Tuesday, 30 January 2007

freakonkmics

3rd person view
numbers never lie

cheat intensive

Tekanan

Islam dan umatnya semakin hari semakin ditekan, diserang dan dikritik dari pelbagai sudut. Di UK ini, macam-macam perkara yang dikecam, dipersoalkan dsb oleh pihak bukan Islam. Antara yang paling ketara adalah peristiwa 7/7 dan lukisan potret Nabi S.A.W . Ketika Lubnan diserang, seorang polis yang meminta untuk dikecualikan daripada mengawal kedutaan Israel, dipertikaikan tindakannya hanya kerana dia seorang muslim. Sedangkan dia berasa sangat tidak senang hati kerana ibu bapanya orang Lubnan. Sangatlah tak kena baginya untuk berada di situ ketika itu. Yang terbaru dapat aku ingat adalah tentang isu niqab dan doktor yang tidak mahu bersalam. Memang tidak dinafikan ada beberapa pandangan yang memberi kelonggaran dalam perkara-perkara ini. Tetapi cara mereka mempersoalkan itu amat diragui ketulusannya dan menyakitkan hati. Seolah-olah agama Islam ini milik mereka dan boleh ditukar-tukar mengikut tiupan angin.

Semalam ada terbaca blog wan afifah tentang undercover mosque. Setelah aku menonton rancangan tersebut petang tadi aku terasa sangat terganggu. Nasib baik aku tengok video reply terlebih dahulu. Sekurang-kurangnya tidaklah berserabut sangat fikiran ini.

Aku teringat kutbah yang disampaikan oleh saudara Asim Qureshi pada Jumat lepas. Beliau menceritakan keadaan di benua Asia. Pada pagi tersebut, beliau menerima email dari seorang Pakistan menyatakan bahawa bapanya yang keluar solat subuh telah didapati tidak pulang ke rumah dan hilang tanpa dapat dikesan. Katanya, peristiwa orang hilang ini adalah perkara yang sudah menjadi kebiasaan di sana. Bermacam-macam agensi rahsia yang menjalankan kegiatan ini. Mereka yang ditangkap dibawa ke kem tahanan atau tempat-tempat rahsia. Tahukah anda bahawa orang-orang yang dipenjara di Guantanamo Bay sebenarnya telah diculik dan dibawa ketempat-tempat rahsia ini terlebih dahulu sebelum mereka dibawa ke Guantanamo. Jika bilangan yang ditahan di Guantanamo beratu-ratus, bilangan yang hilang adalah lebih banyak malah beribu-ribu orang.

Apa yang mendorong beliau menyentuh perkara ini dalam kutbah beliau adalah orang yang hilang itu merupakan aktivis yang menjadi pelopor gerakan Human/Prisoners Right di sana. Dengan kehilangan beliau, maka sinar harapan untuk melihat para tahanan dilayan dengan baik semakin pudar.

Kenapa mereka ditangkap? Hanya kerana agenda war on terror. Apakah yang mereka lakukan? Mereka hanya mempertahankan hak mereka. Meminta kerajaan memberikan layanan yang sepatutnya atau mereka hanya orang biasa yang cintakan Islam. Mereka bukanlah militan sepertimana yang dituduh oleh pihak yang menangkap mereka. Begitulah ketidak adilan yang berlaku di sekeliling kita sahabat-sahabat sekalian.

Bayangkan sekiranya anda menjadi anak kepada mangsa penangkapan tersebut. Orang yang kita kasihi, yang menemani hidup kita sehari-hari, yang mencari rezeki menyara kehidupan kita
tiba-tiba hilang tanpa berita. Apakah perasaan anda? Apakah yang anda akan lakukan? Sudah tentu anda akan berasa sangat sedih, risau dan marah kepada orang yang menculik bapa anda.

Kenapa semua ini berlaku? Jawapannya aku tidak dapat berikan dengan tepat. Allah sahaja yang tahu. Namun menurut saudara Asim, ini semua adalah ujian dari Allah. Kenapa dikatakan begitu? Bukankah kita telah maklum bahawa setiap perkara yang berlaku adalah dengan izin Allah. Manusia tidak dapat membuat apapun, memberi manafaat mahupun harm sekiranya allah tidak izinkan. Tidak kira siapapun yang menentang, menyerang dan sebagainya ia akan tetap berlaku. Dari dulu, sekarang dan selamanya. Kenapa? Kerana Allah akan sentiasa menguji hambanya dan allah tidak akan menguji lebih daripada kemampuan hambanya. Maka, kita sebagai hambanya yagn diuji hendaklah bersikap sepertimana yang ditunjukkan oleh Rasulluah ketika berada dalam kesempitan dan ujian.

Saudaraku, mari kita cermin diri ini. Bagaimakah sikap kita dalam menghadapi suasana yang menekan ini? Apakah kita tergolong dalam golongan pasif, reaktif atapun proaktif? Adakah kita tidak mempedulikan nasib saudara kita ini? Apakah sumbangan kita dalam meningkatkan kesedaran keluarga, rakan-rakan dan masyarakat umum?



Setelah bangun tidur petang tadi, aku terasa rugi kerana tidak pergi ke uni untuk menghadiri talk by Yvonne Ridley & George Galloway anjuran UCL Isoc. Aku telah mensia-siakan peluang keemasan yang diberikan oleh Allah dan tidak melibatkan diri dalam usaha menyokong Isoc menganjurkan programnya. Mungkin esok aku akan pergi mendengar ceramah Moazam Begg.

Sahabat-sahabat, dalam kesibukan kita belajar mahupun bekerja, janganlah dilupakan nasib saudara kita yang dizalimi ini. Doakanlah ksejahteraan mereka. Marilah kita bersatu mempertahankan hak dan maruah umat Islam.

Monday, 29 January 2007

Awas!

Awas, berhati-hati dengan orang yang berkopiah yang menyebarkan quran palsu, kitab bible bahasa melayu, cerita melayu murtad dsb.

Jangan beli air berjenama *****, ***** dan ****. Ia mengandungi holy water. Kalau minum nanti tak boleh mengucap.

Korang tahu tak apa maksud pikachu? Ini agenda barat nak menyesatkan umat Islam.

Neil Armstrong telah memeluk Islam setelah beliau menjejakkan kaki ke bulan.

Aku yakin setiap pasti pernah terbaca ayat-ayat yang lebih kurang sama seperti ayat-ayat di atas. Aku rasa dah banyak email dan artikel yang aku jumpa macam ni. Baru tadi aku terbaca benda yang lebih kurang sama dan terus membuatkan aku terasa nak menulis di sini.

Setiap kali aku terbaca email/artikel macam ni, fikiranku terganggu. Nak forward kat orang, langsung tak teringin. Aku merasakan stament2 macam ni ader masalah.

Pertama sekali aku menghargai ketulusan hati orang yang menghantar email sedemikian, dia sayang akan saudaranya. Tetapi, sejauh manakah kebenaran perkara-perkara yang disampaikan tu? Mana reference nya? Sedangkan cerita pendaratan manusia pertama di atas bulan masih dipersoalkan dikalangan orang barat, kat Malaysia pula heboh kata Neil Armstrong masuk Islam sebab dia turun kat bulan. Adui, tak ke malu kalau mamat tu tau apa yang kita kata? . Apatah lagi kalau dia sendiri berlakon turun kat bulan, bukan mendarat betul2.

Apakah tiada hujah lain yang lebih kuat nak tingkatkan kesedaran umat Islam kembali kepada ajarannya? Banyak lagi cara yang lebih baik dan berkesan yang boleh kita gunakan. Ayat quran, hadith, kisah nabi-nabi, sahabat, tokoh-tokoh pejuang Islam masa kini dan pengalaman kawan-kawan lagi kuat dan memberi kesan kepada hati ini. Tapi mungkin sebab kita tak suka dengar dari sumber yang asli, sebab tu suka benda-benda yang macam ni.

Apakah ini isu yang menjadi perkara yang paling penting untuk kita risaukan? Kenapa mesti meletakkan kesalahan ke atas orang lain? Sepatutnya kita lebih menumpukan kepada meningkatkan kekuatan diri sendiri. Lihatlah bagaimana gerakan dakwah dijalankan. Bagaimana sikap pendakwah? Itu lebih utama untuk diperbaiki dan dimantapkan. Kalau melihat orang lain, diorang akan terus melaksanakan kerja dan agenda diorang. Tapi kurang sekali kita memikirkan dan berusaha untuk meningkatkan kekuatan ummah.

Come on lah, jangan tengok pikachu, tapi movie hollywood, desperate housewife, hindustan, AF semua layan.... Benci perkara agenda barat tapi tak boikot Israel. Hmm pening-pening. Berserabut pikiranku. Maafkan daku atas kepeningan ini...

Monday, 22 January 2007

Sleep

Sleep is one the gift from god. We should be grateful with His gift. With sleep, we get rest and wake up with fresh body and mind. So we can continue our life efficiently. Some people sleep to relax, reduce tense when under pressure.

Just imagine how difficult your life will be when you cannot sleep. How lucky we are when can sleep comfortably in our room with working heater in comfy bed and under thick duvet while other just simply cannot sleep due to insomnia or they have other commitment such as doctors on call, builders working 24 hours against the clock, students struggling finishing coursework or people in the middle of war, flood, earthquake etc.

Sleep also is a test. We sometimes can not resist the temptation to sleep when it is cool, rainy and dark. Ustaz Hasrizal once said sleep is the easiest way to shorten your life. Initially, during the first time I heard him said that, I agreed with him but I didn't really appreciate it. I don't really understand the meaning, the value of not sleeping too much. But few weeks ago, I began to understand it better. I was forced to stay up late to finish my coursework or sometimes I just slept early and woke up early. I found that it was very wonderful experience because I feel the day become longer. I spent more time to do a lot of things rather just sleeping for a very long time and wake up feeling guilty.

Before I end I would like to share a hadith. Thanks to Almie for telling me about this hadith.

Sahih Bukhari Volume 2, Book 21, Number 243:
Narrated Abu Huraira

Allah's Apostle said, "Satan puts three knots at the back of the head of any of you if he is asleep. On every knot he reads and exhales the following words, 'The night is long, so stay asleep.' When one wakes up and remembers Allah, one knot is undone; and when one performs ablution, the second knot is undone, and when one prays the third knot is undone and one gets up energetic with a good heart in the morning; otherwise one gets up lazy and with a mischievous heart."

Here are few adab from Riyad as-Salihin » On the adab of sleep and lying down

127. Chapter: On the adab of sleep and lying down

814. Al-Bara' ibn 'Azib said, "When the Messenger of Allah, may Allah bless him and grant him peace, used to retire to his bed, he would lie on his right side and then say, 'O Allah, I surrender my soul to You and I turn my face to You and I entrust my affair to You and I seek Your support with hope and fear of You. There is no refuge from You but to You. I have believed in Your Book which You sent down and Your Prophet whom You sent.'" [al-Bukhari]

815. al-Bara' ibn 'Azib reported: 'The Prophet, may Allah bless him and grant him peace, said to me, 'Whenever you go to bed, do wudu' as you do wudu' for the prayer and then lie down on your right side. Then say...'" and he mentioned the rest of it and in it is, "Make that the last of the words that you utter." [Agreed upon]

816. 'A'isha said, "The Prophet , may Allah bless him and grant him peace, used to pray eleven rak'ats at night. When it was dawn, he would pray two quick rak'ats and then lie on his right side until the mu'adhdhin came and gave the adhan." [Agreed upon]

817. Hudhayfa said, "When the Prophet, may Allah bless him and grant him peace, went to bed at night, he placed his hand under his cheek and then said, 'O Allah, in Your name I die and live.' When he woke up, he said, 'Praise be to Allah who has brought me to life after He made me die and to Him is the gathering.'" [al-Bukhari]

818. Ya'ish ibn Tikhfa al-Ghifari said, "My father said, 'Once while I was lying on my stomach in the mosque, a man moved me with his foot and said, "This is a position which Allah hates."'" He said, "I looked up and it was the Messenger of Allah, may Allah bless him and grant him peace." [Abu Dawud]

819. Abu Hurayra reported that the Messenger of Allah, may Allah bless him and grant him peace, said, "Anyone who sits for any length of time without mentioning Allah Almighty, will be diminished by Allah Almighty through it, and whoever lies down for any time without mentioning Allah Almighty, will be diminished by Allah Almighty through it." [Abu Dawud]

Friday, 19 January 2007

When The Moors Ruled in Europe

While browsing through internet few days ago, I found few interesting video. I think it is good to share with you guys.

Wednesday, 10 January 2007

Be yourself?

Masa kecil2 dahulu, aku selalu dengar kata-kata yang berbunyi "Be Yourself". Aku tak ingat mana datangnya benda ni dan dari siapa aku dengar. Apa pun memang berguna jugak la. Terutama dalam keadaan pengaruh rakan-rakan sangat kuat.

Prinsip "Be Yourself" ini banyak diamalkan semasa aku ikut group memanah di sekolah dulu. Masa form 3 aku mula melibatkan diri secara aktif. Alhamdulillah berjaya melayakkan diri menjadi wakil sekolah merangkap wakil daerah (sebab masa tu tak der orang lain dah dalam daerah tu). Sebenarnya kehidupan sebagai ahli sukan pada masa tu bukan terhad kepada latihan dan pertandingan sahaja. Kami banyak menghabiskan masa bersama-sama dalam pelbagai aktiviti. Antaranya makan, membaiki alat memanah, berjalan2, bersembang2, lepak rumah coach, sambut birthday dan macam-macam lagi. Walaupun masa tu aku bersekolah di sekolah asrama, namun aku dapat keluar sekolah selalu sebab memanah. Sedikit sebanyak dapat kenal perangai budak sekolah harian di daerah aku belajar.

Ok, back to the point. Semasa aku bersama-sama kumpualn pemanah, kadang2 mereka membuat atau membincangkan sesuatu perkara yang aku tidak setuju dan tidak suka. Maka aku selalu mengelak daripada mengikuti mereka. Dari semasa ke semasa aku cuba menguatkan pendirian aku. Antara kaedah bagi menguatkan pendirian aku adalah dengan selalu memperingatkan "Be Yourself". Buat apa ikut2 orang, apa faedahnya. Lebih baik aku mengekalkan identiti diri ini. Alhamdulillah, selamat la jugak daripada PRS ni, walapun ade la sikit2 terkena serpihan PRS.

Semasa gi PUISI 2006 pun aku pernah membincangkan tentang "Be Yourself" ni. Kawan aku tanya, adakah aku perlu berubah sekiranya aku ingin menjadi orang yang lebih baik? Sewaktu itu aku katakan, tidak semestinya. Sekiranya apa yang kamu lakukan seperti berkawan baik dengan semua orang, suka membuat lawak atau suka ketawa teruskan je. Yang penting, tidak melampaui batas-batas agama.

Setelah 2 minggu aku pulang dari PUISI, aku cuba review aktiviti-aktiviti yang kami buat dan juga pengisian yang diberikan oleh Ustaz Hasrizal berkenaan sikap dan tabiat. Antara aktiviti yang membuatkan aku merenung sejenak adalah aktiviti yang melibatkan personality check (tak ingat apa nama yang sebenar). Yang pertama adalah aktiviti untuk menentukan samada aku adalah seorang yang mengamalkan sikap "Put First Thing Fist" dengan baik dalam kehidupan ini atau tidak. Jawapannya, rahsia la... Apapun aku mendapati bahawa aku perlu mengubah sikap aku untuk menjadi orang yang mengamalkan "3rd Habit" ini dengan baik. (Point #1)

Ustaz juga memperkenalkan satu kaedah untuk mengenali diri ini dengan cara mengisi borang kaji selidik (questionnaire). Secara ringkasnya, ustaz menceritakan bahawa berdasarkan kajian dan pemerhatian Encik Covey, manusia terbahagi kepada 4 kumpulan (nama kumpulan itu diberikan ikut nama buah). Bagi menyesuaikan dengan nama buah-buahan tempatan, Fitrah Perkasa telah mengubah nama-nama tersebut kepada langsat, limau, manggis dan tembikai. Masing-masing ada kelebihan dan kekuatan sendiri. Dan secara typicalnya, dalam sebuah syarikat/organisasi, kumpulan ini mewakili kumpulan tertentu dalam organisasi seperti managers and CEOs. Setiap kumpulan mempunyai kekuatan dan kelemahan yang tersendiri. Katakan aku adalah langsat, tapi aku bercita-cita untuk menjadi CEO sebuah syarikat yang besar di peringkat global. Mampukah aku menjadi seorang CEO sekiranya aku mengekalkan sikap aku sebagai seorang langsat? (Point #2)

Ustaz memperingatkan kepada para peserta bahawa Rasulullah SAW adalah role model yang terbaik, padanya terdapat uswatun hasanah (contoh terbaik). Sekiranya ingin menjadi orang yang terbaik, aku harus mencontohi sikap Rasulullah. Dengan kata lain mengubah sikap yang mana tak berapa bagus kepada sikap yang baik seperti yang ditunjukkan oleh Rasulullah. (Point #3)









Aku Aku bertopengkan ultraman
Persoalan yang timbul diatas membuatkan aku terfikir apakah maksud sebenar "Be Yourself"? Sejauh manakah aku perlu menjadi diri sendiri? Apakah yang perlu dikekalkan dan yang manakah perlu diubah atau dibuang? Sekiranya aku mengekalkan apa yang ada pada diri ini dengan seadanya, aku mungkin tidak akan pergi jauh pada masa hadapan. Kalau ubah semuanya, maka hilanglah ABN yang sebenar. Nanti jadi macam, "ABN tak macam dulu lagi...." Adakah itu yang terbaik?? Hmm....

Tuesday, 9 January 2007

tak tahu

interesting things to share

subhanallah, jangan mensyirikkan allah
alhamdulillah dapat idea.

be yourself? apa maksud? bagus sangat ke? kalau tak bagus, patutkah terus be yourself?

Wednesday, 3 January 2007

Winter Holiday: A reflection


Me & Ali, my junior in KUSESS. He is studying in Paris.

A few hours ago, Pemerhati Perajurit II asked when will I update my blog? I told him I have no idea. But after updating my Multiply site, suddenly I realised that actually this winter holiday is the most unique winter holiday in my life. Even though it was only 3 weeks, but I feel like a very long holiday. I had gone through a lot of things in my life. Sad, happy, fun and boring.

Met Ust Fit & Bob, visit Dublin, PUISI, received ESH from YTN, Meet Dr Foord, Eid, reminder from YTN director, Mas's visit, unfortunate New Year, Abg Saif's visit, taking a lot of pictures and a lot of sleep.

Hmm I don't think I will write everything here, now. I will come back to write about it later if I have mood.

Dinner prepared by Abg Saif in my room.