan budget tahun ni je. Sila buktikan kenyataan aku ini salah.

Anyway, perbincangan haritu agak lama dan hangat. Ia dimulakan dengan pembentangan oleh WMF. Seperti biasa WMF membentangkan agenda kesedaran membaca, soft skills dan topik2 yang biasa korang dengar dlm pembentangan dia kpd budak2 Malaysia di UK dan Ireland ni. Hadir bersama adalah beberapa pegawai MSD dan pegawai dari kementerian. Tidak ketinggalan pelajar-pelajar London.

Perbincangan di'kawal' oleh seorang moderator. Cara dia 'mengawal' betul2 ala-ala program Bicara Siswa. Bagi sapa yang biasa tengok Bicara Siswa, fahamlah apa yang aku maksudkan. Beliau tidak membenarkan peserta berbincang secara panjang lebar tetang isu yang diketengahkan. Apa yang beliau mahu dengar hanyalah cadangan, cadangan dan cadangan yang berkaitan dengan isu yang dibangkitkan. Bila orang cakap banyak sangat, dia pun kata, cukup, kita tak ada masa, kena bincang pasal lain pulak. tak ada masa. Cara begini tidaklah bagus sangat, kalau nak risau pasal masa, tak releven sebenarnya. Ye la, alang2 budak2 tu datang UK ni, bagi lah peluang discuss habis2. Kan kerajaan dah belanja banyak duit bwak diorang ke sini. Apa salahnya spend masa lebih. Dua orang lain yang hadir dalam program tu pun kata cara perbincangan yang dibuat seperti itu tak bagus.

Enough about the moderator. Melihat kepada keterampilan para perwakilan pula, dari segi penyampaian/ kebolehan bercakap pula, aku rasa bagus. Cuma apa yang menyedihkan adalah isi-isi/hujah-hujah yang digunakan dalam perbincangan tidaklah sehebat seperti yang di'expect' bagi seorang pemimpin perwakilan pelajar sebuah universiti kebangsaan. Kadang-kala hujah-hujah yang dipakai macam standard orang biasa sahaja. Apa yang terjadi kepada mereka ini? Semoga saudara-saudari dapat menerima pendapat saya dan memperbaiki prestasi kalian.

Antara isu yang dibincangakan dalam forum ini kebanyakan merupakan respon kepada pembentang WMF. Kesedaran membaca. Ada cadangakan bagi surat khabar free. Ada cadangkan tulis topik2 yang menarik dalam surat khabar agar dapat menarik minat pelajar2 untuk membaca. Balik2 suratkhabar, membaca terhad kepada suratkhabar sahajakah? Mesti sebab WMF cakap pasal suratkabar ni, dia mmg impressed dengan Felix. Pada pandangan aku, salah satu sebab orang kat sini suka membaca adalah sebab kualiti bahan bacaan itu sendiri. Harga berpatutan, mutu penulisan dan cetakan yang tinggi menarik perhatian semua. Sapa yang tak suka baca Harry Potter, Da vinci Code, Economist, Newscientist dan free london lite. (Oops, free london lite tu tak kualiti sgt cume free jer). Sebab itu industri buku cerita kat sini merupakan satu industri yang sangat menguntungkan. Kalau kita dapat hasilkan bahan2 yang bagus2 macam ni dan promote buku2 dengan baik, insyaallah perlahan-lahan budaya membaca jadi budaya kita. Promo termasuklah buat book review dalam program remaja di tv ker. Bukan promote aktiviti sukan dan hiburan shj.

Sukan. Pencapaian Malaysia dalam sukan peringkat antarabangsa tak sehebat negara-negara lain yang lebih miskin dari negara kita. Kenapa? Diorang bagi macam2 pendapat. Tapi bagi aku, the underlying problem is the management of sports itself. Banyak sangat politik dalam sukan, masing-masing nak nama dan jawatan. Selain dari tu, bak kata Tony, sports education kat Msia tak proper sangat.

Aku agak concern apabila mengikuti perbincangan mengenai kebebasan, Apakah sesuai Malaysia mempunyai Student Union yang bebas sepertimana yang kita ada di UK dan apakah AUKU membawa masalah kepada pelajar2. Semua wakil dari Msia mengatakan bahawa AUKU tak der masalah langsung. Hmm.... Betul ker. Inikah suara majoriti pelajar kat uni Malaysia. Tetapi, most Londoners yang hadir pada waktu itu tak bersetuju dengan pendapat mereka dan dengan lantang menyuarakan bahawa sebenarnya Malaysia patut memberikan lebih kebebasan kepada pelajar2 Malaysia. Sekiranya nak atasi masalah kurangnya penguasaan soft skills, Union perlu bergerak sebagai sebuah badan yang bebas. Perwakilan dari Malaysia pula kata UK students tak faham keadaan students di Malaysia, so tak patut bagi kitorang mendesak bahawa Malaysia students patut diberi kebebasan seperti di UK kerana Malaysia belum matang lagi. Kalau bebas sangat nanti peristiwa 13 Mei bakal berulang. Hmm... betulkah begitu?

Apapun tahniah kepada para peserta kerana telah berjaya menjayakan program kali ini. Kepada saudara Mohsin, tahniah kerana berjaya menunjukkan prestasi yang baik kali ini. Saoalan-soalan yang dikemukakan dan cara ia dikemukakan kena pada masa dan keadaan. Terima kasih juga kepada MSD kerana sediakan makanan.

Aku menulis ini bukan kerana suka mengutuk orang, tapi sebangai melahirkan rasa 'concern'/prihatin aku terhadap mutu kepimpinan dan penganjuran program-program yang sebegini. Moga-moga kita dapat memperbaiki diri masing2 agar dapat mengorak langkah ke arah kemajuan.

p/s Rasanya tak adil bagi aku kalau aku kata semua yang hadir tak bagus, mungkin sekadar impression aku. Mungkin ada yang bagus2 tapi aku terlepas pandang.

Wednesday, 13 December 2006

Gila Kuasa


Aku agak terkejut apabila mengetahui krisis yang berlaku dalam persatuan yang aku pernah join di Malaysia dulu. Perkara ini baru sahaja berlaku sekitar bulan Mac 2006 dan masih lagi dalam penyiasatan. Presiden persatuan ni telah dituduh mencabul kehormatan 2 orang gadis dan beberapa tuduhan berat lain seperti akidah menyeleweng dan salah guna kuasa. Sekiranya perkara ini berlaku, amatlah memalukan. Apapun aku sedih dengan keadaan ni, setahu aku beliau adalah orang yang baik. Setakat yang aku kenal, mesej2 yang beliau selalu sampaikan adalah selaras dengan ajaran Islam.

Dulu semasa aku diperkenalkan kepada persatuan ni, abang A kata asalnya persatuan ni ada satu sahaja. Tapi setelah kematian founder, kuasa sementara diserahkan kepada Encik H. Tapi bila dia dah berkuasa, dia bawak akidah salah. Dia kata dia adalah jelmaan nabi. Perkara ini disaksikan oleh peserta2 satu ceramah di UIA. Maka ahli keluarga founder mengambil tindakan buat laporan kepada jabatan agama dan mengambil alih kuasa dari Encik H. Encik H menyerahkan kuasa dengan rela.

Tapi perkara ini tidak berhenti setakat itu sahaja. Selepas beberapa lama, dia nak jugak jadi presiden. Maka dia pun melantik diri sebagai presiden persatuan dengan menggunakan mana sama. Maka yang lagi satu kena tukar nama (aku join yg ni). Akhirnya jadilah dua persatuan. Kedua-dua buat benda sama, cuma nama lain.

Kini persatuan ini terbahagi kepada dua team. Team penyokong presiden dan penuduh. Tengok website sahaja dah ada dua website. Aku tak tahu apa akan terjadi kepada masa depan persatuan ni. Personally aku memang suka persatuan ni. Tapi kalau berpecah lagi, tak tau nak kata apa.

Hai manusia, suka sangat berpecah. Apa sahaja persatuan, organisasi, kelab mesti mau pecah. Gerakan islam, parti politik, taekwando dan sebagainya.

Aku tak tahu cerita sebenar di sebalik krisis ini. Apapun aku rasa ia boleh dikaitkan dengan gila kuasa. Bila manusia gila kuasa, dia akan lakukan apa sahaja demi mencapai cita-citanya. Keji sungguh perangai orang gila kuasa ini. Lihat sahaja Bush. Manipulate pilihanraya. Tuduh sana tuduh sini. Perang sana perang sini. Semuanya untuk mengekalan penguasaan di pentas dunia. Hasilnya, kerosakan seluruh dunia.

Come on man, sampai bila nak berpecah? Sampai bila nak puas hati? Berapa kumpulan lagi nak dibentuk semata2 nak pegang kuasa? Apalah ada dengan kuasa dan fame. Kelak di akhirat kita akan dipersoal akan segala kuasa yang kita pegang. Masa sekolah dulu, kawan2 selalu kata, "Kalau jadi pemimpin ni, sebelah kaki kat syurga, sebelah kaki kat neraka". Tak tahu mana datang kata-kata ni. Apapun rasanya tak bertentangan dengan quran & sunnah rasanya sebab maksud kata-kata itu adalah akalu jadi pemimpin yang baik, mudahlah masuk syurga, pemimpin yang tidak adil pula hampir ke neraka. Moga-moga kita dijauhkan dari perkara2 tak elok ni.

Saturday, 9 December 2006

Malaysia Night

Photobucket - Video and Image Hosting

Adalah menjadi kebiasaan di kalangan pelajar2 malaysia di UK untuk menganjurkan Malaysian Night di universiti masing2. Setiap Malaysian Society akan belumba-lumba untuk menjadi penganjur terbaik. Antara persembahan yang biasa dibuat adalah berbentuk sketsa diiringi tarian, nyanyian dan dikir barat. Sambutan yang diberikan oleh para pelajar Malaysia sangat memberangsangkan. Tiket biasanya habis dijual sebelum hari pertunjukan. Selain itu, banyak juga syarikat2 yang menaja M Soc menganjurkan Malaysian Night ni.

Aku difahamkan bahawa selain daripada mempromosikan budaya masyarakat Malaysia di UK, ia juga menjadi sebagai salah satu cara bagi M SOc bagi menambah duit poket kelab/persatuan masing2. Ini juga merupakan peluang bagi pelajar-pelajar Malaysia bertemu rakan-rakan yang kolej persediaan dulu.

Aku berpeluang menghadiri salah satu Malaysian Night yang dianjurkan di London ketika tahun pertama di UK. Persembahan mereka agak mantap juga. Dalam program sebegini kita dapat lihat pelajar Malaysia dari pelbagai bangsa bekerjasama menjayakan majlis tersebut. Sesuatu yang boleh dilihat sebagai suatu yang positif.

Tetapi ada beberapa perkara yang harus diberi perhatian dan difikirkan bersama. Misalnya, sebahagian besar penonton M Night (hampir 95% bangi kebanyakan universiti) adalah rakyat Malaysia Sendiri. Orang lain tak ade pun, so tercapai ke matlamat untuk mempromosi budaya masyarakat Malaysia? Sebagai seorang muslim, saya melihat ada beberapa aspek yang perlu diperbaiki. Pertama sekali, para peserta dan penonton (esp. muslim) hendaklah menjaga akhlak, aurat dan batas2 agama sepanjang pertunjukan tersebut. Namun perkara ini biasanya tidak diberi perhatian yang sepatutnya. Kedua, jalan cerita hendaklah membawa mesej yang positif, bukannya mempromosi budaya kuning, tahyul, hedonisma dan macam2 lagi.

Apa yang saya tahu aktiviti-aktiviti yang biasa dibuat terhad kepada aktiviti sukan (Notts Game, Futsal, Paitnball), hiburan ( M Night & Clubbing) dan makan2. Saya berpendapat aktiviti clubbing/after party perlu dihentikan kerana ia tidak membawa manafaat kepada para peserta dan masyarakat Malaysia (yang mengharapkan kita pulang dan berbakti kepada nusa dan bangsa kelak) amnya. Budaya inikah yang kita perlu bawa pulang ke Malaysia?

M Soc sepatutnya menganjurkan aktiviti-aktiviti yang berbentuk membina intelektual para pelajar Malaysia, kemahiran berkomunikasi, berfikiran kritis dan kesedaran tentang isu semasa. Usaha UKEC menganjurkan 'discussion circle' di Malaysia Hall harus dipuji. Pelbagai isu menarik yang diketengahkan. Cuma yang menyedihkan adalah sambutan pelajar London tidak memuaskan. Selalunya kurang dari sepuluh orang yang hadir

Photobucket - Video and Image Hosting

Teringat suatu ketika dahulu, ada seorang sahabat menghantar email kepada saya. Dia berkata alangkah elok sekiranya Malaysia Night diisi dengan persembahan berbentuk Islamic, nasyid, sketsa dan pantomin bebrbentuk kesedaran. Ada pula kawan yagn lain berpendapat bahawa kita perlu boikot M Night, tuntut jangan anjurkan M Night langsung kerana sebahagian besar pengisian M Night ini tidak selari dengan Islam.

Saya bersetuju dengan sebahagian perkara yang disebutkan di atas kerana Islam menekankan kesejahteraan manusia secara menyeluruh. Hiburan dalam Islam adalah hiburan yang mendekatkan diri kepada penciptanya dan bebas daripada perkara yang membawa kerosakan kepada manusia secara amnya. Tetapi adakah hiburan Islam terhad kepada nasyid sahaja? So non-muslim nak buat apa? Mungkin sukar nak fikir bentuk persembahan yang Islamik tetapi universal (sesuai untuk semua agama dan bangsa untuk turut serta). Tapi ia tidak harus menjadi alasan untuk kita malas berfikir mencari penyelesaian. Kenapa kena boikot terus? Bila lagi nak 'integrate' (dari segi persembahan), tunjuk bentuk cara berhibur yang sepatutnya, didik rakan2 lain agar menjaga waktu solat ketika berlatih dsb. Bukankah di Malaysia nanti sama juga suasananya? Kalau Jadi D.O. camner nak buat sambutan merdeka, tourism Malaysia, pertunukan warna-warni dsb. Ke haramkan terus? Pening...

Saya memohon maaf sekiranya pandangan saya tidak tepat. Ilmu dan pengetahuan saya hanya cetek. Pandangan anda amat dialu-alukan.

please follow the rules for your safety


Last summer I had an opportunity to do intern with a company in Malaysia. Their main business is supply'in electricity. The experience there was very wonderful. People are very nice and helpful. Lots of the older tehcnician loves to give advise to me. One of the most typical advise is " When you become an engineer in the future, never look down at us. Please treat us as human, we have feeling too" Yeah I agree with them. Who wants to work in a very bad boss? Anyway, a boss should know when you need to be kind and when to be a 'tiger'.


There are few things that I observed need to be improved if the company wants to be the top company in Malaysia. The safety awareness amongst the staff is very low. The boss does not provide enough safety kits. I heard a complain form a technician that the boss always ask them what is their size but never gives the thing. On the other hand, I it very rare to see the technicians wear full safety kits during working. I understood that it quite 'renyah' but it is not trivial. More worrying is, sometimes they just sit at the back of the truck. It is very dangerous because you are exposed to many potential hazards and if the driver suddenly breaks, you might fall off the truck. I would like to call those who are involved such job to be more aware of your safety and take all security measures required. If something happen, "mereka dan keluarga mereka juga yang susah".

Saturday, 2 December 2006

Islam dan Sukan

Sebenarnya dah lama nak tulis pasal ni, cuma tak reti macam mana nak tulis. Apapun sebab dah lama sangat tersimpan dalam komputer ni lebih baik aku share dengan sahabat² sekalian.

Islam adalah agama yang syumul. Syumul bermaksud sempurna, merangkumi segala aspek kehidupan. Tidak ada satu perkarapun yang kita lakukan dalam kehidupan terlepas daripada ajaran Islam. Allah telah berfirman dalam surah Al-maidah ayat 3 yg bermaksud "Pada hari ini, Aku telah sempurnakan bagimu agama kamu, dan Aku telah cukupkan nikmat-Ku kepadamu, dan Aku telah redhakan Islam itu menjadi agamamu".

Selain daripada perkara-perkara seperti akidah, akhlak, siasah dan muamalat, kesihatan badan juga disentuh dalam ajaran Islam. Dengan tubuh yang sihat, kita mampu untuk beribadah dengan lebih baik. Kegiatan menjaga kesihatan termasuklah menjaga pemakanan, bersenam dan bersukan.

Pada hari ini, kegiatan sukan sungguh maju. Tambah pula dengan 'commercialisation of sports' yang sungguh dahsyat. Apa saja event sukan yang besar2 mesti ada sponsor yang hebat2. Disertai dengan events sampingan yang berbentuk hiburan dan sebagainya.



Pengalaman menyaksikan japan GT pada cuti summer yang lepas membuatkan aku terfikir akan kaitan Islam dan sukan zaman moden. Dari satu segi, sukan in general sangat menarik, menyeronokkan, generates adrenalin etc. Kemajuan teknologi dalam bidang sukan sangat mengagumkan, which leads to record breaking performance.

Tetapi jika dilihat dari sudut yang lain, peraturan-peraturan dalam kebanyakan sukan tidak menyebelahi muslim. Aurat umpanya, kalau olahraga mesti pakai baju ketat2 dan dedah aurat, volleyball kena pakai seluar pendek, renang dan terjun juga ketat dan mendedahkan aurat. Begitu juga dengan sukan lain. Bagi ahli sukan, kalau dapat sponsor yang bagi pakaian ketat kena pakai jugak la, sebab dah tandatangan kontrak. Melihat aurat orang tu satu hal, bagi kita muslim yang mahu memelihara aurat tapi ingin melibatkan diri dalam sukan sehingga peringkat antarabangsa pasti menerima tekanan yang hebat.

Selain itu, berdasarkan pengalaman, pergaulan lelaki perempuan memang teruk (mengikut standard hukum Islam). Kalau salam laki-perempuan itu menjadi satu perkara biasa shj. Mungkin atas dasar membina semangat berpasukan ada juga yang bersorak dan sebagainya bersama-sama. Bila si jurulatih gembira anak buahnya menang, dengan seronoknya dia memeluk si anak buahnya sambil mengucapkan tahniah. Kadang-kadang agak sukar untuk jaga masa solat. One time, one people who I know says 'gila nak semayang time ni, sembahyang nanti lah, tak der masa ni, gi main dulu'.

Sekiranya anda ingin menubuhkan sebuah persatuan sukan di tempat anda, bagaimakah caranya anda melaksanakannya. Bagaimakah anda menerangkan kepada ahli persatuan yang bukan islam tentang apa yang anda lakukan.

Sebagai seorang daie kita tidak harus melihat perkara ini sebagai satu perkara yang remeh. Adakah kita tidak perlu melibatkan diri langsung? Sekadar jadi pemerhati. Apakah kita perlu buat muslim olympics? Ya mungkin bagus, tapi mesej dakwah mungkin tak sampai ke pada nonn-muslim yang bersukan. Any idea or comments?