Sunday, 30 November 2008

pengalaman mengaji

Alhamdulillah, sejak masjid baru kami di Bandar Bukit Puchong ni dibuka, banyak aktiviti yang dijalankan. Tahniah kepada ajk-ajk masjid yang begitu bersemangat untuk menghidupkan masjid ini. Respon dari masyarakat pun, alhamdulillah baik. Ramai yang datang memberi sokongan kepada aktiviti yang dijalankan dengan konsisten. Walaupun bilangannya hanya beberapa peratus sahaja dari jumlah keseluruhan penduduk muslim di sini, tapi bagi aku cukup bagus kerana biasanya bilangan orang yang datang sama dengan bilangan orang solat sunnah Tarawikh 10 malam terakhir di bulan Ramadhan lalu.

Antara aktiviti yang paling kerap diadakan adalah kuliah Maghrib dan Subuh. Adalah menjadi matlamat ajk masjid supaya setiap malam ada kuliahMmaghrib di masjid, cuma kadang-kadang tak ada pengajian sebab tak ada guru yang dapat mengisi kekosongan jadual. Sepanjang pengajian diadakan, alhamdulillah dapat juga ikut banyak sesi kuliah tersebut. Aku berasa sangat teruja. Pelbagai ilmu baru yang dapat dipelajari dan di dalami. Guru-guru yang mengajar juga bagus-bagus. Suatu pengalaman yang agak berbeza berbanding suasana di UK dulu. Alhamdulillah dapat juga mengubati kerinduan, menjadi aktif dalam aktiviti Islami sesama student dan masyarakat di sana. 

Apabila banyak kuliah diadakan, kadang-kadang terasa letih dan tak terkejar dibuatnya. Hasilnya aku banyak ponteng minggu lepas. Jumaat lepas baru merapatkan diri semula dengan masjid. Satu perbezaan yang ketara dapat dirasakan. Ketika ponteng, jiwa kosong dan rasa diri macam tak maju, sebab ilmu tak bertambah. Mungkin itulah nikmat menuntut ilmu, dapat memberi satu kepuasan yang tidak dapat dikecapi dengan membuat aktiviti-aktiviti duniawi yang lain, he he. Kata seorang ustaz dalam kuliah subuhnya tadi, nikmat di dunia ini adalah sesuatu yang hanya dapat dihargai apabila ia hilang daripada kita.

Ada sesuatu yang aku kesali. Kurangnya penglibatan anak-anak muda. Aku pun boring juga kadang-kadang, bukan apa tak ada geng nak sembang. Nak sembang dengan orang yang lebih dewasa tak reti, mungkin juga ada age gap dan tak sama wavelength. 




Wednesday, 12 November 2008

cuti yang sibuk

Tidak ku sangka, cuti kali ni macam tak cuti pula. Ada sahaja benda nak buat. In a way bagus juga la. Cuma kadang2 bila banyak sangat komitmen ni, terlepas pula, dengan kata lain malas pula nak buat aktivit2 peningkatan diri. Tu yang sedih sikit.

Semasa kat UK dulu, selalu juga tengok blog kawan2 yang balik Msia macam jarang tak di update. So tertanya2 jugak le macam mana keadaan diorang. So pernah berazam supaya cuba selalu update blog. Nampaknya kerisauan ni, memang telah terjadi... He he. Lama jugak rasanya tak update ni.

Sekarang ni tengah tunggu surat dari TNB. Tak tahu lagi macam mana diorang nak campak aku ni. Masa interview dulu agak frust sebab dapat signal mungkin akan kena masuk bahagian IT sebab diorang nampak aku score programming. Sebenarnya, aku tidak pernah teringin masuk IT. Malah cita-cita aku nak jadi engineer. Maklumlah orang muda, masih lagi banyak bercita-cita dan keinginginan duniawi ni. Bertambah sakit hati apabila aku pernah mintak tangguh kerja TNB sebab nak cari pengalaman dalam bidang kejuruteraan, mereka tak bagi, malah kata akan bagi kerja yang sesuai. Aku cukup berang pada waktu itu apabila mendapat signal seperti itu. Bagi aku ini suatu penganiayaan, kerana melatakkan aku dalam bidang yang aku rasa kurang sesuai dengan diri aku dan tujuan mereka sponsor aku dalam bidang electrical. Tapi setelah berfikir dan mendengar pelbagai pandangan dan nasihat, aku sekarang sudah berjaya menenangkan diri dan redha dengan apa jua keputusan yang bakal diterima. Apa yang penting adalah apa yang aku boleh buat dalam menentukan aku mencapai cita-cita dan hala tuju aku sendiri.

Monday, 3 November 2008

Kesabaran...

Kesabaranku memang teruji hari ini. Semua benda yang aku tak suka aku kena hadapi. Allah...