Tuesday, 30 December 2008

kehidupan di alam baru

By: Azlan @ ABN
notes: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com All comments are welcomed. Please put your comments in the original site (blogspot) so that all discussions can be shared with wider audience.



Macam biasa bila berpindah dari satu alam ke alam yang lain (aku merujuk kepada alam kehidupan dalam konteks kehidupan duniawi) ni memang ada macam-macam adjustment kena buat. Bila masuk fasa kerja ni, zaman2 untuk bersenang-lenang seperti zaman pelajar dah tak ade lagi. Macam-macam benda kena piki. Kalau dulu tak ada kereta tak ada hal. Tapi sekarang dah kena cari kereta, kalau tak tak boleh buat kerja. Maklumlah sistem pengangkutan Malaysia sampah. Duit yang dijanjikan untuk dilaburkan untuk pengangkutan pula, sampai hari ni tak dengar berita, apa plan macam mana nak digunakan untuk memperbaiki dan membangunkan sistem pengangkutan awam.

Tengah confuse nak beli kereta apa ni. Of course nak beli entry level je. Mahal-mahal tak mampu bro. Banyak pula kereta harga lebih kurang sama. Tengok2 GEN-2 CPS juga spec power. Tah le, mana nak amik ni...

Tuesday, 23 December 2008

Penerapan nilai-nilai islam dan amal Islami dalam pejabat

By: Azlan @ ABN
notes: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com All comments are welcomed. Please put your comments in the original site (blogspot) so that all discussions can be shared with wider audience.



Sewaktu zaman belajar, ustaz-ustaz dan cikgu-cikgu sering menekankan aspek mengamalkan cara hidup Islam terutamanya dari segi solat berjemaah. Selain itu kesedaran untuk menyebarkan Islam kepada sesama muslim dan bukan Islam juga sering diterapkan. Aku lihat ramai juga rakan-rakan yang bersemangat berdakwah sewaktu di zaman pengajian. Sedikit sebanyak aku juga terpengaruh, alhamdulillah.


Apabila masuk ke alam pekerjaan, aku dapat melihat banyak perbezaan dari alam pengajian dahulu. Dalam suasana bekerja, aku dapat bergaul dengan macam-macam jenis manusia dari pelbagai latarbelakang, usia dan pangkat. Malah dalam kerja ini, ia menuntut diri ini untuk membuat keputusan dengan segera. Oleh yang demikian cabaran pun berbeza. Boleh kata lebih sukar.


Teringat perbualan dengan beberapa rakan-rakan yang sudah bekerja. Salah satu observation kami adalah kebanyakan orang tidak mengambil berat akan solat. Sebahagian dari mereka adalah dari golongan yang sudah berusia. Yang sedih lagi, ada yang hebat dalam bidang kerjayanya, tapi tidak langsung pedulikan solat, walaupun rakan sekerja yang lain sudah ke masjid untuk solat. Sungguh menyedihkan. Macam mana nak berkat rezeki kalau macam tu.


Aku cuba berfikir sebagai seorang bos, apakah peranan yang harus aku mainkan apabila menghadapi situasi begini. Apakah cara yang terbaik yang aku boleh gunakan untuk mengajak mereka. Setakat ini aku masih lagi blur. Apabila aku bertanya kepada Amar tentang bagaimana caranya untuk memupuk dan menerapkan nilai-nilai islam di tempat kerja, dia ada meyatakan bahawa mungkin aku boleh megambil pelajaran dari kertas kerja yang dibuat oleh Mus. Aku baca article dia menarik juga. Orang Barat pun boleh setuju, bagaiman dengan Muslim?


Sewaktu kerja juga, pendirianku ini sering teruji. Kadang-kadang nak elak bersalaman dengan bukan mahram tak termampu. Lebih tidak selesa, bila orang yang disalam itu muslim. Kalau kat UK dulu senang saja kata sorry, kat sini susah pula. Kadang-kadang hairan juga kenapa boleh jadi begini. Kalau difikirkan, kenapa harus takut kepada manusia, adakah kerana pangkat sahaja kita mengorbankan kepercayaan kita kepada Allah dengan melanggar syariat-Nya.  Jika difikirkan dengan mendalam, bahaya sungguh kerana mungkin boleh merosakkan iman juga. 


*sorry kali ini agak berserabut. letih kerja. nak spend masa lama, self proof read pun tak larat.

Monday, 22 December 2008

Hari pertama Kerja

By: Azlan @ ABN
notes: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com All comments are welcomed. Please put your comments in the original site (blogspot) so that all discussions can be shared with wider audience.



Hari ini aku memulakan kerja. Pagi tadi, pergi lapor diri kat ibupejabat division. Sempat join morning talk kat pejabat HR. Beberapa orang diberikan peluang untuk bercakap di hadapan. Aku dan beberapa orang lain lagi juga dipanggil untuk memperkenalkan diri di hadapan. Kemudian, kami mendengar ucapan dari seorang pegawai, En Safwan. Aku belajar macam-macam benda dari dia. Antara benda paling menarik adalah penerangannya tentang konsep doa yang ditejemahkan dalam konsep moden iaitu visi. Dalam doa, kita selalu mintak apa yang kita nak. Contohnya nak rezeki banyak, nak berjaya dan nak hidup senang. Apa yang kita mintak itulah sebenarnya menggambarkan visi kita iaitu apa yang kita mahu capai. Dia menasihatkan kepada jurutera-jurutera baru agar meletakkan visi yang tinggi, misalnya ingin menjadi VP, bukan sekadar visi biasa-biasa sahaja seperti sekadar mahu jadi eksekutif.


Perkara yang kedua, dia menyentuh tentang kenaikan pangkat atau dalam perkara yang lebih umum, tentang pemberian amanah/tanggungjawab. Apabila kita diberikan tanggungjawab, apakah kita bersedia? Biasanya bila dapat kerja baru, mesti sukar, macam masuk terowong yang gelap. Tetapi kalau kita mahu belajar, sudah pasti kita akan sampai ke hujung terowong yang cerah itu.


Setelah selesai morning talk, kami pergi ke bilik mesyuarat untuk menunggu keputusan penempatan. Semua berdebar-debar. Maklumlah, takut kena hantar jauh2. Kakak yang menguruskan tak mahu beritahu hinggalah surat tiba. Sementara itu, seorang lagi pegawai datang memberi nasihat kepada kami agar sentiasa bersedia dengan apa kemungkinan dan isi buku log setiap hari. Dia kata kami mesti bersedia menerima bos yang tak kamceng dengan kami, tak bagi markah tinggi, tiada siapa tolong dsb. Apapun berlaku, cuba buat yang terbaik. Bagi aku, ini satu nasihat yang bagus, ye lah, kalau selalu expect perjalanan ini akan di sambut dengan karpet merah sahaja, pasti kecewa di hujungnya.


Alhamdulillah aku di tempatkan di kawasan yang terlampau jauh. Di sekitar sini-sini juga. Aku bergitu bernasib baik kerana ramai yang lain telah ditempatkan di pejabat yang jauh dari rumah sendiri. Keduanya aku juga berasa lega TNB mengiktiraf MEng sebagai Master degree, sekurang2nya berbaloi lah usaha aku 4 tahun tu. Dengar kata BEM pun iktiraf sebagai proper Master Degree (kena cek balik ni).


Secara keseluruhannya, lega juga rasanya. Tak payah kalut2 packing barang. Rasa cuak-takut kena terus buat kerja berat2 yang teramat mencabar pun hilang, sebab pagi tadi aku tahu bahawa buat 6 bulan pertama ni aku akan menjalani latihan dan pendedahan secara berperingkat2. Masalah trasport pun dah setel.


Semoga masa depan yang cerah menanti di hadapan. Kepada rakan-rakan yang lain, berusahalah, semoga kita dapat memberikan yang terbaik!!!


Saturday, 20 December 2008

Downs and Ups

By: Azlan @ ABN
notes: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com All comments are welcomed. Please put your comments in the original site (blogspot) so that all discussions can be shared with wider audience.



Bismillah. Alhamdulillahi rabbil alamin. Segala puji bagi Allah yang telah memberikan segala nikmat dan rezeki kepada makhluk-Nya. TIada tuhan selain Dia. Dan Nabi Muhammad adalah persuruh-Nya.

Aku berasa sangat bersyukur kerana akhirnya dapatlah juga aku memulakan kerja di TNB setelah sekian lama menunggu dan 'kecewa'. Kini dapatlah aku berusaha untuk berdiri di atas kaki sendiri dan memulakan kerjaya sebagai seorang jurutera.

Aku baru sahaja pulang dari program orientasi bagi esekutif baru TNB yang ke 33. Aku berasa sangat puas hati apabila pegawai-pegawai yang memberikan taklimat berjaya mengubah sedikit sebanyak perspektif aku terhadap TNB. Sekurang-kurangnya dapatlah aku faham sebahagian daripada sebab-sebab beberapa perkara yang telah berlaku sebelum ini. Misalnya, kenapa aku masuk kerja lambat. Rupa-rupanya kerajaan telah mengeluarkan arahan untuk membekukan sebarang pengambilan staff baru dalam mana-mana GLC. Tetapi atas dasar 'caring' akhirnya TNB ambil juga walaupun arahan telah dikeluarkan.

Banyak perkara yang aku belajar dari program orientasi ini, aku juga dapat mengenali organisasi dengan lebih mendalam. Satu perkara yang penting bagi aku adalah menyedari bahawa cabaran kerja di TNB sangat hebat sebenarnya. Mungkin juga lebih hebat dari kerja Fluor. Di Fluor, aku mungkin berpeluang belajar dan melibatkan diri dalam projek yang menggunakan cutting edge techbology. Tetapi dari segi ilmu management mungkin kurang, kerana aku hanya deal dengan golongan yang boleh kata highly educated sahaja. Yang kedua, kata Datuk Kamaruzzaman kata, kerja dengan TNB sebenarnya adalah satu peluang bagi kita berkhidmat untuk masyarakat sebenarnya kerana menyediakan keperluan asas kepada semua orang. Ini membuatkan aku rasa rendah diri apabila mengingatkan kata-kata tersebut.

Terlalu banyak perkara yang aku lalui dalam masa yang singkat ini, tapi tak mampu rasanya nak tulis semua. Kejutan pun ada. Apapun terima kasih kepada semua ahli keluarga dan rakan-rakan yang sering mendoakan dan memberi sokongan kepada aku. Benarlah kata-kata salah sorang kawan, "jangan risau, everything will be fine".

In a nutsthell, the orientation has exceeded my expectations and made me feel really humble.


Friday, 12 December 2008

tiada perasaan

By: Azlan @ ABN
notes: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com All comments are welcomed. Please put your comments in the original site (blogspot) so that all discusions can be shared with wider audience.



Insha-Allah hari Isnin ni mula kerja. Tak rasa apa-apa pun. Kalau dulu nak keje jadi receptionist kat Malaysia Hall pun terasa excited. Hmm kenapakah. Perlukan aku rasa 'tak best' macam ni sepanjang kerjaya aku, hu hu...

Sunday, 7 December 2008

Komen tentang entry Religion and State

By: Azlan @ ABN
notes: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com All comments are welcomed. Please put your comments in the original site (blogspot) so that all discusions can be shared with wider audience.


Saya menerima beberapa komen yang menarik daripada beberapa orang pembaca entry saya yang lepas. Terima kasih di atas kesudian anda untuk berkongsi pandangan.

Tujuan saya menulis tentang sistem politik islam sebenarnya adalah sebagai salah satu usaha memahami topik itu. Alang-alang buat nota, terus masukkan dalam blog agar dimanafaatkan bersama. Lagipun agak sukar untuk mencari orang memberi penerangan yang jelas mengenai hal ini di Malaysia terutamanya di medan umum. Mungkin kena pergi universiti.

Friday, 5 December 2008

Cohabitation

Nota: post kali ini akan menggunakan bahasa rojak disebabkan saya banyak menggunakan rujukan dari sumber berbahasa inggeris. Bagi mengelakkan masalah mistranslation, saya akan ambil direct quotation sahaja. Kepada pejuang dan pecinta bahasa, harap jangan marah ye.



Cohabitation

Menurut Wikipedia cohabitation adalah 'when people live together in an emotionally- and/or physically-intimate relationship. The term is most frequently applied to couples who are not married', dengan kata lain, pasangan yang tidak berkahwin duduk sebumbung. Dalam Islam, perbuatan ini adalah perbuatan yang terlarang, malah dalam budaya Melayu juga merupakan satu perbuatan yang dikeji.



Fenomena ini adalah suatu fenomena yang biasa di Barat. Motivasi di sebalik fenomena ini adalah disebabkan pelbagai faktor seperti mahu mencari keserasian terlebih dahulu sebelum berkahwin atau tidak mahu terikat dengan ikatan perkahwinan.



Mungkin pembaca merasa hairan kenapa tiba-tiba saya menulis perkara ini. Sebenarnya saya kerana teringat komen Ustaz Fakhrulrazi dalam salah satu sesi kuliahnya di Masjid Bandar Bukit Puchong tentang kes satu pasangan pelajar (belum berkahwin) di univeristi tempatan yang mengambil keputusan untuk tinggal bersama sebagai tanda protes terhadap keputusan ibu bapanya yang menghalang perkahwinan di antara mereka berdua.



Berdasarkan pengalaman saya belajar di UK, kes pelajar Muslim Malaysia yang tidak berkahwin tinggal sebumbung juga berlaku. Mungkin kerana di sana mereka bebas berbuat apa-apa, bebas dari pengawasan ibu bapa dan masyarakat setempat, pengaruh persekitaran dan sebagainya. Mereka tinggal serumah atau sebilik, ada sekadar waktu cuti semester, ada juga sepanjang tempoh pengajian. Baru-baru ini saya sempat bersembang dengan saudara MM, di tempatnya pun ada, jenuh dia nasihatkan.



Saya pernah diberitahu seorang kawan, ada kes yang lebih teruk pernah berlaku di kalangan pelajar Muslim Malaysia di sebuah negara Eropah, di mana ada yang telah berzina. Kegiatan mereka diketahui kerana kawan pasangan tersebut masuk ke bilik kerana mahu memanggil si lelaki sebab ada hal. Alangkah terkejutnya dia apabila pasangan itu tengah berzina. Tanpa rasa segan silu, si lelaki tersebut berkata, "kejap, tak abis lagi." Astaghtfirullah. Inilah yang terjadi apabila rasa malu telah ditarik dari hati-hati manusia.



Kenapa ianya dilarang?


Sesungguhnya Allah telah berfirman dalam al-quran:


"And come not near to unlawful sexual intercourse. Verily, it is a faahishah (a great sin) and an evil way." (Sura Al-Israa # 17 ayah # 32)


Imaam al-Qurtubi (may Allah have mercy on him) said: The ulama said that the phrase And come not near to unlawful sexual intercourse is more eloquent than merely saying Do not commit zinaa, because the meaning is, Do not even come close to zinaa. This means not doing any deed that may get close to zinaa or lead to it, such as being alone with a member of the opposite sex, touching, looking, going to evil places, speaking in a haraam manner to a woman to whom one is not related, thinking about and planning immoral acts, and so on[1].



Malah terdapat hadith yang melarang bagi kita bersunyi-sunyian dengan bukan mahram[2]:


"Some persons from Banu Hisham entered the house of Asma' daughter of Umays when AbuBakr also entered (and she was at that time his wife). He (AbuBakr) saw it and disapproved of it and he made a mention of that to Allah's Messenger (saaws) and said: I did not see but good only (in my wife). Thereupon Allah's Messenger (saaws) said: Verily Allah has made her immune from all this. Then Allah's Messenger (saaws) stood on the pulpit and said: After this day no man should enter the house of another person in his absence, but only when he is accompanied by one person or two persons." (Sahih Al-Bukhari Book 25, Hadith # 5403)


Allah's Messenger said: Behold, no person should spend the night with a married woman, but only in case he is married to her or he is her Mahram. (Hadith - Sahih Bukhari Book 25, Number 5399, Narrated Jabir ibn Abdullah)


"Rasulullah (SAW) explained: If one of you were to be stabbed in the head with a piece of iron it would be better for him than if he were to touch a woman whom it is not permissible for him to touch." (Reported by al-Tabaraani; see also Saheeh al-Jaami, 5045).



This refers to the punishment for touching, so how about worse deeds, such as embracing and kissing, and even worse kinds of illicit activity?


Rasulullah (SAW) said, "Whenever a man is alone with a woman the Devil makes a third." (Al-Tirmidhi 3118, Narrated Umar ibn al-Khattab, Tirmidhi transmitted it as authentic)

So we should always try not to be alone with a woman who is not mahrum to us and not even go close to Zina.



Dosa yang besar bermula dengan yang kecil



Ada yang beralasan, kami tak buat apa-apa. Tetapi, menurut Ustaz Bahruddin, syaitan tak suruh buat buat jahat terus, dia akam mula mengajak manusia buat benda yang baik atau Nampak baik dahulu. Kemudian, bila dah selesa dengan perkara tersebut akan diajak nya buat dosa kecil dan akhirnya sampai buat dosa besar. Semua ni berlaku dengan perlahan-lahan. Jika kita tidak berhati-hati pasti termakan dengan tipu daya syaitan ini.



Rasanya semua sudah biasa dengar kisah abid yang telah ditipu syaitan. Pada suatu hari abid itu ternampak seorang lelaki yang gayanya lebih kuat beribadah berbanding dirinya, dengan penuh rasa ingin tahu, si abid itu mendekati lelaki tersebut dan cuba minta tips tetapi tidak dilayan. Setelah sekian lama, barulah lelaki itu memberitahu, kalau nak jadi macam aku kena buat dosa besar dulu, kemudian taubat. Dipendekkan cerita, si abid pun memilih untuk minum arak. Setelah minum arak, dia menjadi mabuk, dalam keadaan tidak sedarkan diri dia telah merogol seorang wanita, kemudian disebabkan rasa bersalah, dia telah membunuh wanita tersebut. Apabila angkaranya telah diketahui, maka dia pun di tangkap untuk dihukum. Sewaktu si abid dipenjarakan, syaitan yang menyamar sebagai lelaki yang kuat beribadah itu muncul dan berkata akan membantunya melepaskan diri pada waktu hukuman kelak. Pada hari hukuman, syaitan telah menyuruhnya si abid tunduk kepadanya. Dengan sangkaan syaitan itu akan menolongnya, si abid pun tunduk tanda menyembah syaitan. Malangnya syaitan tidak tolong pun, dia telah dihukum mati dan mati dalam kekufuran.



Apapun, walau macam mana pun kita cuba justify, kita harus sedar dengan siapa kita berdolak dalih sebenarnya. Bukan manusia, tetapi Allah, Tuhan kita!!





Sekiranya terdapat sebarang kesalahan, diharap anda berilmu yang melawat blog ini agar dapat memberikan komen dan pembetulan.


[1] http://www.themodernreligion.com/misc/hh/zina.html

[2] http://muttaqun.com/dating.html

Religion and Politics

Bismillah, I promised, today I would write some excerpt of Dr Jamal Badawi interview in a tv show on Political System of Islam. I would like to apologize if some of writings here is not as accurate as what he said in the interview. I hope this does not violate the copyright law.

Separation between religion and state
Separation, in the west has its own historical route. It has something to do with the way, the relationship between the church and the state was perceived by the people. For quite considerate period of time, the mass, used to perceive the church as an institution which align itself with the ruling elite, in the way that not necessarily serve the interest of the masses. It was perceived by some people especially in the 17th century on, as an institution which has strong desire for power, struggling with all times with the ruling elite’s i.e. so called temporal authority. Many people considers, the name somewhat synonymous with the inquisition court, with the prosecution of scientist, standing against free thinking and all that. That’s how thing were seemed by the masses.

At the age of enlightenment, people reacted again in a very strong way, going to the other extreme perhaps, by rejecting anything pertaining to the church or church power. Even those who took moderate position, “let’s be critical of the ‘church’”. Thought he best way is to separate the two functions. To keep the church devoted entirely to the spiritual and moral aspect of life and leaving the temporal authority or secular authority in the hands of other people. This can be understood in terms of the circumstances, surrounding of the church, its history, in the Christian world.

But this does not mean that this principle of separation, either universal or that it has to be imposed in Islam. Islam has its own system. The whole notion of separation doesn’t really apply on the faith of Islam.


4 min : 20 s - 7 min : 40 s

Dr Jamal Badawi

Assalammualaikum. Today I would like to introduce to you to one of my favourite speaker, Dr Jamal Badawi. I had listened to few recordings (mp3) of his talks, I like it very much. Insha-allah I will write down and share some of the content of the mp3 I had listened here. Here is his biography:

Jamal Badawi is a professor at Saint Mary’s University in Halifax, Nova Scotia, Canada where he is currently a cross-appointed faculty member in the Departments of Religious Studies and Management. He completed his undergraduate studies in Cairo, Egypt and his Masters and Ph.D. degrees at Indiana University, Bloomington, Indiana.

Dr. Badawi is the author of several works on Islam. He also researched, designed and presented a 352-segment television series on Islam, shown in many local TV stations in Canada and the USA and in other countries as well. Audio and video copies of these programs have been widely used in many countries.


In addition to his participation in lectures, seminars and interfaith dialogues in North America, Dr. Badawi was invited as guest speaker in various parts of the world. He is also active in several Islamic organizations, including The Islamic Society of North America and is the founder/chairman of the Islamic Information Foundation, a non-profit foundation seeking to promote better understanding of Islam by Muslims and non-Muslim.

Some Titles of Published Works

Selected Prayers, Gender Equity in Islam, Leadership: An Islamic Perspectives (with Rafik Beekun), Muhammad in the Bible, Status of Woman in Islam, Muhammad’s Prophethood: An Analytical View, Siyam (fasting), At- Taharah (state of purity) , Polygamy In Islamic Law, The Earth and Humanity: An Islamic Perspective, Islam: Basic Concepts and Requirements, Islam: A Brief Look, Muslim Woman’s Dress According to The Qur’an and Sunnah, Islamic Ethics, The Application of Tawheed in the Natural and Social Order.

Source http://www.onlineislamicstore.com/jamalbadawi.html

Thursday, 4 December 2008

Keputusan Muktamad

Setelah diberi penilaian dan pertimbangan yang sewajarnya, sukacita dimaklumkan bahawa tuan/puan telah berjaya di dalam sesi tersebut. Untuk makluman, tarikh lapor diri adalah pada 15 Disember 2008 dan tiada penangguhan dibenarkan.
Alhamdulillah, berakhirlah segala ketidaktentuan. Terasa seksa juga apabila dibiarkan tergantung sahaja. 

Sunday, 30 November 2008

pengalaman mengaji

Alhamdulillah, sejak masjid baru kami di Bandar Bukit Puchong ni dibuka, banyak aktiviti yang dijalankan. Tahniah kepada ajk-ajk masjid yang begitu bersemangat untuk menghidupkan masjid ini. Respon dari masyarakat pun, alhamdulillah baik. Ramai yang datang memberi sokongan kepada aktiviti yang dijalankan dengan konsisten. Walaupun bilangannya hanya beberapa peratus sahaja dari jumlah keseluruhan penduduk muslim di sini, tapi bagi aku cukup bagus kerana biasanya bilangan orang yang datang sama dengan bilangan orang solat sunnah Tarawikh 10 malam terakhir di bulan Ramadhan lalu.

Antara aktiviti yang paling kerap diadakan adalah kuliah Maghrib dan Subuh. Adalah menjadi matlamat ajk masjid supaya setiap malam ada kuliahMmaghrib di masjid, cuma kadang-kadang tak ada pengajian sebab tak ada guru yang dapat mengisi kekosongan jadual. Sepanjang pengajian diadakan, alhamdulillah dapat juga ikut banyak sesi kuliah tersebut. Aku berasa sangat teruja. Pelbagai ilmu baru yang dapat dipelajari dan di dalami. Guru-guru yang mengajar juga bagus-bagus. Suatu pengalaman yang agak berbeza berbanding suasana di UK dulu. Alhamdulillah dapat juga mengubati kerinduan, menjadi aktif dalam aktiviti Islami sesama student dan masyarakat di sana. 

Apabila banyak kuliah diadakan, kadang-kadang terasa letih dan tak terkejar dibuatnya. Hasilnya aku banyak ponteng minggu lepas. Jumaat lepas baru merapatkan diri semula dengan masjid. Satu perbezaan yang ketara dapat dirasakan. Ketika ponteng, jiwa kosong dan rasa diri macam tak maju, sebab ilmu tak bertambah. Mungkin itulah nikmat menuntut ilmu, dapat memberi satu kepuasan yang tidak dapat dikecapi dengan membuat aktiviti-aktiviti duniawi yang lain, he he. Kata seorang ustaz dalam kuliah subuhnya tadi, nikmat di dunia ini adalah sesuatu yang hanya dapat dihargai apabila ia hilang daripada kita.

Ada sesuatu yang aku kesali. Kurangnya penglibatan anak-anak muda. Aku pun boring juga kadang-kadang, bukan apa tak ada geng nak sembang. Nak sembang dengan orang yang lebih dewasa tak reti, mungkin juga ada age gap dan tak sama wavelength. 




Wednesday, 12 November 2008

cuti yang sibuk

Tidak ku sangka, cuti kali ni macam tak cuti pula. Ada sahaja benda nak buat. In a way bagus juga la. Cuma kadang2 bila banyak sangat komitmen ni, terlepas pula, dengan kata lain malas pula nak buat aktivit2 peningkatan diri. Tu yang sedih sikit.

Semasa kat UK dulu, selalu juga tengok blog kawan2 yang balik Msia macam jarang tak di update. So tertanya2 jugak le macam mana keadaan diorang. So pernah berazam supaya cuba selalu update blog. Nampaknya kerisauan ni, memang telah terjadi... He he. Lama jugak rasanya tak update ni.

Sekarang ni tengah tunggu surat dari TNB. Tak tahu lagi macam mana diorang nak campak aku ni. Masa interview dulu agak frust sebab dapat signal mungkin akan kena masuk bahagian IT sebab diorang nampak aku score programming. Sebenarnya, aku tidak pernah teringin masuk IT. Malah cita-cita aku nak jadi engineer. Maklumlah orang muda, masih lagi banyak bercita-cita dan keinginginan duniawi ni. Bertambah sakit hati apabila aku pernah mintak tangguh kerja TNB sebab nak cari pengalaman dalam bidang kejuruteraan, mereka tak bagi, malah kata akan bagi kerja yang sesuai. Aku cukup berang pada waktu itu apabila mendapat signal seperti itu. Bagi aku ini suatu penganiayaan, kerana melatakkan aku dalam bidang yang aku rasa kurang sesuai dengan diri aku dan tujuan mereka sponsor aku dalam bidang electrical. Tapi setelah berfikir dan mendengar pelbagai pandangan dan nasihat, aku sekarang sudah berjaya menenangkan diri dan redha dengan apa jua keputusan yang bakal diterima. Apa yang penting adalah apa yang aku boleh buat dalam menentukan aku mencapai cita-cita dan hala tuju aku sendiri.

Monday, 3 November 2008

Kesabaran...

Kesabaranku memang teruji hari ini. Semua benda yang aku tak suka aku kena hadapi. Allah...

Wednesday, 29 October 2008

Updates from my future employer

Sat Oct 25 04:43:33 2008
Adalah dimaklumkan bahawa tuan/puan dengan ini telah berjaya dalam sesi penilaian peringkat pertama untuk Program Eksekutif Pelatih di Tenaga Nasional Berhad.
Tue Oct 28 12:57:37 2008

Congratulations,

We are pleased to invite you for an interview for the Executive Training Program (PEP) at Tenaga Nasional Berhad.

Date and Time : 3 November 2008, Monday @ 9.00am
Venue
: TNB Research Sdn.Bhd.

Please arrive 15 minutes before scheduled time and be prepared to stay for a few hours for the interview. Also have your breakfast/lunch before you come.

Please bring along your original certificates.

Change of time or date of an interview will not be entertained. Please dress appropriately for the interview.


Alhamdulillah, akhirnya.

Sunday, 26 October 2008

Keseimbangan dan keadilan

Semalam sempat berbicara dengan Wan Sah tentang sejarah pembinaan masjid di kawasan rumahku. Aku menceritakan kepada dia, bahawa tapak masjid yang baru di bina itu pernah di tuntut oleh kumpulan agama lain untuk dijadikan tempat ibadat bagi mereka walaupun sebenarnya telah diwartakan sebagai tapak masjid. Jika jawatankuasa pembinaan masjid lambat ditubuhkan, maka sudah pasti tanah tersebut akan menjadi milik kumpulan agama tersebut kerana tidak ada siapa yang mempertahankan status tanah tersebut dan hilanglah tempat untuk membina masjid. Alhamdulillah, akhirnya masjid itu selamat di bina dan sekarang pelbabagai aktiviti pembangunan dan pemakmuran masjid sedang giat dijalankan.

Hasil daripada perbincangan kami, aku sedar bahawa ini merupakan satu isu yang nyata dan sering berlaku yang terpaksa kita hadapi dalam kehidupan dalam masyarakat yang majmuk ini.
Secara ringkasnya persoalan-persoalan yang timbul adalah seperti berikut:
  1. Masing-masing mahu membina tempat ibadat masing-masing. Apabila tempat terhad, persaingan akan berlaku. Masalah akan timbul apabila ada pihak yang bertindak agresif.
  2. Adakalanya pembinaan yang dilakukan dengan sewenang-wenangnya menimbulkan perlbagai masalah serta menyebabkan wujudnya prasangka terhadap sesebuah agama.
  3. Apakah orang bukan Islam perlu dinafikan haknya untuk membina tempat ibadat masing-masing? Sedangkan dalam sejarah Islam, kita dapat lihat, di Palestin misalnya, masjid dibina berdekatan dengan gereja sahaja, tiada masalah. Jika pembinaannya dihalang, sudah pasti menimbulkan ketidakpuasan hati dan menajadi satu ketidak adilan kerana hak mereka telah diabaikan. Islam sebenarnya melindungi hak-hak orang bukan Islam, dimana ia membenarkan orang bukan Islam mengamalakan agamanya seperti yang dialakukan sejak dahulukala lagi.
  4. Timbul kerisauan di kalangan umat Islam apabila rumah ibadat orang bukan Islam semakin banyak. Seolah-olah Islam menjadi tidak menjadi dominan lagi dan takut umat Islam ada yang lari dari Islam.
Tidak dinafikan bahawa perkara ini merupakan perkara yang sensitif dan mudah disalah gunakan untuk membakar semangat perkauman dan menimbulkan huru-hara. Walau bagaimanapun, ia mesti di hadapi oleh masayarakat kita. Aku amat tertarik untuk mendegar komentar dari para pembaca. Sila tuliskan pandangan anda dalam blog ini.

Thursday, 23 October 2008

A night before the interview

I am really knackered. Did a lot of heavy work during the day and went shopping a pair of shoe for the interview tomorrow (Too bad I did not have a shoe, , the old one is still in the UK). I am barely prepared. Wadi said, nothing to be worried, they will take me to work with them anyway. Ha ha. Anyway, I hope I will go through the interview easily. May Allah help me.

Wednesday, 22 October 2008

fun with elbot

Menarik ni. Sembang ngan komputer. Boleh tahan juga la reply dia, kadang2 sakit hati juga sebab selalu buat loyar buruk. Bagus bagi orang2 yang tengah bosan kat office.

Pendekatan politik Malaysia



Sepanjang pengamatanku, terutamanya sejak pulang ke Malaysia ini, aku lihat pendekatan politik di Malaysia ini lebih kepada berorientasikan isu kaum dan agama. Jarang sekali isu-isu masalah negara samada ekonomi, sosial, pendidikan, perancagan bandar dan sebagainya dibincangkan secara matang di media, di kalangan parti politik apatah lagi orang ramai. Aku hairan adakah dengan hanya menumpukan tenaga dan pemikiran dalam bab kaum dan agama akan menjadikan negara kita maju dan bebas dari segala macam masalah yang timbul. Perlukan kita mengubah pendekatan politik yang diamalkan ini? Jika ya, bagaimana?

Monday, 20 October 2008

Shortage of Electricity Generation Engineer in the UK

I just received a news about the shortage of electrical engineer in the UK from my friend. Therefore, the UK government is relaxing the requirements for visa application for this field. It is a good news for all graduates who does not have a job yet especially those who are not bonded like me. Hopefully, it is still valid in the next 4 years.

source: http://www.workpermit.com/uk/work_permit/occupations.htm

Changes to the national shortage occupational list for work permits


06 June 2008

We have added new occupations to the national shortage occupation list for work permits and amended two occupation titles. From 18 July 2008 we will remove certain occupations from the list. Full details of all these changes are below.

Addition of new occupations

With immediate effect, we have added the following occupations to the national shortage occupation list for work permits (PDF 24K opens in a new window)

  • electricity generation engineers (27 engineering occupations, specific to the electricity generation industry, listed below); and
  • high integrity pipe welders.

These changes to the shortage list follow recent research by EUSkills (the Sector Skills Council for Utilities) and the Engineering Construction Industry Training Board (ECITB). The research has been endorsed by the Engineering Sector Advisory Panel.

As a result of these changes, work permit applications for electricity generation engineers and high integrity pipe welders will no longer need to be subject to a full resident labour market test. The guidance on business and commercial work permit ( PDF 199K opens in a new window) gives full details.

The electricity generation engineer occupations relate only to the electricity generating industry. They are:

  • mechanical engineer;
  • senior project mechanical engineer;
  • project mechanical engineer;
  • electrical engineer;
  • senior project electrical engineer;
  • project electrical engineer;
  • senior project civil engineer;
  • project civil engineer;
  • system health engineer (nuclear);
  • design engineer (nuclear);
  • work cycle planner (nuclear);
  • shift or team leader;
  • production controller;
  • plant process engineer;
  • network planners;
  • network design engineers;
  • senior project control and instrumentation engineer;
  • project control and instrumentation engineer;
  • senior project control engineer;
  • central control room supervisor;
  • assistant engineer (shift operations);
  • performance engineer;
  • system infrastructure engineer;
  • assistant chemist;
  • reactor physicist;
  • assistant reactor physicist; and
  • assistant physicist.

How credit crunch effects you?

Ah, the value of GBP is going down so the sponsors would have to spend less money, but the UK students will see the money they saved in UK bank, its value is depreciating in terms of RM. How long will this trend lasst? "Perhaps, this is the hikmah that I was unable to continue working in the UK.," uttered by one of my friend and my mom. Wallahua'lam

Jemputan, sebenarnya arahan!

We are pleased to invite you for an assessment ....

Date and Time : 24th October 2008, Friday @ 8.00am

Change of time or date of assessment will not be entertained. Please
dress appropriately for the assessment.


You are invited, but you must attend. Otherwise you will be considered as breaching the contract. Plus you can not change the date. Hm...

Alhamdulillah, akhirnya ada juga berita. Tiba-tiba rasa macam sayang pulak bila dah tahu cuti akan habis, tiada lagi masa untuk bersenang-lenang. Hu hu.

Pengajaran hari ini

Kadang-kadang menepati janji yang mudah menjadi sukar. Terutamanya apabila keputusan/janji di buat dalam kekalutan. Sebagai orang yang bertanggungjawab membuat janji untuk bertemu seseorang malam tadi, aku telah membuat kesilapan dengan mengabaikan janji tersebut dan tidak membuat sebarang tindakan susulan kerana mengikut orang lain ke tempat lain. Aku tidak sepatutnya bertindak demikian. Seharusnya, aku mengingati janji tersebut dan menerangkan kepada orang lain yang kurang tahu akan janji temu yang telah dibuat agar tidak mengbah rancangan di saat-saat akhir. Kasihan dia, dah lah dia bawak adik dia, tentu menyusahkan dia.

Wednesday, 15 October 2008

Balik Kampung

Tidak banyak yang aku nak ceritakan. Cuma ingin berkongsi sedikit kegembiraan dapat beraya di kampung bersama sanak saudara di Seberang Prai dan Kedah. Dapat la juga berkenalan dengan keluarga kembangan terutamanya generasi lama. Generasi muda pula, ada yang aku tak berapa kenal, susah sikit nak rapat sebab kurang kenal, ada yang di antara mereka belum lagi lahir atau masih lagi kecil ketika aku belum pulang.

Gembira juga dapat stay sana lama, dapat menikmati peluang hidup di kampung. Sudah lama aku meniggalkan kehidupan dalam persekitaran kampung yang menghijau. Cuma di kampung sekarang ni dilanda masalah keselamatan. Kejadiah kecurian berlaku dengan berleluasa sekali, hingga menimbulkan ketakutan kepada semua orang di sana.

Monday, 22 September 2008

Muslim Identity And Role Model

Teringat satu mp3 yang aku dengar pasal muslim identity. Penceramah itu mengatakan bahawa remaja Muslim zaman sekarang sedang mengalami krisis identiti. Di mana kita dapat lihat bahawa remaja Muslim sekarang kebanyakannya seolah-olah tidak tahu macam mana nak bawa diri dia. Dari segi cara penampilan, cara bercakap, cara pergaulan, amalan seharian dan ibadah. Ramai yang beranggapan bahawa cara hidup barat lebih cool dan mereka menjadikan selebriti sebagai role model. Mereka lebih mengenali ikon2 barat berbanding tokoh2 sejarah Islam. 

Ramai orang kata remaja ni merupakan satu fasa kehidupan yang sangat-sangat ____ (tak tahu nak letak istilah ape, pilih sendiri la ye). Tapi apa yang penting darah muda, selalu suka memberontak dan suka meniru. Maka peranan role model adalah sangat penting dalam membentuk keperibadian seorang remaja. Secara sedar atau tidak, sikap dan cara pembawaan diri kita memang dipengaruhi oleh orang yang kita kagumi dan minati. Oleh yang demikian adalah amat penting bagi remaja untuk memilih role model yang betul. Kalau salah langkah, buruk padahnya.

Role model yang terbaik bagi kita Muslim adalah Rasulullah. Pada diri baginda terdapat uswatun hasanah, contoh terbaik. Kehebatan baginda diiktiraf oleh kawan mahupun lawan. Baginda bukan sahaja contoh menjadi contoh dari segi ibadah, malah segala bidang! Nah, kalau dah ade contoh yang terbaik, kenapa mahu memilih yang lain? Kalau pilih yang inferior tu, boleh lah diumpamakan seperti orang yang di beri pilihan Ferrari dan Kancil, dia pilih kancil aje. Tak cukup dengan itu, kita ada sahabat2 nabi yang hebat2 belaka. Mereka ini diibaratkan seperti bintang-bintang di langit yang menerangi lagit malam yang gelap. Pilihlah mana satu tentu tak sesat. Kan kita biasa dengar, orang guna bintang untuk navigate di zaman kompas belum digunakan lagi, macam tu la. So kalau nak jadi student, businessman, panglima tentera, ketua negara, pakar bahasa dan sebagainya, semua ada contohnya pada sahabat nabi. 

Akhir kata, kita sebagai ramaja Muslim, sepatutnya menghayati apa itu erti menjadi seorang Muslim dan menghargai  keislaman yang dikurniakan kepada kita. Bagaimana? Dengan cara emulate cara hidup nabi dan para sahabat dalam kehidupan. Moga-moga kita diredhai Allah dan mendapat rahmat-Nya.

wallahua'lam

Sunday, 21 September 2008

Keberkatan

Belajar satu benda tentang erti keberkatan. Cara mudah untuk faham erti keberkatan adalah dengan melihat perkara-perkara berikut:
yang sempit dirasakan lapang
yang sikit dirasakan banyak
yang pendek dirasakan panjang
yang susah dirasakan senang
Lawan bagi berkat adalah tidak berkat bukan? Maka simtom-simtomnya pula adalah sebaliknya. Bila tau pasal ni barulah faham kenapa kadang-kadang masa banyak tapi rasa tidak cukup sahaja atau rasa semua benda keperluan hidup cukup-serba lengkap, tapi hati masih tak tenang. Maka tidak hairanlah apabila melihat orang yang hidup serba kurang tapi hati tetap senang. Mungkin itulah jawapan bagi maksud happiness yang dicari-cari oleh masyarakat barat. Aku selalu terjumpa dalam buku-buku di mana masyarakat Barat yang hidup mewah sering melahirkan rasa kagum apabila melihat orang Arab Badwi yang hidup serba ringkas tapi hati mereka cukup tenang.

Berdasarkan pemahaman aku, kunci keberkatan adalah ikhlas. Oleh itu kalau nak hidup ni berkat, ita hendaklah melakukan perkara-perkara yang disukai Allah sahaja. Perkara-perkara yang dibenci mesti ditinggalkan. Bila Allah sayang kat kita, Allah akan campakkan ketenangan di hati-hati hamba-Nya. Bila hati tenang, hidup susah pun rasa senang. Itu la dia berkat. Jadi tanya balik kepada diri sendiri, pernah tak rasa hidup ni macam tak berkat? Kalau ye mesti ada benda tak kena tu. Maka cubalah perelokkan apa yang patut.

Mungkin apa yang aku tulis ini agak simplistik dan bunyi macam bagus je. Tapi sekurang-kurang diharapkan dapat memberi manafaat kepada kita.

Friday, 12 September 2008

Settling Down

Hmm banyak juga stage nak settle down ni. Macam orang nak bina rumah juga, kena tunggu tanah betul-betul mendap baru boleh pacak cerucuk. Sekarang ni baru melepasi stage, terpaksa menerima hakikat kena kerja kat Malaysia dan kena tunggu sampai bulan dua belas baru dapat kerja (hanya kemungkinan, boleh jadi lambat lagi). Aku rasa stage sekarang ni pula adalah untuk menyesuaikan diri dan sediakan mindset untuk tinggal di Malaysia sekurang-kurangnya 3 tahun atau selama-lamanya. Masih banyak lagi benda yang tidak pasti yang berada di luar kawalanku. Bila mula kerja, kerja di mana, buat apa? Semua ini HR yang akan tentukan, aku boleh mintak2 aje. Kemudian macam mana bentuk dan gaya hidup di masa depan masih lagi tak dapat bayang. Bukan nak kata tak biasa duduk Malaysia, cuma sekarang ni hidup di alam yang baru, alam pekerjaan, tak ada idea macam mana akan jadi. Sementara menunggu dipanggil oleh majikan untuk interview, aku duduk rumah aje, buat la apa yang patut. Tapi kurang produktif la. Patutkah aku bekerja sambilan? Entah le...

Sorry la kalau banyak merungut. Aku paham ade orang yang lebih susah dari aku. Hanya ingin meluahkan perassan agar lega hati dan kepala otak ini.

Wednesday, 10 September 2008

sangap

terasa sedikit sangap bila dah agak lama tak jumpa rakan-rakan sekepala. Hmm... bila la agaknya aku nak keje ni. at least bergerak la sikit.

Monday, 8 September 2008

Logical argument

I dont really understand what is logical argument. But I have seen many people using it especially when discussing on ideas and arguments. The highest level I had learned was at SPM level, in mathematics. But I guess it does not cover everything. Thefore I decided to find some explaination about it in the internet.  I just put the link below for myself to review it in the future. Happy reading.

Terasa Poyo

"Entah lah, mungkin saya tak keje kat Malaysia... Saya dapat offer keje kat UK. Mungkin saya akan keje kat sana" kata aku dengan penuh harapan. Aku sedar agak sukar untuk kembali bekerja ke UK terselit kerana ada ikatan kontrak dengan penaja di Malaysia. Di samping itu, terselit sedikit kegembiraan kerana dapat offer kerja di sana.

Namun kini, setelah mendapati ia hanya tinggal harapan, bukan kenyataan aku terfikir kembali. Kenapa aku begitu yakin ada jalan untuk melepaskan diri dari ikatan kontrak itu?

"Poyo sungguh!" kata aku kepada diri sendiri apabila teringat kata-kata yang sering aku ungkapkan kepada rakan-rakan apabila mereka bertanya tentang kerja... Hu hu hu.

Sunday, 7 September 2008

Making Documentary

Aku terasa tertekan apabila menonton rancangan dokumentari keluaran Malaysia. Agak bosan dan kering. Aku tertanya-tanya kenapa jadi begini. Kalau tengok dokumentari kat UK terasa best aje. Maka aku pun cubalah berfikir. Aku fikir mungkin kerana kualiti gambar tak lawa dan gaya penceritaan yang tak menarik. Atas sebab itu aku pun usha-usha HD camcorder. Menarik juga HD camcorder di pasaran sekarang ni. Kemudian aku cari pula tutorial teknik-teknik membuat dokumentari yang best. Salah satu yang sangat berguna boleh tengok kat sini http://www.channel4.com/fourdocs/guides/index.html Ada juga jumpa summer course untuk belajar buat dokumentari ni. UCL pun buat sekali. Rasa rugi pula. Kat UK dulu tak cari benda-benda macam ni. Bila dah balik msia baru la terhegeh-hegeh. Bak kata orang, nikmat hanya akan dihargai bila ia hilang.

Saturday, 6 September 2008

Madrasah Ramadhaniah

Dalam bulan Ramadhan ini, banyak sekali aku mendengar tentang Madrasah Ramadhaniah yakni bulan Ramadhan ini merupakan satu medan buat kita untuk mentarbiah atau istilah lain... (alamak tak ingat, nnydd tlg ingatkan) atau dalam bahasa mudahnya mendidik diri agar beroleh ketakwaan. Perkara yang paling sering di ingatkan oleh para ustaz adalah agar memperbanyakkan tadabbur Al-quran dan bangun malam. Memang mudah bunyinya, tapi agak berat nak buat. Semoga Allah memberi kekuatan kepada kita untuk melaksanakannya agar kita tidak termasuk dalam golongan yang celaka, yakni golongan yang apabila berlalu bulan ramadhan, namanya tidak dikeluarkan dari senarai ahli neraka, nauzubillah.

Tuesday, 2 September 2008

bahasa asing

tahun lepas belajar bahasa arab, tak habis. tahun ni pula cuba belajar french, guna podcast. susah juga belajar bahasa ni. banyak kena hafal.

Friday, 29 August 2008

ramadhan sudah hampir

sedar tak sedar, tinggal beberapa hari sahaja lagi bulan ramadan nak masuk.

Masjid Baru

Semalam merupakah hari pertama Masjid Bandar Bukit Puchong yang baru itu di buka dan digunakan. Majlis pembukaan di hadiri oleh exco kerajaan negeri. Semoga masjid baru membawa sinar baru kepada penduduk di sini.

Thursday, 28 August 2008

bye bye UK

Setelah pelbagai proses yang dilalui dan usaha yang dibuat, maka, hari ini aku memutuskan untuk tidak pergi kerja ke UK tahun ini, memandangkan terlalu banyak kesan dan beban yang perlu ditanggung sekiranya aku pecah kontrak. Mungkin 3 tahun akan datang aku boleh mencuba nasib untuk keluar pula. Mengambil nasihat daripada rakan-rakanku, mungkin ini yang terbaik buat diriku. Kadang-kadang apa yang kita fikirkan baik untuk diri kita itu sebenarnya tidak baik dan seballiknya.

Maka sekarang ni aku perlu buat perancangan baru. Tentukan career path. Ada juga terpikir masuk dunia akademik semula, tetapi setelah baca beberapa panduan, terasa berat pula, sebab kena banyak menulis dan membaca, pecah kepala otak. Tapi freedom sebagai ahli akademik memang tiada bandingan dengan pekerjaan dalam bidang industri. Apapun sekarang ni kena fokus pasal kerja kat msia pula. Piki apa yang terbaik. Barang-barang yang masih lagi tertinggal kat sana pula kena di hantar pulang segera la nampaknya.

Wednesday, 27 August 2008

deshaker - video stabilisation tool

Semasa third year dulu, aku ada belajar pasal image processing. Salah satu benda cool yang aku belajar ialah video stabilisation. Dengan menggunakan coding tertentu, kita boleh dapatkan gambar video yang stabil walaupun sebenarnya tangan kita bergoyang-goyang ketika mengambil video. Ada satu plugin free yang korang boleh gunakan untuk menstabilkan video yang bergoyang-goyang. Nama dia DeShaker.



Deshaker example - Seagulls

Tuesday, 26 August 2008

sinar harapan mulai muncul

Dalam sibuk-sibuk keluar rumah membantu adik-adik di kolej, aku terasa berdebar-debar. Apakah yang bakal terjadi. Apakah harapanku untuk kembali ke UK bakal tenggelam?

Ketika pulang ke rumah tadi, ibuku memberitahu bahawa ada kemungkinan ada peluang dapat berbincang dengan majikan msia untuk menangguhkan tarikh mula kerja. Di samping itu, kompeni di sana juga ada menyatakan bahawa mereka sedia berbincang untuk mencari jalan keluar bagiku.

Moga dapat fly jua. Amin.

Friday, 22 August 2008

a drama of life

the story begins with a hectic but boring week during the summer holiday in 2007. At that time, I was pretty frustrated because I had not received any internship offer, while others already have got an intern. All of my applications was rejected. So I had to find other alternative to do during the summer holiday and earn some money. So I decided to learn Arabic and work in a student hostel.

On the Friday, I had received a call from an unknown person and she asked me to call her back. Then I called her and found out that my application for the intern in her company was accepted. I was shocked and very happy. I thought my application was rejected since it was almost 3 weeks after the result of the application was released. Soon I found out that the letter from the company was sent 3 weeks before to my previous address. I made a phone call at a housing area nearby my house. Now, everytime I pass by that area, it reminds me about the occasion- when I know I was accepted to do intern.

Doing internship in that company was really interesting. I really enjoy working there. I had learned a lot from the work experience. Everyone there were very helpful. I made some new friends too. I did the internship for 7 weeks. Even though it was quite short, I am very satisfied. On the final day of the internship, I was called by the HR people to come down to the HR department for briefing. I thought it was just a normal wrap up briefing session. It turn out that it was not as I thought. I was offered to work with them. I was speechless. I had never imagined that I they will ever offer me a job in their company.

After discussing with many people, finally I decided to accept their offer regardless of my situation being bonded with my sponsor since this is a once in a lifetime opportunity. I said to myself, I will reserve all the thinking on how to work with the company in UK after graduation and focus on my studies first.

Now the time has arrived. I have graduated. I had reported to my sponsor, and they already know my intention to work in UK. They said, I need to pay them the full amount in lump sum if i ever breach the contract. No discussion. I have no enough fund to pay them. Therefore it is really difficult for me. I don't know what to do now. I had talked to may people and done a lot of thinking. Still could not see any way out. All I have now is just a hope and belief in Allah. I hope that there will be a means for me to get back to UK.

At the moment I have no idea what will happen to my future. Only Allah knows. Just wait and see what will happen in the next episode of my life.

Thursday, 21 August 2008

new discovery

setelah membaca buku Around The World in 80 Days baru lah tahu akan kehebatan dan sejarah jalan2 kat london seperti Saville Row. Lepas tu bila wiki, jumpa lagi cerita pasal macam-macam jalan kat London. Alangkah ruginya aku masa dulu tak pernah nak ambil tahu akan sejarah di sana...

Sunday, 17 August 2008

Kuala Kangsar

Sempat pergi ke Kuala Kangsar minggu ni. Melawat rumah kawan. Di bawa melawat bandar Kuala sekali. Memang lawa, tenang dan bersih. Seronok dapat melihat bangunan-bangunan dan rumah lama yang masih lagi kekal di sana. Sangat cantik.

Thursday, 14 August 2008

makhluk bebas

Manusia adalah makhluk yang paling mulia yang diciptakan Allah. Itu ayat yang aku belajar masa zaman sekolah menengah dulu. Kalau tak silap antara sebabnya adalah termasuk proses kejadian manusia itu sendiri, dilantik menjadi khalifah juga diberi akal dan nafsu. Berbeza sekali dengan mahluk-makhluk Allah yang lain, di mana mereka hanya diberikan salah satu sahaja.

Sewaktu tahun pertama dahulu, di Cardiff, Sheikh Abdul Aziz pernah kata Allah telah berikan manusia kebebasan untuk memilih. Bagi aku itu antara nikmat yang besar sekali yang Allah telah beri kepada kita. Kita diberi kebebasan oleh Allah untuk membuat kebaikan mahupun kejahatan. Atau tidak berbuat apa-apa ketika melihat kekejaman. Semuanya boleh belaka.

Tetapi kita seringkali lupa akan hakikat kebebasan itu. Ia sebenarnya adalah satu ujian. Ujian untuk melihat siapakah di antaranya yang bersikap benar dan tunduk kepada-Nya. Allah tidak memberi kebebasan ini dengan percuma. Bak kata orang putih, everything has price to pay. Harganya adalah tanggungjawab. Tanggungjawab memilih dan membuat keputusan ini bukan suateu perkara yang remeh. KIta bertanggungjawab bukan sahaja kepada makhluk, tetapi kepada Tuhan yang Menciptakan kita.

Dalam bahasa Melayu tanggungjawab itu ada dua unsur penting. Pertama tanggung, umpama menanggung beban di atas bahu. Maknanya semua benda yang kita buat, perlu dipikul oleh kita untuk diambil kira di akhirat kelak. Kemudian kita kena jawab. Jawab kepada Allah tentang segala tindakan yang telah kita ambil.

Bagi kita umat Islam yang percaya akan hari pembalasan, ingatlah bahawa setiap perkara jahat yang kita buat balasannya neraka, dan perkara baik yang kita buat adalah syurga. Oleh itu, marilah kita bertaubat kepada Allah atas segala salah dan silap yang pernah kita lakukan. Berazamlah untuk tidak mengulanginya lagi. Allah amat suka hambanya yang kembali setelah melakukan dosa.

wallahua'lam.

boredom causes destruction

Human generally can't stand boredom. Every time it occurs, we feel stressed. Human needs stimulation to function. Therefore they will fill their empty heart which is the cause of boredom by doing anything. When human lost guidance, they prefer doing the unlawful or immoral stuff to satisfy their heart because it seems the most enjoyable way to get around boredom. Just find the keyword "boredom+destruction" in any search engine or video sharing site, you will find many related results and understand what I mean.

Moral of the story is, use your time wisely, never allow yourself having free time to be wasted. Otherwise you will be trapped in to destruction.

tabarruj


I had heard about TABARRUJ quite few times but I had never really understood about it since I had never listened to any talk specifically on this matter. From Google search, I found many articles said that it is a SIN. Some says it includes wearing make-up. As I am not a scholar and have never learned about this form any Ustaz, I have no authority on giving the definition and hukum. My main intention writing this topic in this article is to raise awareness and urge everyone to seek clarification about it and once we get clear idea about it, we try to prevent from commiting the sin. Wallahua'lam.

For quick reference, you can read here:
  1. www.geocities.com/pgc2670/Tabarruj_-_Ustazah_Nimat_Sidqi.pdf
  2. http://www.iluvislam.com/v1/readarticle.php?article_id=812

Wednesday, 13 August 2008

Stressed


Arrggh!!! Dush!! Pang!!

Fresh Looks

New day, new face, new way.

Enjoy!

Tuesday, 12 August 2008

Olimpik 2008

Sukan Olimpik 2008 sudah bermula. Pelbagai jenis sukan dipertandingkan. Aku sempat menonton acara kegemaranku, memanah semalam dan ahad lepas. Memang seronok. Tahniah kepada pasukan Malaysia kerana berjaya ke pusingan suku akhir. Lepas ni try masuk semi final pula, kalah sikit ajer, cube lagi.

Saturday, 9 August 2008

the way forward



cool man. that's the way forward. keep up the good work!!! ;-)

spiritually low

I had a dinner with old friends in KL just now. I kind of agree with the issue brought forward by my friends that in Malaysia, we feel spiritually lower compared to while being in the UK. We we wondering why is it so? I try to reflect upon myself and realised that many things that I used to do in the UK previously is not continued or done less frequently. May Allah help me regain my spiritual strength.

true malaysia

while riding a car in KL with my friends, we had a joke about being true Malaysian.

A true Malaysian must be racist. They have no sense political of correctness in daily conversation and always relate people according to their race. Despite that, they always associate certain values or attributes to each race.

Well, may it is wrong, but I found it is quite apparent especially among the Malays within my sphere of life.

Sunday, 3 August 2008

nikmat dan ujian

Bila balik ni macam-macam nikmat dapat. Jalan-jalan, jumpa saudara-mara, mandi laut, mandi sungai dan banyak lagi benda-benda yang lama tak dapat dan tak ada di UK. Kadang-kadang terasa risau pula, apa makna semua ini, takut-takut ada sesuatu menanti di hujungnya. Maklumlah nikmat yang diberikan bukan sia-sia. Pasti ada maknanya. Semoga ianya berakhir dengan kebaikan.

Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri

Semakin lama aku kembali ke tanah air, semakin banyak aku jumpa bukti benarnya kata-kata pepatah yag dipelajari ketika sekolah rendah dulu. ye la, di sinilah tanah tumpahnya darahku. Adik-beradik dan ahli keluarga semuanya di sini. Kalau makanan, sini lagi sedap. Mudah cari yang halal dan berkualiti. Banyak jeis pula tu. Kat sana makan chiken and chips je la memanjang. Tak sihat betul. Surau dan masjid banyak, mudah solat. Tadi semasa duduk-duduk menunggu adikku membeli air kelapa, baru perasan kat sini ujian mata kurang sikit la, alhamdulillah, muslimat yang menutup aurat lebih ramai. Tenang sikit rasanya. Mungkin tu la berkatnya duduk kat negara yang Islamnya bagus, mungkin orang lain akan kata tak betul sangat. Alhamdulillah, syukur duduk kat Malaysia.

Tuesday, 29 July 2008

google search

terasa pelik kenapa ada orang nak cari siapa housemate aku. Hmm....

26 Jul01:09:18 PMwww.google.com.myabn azlan housemate

Thursday, 24 July 2008

Aku rindukan surau yang penuh

Sewaktu makan sambil mendengar pakcik-pakcik bersembang dekat surau sementara dekat umah ni, tiba-tiba aku terasa semacam kehilangan sesuatu. Apa dia? Oh, kemeriahan suasana di masjid selepas majlis baca Yasin kat surau. Itu dia. Tadi hanya beberapa kerat saja yang hadir, kanak-kanak ada dua orang saja. Belia pula tak ada. Sunyi sungguh aku. Tak ade teman. Kalau macam ni tiap-tiap minggu, lagi best MSD London.

Teringat aku ketika kecil-kecil dulu, pasti ramai akan datang ke surau. Tak kira mak bapak, mahu pun anak-anak. Biasanya anak-anak datang dengan basikal dengan geng-geng masing-masing. Sementara orang sembahyang ade la beberapa orang kanak-kanak duduk berlari-lari buat bising kat belakang. Lepas solat saja kanak-kanak yang solat akan terus meluru ke luar untuk bermain-main bersama-sama sambil ketawa riang. Ada pula sorang dua pakcik dan abang menyusun talam dan cawan bersiap-seiap untuk menghidang makanan dan minuman selepas majlis baca Yasin nanti. Setelah selesai, budak-budak yang keletihan tak larat mengikut bacaan Yasin yang sangat panjang pula tak sabar-sabar nak makan. Bila time makan, semua makan dengan lahapnya. Pak cik- pakcik pula suruh kitorang tambah makan banyak-banyak, nak membesar katanya. Bila habis, kami akan di panggil tolong basuh talam dan buang sampah.

Alangkah gembiranya masa itu. Kini sudah tiada lagi. Ke mana hilangnya suasana yang indah dan menggembirakan itu? Adakah kerana aku tinggal di bandar. Suasana yang aku ceritakan tadi adalah pengalaman aku sewaktu aku tinggal di Seberang Perai. Kini sebuah bandar baru di Selangor. Apakah ia faktor tempat atau masa? Tapi kalau tempat, tak juga, sebab kat belakang tu ade kampung Meranti, masjid dia pun kosong juga. Jika masa, apakah yang berlaku teradap masyarakat kita? Sudah tak minat dengan majlis di surau kah? Tak der lagi ukhwah? Sibuk dengan kerja? Atau dunia lebih penting? Mana hilang orang semua?

Entahlah... Pening pak imam tadi memikirkan macam mana nak menarik minat orang ramai ke surau. Kalau aku jadi dia pun tak tahu macam mana nak buat. Kalau zaman student dulu senang la, kasi jer makanan free, semua datang serbu macam semut jumpa gula. Masyarakatku, hampirkanlah dirimu dengan masjid. Moga-moga kita beroleh keberkatan.

Analisis AWANI: Pengangkutan awam Malaysia

Sungguh teruja aku ketika menonton rancangan Analisis AWANI episod kali ni kerana topiknya adalah pengangkutan awam di Malaysia. Banyak input yang aku dapat. Seronok sekali kenara dapat menambaj kefahaman tentang situasi sistem pengagkutan di Malaysia. Ingin aku kongsikan bersama buat siapa yang tidak berpeluang mengikutinya.

Antara punca masalah sistem pengangkutan di Malaysia adalah:
  1. Tiada polisi yang jelas tentang sistem pengangkutan. Polisi masih lagi berterabur. Kate salah seorang tetamu program itu mengatakan sekarang ni tak ada lagi master plan. Masih lagi dalam perbincangan, mungkin akhir tahun ni baru siap.
  2. Tiada badan berkuasa yang khusus (contohnya di London ada Transport of London) yang bertanggungjawab dalam menguruskan dan menyelaraskan hal-hal pengangkutan. Sekarang nak mintak lesen orang lain, urus tanah orang lain dan macam-macam lagi orang lain buat. Antara yang terlibat (PBT, LPKP, JPJ). Susah.
  3. No will. Political will dan comsumers will.
  4. Masalah mentaliti. Anggap pengangkutan awam ini hanya untuk orang miskin. Orang yang pakai blazer tak de class naik bas. Pengangkutan awam tak bawak keuntungan kepada negara. Tapi sebenarnya sangat penting, Hong Kong rugi berjuta juta dolar kerana masalah pengangkutan. Mobiliti sangat penting dalam menjana ekonomi terutama bagi bandar besar dan padat.
  5. Maklumat tidak cukup. Peta tak cukup. Orang tak tahu bila bas sampai. Kalau di bandar maju, ada paparan yang menunjukkan masa berapa minit lagi bas akan sampai, mudah untuk orang mengagak.
  6. Tahap integrasi antara pelbagai jenis pengankutan sangat lemah.
  7. Prasarana tetap tidak ada. Laluan khas untuk bas, bus stop, bus interchange dsb tidak disediakan. Laluan khas penting bagi memastikan kelancaran bas, selalu on time, tak terkesan dek kesesakan lalu lintas.
Persoalan yang masih belum terjawab,
  1. Di Malaysia, kemudahan pengangkutan hanya akan disediakan setelah ada orang berapa cepat kemudahan pengangkutan awam dapat catch up dengan growth bandar-bandar baru di sekitar lembah kelang.
  2. Kenapa tak ambil kira suara pengguna, NGO, ahli akdemik dan pakar-pakar dalam merangkan polisi? Bila nak buat?
  3. Bila semua orang akan pakai, berapa ramai yang dijangkakan akan pakai? Ribu? Juta? Seingat aku kat London, sehari mau sejuta dua atau lebih orang pakai. Sebab tu bila driver tube mogok, hampir lumpuh bandarnya.
  4. Bila agaknya malaysia akan ada fully integrated system?
  5. Negeri lain ambil pengajaran dari masalah yang sudah di hadapi KL ke tak?
  6. Bagaimakah caranya untuk mengajak eksekutif untuk menggunakan pengangkutan awam untuk bergerak dari rumah ke tempat kerja dan bergerak ke tempat appointment dengan menggunakan pengangkutan awam?
Itu sahaja buat masa ini. Sekian.

Wednesday, 23 July 2008

Kecilnya laut negaraku

Apabila melihat peta sempadan laut malaysia dalam buku sejarah Petronas, aku amat terkejut sekali apabila mengetahui rupa-rupanya Laut China Selatan itu bukan semua milik kita. Laut di tengah-tengahnya itu sebenarnya dimiliki oleh indonesia. Aku sangat-sangat terkejut kerana selama ini aku ingat ia milik kita, sebab masa PMR dulu dalam geografi tak pun diajar pasal sempadan laut nih. Bila tunjuk peta Malaysia, Laut China Selatan mesti ada sekali. Kecil sungguh perairan kita rupanya.

ini gambar yang aku jumpa

http://www.globalsecurity.org/military/world/war/images/schinasea.gif

http://www.marcon.com/library/country_briefs/SouthChina_Sea/Ownership_Claims-Middlebury.gif

Leganya hatiku

Alhamdulillah. Keputusan degree aku keluar juga akhirnya. Walaupun tak sehebat mana tapi ok la, as expected. Thank you Allah. Fuh lega.

Tuesday, 22 July 2008

Gambar kat kelantan

Aku kecewa dengan sistem pengangkutan awam di negaraku

Bukan WMF sorang sahaja yang tak puas hati dengan sistem pengangkutan di Malaysia, aku pun sama. Malah aku yakin semua pengguna lain turut berasa tidak puas hati. Kalau diikutkan hati, tak nak naik langsung sebab selalu sesak macam tin sardin, tapi disebabkan terpaksa, di gagahkan jua. Kesesakan ini pasti menimbulkan banyak masalah seperti tidak selesa, pengguna terpaksa menghirup udara yang berbau tidak enak, memberi lebih peluang untuk menyeluk saku dan gangguan seksual. 



Ni kat Jepun, Harap satu hari nanti tak jadi la kat Malaysia


Ni lagi lawak, sungguh mengejutkan!

Tak kira bas, LRT mahupun keretapi semuanya sesak. Ini jelas menunjukkan kapasiti pengangkutan awam sedia ada tidak dapat menampung bilangan pengguna yang semakin bertambah, lebih-lebih lagi sejak kenaikan harga minyak ini. Tidak cukup dengan itu, LRT dan bas selalu tak cukup. Kadang-kadang pengguna terpaksa menunggu trip yang seterusnya untuk naik. Kalau kat Putra LRT tu ada dua gerabak sahaja yang disediakan bagi satu trip. Sedangkan platform mampu menampung 4 buah gerabak.  Kenapa begitu? Tak cukup duit ke? Mustahil! KTM Komuter pula lembab. Connectivity pula teruk, kadang-kadang tak ada bas penghubung dari satu tempat ke tempat lain, maka susah nak bergerak. Kalau hal ini berterusan, aku yakin orang akan meninggalkan pengangkutan awam dan kembali menggunakan kenderaan sendiri.

Setahu aku kerja-kerja merancang dan mengurus pengangkutan awam ini kerja pembuat dasar dan pemimpin negara. Aku sungguh tak faham macam mana perancang bandar buat kerja sampai masalah macam ni boleh timbul. Apakah mereka tidak menyangka bilangan orang yang menggunakan pengangkutan akan bertambah dari tahun ke tahun? Dr. M dulu kata nak jadikan negara kita negara maju pada tahun 2020, tak kan unsur yang penting yang bagi sesebuah negara maju yang simple macam ini pun tak boleh nak rancang.  Ramai orang komplen bahawa jalan raya di negara kita ini di reka untuk accomodate kereta sahaja, tak pernah ambil kira penggunaan bas. Bila hadapi masalah kesesakan berlaku, jalan dilebarkan tapi bas tak ditambah. Bila jalan sedap dipakai, orang akan bertambahlah ramai pakai kereta,  akhirnya jadi kesesakan teruk, tak selesai juga masalah. 

Terkenang aku akan betapa bagusnya sistem pengangkutan ketika di UK dan Sweden dulu. Dari segi harga tiket memang agak mahal sikit tapi sesuailah dengan pendapatan mereka yang agak tinggi. Bagi yang kurang mampu pula, diskaun diberikan. Contohnya diskaun diberikan kepada kanak-kanak, pelajar, orang yang dapat social benefit (i.e. miskin) dan warga emas. Kad Oyster (Macam touch n go di Malaysia) di perkenalkan di London pula sangat praktikal. Ia boleh digunakan di mana-mana tak kira tube, bas, train mahupun bot asalkan dalam London. Dari segi kebersihan, memang kat London banyak sampah la, tapi mereka sentiasa ada cleaner yang akan mememastikan kebersihan berada di tahap yang sepatutnya. Berdasarkan pengalaman dan pemerhatian, aku simpulkan kalau nak galakkan orang naik pengangkutan awam kerajaan kena:
  1. Pastikan semua kemudahan pengankutan awam dapat di capai dengan mudah bagi penduduk di semua kawasan terutama di kawasan yang berkepadatan tinggi.
  2. Strategi harga yang menarik.
  3. Sistem tiket yang seragam, dimana orang ramai boleh menggunakan satu tiket untuk menaiki semua pengangkutan awam tak kira jenis.
  4. Perkenalkan sistem tiket mengikut zon.
  5. Pastikan semua pengakutan ini menepati masa terutamanya rail services.
  6. Kekerapan yang tinggi agak orang ramai tak perlu menuggu lama.
Mungkin ada beberapa perkara lain yang aku tak ingat nak masukkan. Kalau korang ade idea tambah la, jangan segan2. 

Tak rugi invest dalam pengangkutan awam ni. Ekonomi berkembang, rakyat gembira, pelancong juga suka. 



Ni baru made in Malaysia!

Wednesday, 16 July 2008

Debat Minyak

Tadi tengok debat Anwar dengan Menteri Penerangan. Boleh tahan la. Tak banyak sangat isi yang dibentangkan. Lebih kepada retorik. Menteri dan Anwar juga kadang-kakdang kelihatan tidak menjawab soalan. Strategi menyerang peribadi juga ada diginakan oleh menteri. Bagi yang biasa dengan debat pasti tahu, teknik ini sebenarnya bukan satu cara yang sihat. Tapi ada beberapa perkara penting yang diutarakan oleh Anwar perlu difikirkan bersama.  Mari sama-sama kita teruskan berbincang dan berfikir demi kesejahteraan bersama.

Thursday, 3 July 2008

nak buat macam mana?

Sudah lama aku tak dengar expression 'nak buat macam mana' di gunakan secara meluas. Sejak melayan radio ni, aku perasan orang suka menggunakan ayat ni tertamanya bila berbincang tentang harga minyak naik. "Dah nak jadi, nak buat macam mana?" kata salah seorang pemanggil.

Disebabkan selalu sangat dengar, tiba-tiba aku terfikir bahawa bentuk expression ini agak unik dan agak ketara dalam masyarakat di Malaysia. Jika dibandingkan ketika di UK dulu, agak jarang mendengar expression begini. Mungkin ada, tetapi aku sahaja yang tidak perasan.

Bagi aku expression ini memberi erti atau sebagai lambang kepada kebuntuan apabila menghadapi sesuatu keadaan atau masalah. Dari satu segi, agak bagus jugak sebab ini menunjukkan sifat redha ketika menghadapi malapetaka yang ada dalam diri masyarakat kita. Cuma kalau berlebihan, tak kena tempat, tak betul juga. Sebab kadang-kadang kita gunakan expression ini sebagai alasan untuk defend diri sendiri apabila gagal menyelesaikan sesuatu masalah. Aku pun selalu buat macam tu sebenarnya. Sepatunya kalau menghadapi kebuntuan dalam menyelesaikan masalah, sebenarnya kita perlu mencuba mencari kaedah lain kerana mungkin kaedah yang biasa kita gunakan tidak sesuai lagi.

Thursday, 26 June 2008

Berbasikal ke tempat kerja di bandar-bandar di Malaysia

Apabila timbulnya isu kenaikan harga minyak, pelbagai reaksi yang kita terima. Rata-rata para pengguna mengeluh kerana kos sara hidup semakin meningkat hingga menjadikan kehidupan sehari-hari semakin sempit. Ini dapat dilihat dengan berlakunya penurunan jumlah kenderaan di jalan raya. Ada pihak yang mengambil langkah bijak dengan berkongsi kenderaan ke tempat kerja.


Di dalam menangani masalah sedunia ini, pelabagai cara yang digunakan. Ada yang menuntut kerajaan terus mengekalkan subsidi atau memberi bantuan yang sewajarnya terutama kepada golongan miskin. Masalah dengan subsidi adalah, ia menelan belanja yang sangat tinggi. Menurut majalah Economist, Malaysia merupakan negara yang paling banyak sekali beri subsidi di dunia iaitu lebih kurang 7% daripada GDP Negara. Oleh yang demikian, dari sudut ekonomi, amat sukar sekali untuk negara mengelakkan daripada menarik balik subsidi. Namun perkara ini harus ditangani dengan sebaik mungkin demi memastikan kesejahteraan orang ramai. Pengumuman kenaikan harga (penarikan subsidi) yang mengejut tanpa amaran awal bukanlah satu langkah yang bijak.


Dalam pembacaan saya, ada juga pihak samada kerajaan atau pembangkang mengusulkan supaya orang ramai menggunakan basikal. Ini merupakan satu seruan yang baik kerana ia merupakan satu cara yang mampu kita lakukan malah memberi nilai tambah kepada penunggang basikal dari segi kesihatan dan kekuatan tubuh badan. Contoh yang jelas boleh di lihat di banyak negara maju di Eropah dan juga di negara China. Ketika di London, saya pernah bertemu dengan beberapa orang yang sanggup berbasikal dari rumah ke tempat kerja selama sejam. Perjalanan yang jauh dan lama langsung tidak menghalang mereka berbuat demikian. Antara kebaikan menaiki basikal lagi adalah, ia merupakan satu jenis pengakutan yang agak cepat dan boleh digunakan di tempat-tempat yang tidak boleh dilalui oleh kenderaan berenjin seperti di lorong pejalan kaki.



Walaupun saya seorang yang suka berbasikal di London, saya tidak fikir saya akan berbasikal di Malaysia. Saya fikir orang lain juga malas untuk berbasikal ke tempat kerja atau tempat belajar di Malaysia. Ini disebabkan faktor iklim Malaysia yang panas dan lembap. Namun demikian, di tempat-tempat lain, orang tetap berbasikal walaupun pada musim panas yang terik. Maka ia bukanlah satu alasan yang kukuh untuk menghalang seseorang daripada berbasikal.


Saya rasa masalah yang lebih merisaukan para pengguna basikal adalah keselamatan mereka sendiri. Sikap pemandu kereta, lori dan pembonceng motosikal yang tidak menghormati pengguna jalan raya lain dengan memandu secara merbahaya amat menakutkan pengguna basikal. Kebarangkalian dilanggar amat tinggi. Saya percaya ada ramai ibubapa yang tidak membenarkan anak-anak mereka menunggang motosikal apatah lagi berbasikal di jalan raya kerana mereka tidak percaya anak mereka akan selamat.





Selain itu kemudahan untuk berbasikal seperti lorong basikal dan tempat letak basikal yang selamat tidak banyak atau tidak ada di Malaysia. Ini sudah pasti menyukarkan para pengguna. Tahap jenayah curi yang tinggi juga tidak akan membantu menggalakkan orang berbasikal. Maklumlah basikal biasanya diperbuat daripada besi, apabila banyak basikal ini terhidang di depan mata mat pit, mereka pasti suka. Dengan menggunakan kemahiran mengopak kunci, sudah pasti hasilnya sangat lumayan. Untuk berbasikal di bandar dengan lancar dan cekap, basikal yang berkualiti tinggi diperlukan. Basikal ini sangat mahal harganya. Olen yang demikian, bentuk galakan dari segi diskaun dan bantuan pinjaman kewangan kepada para pekerja yang menggunakan basikal ke tempat kerja amat diperlukan.


Sekiranya kerajaan berhasrat menjadikan berbasikal di dalam bandar sebagai satu budaya, masalah-masalah yang disebutkan di atas perlu diatasi. Antara bandar yang mesra basikal yang pernah saya lawati adalah London dan Stockholm.


Usaha berapa orang Wakil Rakyat berbasikal ke parlimen merupakan satu usaha yang terpuji. Di harapkan lebih ramai orang menyertai mereka dan di harapkan kerajaan bersungguh-sungguh di dalam usahanya menggalakkan orang ramai berbasikal di bandar.

Wednesday, 25 June 2008

Kebebasan Media Negara Kita

Kenapa penting ada media yang bebas? Aku rasa antaranya adalah demi memastikan semua pihak mendapat hak meyuarakan pendapat masing-masing. Dengan adanya pandangan yang pelbagai, orang ramai akan berfikir dan dan menimbulkan perbincangan yang sihat. Seterusnya membenarkan orang ramai membuat pandangan yang adil dan well informed decision.

Sejak pilihanraya baru-baru ini, kerajaan mewar-warkan bahawa mereka memberikan kebebasan kepada media dengan adanya blog-blog yang mana orang boleh memberi ulasan dan mengkritik kerajaan, pembangkan di jemput menyertai majlis wawancara dalam TV dan juga siaran perbahasan Parlimen.

Namun, sejauh manakah kesungguhan mereka melaksanakan kata-kata mereka ini? Kenapa mesti hadkan jumlah wartawan yang boleh membuat liputan di dewan parlimen? Manakala siaran perbahasan parlimen pula macam nak tak nak jer, sekejap sangat. Aku lebih suka kalau buat liputan siaran langsung sepenuh masa tanpa edit/cut macam kat UK. Kate suka membandingkan dengan negara luar, minyak termurah di asia tenggara, kos sara hidup lebih rendah dari Singapura dsb. Kenapa dalam hal ni tak nak banding pula.

Satu lagi benda pelik yang aku perasan kat TV Malaysia adalah, bila ada satu-satu isu, contohnya minyak, kenapa mesti rujuk Menteri sahaja, mana pakar-pakar ekonomi dan pihak2 yang berkelayakan yang lain. Kalau ada pun macam tak banyak je.

Tontoni rakaman sidang parlimen di youtube.

Dewan Rakyat 24/06/2008 Part 1

Dewan Rakyat 24/06/2008 Part 2

Dewan Rakyat 24/06/2008 Part 3

Dewan Rakyat 24/06/2008 Part 4

Mugabe Zimbabwe

Mugabe, Mugabe, Mugabe. Dialah presiden Zimbabwe yang sering di sebut-sebut dalam media terutamanya media barat. Aku mula kenal Mugabe ketika berada di London dulu, aku kenal Mugabe sebai segai seorang diktator dan banyak melakukan kekejaman terhadap penduduk Zimbabwe terutama peladang barat. Dialah yang merampas kembali tanah yang dimiliki oleh orang barat. Mungkin sebab itu orang barat tak puas hati sangat dengan dia.

Apapun, pagi tadi sempat menonton rancangan Sudut Pandang di Astro Awani. Analisa dan komen yang diutarakan oleh pengacara TV dan seorang profesor yang dijemput tentang krisis politik di negara Zimbabwe itu sangat menarik. Antaranya adalah tentang politik perut, pendekatan Mugabe dan kebangkitan kesedaran tentang kepentingan mempunyai kerajaan yang adil dan telus.

Mugabe mendapat tempat di kalangan rakyatnya apabila dia meniupkan semangat nasionalisma yang kuat di kalangan rakyatnya dengan mengusulkan supaya tanah-tanah diambil semula dari penjajah barat. Namun kini, dia tidak lagi popular dikalangan penduduk Zimbabwe kerana kekerasannya. Dalam proses pilihanraya presiden kedua yang bakal menjelang julai nanti, dia cuba menyekat kebebasan demokrasi dengan menggunakan segala prasarana dan jentera yang ada. Malah orang ramai yang dilihat sebagai tidak menyokong Mugabe sering menerima gangguan dan ancaman. Teringat laporan di BBC di mana Mobs (remaja) berjalan dari rumah ke rumah memaksa orang menyokong dan meyanyikan slogan mereka. Siapa yang enggan akan dipukul dan dihalau dari rumah masing-masing. Aku rasa mereka ni pasti di upah untuk buat kerja-kerja demikian bagi menakut-nakutkan orang. Selain itu, dia menggunkakan pendekatan 'nasionalisme sempit' di mana dia mengatakan hanya dia boleh yang boleh mejamin kedaulatan negara manakala lawannya adalah agen barat. Menurut professor dalam TV itu, Mugabe tidak mengikut perkembangan semasa, dia kerana dia masih lagi menggunakan pendekatan neo-kolonial yang mana sesuai untuk generasi tahun 80 dan 90-an. Hal ini kerana dia ingat dia kuat dan mampu menafikan tentangan orang dengan menggunakan kaedah sama (same old method and rethoric). Dalam tahun 2000 generasi baru telah lahir, terutamanya di kawasan luar bandar. Mereka ini bangkit ekoran kesedaran tentang pentingnya mempunyai kerajaan yang adil.

Kumpulan yang kuat menyokong Mugabe adalah Persatuan bekas tentera. mereka inilah yang mendapat banyak imbuhan dari Mugabe. Maka sebagai menunukkan rasa terima kasih dan menjaga kepentingan perut sudah pasti mereka meletakkan kepercayaan kepada dia. Bagi generasi baru, politik perut tidak lagi menjadi faktor utama.

Menarik juga politik dunia ni sebenarnya. Boleh tengok pola yang berulang-ulang di merata-rata bahagian dunia. Macam-macam pengajaran yang boleh diambil.

Tuesday, 24 June 2008

Home at last

It is good to be home since almost two years I did not go back to Puchong. Alhamdulillah I had safely landed on KLIA last sunday 9.30 a.m. The journey back home was quite smooth and enjoyable because I was not alone in the flight. Im, Hanif and Shafie took the same flight. I also made friend with the guy seating next to me in the flight from Bahrain to KL.

Thanks to my friend, Wan Aimran who sent me to the train station early in the morning.

Currently, I'm still adjusting myself. Feeling a bit culture shocked. A lot of cathing up need to be done. Inshallah it will be ok in a few coming days.

There are some photos I want to upload. I will put it up soon.

Wednesday, 18 June 2008

Bersiap-siap

Sekarang ni tengah sibuk bersiap-siap untuk pulang.

Friday, 13 June 2008

di Stockholm

Setelah berkali-kali di ajak oleh saudara Mat Lut, akhirnya dapat juga aku mencari peluang dan ruang untuk untuk datang ke bumi Stockholm. Sekarang aku berada di biliknya sambil menggunakan komputer IBMnya sementara menunggu waktu solat subuh masuk.

Sebelum aku menjejakkan kaki di sini, kadang-kadang terasa agak keberatan untuk keluar dari UK kerana takut-takut duit tak cukup dan masa tak kena. Perasaan begini agak biasa buat aku setiap kali sebelum keluar berjalan, he he. Setelah berbincang dengan Mat Lut dan berjaya mencari tiket murah, ku bulatkan hati untuk datang ke Stockholm. Walaupun aku hanya baru sampai sehari sahaja, ternyata keputusan untuk keluar London adalah suatu yang tepat. Pemandangan dan suasana di sini amat berbeza sekali. Sungguh tenang dan rumah-rumah di sini lebih berwarna-warni berbanding UK.

Aku berjumpa Mat Lut di stetsen keretapi bawah tanah Radhuset. Aku berasa sungguh gembira apabila dapat bertemu dengan bekas room mate 2 tahun ni. Semenjak dia pindah ke Stockhom kami hanya berhubung di alam maya sahaja kecuali sekali sahaja jumpa pada bulan November lepas. Kini, dapat juga aku bersua muka di tempat dia belajar. Kemudian Mat Lut membawa aku pergi makan kebab dekat dengan masjid. Banyak cerita yang dikongsikan bersama sepanjang perjalanan tadi. Sebagai seorang tourist guide berjaya, Mat Lut juga telah banyak memberikan penerangan dan bercerita tentang Stockholm ni. Aku agak impressed dan tertarik.

Esok, tak tahu lagi nak pi jalan mana. Tengoklah mana yang sesuai.

Tuesday, 10 June 2008

Aktiviti masa cuti

Tinggal beberapa hari sahaja lagi sebelum pulang ke tanah air tercinta. Sudah hampir 2 tahun aku tidak menjejakkan kaki ke bumi Malaysia. Inshallah 21 Jun ini, aku akan bertolak pulang bersama Im dan Hanif dengan menaiki kapal terbang Gulf Air.

Sementara itu, aku perlu bersiap-siap kemas barang-barang unntuk di bawa pulang ke Malaysia. Aku juga akan pergi melawat x-room mate yang kini tinggal di Sweden Khamis ini.

Tak sabar rasanya. Dalam masa yang sama, macam cepat sangat pula nak balik, tak sempat nak buat maca-macam benda.

Friday, 6 June 2008

Al-asharatu-mubashshirun, ten promised jannah

I was asked by one of my friend about who are those people who were promised to enter the jannah. Here is the list of names of those ten promised to enter the paradise. Let us try to follow their path and emulate the good example shown by them in our life. May Allah put us in the group people He loves.

Al-asharatu-mubashshirun (Arabic) The ten people who were given the glad tidings of assurance of entering Paradise. They were
  1. Abu Bakr أبو بكر الصدّيق
  2. Umar عمر بن الخطّاب
  3. Uthman عثمان بن عفّان
  4. Ali علي بن أﺑﻲ طالب
  5. Abdur Rahman ibn Awf عبد الرحمن بن عوف
  6. Abu Ubaydah ibn al-Jarrahأبو عبيدة بن الجراح
  7. Talhah ibn Ubaydullah طلحة بن عبيد الله
  8. az-Zubayr ibn al-Awwam الزبير بن العوّام
  9. Sa'd ibn Abi Waqqas سعد بن أبي وقّاص
  10. Sa'id ibn Zayd. سعيد بن زيد
wallahua'am