Friday, 28 March 2008

Lunch out at Iraqi Grill



Alhamdulillah, yesterday Wan Aimran, Munzir and Me had a lunch out at one of the Iraqi Grill restaurant at Edgware Road. It is located in between Alpha Chicken and SFC. We had Qoosi, bread and grilled fish. The food was really good and reasonably priced. We really enjoyed yesterday's experience.

Thanks to Fauzan who introduced to this good restaurant.

Manusia suka berpecah

Hasil daripada perbincagan yang hangat dengan Wan Aimran semalam, aku tergerak untuk menulis sedikit pandangan aku tentang manusia. Aku rasa manusia memang lebih suka berpecah dan hidup dalam kumpulan kecil berbanding bersatu dalam sebuah kumpulan, organisasi atau jemaah yang besar. Perkara ini berlaku kepada semua golongan manusia tak kira zaman, tempat dan latar belakang.

Lihat sahaja di Nusantara, walaupun kebanyakan kita selalu mendengar orang kata kita datang dari satu rumpun, berkongsi persamaan dari segi budaya bahasa dan iklim, namun kita tetap memilih untuk membezakan antara orang melayu di Malaysia dengan orang Indonesia, Filipina dan Petani. Bukan itu sahaja, dalam negara kita, di kalangan orang Melayu itu sendiri, ada golongan yang suka mengkategorikan diri ikut negeri, aku orang Kedah, kau orang Kelantan, dia orang Johor, korang orang KL dsb. Malah ia tidak terhenti di situ sahaja, ia akan berterusan mengecilkan kumpulan kepada sub sub kategori lain hinggalah hingga ke peringkat individu.

Begitu jugalah dalam parti politik. Walaupun dam suatu parti yang memperjuangkan agenda yang sama, tetap wujud Team A dan Team B. Begitu juga dalam gerakan jemaah Islam. Ada jemaah besar dan jemaah kecil. Ada yang timbul ekoran tidak puas hati dengan jemaah besar dari segi tarbiah, kaedah dakwah, pendekatan politik dan sebagainya.

Aku tidak kisah jika pengkategorian itu hanya terhad kepada pengenalan diri sahaja. Tetapi aku sangat tidak suka apabila ia mencapai ke tahap sehingga menimbulkan pergaduhan antara kumpulan, fitnah-memfitnah, memburuk-burukkan antara satu sama lain dan menimbulkan pelbagai lagi masalah.

Alangkah baiknya jika mereka ini bersatu. Bersatu di atas persamaan yang ada. Mudah buat kerja, memberikan hasil yang terbaik. Aku yakin semua orang tahu akan kepentingan dan kebaikan bersatu. Tetapi mengapa ia tidak berlaku?

Rupa-rupanya kerja nak bersatu ni bukan mudah. Masing-masing ada ego sendiri. Bila hidup dalam kumpulan yang besar ni macam-macam benda kena dikorbankan, terutamanya ego diri sendiri. Bukan kerja senang tu. Tambahan pula, bila kumpulan besar ni, ada orang yang pelbagai ragam dan latar belakang. Susah nak berkomunikasi dan bekerjasama. Wavelength tak sama, pandangan berbeza. Mungkin juga ada sebab-sebab lain yang menyebabkan manusia berpecah seperti kepentingan diri dari segi ekonomi, gerak kerja, jawatan dan sebagainya.

Akhirnya ada yang berfikir buat kumpulan sendiri lagi baik. Senang nak buat kerja, lebih optimum kata orang. Kerja minimum tapi hasil optimum.

Individualistik sungguh orang yang begitu. Malas nak buat kerja susah dalam usaha mencapai sesuatu yang lebih murni, iaitu bersatu-padu. Oh well, sapa tak suka buat kerja senang.

Sebagai penutup, marilah sama-sama kita hayati ayat di bawah:


(وَاعتَصِمُوا بِحَبلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلاَ تَفَرَّقوُا (أل عمران :103
" Bersatulah kamu semua di atas tali Allah dan janganlah kamu berpecah-belah" (Ali-Imran : 103)

______________________________________________________________

From tafsir Ibn kathir: The Prohibition of Division

Allah said,

﴿وَلاَ تَكُونُواْ كَالَّذِينَ تَفَرَّقُواْ وَاخْتَلَفُواْ مِن بَعْدِ مَا جَآءَهُمُ الْبَيِّنَـتُ﴾

(And be not as those who divided and differed among themselves after the clear proofs had come to them) ﴿3:105﴾.

In this Ayah, Allah forbids this Ummah from imitating the division and discord of the nations that came before them. These nations also abandoned enjoining righteousness and forbidding evil, although they had proof of its necessity.

Imam Ahmad recorded that Abu `Amir `Abdullah bin Luhay said, "We performed Hajj with Mu`awiyah bin Abi Sufyan. When we arrived at Makkah, he stood up after praying Zuhr and said, `The Messenger of Allah said,

«إِنَّ أَهْلَ الْكِتَابَيْنِ افْتَرَقُوا فِي دِينِهِمْ عَلى ثِنْتَيْنِ وَسَبْعِينَ مِلَّةً، وَإِنَّ هذِهِ الْأُمَّةَ سَتَفْتَرِقُ عَلى ثَلَاثٍ وَسَبْعِينَ مِلَّةً يَعْنِي الْأَهْوَاءَ كُلُّهَا فِي النَّارِ إِلَّا وَاحِدَةً وَهِيَ الْجَمَاعَةُ وَإِنَّهُ سَيَخْرُجُ فِي أُمَّتِي أَقْوَامٌ تَجَارَى بِهِمْ تِلْكَ الْأَهْوَاءُ كَمَا يَتَجَارَى الْكَلَبُ بِصَاحِبِه، لَا يَبْقَى مِنْهُ عِرْقٌ وَلَا مَفْصِلٌ إِلَّا دَخَلَه»

(The People of the Two Scriptures divided into seventy-two sects. This Ummah will divide into seventy-three sects, all in the Fire except one, that is, the Jama`ah. Some of my Ummah will be guided by desire, like one who is infected by rabies; no vein or joint will be saved from these desires.)

﴿Mu`awiyah said next:﴾ By Allah, O Arabs! If you do not adhere to what came to you from your Prophet then other people are even more prone not to adhere to it. '' Similar was recorded by Abu Dawud from Ahmad bin Hanbal and Muhammad bin Yahya.


Thursday, 27 March 2008

Sambutan Maulidur Rasul di MSD

Pada hari Khamis lepas, 20 Mac, sambutan maulidur rasul di MSD diadakan dengan jayanya. Mawlid tahun ini membawa sedikit kelainan berbanding tahun-tahun sebelumnya. Tiada sebarang ceramah daripada ustaz, sebaliknya aktiviti kali ini lebih santai dan pelbagai. Majlis dimulakan dengan membaca sepotong ayat al-Quran dari surah Muhammad diikuti pelbagai aktiviti seperti persembahan nasyid oleh Soutus Salam, pembentangan oleh pelajar-pelajar, kuiz, deklamasi puisi, nyanyian nasyid oleh kanak-kanak dan charity auction. Ustaz Erfino telah meminta aku dan sahabat2 untuk membantu beliau dalam menganjurkan majlis tersebut. Ustaz telah menugaskan aku untuk jadi MC. Ini merupakan pengalam pertama jadi MC. Alhamdulillah dapat di uruskan dengan baik. Satu pengalaman yang sangat berharga. Tahniah kepada sahabat2 yang turut membantu menjayakan sambutan Mawlid. Terima kasih juga kerana sudi melibatkan diri terutamanya saudara Hazwan yang sudi membuat pembentangan dan saudara Wan Aimran yang sudi mengarang sebuah puisi yang begitu menarik sekali. Semoga usaha kita diberkati Allah.

Photos courtesy of Wan Aimran.

Muslimin dan Muslimat yang hadir

Saudara Abdul Hamid memperdengarkan bacaan al-Quran

Deklamasi puisi duo, Wan Aimran dan Faizal

Ihab mempedengarkan lagu Ghurabaa' nya dengan penuh semangat

Im, Bun dan Helmi

Mendengar nasyid

Sape mau beli kasut hijau ini?? Murah murah !!

Thursday, 20 March 2008

Alkisah

Tersebuklah sebuah kisah, seorang budak telah dibawak ke balai tanpa sebarang penjelasan. Sudah kira-kira 21 jam dia di sana. Hatiku sungguh resah. Begitu juga orang-orang yang berkenaan. Apatah lagi yang tersayang. Pelbagai usaha telah dijalankan oleh pelbagai pihak, tiada sebarang maklumat yang diberikan oleh pihak berkenaan. Namun setakat ini kami tahu bahawa dia selamat berada di lokasi yang berhampiran rumah kami. Semoga Allah melindungi dia. Harap-harap tiada apa-apa yang buruk berlaku

Tuesday, 18 March 2008

Antara dua perkara

Kebenaran dan kebatilan
Prinsip dan pelaksanaan
Idealisme dan realiti
Kulit dan isi
Dalam kehidupan ini aku sering berhadapan dengan pertembungan di antara dua perkara. Adakalanya kedua-dua perkara ini kelihatan sama sahaja, dan kadang-kadang perbezaannya begitu ketara ataupun dua-dua kelihatan tak ada kaitan sama sekali. Sungguh mengelirukan.

Exam timetable is out

Exam timetable dah keluar. Cuak gila.

Sunday, 16 March 2008

Meeting with the solihin

Alhamdulillah. I am very happy to be able to join a Mawlid event with Shakyh Muhammad Afifi (Oxford) & Imam Khalid (Leicester) yesterday.

Wednesday, 12 March 2008

seorang ibu

Petang tadi aku terpaksa keluar ke kedai dobi untuk membasuh baju kerana mesin basuh di rumah tak dapat digunakan akibat sistem paip utama rosak. Ketika menunggu baju dikeringkan aku sempat berbual-bual dengan mak cik yang bertugas menjaga kedai tersebut. Dia banyak memberi nasihat kepadaku. Jaga diri baik-baik, jangan libatkan diri dalam benda-benda tak senonoh, buat keja elok-elok dan jangan minum arak. Dia juga bertanya tentang ibu bapa dan keluargaku di Malaysia. Dia berkata," They must miss you" dan juga "But when you go back, you will have a degree. They must be proud with you. When you go back, they will make a party to celebrate.. eh?". Apabila aku bercerita tentang aku adalah abang yang sulung dia berkata "You must support them, aaa?" (merujuk kepada adik-adik ku).

Walaupun nasihat yang diberikan oleh mak cik itu ringkas, ia amat berguna dan sedikit sebanyak menyentuh jiwaku. Sifat dan gaya keibuan mak cik itu yang jelas terserlah ketika kami berbual membuatkan aku sedikit sebanyak merindui ibuku dan keluargaku. Betapa sebenarnya telah lama aku tidak merasa kemanisan bertemu dengan orang tuaku kerana tinggal di perantauan.

Sudah lama aku tidak mendengar kata-kata seperti itu. Biasanya bila balik kampung, ahli keluargaku tak kira tok, wan, pak cik, mak cik atau pun sesiapa sahaja tak akan jemu memberi peringatan dan nasihat tentang kehidupan dan tanggungjawab sebagai seorang anak.

Menarik sungguh pengalaman hari ini. Pengajaran dan petunjuk boleh dicari di mana-mana sahaja. Tak kira siapa. Terpulang kepada kita samada untuk menerimanya atau sebaliknya.

Pilihan Raya dah abis...

Pilihan raya sudah pun selesai. Corak politik negara telah berubah sama sekali. 5 negeri telah jatuh ke tangan Barisan Rakyat. Perasaanku bercampur baur ketika menerima berita tersebut. Seronok melihat perubahan yang berlaku di tanah air, teruja untuk melihat apakah perubahan yang bakal berlaku di negara yang ku cintai dan juga berdebar-debar memikirkan bagaimanakah mereka akan melaksanakan perubahan yang dijanjikan.

Hari yang dinanti-nantikan telah tiba. Masa untuk memperbetulkan sistem yang telah lama rosak. Namun, apakah benar mereka yang selama ini berjuang membela nasib rakyat benar-benar tulus niatnya atau sekadar alasan untuk meraih undi bagi medapatkan kuasa. Semoga yang wakil rakyat baru ni benar-benar melaksanakan tugas sebagai WAKIL kepada RAKYAT dalam merealisasikan harapan rakyat dan tidak terkesan dengan SC4 effect.

Monday, 10 March 2008

Quote of the year

Bila ditanya oleh wartawan, beliau menjawab:

Tak po lah... kita tengok yang apa yang jadi nanti.


Power2

Saturday, 1 March 2008

Two Ss

After praying Isya', I ponder upon myself and try to think what makes me like what I am today. Sometimes it seems to me that I'm not happy with myself or other things. In other occasion, I feel hopeless. Suddenly I realised that my heart is lacking of sakinah (bliss).

Why? I said to myself may be there is something wrong with the way I see myself or things around me. Then I tried to look things around me. My table, my books, my rack and my monitor. I have everything I need. Everything seems fine. In fact, I might be more well equipped than others. Then, what makes me unhappy and unproductive. I wonder what are the factors that makes me unsatisfied with myself?

Then I realised that I'm lacking in syukr and sabr. This two Ss are what I always overlook in life. Busy with life, makes me forget to thank Allah, and be patient with His test.

Allah gives me good eyesight so that I can enjoy seeing things around me, good health, and good living. This is indeed a great gift. How many people in this world are living in worse position than mine? This made me feel very humble in front of Him and I should be grateful to Him for all this nikmah He gives me. Realising this somehow made me feel content and happy again.

Besides that life is a test. Facing the tests, requires ones to be patient. Patience allows ones to have control on himself. Only those who has patience will be successful in life. Oh Allah, how far I am from being patient while facing Your test.

Alhamdulillah. What a feeling. I feel very happy to find the answer. May I will always remember to be patient and grateful to Him in the real sense.