Monday, 26 February 2007

Budak baik dan Budak soleh

Dalam dunia ini ader ramai orang baik. Dekat UK ni pun ramai. Teringat semasa pergi Winter Retreat kat Melrose masa first year dulu, mak cik kat situ tegur aku dan kawan-kawan dengan mesra walaupun dia tak kenal kami. Budak-budak kita pun ramai juga yang baik. Aku selalu jumpe orang yang selalu tolong orang, cakap sopan, bersikap lemah lembut dan suka belanja member.


Aku nak ajak korang untuk berfikir sejenak tentang ‘budak baik’ ni. Aku pernah dengar Ustaz Habib kata baik dengan soleh berbeza. Dia kata baik ni just baik macam tu sahaja, maybe driven by culture or something else. Tapi soleh tu adalah kerana keimanan kepada Allah.


Anak alam pernah cerita kat aku, guru dia (Sidi Abdul Aziz) pernah sebut "Orang Melayu ni secara naturalnya memang baik dan beradab. Tapi kalau beradab semata-mata kerana budaya, sia-sia sahaja" Eh kenapa sia-sia pulak. Well, dalam Islam setiap amalan dinilai berdasarkan niat. But please don’t get me wrong yeah, aku tak bermaksud kata kalau niat baik buat apa pun tak mengapa sebab niat tak menghalalkan cara. Mari kita lihat apa sabda Rasulullah tentang niat:

Dari Amirul Mukminin Umar Al-Khattab r.a katanya : " Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : - ' Hanyasanya amalan-amalan itu adalah ( bergantung ) kepada niat, dan hanyasanya bagi setiap manusia itu apa ( balasan ) yang diniatkannya. Maka barangsiapa yang berhijrah kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya itu adalah kepada Allah dan RasulNya. Dan barangsiapa yang berhijrah kerana dunia yang ingin ia memperolehinya atau kerana seorang perempuan yang ingin ia menikahinya, maka hijrahnya itu adalah atas apa yang ia berhijrah kerananya.'

Dari hadis di atas dapatlah kita faham bahawa setiap amalan bermula dengan niat. Sekiranya niat buat baik kerana sebab-sebab duniawi, maka kita dapat perkara duniawi sahaja. Amatlah rugi kalau kita hanya mengharapkan benda yang semetara ni sahaja sedangkan yang lebih kekal abadi menanti kita. Bak kata most of the speakers dalam event ‘From protest to Engagement’, ‘short sighted!’


Semasa di KMYS dulu, Ustaz Taufik pernah memperingatkan agar semua pelajar memperbetulkan niat belajar di luar negara. Katanya sebagai musafir perantauan tambahan pula bermusafir untuk timba ilmu, doa mustajab. Kalau niat tak elok dapatlah benda yang tak elok tu, kalau niat benda baik dapatlah capai apa yang diniatkan tu.


Cuba tengok balik kehidupan kita sejak hari pertama kita sampai ke oversea ini. Adakah niat kita tercapai? Nak tengok bola, nak lawat Paris, nak cari agama, nak study, nak join orang putih, nak try segala-galanya? Wahai saudaraku, sekiranya niat kita tak betul, buat benda tak betul, marilah kita bertaubat. Allah sangat suka kepada hamba-Nya yang bila buat salah, segera kembali kepada-Nya. Allah itu Maha Pengampun. Jangan jadi macam Firaun, bila nyawa dah sampai ke kerongkong baru nak taubat. Tika itu semuanya sia-sia.


Marilah kita betulkan niat belajar. Mari kita belajar kerana Allah. Bukankah dalam wahyu pertama yang diturunkan kepada Nabi S.A.W menyuruh kita untuk membaca dengan nama Allah??

اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِى خَلَقَ

Read! In the Name of your Lord, Who has created (all that exists)

(Al-'Alaq 96:1)

Niatkanlah juga untuk bantu rakyat Malaysia. Most of us are sponsored dan duit sponsor tu datang dari duit rakyat tak kira sebagai pembayar cukai atau sebagai pelanggan syarikat. Bagi yang dari pernah belajar di sekolah asrama lagi banyak pakai duit rakyat dalam hidupnya. Cuba kira, kalau sekolah asrama sejak tahun form 1 sampai form 5, kemudian dapat sponsor buat A-level atau IB dan kini belajar kat oversea, berapa lama dan berapa banyak kita dah pakai? Bagi aku kira2 10 tahun la. Banyakkan?


So, kalau nak jadi soleh, kenalah berakhlak seperti akhlak Rasulullah. Saidatina Aisyah describes, “The Prophet’s akhlak’s is the Al Quran.” So boleh aku katakan Rasullah adalah ‘the walking Quran’ sebab everything he does always bertepatan dengan al-Quran. Orang soleh menjadikan keimanan, kecintaan dan ketaatan kepada Allah sebagai tunjang amal, perbuatan dan sikapnya. Orang yang beriman mencintai Allah dan rasul-Nya lebih daripada cintanya kepada diri sendiri dan segala yang ada di dunia dan isinya.


So, macam mana nak tambah iman ni? Ceh, macam soalan SPM pulak

  • Pertama sekali kenalah sempurnakan tuntutan Islam. Solat, tiang agama kena ditegakkan. Pesan datuk/nenek ust Hasrizal, “Solatlah sampai solat menjaga kamu”.
  • Banyakkan amalan sunat, puasa, zikir dsb.
  • Hampiri orang soleh. Utaz Habib pernah cerita bagaimana dia memujuk sorang budak bermasalah kat sekolah dia (Please note that, kalau baca macam ni sahaja mungkin sounds kasar dan nampak macam berlagak sungguh ustaz ini. Tapi sekiranya anda faham situasi perbualan tersebut, ia adalah sesuatu yang sangat sesuai dapat diterima) : "Saya tahu saya jahat ustaz, ustaz baik" kata budak itu. "Ye saye memang baik, kalau kamu terus berkawan dengan budak jahat jadi bertambah jahat la kamu, kamu kena kawan dengan ustaz baru la jadi budak baik."
  • Tambah ilmu dengan menghadiri majlis ilmu, dengar rakaman ceramah, baca terjemahan quran dan buku-buku islam. Aku kagum dengan sahabat-sahabat yang rajin dan suka baca buku seperti Pemerhati Perajurit II, Anak Alam, Zacharias, WMF², Tony dan Black.

Marilah kita berubah ke arah menjadi insan yang soleh/solehah. Berubahlah dengan perlahan-lahan, tiada masalah. Tengok Yvnoe Ridley, dia pakai tudung pun setelah beberapa tahun dia masuk Islam. Alhamdulillah sekarang dia jadi pejuang agama yang sangat komited. Mana-mana IAW mesti ade dia. Hikmah buat perubahan perlahan-lahan adalah elak terasa fed up dan kembali kepada initial state. Benar memang susah nak berubah, nanti ader orang kate buang tebiat nak mampus pulak. Biarlah apapun orang kata, apa yang terjadi. Yang penting perubahan mesti diteruskan demi mencapai redha Allah.


Hmm.. banyak sungguh aku tulis. Tapi tak banyak yang aku amal lagi. Banyak lagi yang aku kena baiki. Semoga kita sama-sama jadi budak baik dan soleh kerana Allah.

Saturday, 24 February 2007

more on UCL

Due to popular request, I will continue my writings on London and UCL during the last summer. (To be honest, it was just one person who ask me to write about my uni to be included in iluvislam.com)

Photobucket - Video and Image Hosting

Looking back at the past two years I would say I will never regret being sent to London or more specifically UCL. If I have to list all the reasons down, I don't know whether I can put everything in this page. There are so many things to put.

LIFE AS A MUSLIM
One of my main concern regarding studying abroad before I came to UCL was how can I live as a Muslim over there? If my lecture timetable is full, will I be able to pray? Where can I get halal food? How about Muslims in the uni, are they friendly?

Photobucket - Video and Image Hosting

Alhamdulillah, I found that there isn't any big problem practicing Islam in this uni and London generally. If you want to pray, you can pray in the Hut 34. It is a multi-religion contemplation room. Normally there will be a prayer in congregation in early prayer time. In worst case scenario, you dont have to pray under the stairs, there a lot of quiet free spaces or common room around UCL. So you can pray there. Just bring along a compass with you.

You have to make wudu' in the toilet. The toilet near UCL shop have a special basin to wash your leg properly. If you need to use the toilet, you're are recommended to bring along a bottle with you because as you know, western toilet does not use water. There are many disabled toilet especialy in Malet Place Engineering building. Why did I mention disabled toilet? You will understand and appreciate it when you are here.

For those who are interested to pray in bigger jamaah, you can go to Muslim World League located at Goodge Street. It is a proper mosque, it has prayer hall for both muslimin and muslimat. Please note that some mosques in the UK does not offer any room for muslimat. Please don't be shocked. Besides that, they have wudu' area, toilet, library, small room for discussions, office and a canteen too. So you can have proper lunch. They offer discount for students so don't worry you don't have to dig deep into your pocket. If you are lucky you will meet brother Ramadhan serving the food. He and his colleagues in the canteen are very nice people. Muslim World League is my favorite place because it is very convenient for me. Everything is there. Below the mosque, there is a nice Italian pizza shop, ICCO. I like to eat the pizza there. Lately, I rarely go to the mosque because I am too busy or sometimes I don't go to uni, no lecture.

As far as I know there are more than four mosques around UCL within 15 minutes walk. They are Shah Jalal Mosque down Drummond Street, Kings Cross Islamic Cultural Centre, Muslim World League and another mosque near Kings Cross station. If you fancy praying in SOAS, they have a proper prayer room too.
Photobucket - Video and Image Hosting
Our uni got a very good Isoc. They organise many good activities such as Islamic Awareness Week and Islamic classes. Every week they will make sure there is a room large enough for us to pray Jumaah in the uni. Alhamdulillah Isoc brothers are very helpful and kind. Insyallah if you have any problems they can help you.

In terms of Islamic events in London, there are countless events organised by different organisations throughout the year. For the past few years, we had Eid concert. Many famous nasheed group were invited including Raihan. That was my first time to meet Raihan in live. It's quite strange though, I have not met them in Malaysia but I managed to meet them in a country 10 000 miles away from Malaysia. There will be a weekly talk by City Circle. You can learn Arabic for free in London Central Mosque. Islamic classes are often held in the mosques such as Central Mosque, East London Mosque and Finsbury Park Mosque. World renowned scholars always come down to London to give talks. Well there whole lot of opportunities for you to grab here.

The best time in UK is during the Ramadhan. Normally all mosque will serve iftar for free. Sometimes Isoc do serve iftar for free too. During this month you don't have to spend anything on food as there are abundant source of free food. Tarawikh prayer here was excellent. Depending on your taste, you can choose where you want to pray. If you want to pray xtra speedy, you may want to pray in Bengoli masjid, if you want to pray with Imam who reads very long surah, find Arabs masjid, and if you feel home sick and want to pray just 8 rakaat, come down to MSD at Bayswater to pray with other Malaysian Brothers. Two added value praying tarawikh in MSD are you will be able to listen to wonderful tazkirah and have very nice moreh after prayer. It may sound funny, but that is the reality here. In the first year, I used to pray in many different mosque. Just to gain some experience.

Photobucket - Video and Image Hosting

I think that's all about it for this time. Brothers and sister, I you want me to tell everything about what I think and my experience here it may take a very long entry. I believe no one will read it, unless you're are 'addicted' to the internet. You need to come here and experience it yourself. So I would like to encourage students esp my KYUEM juniors to choose UCL or any uni in London as your frim choice. You will never regret it, Insyallah. As Dr Foord said, London is the centre for everything, centre of excellence.

See you in the next series. Food and halls, maybe.

Thursday, 22 February 2007

Oh, no. Power supply dead!!

I just found that the AC-DC adapter for my external hard disk gone dead yesterday. Now I cannot access to the valuable data in my external hard disk. A quick search in the search engine shows that the price for a replacement is too high. Around 25-40 quids. Masyallah that is too high. I cannot afford to spend that much money just for a piece of adapter. So whoever knows where can I get an AC-DC converter 12V 3 amps for less than 20 quids please let me know. Jazakallah

Sunday, 18 February 2007

Road to Mecca

I found a very beautiful description about solah in a book titled The Road To Mecca written by Muhammad Asad . The story is as follows. (I hope this does not infringe the copyright law) :



WINDS

During that autumn I was living in my uncle Dorian's house just inside the Old City of Jerusalem. It rained almost every day and, not being able to go out much, I often sat at the window which overlooked a large yard behind the house. This yard belonged to an old Arab who was called hajji because he had performed the pilgrimage to Mecca; he rented out donkeys for riding and carrying and thus made the yard a kind of caravanserai.

Every morning, shortly before dawn, loads of vegetables and fruits were brought there on camels from the surrounding villages and sent out on donkeys into the narrow bazaar streets of the town. In daytime the heavy bodies of the camels could be seen resting on the ground; men were always noisily attending to them and to the donkeys, unless they were force to take refuge in the stables from the streaming rain. They were poor, ragged men, those camel and donkey drivers, but they behaved like great lords. When they sat together at meals on the ground and ate flat loaves of wheat bread and with a little bit of cheese or a few olives, I could not but admire the nobility and ease of their bearing and their inner quiet: you could see that they had respect for themselves and everyday things of their lives. The hajji, hobbling around on a stick - for he suffered from arthritis and had swollen knees - was kind of chieftain among them; they appeared to obey him without question. Several times a day he assembled them for prayer and, if it was not raining too hard, they prayed in the open: all the men in a single, long row and he as their imam in front of them. They were like soldiers in the precision of their movement- they would bow together in the direction of Mecca, rise again, and then kneel down and touch the ground with their foreheads; they seemed to follow the inaudible words of their leader, who between the prostrations stood barefoot on his prayer carpet, eyes closed, arms folded over his chest, soundlessly moving his lips and obviously lost in deep absorption: you could see that he was praying with his whole soul.

It somehow disturbed me to see how so real a prayer combined with almost mechanical body movements, and one day I asked the hajji, who understood a little English:

"Do you really believe that God expects you to show Him your respect by repeated bowing and kneeling and prostration? Might it not be better only to look into oneself and to pray to Him in the stillness of one's heart? Why all these movements of your body?"

As soon as I uttered these words I felt remorse, for I had not intended to injure old man's religious feelings. But the hajji did not appear in the least offended. He smiled with his toothless mouth and replied:

"How else then should we worship God? Did He not create both, soul and body, together? And this being so , should man not pray with his body as well as with his soul? Listen, I will tell you why we muslims pray as we pray. We turn toward the Kaaba, God;s holy temple may be, are turned to it in prayer, and that we are like one body, with Him as the centre of our thought. First we stand upright and recite from the Holy Koran, remembering that it is His Word, given to man that He maybe upright and steadfast in life. Then we say, “God is the Greatest,” reminding ourselves that no one deserves to be worshipped but Him; and bow down deep because we honour Him above all, and praise His power and glory. Thereafter we prostrate ourselves on our foreheads because we feel that we are but dust and nothingness before Him. and that He is our Cretor and Sustainer on high. Then we lit our faces from the ground and remain sitting, praying that He forgive us our sins and bestow His grace upon us, and guide us aright, and give us health and sustenance. Then we again prostrate ourselves on the ground and touch the dust with our foreheads before, the might and the glory of the One. After that, we remain sitting and pray that He bless the Prophet Muhammad who brought His message to us
just as He blessed the earlier Prophets; and that He bles us as well, and all those who follow the right guidance; and we ask Him to give us of the good of this world and of the good of the world to come. In the end we turn our heads to the right and to the left, saying, “Peace and the grace of God be upon you” - and thus greet all who are righteous, wherever they may be.

‘It was thus that our Prophet used to pray and taught his followers to pray for all times, so that they might willingly surrender themselves to God - which is what Islam means - and so be peace with Him and with their own destiny.'

The old man did not, of course, use exactly these words, but this was their meaning, and this is how I remember them. Years later I realized that with his simple explaination the hajji had opened to me the first door to Islam; but even then, long before any thought of Islam might become my faith entered my mind, I began to feel an unwonted humility whenever I saw, as I often did, a man standing barefoot on his prayer rug, or on a straw mat, or on bare earth, with his arms folded over his chest and his head lowered, entirely submerged within himself, oblivious of what was going around him, whether it was in a mosque or on the sidewalk of a busy street: a man at peace with himself.

Thursday, 15 February 2007

Tetamu dan Tuan Rumah

Masa kecik2 dulu, emak dan ayah aku selalu panggil aku ke ruang tamu bila tetamu datang untuk berjumpa dengan diorang. Aku disuruh salam dengan mereka paling kurang. Kadang-kadang aku duduk bersama-sama diorang, kadang2 aku pergi ke tempat lain. Bergantung kepada keadaan. Kadang-kadang malas nak gi jumpa tetamu yang datang sebab malu, tak kenal diorang. Emak aku akan sediakan air untuk dijamu dan aku selalu diminta untuk tolong siapkan air. Kadang-kadang ayah aku akan sibuk cari makanan untuk dijamu. Masa kecik dulu tak faham sangat, aku just ikut sahaja cakap diorang. Bila dah besar ni barulah faham, begitulah caranya ajar macam mana emak bapa ajar anaknya macam mana nak layan tetamu.



Sebenarnya peristiwa yang mendorong aku berbicara tentang memuliakan tetamu ni adalah lawatan aku ke Soton. Aku rasa sungguh terharu dengan kesungguhan sahabat aku menyediakan makanan, tempat tidur dan bawa aku jalan. Kadang-kadang apa yang diorang buat adalah lebih dari my expectation. Bila aku kata, tak perlu susah-susah masak hebat-hebat macam ni, dia menjawab "Tak aper, tetamu bawa rahmat". Ooo begitu. Aku biasa juga dengar pasal tetamu bawa rahmat dari beberapa kawan-kawan aku.

Teringat masa gi Dublin winter lepas pun same jugak. Bila aku sampai kat rumah Tun, aku disambut oleh Muhaimin yang tak kenal aku pun sebelum tu. Aku just memperkenalkan diri sebagai kawan Tun. Dia dengan senang hatinya menjemput aku ke dapur dan jamu makan. Walaupun tak der makanan sangat masa tu sebab diorang sibuk, dia sempat kasi roti dan maggi serta masak air panas sebagai air panas. Alhamdulillah dapat juga aku mengisi perutku yang lapar masa tu.

Begitu juga ketika aku melawat anak alam semasa dia tinggal Bristol dulu. Aku kata just nak jumpa dia dan ambil Oyster card. Tak expect nak gi jalan mana-mana sangat. Tetapi dia bersungguh-sungguh ajak aku jalan. Akhirnya aku setuju. Setelah berehat beberapa jam, aku dibawa melawat bandar Bristol. Sebelum keluar, anak alam memberikan jaketnya kepada aku untuk dipakai sebab kalau tak silap jaket yang aku bawa masa tu tak kalis air. Makumlah time tu musim hujan renyai-renyai. Sepanjang perjalanan kami dia tidak bosan bercerita. Macam-macam perkara yang disentuh. Antaranya tentang recommended books. Antara buku yang dia pernah sebut adalah Road to Makkah. Thanks to him, sekarang aku dah ada buku tu. Dia ada juga cakap pasal travel. An arrow never released will never reach its target. Air yang tak mengalir akan jadi tak elok. Selain dari tu dia rajin tolong ambil gambar lagi. Sebenarnya aku tak expect dia akan tolong sangat i.e serajin itu. Thanks bro.

Apabila orang layan kita dengan baik, rasa sangat rapat dengan orang itu. Rasa senang hati, gembira dan suka. Paling penting rasa kehadiranku diterima .

Sahabat-sabahat ini telah menunjukkan contoh yang baik kepada aku. Aku belajar macam-macam dari mereka. Insyallah ada kemampuan akan buat macam itu juga. Bila tengok balik diri sendiri, kadang2 rasa malu jugak kat depa ni pasal aku tak la sebagus diorang. Maybe in the future aku beleh improve lagi.

Tapi tak semua host yang baik. Ade beberapa ocassion, tuan rumah buat tak tahu jer bila jumpe. Ye la aku tak patut expect apa-apa sangat dari diorang. Sebagai student, kadang-kadang kita sibuk. Tapi, at least sambutlah tetamu dengan kasih mesra. Teringat satu teguran Ustaz Hasrizal satu mp3 ceramah yang aku dengar. Dia kata, ader orang bila tetamu datang rumah dia buat tak tahu ajer, jumpe tunjuk muke pun tak mahu. Ustaz kata, sepatutnya kita kena bagi salam dan tegur tetamu yang datang tu sebenarnya tetamu kawan kita, bukan kita.

Saya akhiri dengan sepotong hadis yg bermaksud:
Rasulullah s.a.w di dalam sabdanya: “barangsiapa yang beriman dengan Allah dan Hari Akhirat, berkatalah yang baik-baik. Kalau tidak, lebih baik berdiam diri. Seandainya seseorang itu beriman dengan Allah dan Hari Akhirat, muliakanlah jirannya. Jikalau seseorang itu beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka muliakanlah tetamunya.” (Dari Abu Hurairah r.a., riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Tuesday, 13 February 2007

Feature Tracking

Alhamdulillah. I managed to find some useful codes on the net. I am still at early stage. More work to be done. Here are the plot of the guy in the video walking.

Monday, 12 February 2007

Soton


Sedikit catatan ringkas tentang lawatan aku ke soton:

Jumaat yang lepas aku berpeluang ke Soton untuk melawat kawan-kawan yang sudah lama tak jumpa. Tambahan pula sudah hampir dua tahun aku tak gi Soton. Rindu kat kawan-kawan yang lama tak jumpa. Ketibaan aku di Soton disambut oleh Ustat Fit. Sebelum jalan terus ke biliknya, dia sempat membawa aku ke rumah Ghoi, senior YTN aku. Kat umah itu juga ada Reza, Iqbal dan Kamil. Diorang semua buat BEng. Kalau tak gi lagi lepas ni mungkin susah pula nak jupe.

Pada pagi Sabtu Ustat Fit jamu nasi lemak. Sedap, apatah lagi lama tak makan nasi lemak serta makan beramai-ramai dengan Wadi dan Amin. Setelah bersarapan, Amin membawa kami ke city center untuk membeli belah kat cash n carry, chinatown dan asda besar. Asda kat situ memang besar gile. Lunch Wadi masak, makan nasi lauk ayam black pepper.


Setelah lunch aku pun pergi mengerjakan perkara yang menjadi pendorong utama aku ke Soton, memanah. Sekali lagi aku berpeluang menyertai pertandingan memanah antara university di tenggara england (SEAL). Di sebalik masalah peralatan dan cuak, alhamdulillah aku dapat juga improve kutipan mata berbanding pertandingan kat Sussex dulu. Walaubagaimanapun tidaklah hebat sangat, just average- 484/600. Walaupun tak menang, aku tak kisah sangat sebab aku join ni just for personal satisfaction.

Setelah penat memanah selama 3 jam, aku pun pulang ke blik Ustat pada pukul 5.30 petang. Sempat tido sejam diatas katil Ustat. Hilanglah sedikit penat. Kemudia aku mengikut Ustat ke surau soton untuk mengerjakan solat. Sempat berjumpa dengan Karim dan Musrock di surau. Mus kini sudah berumah tangga dan tinggal bersama isterinya di hall berhampiran hall Wadi.

Malam itu kami makan dinner set yang dibeli dari taste of India. Dengan membayar lebih kurang 9 pound, kami dapat sth macam mushroom curry dan roti naan sebagai starter, ayam tandoori dan 2 ketul shish kebab serta pilau rice. Apa yang menarik, kami beli satu set sahaja tapi cukup untuk mengenyangkan perut 3 orang. Alhamdulillah. Lebih kurang pukul 11, aku berpeluang jumpa Jon yang sampai dari Bath. Aku, Ustat dan Jon bersembang panjang sambil menemani Jon makan di kitchen Wadi.

Pagi ahad. Sebelum bertolak pulang, sekali lagi Ustat Fit bersusah payah menyediakan breakfast. Kali ini nasi briyani berlaukkan ayam goreng rempah tandoori, kacang kuda dan sayur. Setelah siap, Jon dan Ustat menghantar aku ke city center untuk menaiki bas National Express ke London.

Aku ingin mengucapkan terima kasih banyak-banyak kepada sahabat2 yang melayan aku dengan baik sekali esp Ustat Fit, Wadi, Amin dan Jon. Kalau datang London, aku try la buat sebaik korang. Seronok dapat bertemu rakan-rakan, hilang rindu kat diorang.

Sekian

Gait Recognition

I would like to invite you to get involved in human gait recognition project. It is for my 3rd year project. I have to develop a program to recognise human walking and running behavior. To get more accurate result result, I need more samples of people walking and running. Here are some sample of walking and running videos.

If you are curious how does it work, let me tell you some basics. If you look closely at the video above, you can see a red line. I put the red line in the video to indicate the lowest position of the persons head while walking or running. As he moves along, you can see his head moves up and down. If we plot the position of this person's head in y-axis against time, you will get a sine-ish curve. From the curve we can find peak and valley. Then we can calculate its period between consecutive peak or valley. The period of running normally less than walking.


So, if you are interested to contribute some video, please email your video to my email. Thanks

Thursday, 8 February 2007

Its snowing

Photobucket - Video and Image Hosting
While I am writing in my room right now, it is snowing out there. It reminds me the trip to Turkey during the first year. It was easter break. I didn't expect it will be snowing there. The first day we arrived in Istanbul was very cold and windy. It feels like minus 3 or less. While arriving in Kapadokya, I was suprised to see snow falling. I was very excited to see the land covered by white blanket. Plus, that was the first time I see snow fall that heavy in my life. There wasn't much snow in London during that year. So I am very happy. I acted like a kid who never had seen snow in his life. It was very fun. Hassan and other friends love to throw snow ball to each other.

Photobucket - Video and Image Hosting Photobucket - Video and Image Hosting
Clay Turkey and bike in London