Friday, 29 August 2008

ramadhan sudah hampir

sedar tak sedar, tinggal beberapa hari sahaja lagi bulan ramadan nak masuk.

Masjid Baru

Semalam merupakah hari pertama Masjid Bandar Bukit Puchong yang baru itu di buka dan digunakan. Majlis pembukaan di hadiri oleh exco kerajaan negeri. Semoga masjid baru membawa sinar baru kepada penduduk di sini.

Thursday, 28 August 2008

bye bye UK

Setelah pelbagai proses yang dilalui dan usaha yang dibuat, maka, hari ini aku memutuskan untuk tidak pergi kerja ke UK tahun ini, memandangkan terlalu banyak kesan dan beban yang perlu ditanggung sekiranya aku pecah kontrak. Mungkin 3 tahun akan datang aku boleh mencuba nasib untuk keluar pula. Mengambil nasihat daripada rakan-rakanku, mungkin ini yang terbaik buat diriku. Kadang-kadang apa yang kita fikirkan baik untuk diri kita itu sebenarnya tidak baik dan seballiknya.

Maka sekarang ni aku perlu buat perancangan baru. Tentukan career path. Ada juga terpikir masuk dunia akademik semula, tetapi setelah baca beberapa panduan, terasa berat pula, sebab kena banyak menulis dan membaca, pecah kepala otak. Tapi freedom sebagai ahli akademik memang tiada bandingan dengan pekerjaan dalam bidang industri. Apapun sekarang ni kena fokus pasal kerja kat msia pula. Piki apa yang terbaik. Barang-barang yang masih lagi tertinggal kat sana pula kena di hantar pulang segera la nampaknya.

Wednesday, 27 August 2008

deshaker - video stabilisation tool

Semasa third year dulu, aku ada belajar pasal image processing. Salah satu benda cool yang aku belajar ialah video stabilisation. Dengan menggunakan coding tertentu, kita boleh dapatkan gambar video yang stabil walaupun sebenarnya tangan kita bergoyang-goyang ketika mengambil video. Ada satu plugin free yang korang boleh gunakan untuk menstabilkan video yang bergoyang-goyang. Nama dia DeShaker.



Deshaker example - Seagulls

Tuesday, 26 August 2008

sinar harapan mulai muncul

Dalam sibuk-sibuk keluar rumah membantu adik-adik di kolej, aku terasa berdebar-debar. Apakah yang bakal terjadi. Apakah harapanku untuk kembali ke UK bakal tenggelam?

Ketika pulang ke rumah tadi, ibuku memberitahu bahawa ada kemungkinan ada peluang dapat berbincang dengan majikan msia untuk menangguhkan tarikh mula kerja. Di samping itu, kompeni di sana juga ada menyatakan bahawa mereka sedia berbincang untuk mencari jalan keluar bagiku.

Moga dapat fly jua. Amin.

Friday, 22 August 2008

a drama of life

the story begins with a hectic but boring week during the summer holiday in 2007. At that time, I was pretty frustrated because I had not received any internship offer, while others already have got an intern. All of my applications was rejected. So I had to find other alternative to do during the summer holiday and earn some money. So I decided to learn Arabic and work in a student hostel.

On the Friday, I had received a call from an unknown person and she asked me to call her back. Then I called her and found out that my application for the intern in her company was accepted. I was shocked and very happy. I thought my application was rejected since it was almost 3 weeks after the result of the application was released. Soon I found out that the letter from the company was sent 3 weeks before to my previous address. I made a phone call at a housing area nearby my house. Now, everytime I pass by that area, it reminds me about the occasion- when I know I was accepted to do intern.

Doing internship in that company was really interesting. I really enjoy working there. I had learned a lot from the work experience. Everyone there were very helpful. I made some new friends too. I did the internship for 7 weeks. Even though it was quite short, I am very satisfied. On the final day of the internship, I was called by the HR people to come down to the HR department for briefing. I thought it was just a normal wrap up briefing session. It turn out that it was not as I thought. I was offered to work with them. I was speechless. I had never imagined that I they will ever offer me a job in their company.

After discussing with many people, finally I decided to accept their offer regardless of my situation being bonded with my sponsor since this is a once in a lifetime opportunity. I said to myself, I will reserve all the thinking on how to work with the company in UK after graduation and focus on my studies first.

Now the time has arrived. I have graduated. I had reported to my sponsor, and they already know my intention to work in UK. They said, I need to pay them the full amount in lump sum if i ever breach the contract. No discussion. I have no enough fund to pay them. Therefore it is really difficult for me. I don't know what to do now. I had talked to may people and done a lot of thinking. Still could not see any way out. All I have now is just a hope and belief in Allah. I hope that there will be a means for me to get back to UK.

At the moment I have no idea what will happen to my future. Only Allah knows. Just wait and see what will happen in the next episode of my life.

Thursday, 21 August 2008

new discovery

setelah membaca buku Around The World in 80 Days baru lah tahu akan kehebatan dan sejarah jalan2 kat london seperti Saville Row. Lepas tu bila wiki, jumpa lagi cerita pasal macam-macam jalan kat London. Alangkah ruginya aku masa dulu tak pernah nak ambil tahu akan sejarah di sana...

Sunday, 17 August 2008

Kuala Kangsar

Sempat pergi ke Kuala Kangsar minggu ni. Melawat rumah kawan. Di bawa melawat bandar Kuala sekali. Memang lawa, tenang dan bersih. Seronok dapat melihat bangunan-bangunan dan rumah lama yang masih lagi kekal di sana. Sangat cantik.

Thursday, 14 August 2008

makhluk bebas

Manusia adalah makhluk yang paling mulia yang diciptakan Allah. Itu ayat yang aku belajar masa zaman sekolah menengah dulu. Kalau tak silap antara sebabnya adalah termasuk proses kejadian manusia itu sendiri, dilantik menjadi khalifah juga diberi akal dan nafsu. Berbeza sekali dengan mahluk-makhluk Allah yang lain, di mana mereka hanya diberikan salah satu sahaja.

Sewaktu tahun pertama dahulu, di Cardiff, Sheikh Abdul Aziz pernah kata Allah telah berikan manusia kebebasan untuk memilih. Bagi aku itu antara nikmat yang besar sekali yang Allah telah beri kepada kita. Kita diberi kebebasan oleh Allah untuk membuat kebaikan mahupun kejahatan. Atau tidak berbuat apa-apa ketika melihat kekejaman. Semuanya boleh belaka.

Tetapi kita seringkali lupa akan hakikat kebebasan itu. Ia sebenarnya adalah satu ujian. Ujian untuk melihat siapakah di antaranya yang bersikap benar dan tunduk kepada-Nya. Allah tidak memberi kebebasan ini dengan percuma. Bak kata orang putih, everything has price to pay. Harganya adalah tanggungjawab. Tanggungjawab memilih dan membuat keputusan ini bukan suateu perkara yang remeh. KIta bertanggungjawab bukan sahaja kepada makhluk, tetapi kepada Tuhan yang Menciptakan kita.

Dalam bahasa Melayu tanggungjawab itu ada dua unsur penting. Pertama tanggung, umpama menanggung beban di atas bahu. Maknanya semua benda yang kita buat, perlu dipikul oleh kita untuk diambil kira di akhirat kelak. Kemudian kita kena jawab. Jawab kepada Allah tentang segala tindakan yang telah kita ambil.

Bagi kita umat Islam yang percaya akan hari pembalasan, ingatlah bahawa setiap perkara jahat yang kita buat balasannya neraka, dan perkara baik yang kita buat adalah syurga. Oleh itu, marilah kita bertaubat kepada Allah atas segala salah dan silap yang pernah kita lakukan. Berazamlah untuk tidak mengulanginya lagi. Allah amat suka hambanya yang kembali setelah melakukan dosa.

wallahua'lam.

boredom causes destruction

Human generally can't stand boredom. Every time it occurs, we feel stressed. Human needs stimulation to function. Therefore they will fill their empty heart which is the cause of boredom by doing anything. When human lost guidance, they prefer doing the unlawful or immoral stuff to satisfy their heart because it seems the most enjoyable way to get around boredom. Just find the keyword "boredom+destruction" in any search engine or video sharing site, you will find many related results and understand what I mean.

Moral of the story is, use your time wisely, never allow yourself having free time to be wasted. Otherwise you will be trapped in to destruction.

tabarruj


I had heard about TABARRUJ quite few times but I had never really understood about it since I had never listened to any talk specifically on this matter. From Google search, I found many articles said that it is a SIN. Some says it includes wearing make-up. As I am not a scholar and have never learned about this form any Ustaz, I have no authority on giving the definition and hukum. My main intention writing this topic in this article is to raise awareness and urge everyone to seek clarification about it and once we get clear idea about it, we try to prevent from commiting the sin. Wallahua'lam.

For quick reference, you can read here:
  1. www.geocities.com/pgc2670/Tabarruj_-_Ustazah_Nimat_Sidqi.pdf
  2. http://www.iluvislam.com/v1/readarticle.php?article_id=812

Wednesday, 13 August 2008

Stressed


Arrggh!!! Dush!! Pang!!

Fresh Looks

New day, new face, new way.

Enjoy!

Tuesday, 12 August 2008

Olimpik 2008

Sukan Olimpik 2008 sudah bermula. Pelbagai jenis sukan dipertandingkan. Aku sempat menonton acara kegemaranku, memanah semalam dan ahad lepas. Memang seronok. Tahniah kepada pasukan Malaysia kerana berjaya ke pusingan suku akhir. Lepas ni try masuk semi final pula, kalah sikit ajer, cube lagi.

Saturday, 9 August 2008

the way forward



cool man. that's the way forward. keep up the good work!!! ;-)

spiritually low

I had a dinner with old friends in KL just now. I kind of agree with the issue brought forward by my friends that in Malaysia, we feel spiritually lower compared to while being in the UK. We we wondering why is it so? I try to reflect upon myself and realised that many things that I used to do in the UK previously is not continued or done less frequently. May Allah help me regain my spiritual strength.

true malaysia

while riding a car in KL with my friends, we had a joke about being true Malaysian.

A true Malaysian must be racist. They have no sense political of correctness in daily conversation and always relate people according to their race. Despite that, they always associate certain values or attributes to each race.

Well, may it is wrong, but I found it is quite apparent especially among the Malays within my sphere of life.

Sunday, 3 August 2008

nikmat dan ujian

Bila balik ni macam-macam nikmat dapat. Jalan-jalan, jumpa saudara-mara, mandi laut, mandi sungai dan banyak lagi benda-benda yang lama tak dapat dan tak ada di UK. Kadang-kadang terasa risau pula, apa makna semua ini, takut-takut ada sesuatu menanti di hujungnya. Maklumlah nikmat yang diberikan bukan sia-sia. Pasti ada maknanya. Semoga ianya berakhir dengan kebaikan.

Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri

Semakin lama aku kembali ke tanah air, semakin banyak aku jumpa bukti benarnya kata-kata pepatah yag dipelajari ketika sekolah rendah dulu. ye la, di sinilah tanah tumpahnya darahku. Adik-beradik dan ahli keluarga semuanya di sini. Kalau makanan, sini lagi sedap. Mudah cari yang halal dan berkualiti. Banyak jeis pula tu. Kat sana makan chiken and chips je la memanjang. Tak sihat betul. Surau dan masjid banyak, mudah solat. Tadi semasa duduk-duduk menunggu adikku membeli air kelapa, baru perasan kat sini ujian mata kurang sikit la, alhamdulillah, muslimat yang menutup aurat lebih ramai. Tenang sikit rasanya. Mungkin tu la berkatnya duduk kat negara yang Islamnya bagus, mungkin orang lain akan kata tak betul sangat. Alhamdulillah, syukur duduk kat Malaysia.