Saturday, 28 April 2007

Blog of Scope

In order to gain blog of scope (modified from Economies of Scope), I will write few topics in just one entry.

Endurance
As exam season has started, I have to do a lot of revision to prepare for the exam. However, my endurance is very low. I can only withstand 30 minutes for reading or 1 hour reading + making notes. I can't focus any longer than that duration. May Allah help make revision easy for me.

Economy
This week I made revision on Business in Competitive Environment. I learn about market, competition, innovation, government's role and globalisation in this course. There are two interesting points I would like to share here. They are about macroeconomic policy and innovation.
Monetary policy is one of the subtopics mention in macroeconomics topic. In capitalist world, the govenment's monetary policy controls the interest rate in order to control country's economy especially inflation and fluctuations in exchange rate. However, interest (riba') is haraam (unlawful) in Islam. I wonder what is the instrument available in Islamic economic system to control the economy. What will Bank negara do to control our economy if our country embrace Islamic economic system fully. Currently Malaysia boasts as the centre of the world of Islamic banking. But that is Islamic banking what about other area? I'm interested to know the answer. Hopefully I can find the answer after the exam.

Micheal E Porter said in his article about "The Competitive Advantage of Nation's":
A nation competitiveness depends on the capacity of its industry to innovate and upgrade.
It is interesting to know that problem, pressure and competition in the industry lead to new innovation. This is clear in many examples shown in the article. For example, Japan has pioneered just-in-time-production manufacturing technique in order to deal with storage problem.

I think what is happening in Malaysia is the other way round. Politician interference, cronyism and corruption seems preventing domestic rivalry, thus affecting innovation. That is my assumption based on my conversation with some staffs in GLCs and other sources. I don't have data to support my argument. However, it is clear that Malaysia still struggling. Just look at Proton, it has been operating for more than 23 years, but Proton are not able to compete with foreign cars. Why?

In terms of rivalry, the rivalry spirit amongst the Malay is very high. Just look at food industry. When you see a mak cik successfully open warung goreng pisang di Jalan X, you will find other people will open a new warung on the same road, bagaikan cedawan tumbuh lepas hujan! Interestingly, everyone will sell the same thing. Funny isn't it? This is not innovative. One sad thing is, sometimes, when they cannot compete with the leading seller, they will use black magic to make his/her competitors bankrupt. Why this should happen? Another weakness I could see is, they just focus on one attribute which is rivalry, not other atrributes such as factor condition, demand condition, supporting or related industry and strategy. Neglecting this factors will not help them to be the leader in industry.

What can we learn from this as an individual. I think this can help us to understand the hikmah of problems and challenges we faced in our daily live. Maybe Allah want to make us a better person by going through hard life so that we will be a better person in the future.


Da'wah
Read an article about athan here. I believe this issue is quite old. Surely as a Muslim, I feel uneasy when someone questioning our religious practice. However, I disagree with the provocative approach used by the writer. I think it is better if he explain in a good manner or by engaging with the people who are questioning the athan. I like the idea that human are given intelligance, when we are presented with rational arguments, we can make good judgement. Not everyone have bad intention. Maybe they just don't understand. Rasulullah always show great mercy upon people against him. Remember the story about an old Jewish women who throw rubbish to him? Despite that, that approach just cause more retaliation, disgust and the message about the beauty of Islam not conveyed. I think provocative is more suitable in controlled condition, the right place, right time , right condition, the right person.

Umrah
My Grand parents, Mak Long, Pak Lang and Pak Njang will go to Makkah next week to perform umrah. May Allah bless them.

Saturday, 21 April 2007

Peperiksaan Hampir tiba


Setelah sekian lama dibelenggu masalah hilang semangat dan tidak dapat memberikan tumpuan ketika mengulangkaji, akhirnya jumpa di library uni. Sememangnya library merupakan tempat paling best untuk study. Ader komputer dengan skrin besar, meja besar dan kerusi yang selesa. Sebelum ni mmg malas nak gi library, tapi sebab ader group discussion petang tadi, ku gagahkan diri pi sana. Alhamdulillah... Esok mungkin sambung lagi di library.

Saja nak letak jadual exam sket. Jadual examku adalah seperti berikut:

Business in a Competitive Environment

27 Apr

Image Processing

2 May

Software Engineering & HCI

3 May

Control Systems 1

16 May

Advanced Digital Design

18 May



Doakan kejayaan ku.

Tuesday, 10 April 2007

Wonderful Weekend

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Monkey's head made of coconut husk
Saturday
~~~~~~
Smamat asked me and a few friends to have lunch together in a Moroccan Restaurant at Portobello Road. We planned to meet at Notting Hill Gate Tube Station before go there together at 12 pm. I arrived there around 12.05. However, Smamat was late. So I went to a bookshop nearby to kill some time. I took that opportunity to read few books especially related to photography. I was surprised to know that the book sold in that shop was quite cheap.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

By 12.45, everybody arrived and we moved together towards the restaurant. While walking towards the restaurant, we passed the Portobello Market. The very interesting journey made me forget the fact that I had to wait about 40 minutes. I was very impressed with the unique environment along the road. It is different from other market I have seen in the UK. It was colourful and I can see many many tourist came to visit, various kind of products sold, such as colourful and nice clothes, exotic stuffs, antiques, food and souvenirs. I was very excited to see one of the stall there making crepe live. The first time I was introduced to crepe was when Smamat made crepe with chocolate and banana at Ammir's House, it tastes really good.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Preparing crepe

We also stopped at Makan, a Malaysian Food Restaurant. The owner used to worked at Msia hall at Brynston Square before. He knows Smamat and gave some brochures to Smamat to promote his restaurant. About 1.20, we went to the mosque near Westway. The mosque is very beautiful and well maintained. I really like it. Maybe one day I will come back.

Finally, after prayer, with perut yg berkeoncong we arrived at Tagine, the Morrocon food restaurant. We had starters, bread, olive, chicken couscous, lamb tagine, couscous and desert. We had also had mint tea as our drink. Alhamdulillah food was really delicious. The taste is very unique. Writing this makes me salivating. For your information, this restaurant is very famous and if you're planning to try, you are advised to make a reservation before you go there. Thanks to Smamat for introducing such fine yet affordable restaurant.

Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketPhoto Sharing and Video Hosting at PhotobucketPhoto Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sunday
~~~~~
The best thing happen today was the data recovery process of my damaged hard disk has ended. I found that most of the files stored are safe and remain intact. All my patience, waiting for about 6 days to recover the data is worthy. I managed to recover managed to recover most of the files stored in my hard disk.

At 4.00 pm I went to Msia Hall to attend talks held in conjunction of Project Amanat Negara organised by UKEC. One of the most interesting talk held was given by the environmentalist journalist from TV3, Karam Singh Walia. It was very impressive. He talked about his experience gathering information and exposing the environmental issue in Malaysia. It tooks great deal of patience, persistence and courage to expose the news. As a result of exposing the news, he had received many threats from various parties and was scolded by many officers. However these never stop him. The main drive is his passion to save the environment from being damaged for the sake of the people and the next generation. He believe in honesty in making reports. Bagus betul dia ni, dan mesti dicontohi.

Friday, 6 April 2007

Terkandas di Warwick

Nota: Cerita ini berkisar sekitar minggu lepas 31-1 Apr.

Sebenarnya aku tidak berniat untuk stay di Warwick sampai hari Isnin, tetapi disebabkan satu insiden yang tak dirancang, aku terpaksa mengubah itenary aku. Kisahnya bermula begini...

Selepas sesi bergambar, aku mengikut Bojol ke biliknya sebelum kembali ke London untuk melihat bilik dia sebab mungkin itu merupakan kali terakhir bagi aku melawat Warwick ketika dia masih lagi tinggal dalam uni. Jadi aku tak nak melepaskan peluang tersebut. Setelah berehat lebih kurang setengah jam, pada pukul 5.30, aku pun bersiap-siap untuk bertolak ke Coventry untuk menaiki bas National Express ke London pada pukul 6.30. Bojol membawa aku ke bus stop di tepi Tesco untuk menunggu bas no 19 ke city. Setelah lebih kurang 5 minit, bas no 19 pun tiba. Kami pun bersalaman dan mengucapkan selamat sebelum aku menaiki bas no 19 itu.

Dalam perjalanan tersebut, aku dapati pemandangan di sekitar agak berlainan dengan pemandangan yang aku lihat sebelum sampai ke uni pada pagi tadi. Kebanyakan rumah disepanjang perjalanan itu agak buruk dan banyak rumah flat. Aku berasa agak sangsi, adakah aku menaiki bas yang betul? Tetapi setelah melihat papan tanda di salah satu bus stop bertulis 'towards Coventry' aku kembali tenang. Aku berkata kepada diriku, "Mungkin sebab bas ni no 19, dia ikut route yang lain". Tetapi jangkaan aku meleset. Setelah lebih kurang 10 minit perjalanan, bas tersebut berhenti dan aku dapati tinggal aku seorang sahaja di dalam bas tersebut. Aku hairan kenapa bas itu berhenti di situ? Tiba-tiba pemandu bas tersebut memanggil aku.

Where are you going?
Conventry
You took the wrong bus. This is Canley. This bus is stops at Canley. If you want to go to city, you should take another bus. Why don't you read the sign before boarding? Look, the sign shows Canley!Kata pemandu bas itu macam nak marah.
Huh? aku kebingungan. Is there any bus to Coventry.
Yeah. This bus is going to the city. You have to wait 15 minutes, then this bus will go to the city. Now I'm changing the sign to the City. See? Just sit down and wait.
Hmm ok.

Mengikut perkiraan aku dan Bojol sebelum aku bertolak tadi, sekiranya aku bertolak pada pukul 5.40 aku akan sampai lebih kurang pukul 6.20. Ini bermakna perjalanan dari uni ke city mengambil masa lebih kurang 40 minit. Kalau tunggu 15 minit, bas ini bertolak lebih kurang pukul 6 dan dari Canley ke Uni mengambil masa 10 minit. So pukul 6.50 baru sampai city. So kalau aku naik bas ini ke city, sure terlepas bas NatEx punya. Maka aku pun telefon Bojol untuk memastikan bahawa perkiraan aku betul. Bojol kata pukul 7 baru sampai. Mengetahui bahawa aku tiada harapan untuk sampai di Pool Meadow sebelum pukul 6.30, dengan pasrahnya, aku pun membuat keputusan untuk kembali ke rumah Bojol sahaja. Kemudian barulah aku fikirkan apa yang patut aku lakukan.

Memandangkan tiket yang dibeli adalah tiket funfare, not amendable aku terpaksa membeli tiket baru. Namun aku tidak dapat membuat keputusan bila dan bas apa yang terbaik untuk dinaiki. Maka aku terpaksa menunggu Bojol untuk membantu aku membuat keputusan. Pada masa yang sama, terdetik di hatiku alang2 dah stay kat sini baik ke Leicester dulu, lawat Sid. Tapi nanti kena belanja lebih pula dan aku kena ada di London pada hari Ahad kerana ada urusan penting. Oleh kerana tidak dapat membuat keputusan dengan baik, aku menangguhkan pembelian tiket dengan anggapan tiket still available masa tengah malam itu.
~ ~ ~ ~ ~
Setelah solat Maghrib dan berehat, Bojol menjamu sedikit mee goreng yang sedap. Azmir dan Aiman datang makan sekali. Kemudian Azmir mengajak kami makan nasi pula di kitchennya. Oleh sebab nasi yang dimasak tak cukup untuk 4 orang, maka Azmir terpaksa menanak nasi tambahan. Sementara menunggu nasi masak kami main games kejap. Agak seronok la tapi agak lagha sebenarnya, hu hu. Bila nasi sudah masak, kami pun makan. Lepas tu, dengar cerita budak2 KISAS by Aiman dan Azmir. Then sambung main sikit lagi sampai pukul 12.

Setelah selesai main barulah aku cek website bas sekali lagi. Malangnya, kedua-dua bas NetEx dan MegaBus sudah tidak menjual tiket untuk hari Ahad. Maka tak jadilah balik pada hari Ahad. Terpaksa balik pada hari Isnin.

Begitulah cerita bagaimana aku tersangkut di Warwick. Ianya mungkin tak menarik atau tak derkaitan dengan korang, tapi aku saja tulis buat kenang-kenangan. Bojol, tak yah ler rasa bersalah. Tersalah amik bas tu bukan disengajakan, aku percaya mesti ada hikmah disebalik kejadian, ujian kesabaran jugak.

Thursday, 5 April 2007

Aku benci dia



Kali ni nak tulis tazkirah pendek sikit la. Dah lama rasanya tak tulis artikel yang berbentuk tazkirah dalam blog ini. Baik, topik hari ini adalah mengumpat. Maksud mengumpat atau dalam English disebut backbiting menurut Cambridge Advanced Learner's Dictionary adalah "unpleasant and unkind words that are said about someone who is not there". Ia adalah perbuatan yang dikeji dan dibenci oleh Islam, malah kalau nak buat jugak dapat dosa tau.

Kalau tengok video kat atas tu dia tunjuk kaum hawa sedang asyik meratah daging kawannya sebagai perumpamaan kekejian orang mengumpat. Tapi perbuatan mengumpat ini bukan terhad kepada orang perempuan sahaja. Orang lelaki pun suka mengumpat juga tau.

Banyak situasi yang memang kadang2 kita terasa tak puas hati sangat dengan seseorang atau nak buat lawak kita kutuk orang kat belakang-belakang. Bukan nak gi sound depan-depan. Contohnya bila tengok orang poyo giler tahap gaban, kita rasa tak suka dan tak puas hati sangat. Bagi melepaskan rasa tak puas hati itu, maka kita pun cakap kat member sebelah, "Weh, tengok budak tu, poyo giler. Lek lek dah aa. Ko tau tak dia tu kan ... pst.. pst.. bla.. bla.." (bersambung sampai la puas hati)

Mari fikirkan sejenak, kalau kita kutuk belakang ajer, orang tu akan terus menjadi poyo dan pada masa yang sama kita mendapat dosa. Akhirnya kita yang rugi, sakit hati, akaun dosa bertambah. Kalau kita dah sound, tapi dia nak teruskan jadi poyo terpulanglah pada dia. Kita bersabar jelah, tak pun buat tak tahu. Semua ini hasutan syaitan jer bro.

Kalau kita berada dalam kedudukan dia, apa perasaan kita kalau tau orang cakap belakang. Sure panas kan?!! Kalau sebelum ni kita respek kat orang tu, tapi bila dah tau dia kutuk belakang mesti dah tak respek malah rasa benci sangat2.

Oleh itu, marilah kita menjaga lidah kita dengan baik. Lidah itu lebih tajam dari mata pedang. Silap cakap, badan binasa di akhirat kelak, dicampak ke neraka. Banyak-banyakkan bersabar, moga-moga dapat kawal diri dari terjerumus ke dalam perangkap mengumpat.

Wallahua'lam

Peringatan untuk diri sendiri dan sahabat2 sekalian.

Azlan @ ABN
www.a-bn.eu

Tuesday, 3 April 2007

AKYUEM Fest 2007

Seperti biasa pada musim cuti Easter ni, macam orang lain, tak der cerita lain yang ditulis melainkan aktiviti-aktiviti yang dilakukan sepanjang musim cuti. Sabtu lepas, aku sempat menghadiri Festival AKYUEM di Warwick anjuran AKYUEM di UK and Ireland. Festival ini dianjurkan bagi merapatkan silaturrahim dan membina jaringan persahabatan antara bekas pelajar KYUEM @ KMYS.

Ketibaan aku di Warwick disambut oleh Bojol. Setibanya aku di dalam gelanggang tempat aktiviti dianjurkan, aku disapa oleh beberapa rakan2 yang turut hadir dalam AKYUEM fest. Teguran mereka dibalas dengan bersalam-salaman dan bertanya khabar. Seronok juga bertemu rakan-rakan yang lama tak jumpa terumatanya junior2 dan senior2 KMYS. Aku agak terkejut berjumpa Saudara Nik Nazmi di sana kerana setahu aku sebelum aku sampai di Warwick dia berada di Malaysia, jauh sungguh dia berjalan. Tetapi setelah beberapa ketika, aku nampak isterinya hadir sama, maka fahamlah aku, lawat isteri sekali. Aku mengambil tempat di kerusi di hujung gelanggang tempat Sid, Aiman dan Bojol melepak. Sid agak terkejut (tapi bukan terkejut beruk la, just sikit jer) melihat aku datang ke AKYUEM fest kerana dia tidak menyangka aku tak akan datang dan aku tak bagitau dia pun. Apapun kami gembira dapat bertemu semula setelah beberapa bulan tak bersemuka.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Yippie! Semua kelihatan gembira. Enjoying the wonderful moment.
Aktiviti yang diadakan adalah sukan dan sukaneka. Walaupun tiba agak lewat, kira-kira pukul 12 tengah hari, aku sempat menonton sahabat2 lelaki bermain bola jaring dan perempuan bermain futsal. Kemudian dikuti dengan pertandingan sukaneka antara House. Setiap house bertarung dengan penuh semangat dalam perlumbaan berlari sambil mengepit bola di celah kangkang dan berlari-ikat kaki dengan pasangan. Sebelum perlumbaan bermula, briefing diberikan oleh Iedil dan Lopes. Demo pula dibuat oleh Shahmeen dan Basyar. Macam biasa, Shahmeen dan Basyar mesti buat lawak dengan aksi-aksi yang 'over' ketika menunjukkan cara bermain. Sepanjang sukaneka, pelbagai aksi dan ragam manusia dapat dilihat. Kelakar rasanya melihat gelagat masing2 terlompat-lompat dengan harapan dapat menyumbang kepada kemenangan rumah masing2. Kadang-kadang kesian juga melihat ada yang tak dapat mengepit bola dengan kemas menyebabkan bola asik jatuh sahaja. Akhir sekali, permainan yang diadakan adalah bola beracun. Sid menjadi Hero rumah Garnet apabila menjadi orang terakhir yang berjaya bertahan dalam permainan tersebut. Pada pusingan akhir permainan, semua orang yang hadir diminta dan dipaksa turut serta dalam permainan bola beracun termasuk aku. Mula-mula plan nak kasi' mati' cepat sebab malas nak main. Tapi bila dah ada dalam bulatan tu, sebab ramai yang berlari-lari aku hanya perlu berjalan-jalan sikit sahaja untuk mengelakkan diri dari terkena balingan bola dari pasukan lawan. Aku berjaya bertahan dalam dua tiga minit setelah hampir separuh dari ahli pasukan kami kecundang. Masa tu jadi semangat pula untuk bertahan hingga akhir, tapi tidak berjaya sebab ada sorang yang hebat telah membaling bola tepat ke arah kakiku. Aku terlalu statik dan maka mudah bagi pihak lawan mengagak gerakan aku. Tak kisah la, bukan penting pun, just suka-suka.

Lebih kurang pukul 2 petang, kami pun berhenti bermain untuk berehat, solat dan makan. Selepas makan di bilik 101(?, tak ingat), bangunan Maths and Science, sesi suai kenal diadakan. Dari itu baru aku tahu bahawa sebenarnya ada beberapa orang yang turut serta dalam AKYUEM fest bukan dari KMYS, ader dari Taylor's dan KTJ. Kemudian, Azmir membuat persembahan nyanyian di hadapan warga AKYUEM di dalam bilik tersebut. Setelah itu, sesi penyampaian hadiah diadakan. Saudara Nik Nazmi dan seorang Kakak dari Scotland telah dijemput untuk menyampaikan hadiah. Rumah Garnet telah dinobatkan sebagai Juara keseluruhan. Walaupun aku tidak melibatkan diri sangat dalam aktiviti sukan dan permainan yang dianjurkan, sebagai ahli rumah Garnet, aku berbangga Garnet berjaya merangkul juara keseluruhan dalam AKYUEM Fest kali ini. Akhir sekali, sesi bergambar sebagai kenang-kenangan diadakan di sebuah open area berdekatan Science and Math building.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Garnetors in red

Disebalik keceriaan yang terpancar di muka para peserta aku merasakan kemeriahan aktiviti ini agak sederhana kerana hanya lebih kurang 50 orang sahaja yang hadir. Di samping itu ada beberapa orang rakan yang kata nak datang, tidak datang. Apapun tahniah diucapkan kepada penganjur dan warga AKYUEM kerana berjaya menganjurkan AKYUEM fest kali ini. Bagi aku, ia berjaya mencapai objektif yang ditetapkan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sedikit renungan. Dalam keseronokan bermain dan bermesra sesama warga AKYUEM, ada di antara peserta muslim yang kurang sensitif dalam menjaga hubungan antara lelaki dan perempuan. Misalnya ada yang berpelukan (tapi tidak se-ekstreme dalam gambar rasanya) atau berpegangan tangan. Bagi sesetengah pihak, ini mungkin perkara biasa atau kecil sahaja. Hal ini kerana itulah cara hidup mereka atau mungkin kurang ilmu atau terpengaruh dengan keadaan sekeliling atau different value system yang dipegang. Jika dilihat dalam skop yang lebih luas, sebenarnya perkara ini tidak terhad kepada warga AKYUEM shj tapi berlaku di kalangan rakyat Malaysia Muslim di mana sahaja.

Ini amatlah menyedihkan. Sebagai hamba Allah, hamba yang mencintai Tuhannya kita hendaklah menlaksanakan segala suruhan-Nya dan menjauhi larangan-Nya. Antaranya menjaga akhlak dan hubungan sesama manusia. Di dalam hal hubungan lelaki perempuan, Allah telah meletakkan batas-batas tertentu seperti jangan menyentuh bukan Mahram atau bermanja-manja dengan bukan Mahram seperti melunakkan suara untuk menarik perhatian. Namun Islam bukanlah cara hidup (Deen) yang sempit, ada ruang atau keadaan di mana sentuhan dibenarkan seperti dalam keadaan kecemasan dan untuk tujuan perubatan. Semua ini ada hikmahnya. Bagi aku antara hikmahnya adalah untuk menjaga kesucian diri dan hati.

Sebagai orang yang yang ada sedikit ilmu dan kesedaran, aku terasa agak helpless dan sedih kerana tidak mampu untuk menegur atau memberi peringatan kepada insan yang terlibat. Aku hanya mampu merungut di sini sahaja. Belum ada kekuatan nampaknya. Apapun aku ingin mengajak semua agar menajadi insan yang lebih berhati-hati dalam gerak-geri kita termasuk ketika bergaul dengan lelaki perempuan. Semoga masa depan menjadi lebih baik.