Tuesday, 30 December 2008

kehidupan di alam baru

By: Azlan @ ABN
notes: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com All comments are welcomed. Please put your comments in the original site (blogspot) so that all discussions can be shared with wider audience.



Macam biasa bila berpindah dari satu alam ke alam yang lain (aku merujuk kepada alam kehidupan dalam konteks kehidupan duniawi) ni memang ada macam-macam adjustment kena buat. Bila masuk fasa kerja ni, zaman2 untuk bersenang-lenang seperti zaman pelajar dah tak ade lagi. Macam-macam benda kena piki. Kalau dulu tak ada kereta tak ada hal. Tapi sekarang dah kena cari kereta, kalau tak tak boleh buat kerja. Maklumlah sistem pengangkutan Malaysia sampah. Duit yang dijanjikan untuk dilaburkan untuk pengangkutan pula, sampai hari ni tak dengar berita, apa plan macam mana nak digunakan untuk memperbaiki dan membangunkan sistem pengangkutan awam.

Tengah confuse nak beli kereta apa ni. Of course nak beli entry level je. Mahal-mahal tak mampu bro. Banyak pula kereta harga lebih kurang sama. Tengok2 GEN-2 CPS juga spec power. Tah le, mana nak amik ni...

Tuesday, 23 December 2008

Penerapan nilai-nilai islam dan amal Islami dalam pejabat

By: Azlan @ ABN
notes: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com All comments are welcomed. Please put your comments in the original site (blogspot) so that all discussions can be shared with wider audience.



Sewaktu zaman belajar, ustaz-ustaz dan cikgu-cikgu sering menekankan aspek mengamalkan cara hidup Islam terutamanya dari segi solat berjemaah. Selain itu kesedaran untuk menyebarkan Islam kepada sesama muslim dan bukan Islam juga sering diterapkan. Aku lihat ramai juga rakan-rakan yang bersemangat berdakwah sewaktu di zaman pengajian. Sedikit sebanyak aku juga terpengaruh, alhamdulillah.


Apabila masuk ke alam pekerjaan, aku dapat melihat banyak perbezaan dari alam pengajian dahulu. Dalam suasana bekerja, aku dapat bergaul dengan macam-macam jenis manusia dari pelbagai latarbelakang, usia dan pangkat. Malah dalam kerja ini, ia menuntut diri ini untuk membuat keputusan dengan segera. Oleh yang demikian cabaran pun berbeza. Boleh kata lebih sukar.


Teringat perbualan dengan beberapa rakan-rakan yang sudah bekerja. Salah satu observation kami adalah kebanyakan orang tidak mengambil berat akan solat. Sebahagian dari mereka adalah dari golongan yang sudah berusia. Yang sedih lagi, ada yang hebat dalam bidang kerjayanya, tapi tidak langsung pedulikan solat, walaupun rakan sekerja yang lain sudah ke masjid untuk solat. Sungguh menyedihkan. Macam mana nak berkat rezeki kalau macam tu.


Aku cuba berfikir sebagai seorang bos, apakah peranan yang harus aku mainkan apabila menghadapi situasi begini. Apakah cara yang terbaik yang aku boleh gunakan untuk mengajak mereka. Setakat ini aku masih lagi blur. Apabila aku bertanya kepada Amar tentang bagaimana caranya untuk memupuk dan menerapkan nilai-nilai islam di tempat kerja, dia ada meyatakan bahawa mungkin aku boleh megambil pelajaran dari kertas kerja yang dibuat oleh Mus. Aku baca article dia menarik juga. Orang Barat pun boleh setuju, bagaiman dengan Muslim?


Sewaktu kerja juga, pendirianku ini sering teruji. Kadang-kadang nak elak bersalaman dengan bukan mahram tak termampu. Lebih tidak selesa, bila orang yang disalam itu muslim. Kalau kat UK dulu senang saja kata sorry, kat sini susah pula. Kadang-kadang hairan juga kenapa boleh jadi begini. Kalau difikirkan, kenapa harus takut kepada manusia, adakah kerana pangkat sahaja kita mengorbankan kepercayaan kita kepada Allah dengan melanggar syariat-Nya.  Jika difikirkan dengan mendalam, bahaya sungguh kerana mungkin boleh merosakkan iman juga. 


*sorry kali ini agak berserabut. letih kerja. nak spend masa lama, self proof read pun tak larat.

Monday, 22 December 2008

Hari pertama Kerja

By: Azlan @ ABN
notes: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com All comments are welcomed. Please put your comments in the original site (blogspot) so that all discussions can be shared with wider audience.



Hari ini aku memulakan kerja. Pagi tadi, pergi lapor diri kat ibupejabat division. Sempat join morning talk kat pejabat HR. Beberapa orang diberikan peluang untuk bercakap di hadapan. Aku dan beberapa orang lain lagi juga dipanggil untuk memperkenalkan diri di hadapan. Kemudian, kami mendengar ucapan dari seorang pegawai, En Safwan. Aku belajar macam-macam benda dari dia. Antara benda paling menarik adalah penerangannya tentang konsep doa yang ditejemahkan dalam konsep moden iaitu visi. Dalam doa, kita selalu mintak apa yang kita nak. Contohnya nak rezeki banyak, nak berjaya dan nak hidup senang. Apa yang kita mintak itulah sebenarnya menggambarkan visi kita iaitu apa yang kita mahu capai. Dia menasihatkan kepada jurutera-jurutera baru agar meletakkan visi yang tinggi, misalnya ingin menjadi VP, bukan sekadar visi biasa-biasa sahaja seperti sekadar mahu jadi eksekutif.


Perkara yang kedua, dia menyentuh tentang kenaikan pangkat atau dalam perkara yang lebih umum, tentang pemberian amanah/tanggungjawab. Apabila kita diberikan tanggungjawab, apakah kita bersedia? Biasanya bila dapat kerja baru, mesti sukar, macam masuk terowong yang gelap. Tetapi kalau kita mahu belajar, sudah pasti kita akan sampai ke hujung terowong yang cerah itu.


Setelah selesai morning talk, kami pergi ke bilik mesyuarat untuk menunggu keputusan penempatan. Semua berdebar-debar. Maklumlah, takut kena hantar jauh2. Kakak yang menguruskan tak mahu beritahu hinggalah surat tiba. Sementara itu, seorang lagi pegawai datang memberi nasihat kepada kami agar sentiasa bersedia dengan apa kemungkinan dan isi buku log setiap hari. Dia kata kami mesti bersedia menerima bos yang tak kamceng dengan kami, tak bagi markah tinggi, tiada siapa tolong dsb. Apapun berlaku, cuba buat yang terbaik. Bagi aku, ini satu nasihat yang bagus, ye lah, kalau selalu expect perjalanan ini akan di sambut dengan karpet merah sahaja, pasti kecewa di hujungnya.


Alhamdulillah aku di tempatkan di kawasan yang terlampau jauh. Di sekitar sini-sini juga. Aku bergitu bernasib baik kerana ramai yang lain telah ditempatkan di pejabat yang jauh dari rumah sendiri. Keduanya aku juga berasa lega TNB mengiktiraf MEng sebagai Master degree, sekurang2nya berbaloi lah usaha aku 4 tahun tu. Dengar kata BEM pun iktiraf sebagai proper Master Degree (kena cek balik ni).


Secara keseluruhannya, lega juga rasanya. Tak payah kalut2 packing barang. Rasa cuak-takut kena terus buat kerja berat2 yang teramat mencabar pun hilang, sebab pagi tadi aku tahu bahawa buat 6 bulan pertama ni aku akan menjalani latihan dan pendedahan secara berperingkat2. Masalah trasport pun dah setel.


Semoga masa depan yang cerah menanti di hadapan. Kepada rakan-rakan yang lain, berusahalah, semoga kita dapat memberikan yang terbaik!!!


Saturday, 20 December 2008

Downs and Ups

By: Azlan @ ABN
notes: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com All comments are welcomed. Please put your comments in the original site (blogspot) so that all discussions can be shared with wider audience.



Bismillah. Alhamdulillahi rabbil alamin. Segala puji bagi Allah yang telah memberikan segala nikmat dan rezeki kepada makhluk-Nya. TIada tuhan selain Dia. Dan Nabi Muhammad adalah persuruh-Nya.

Aku berasa sangat bersyukur kerana akhirnya dapatlah juga aku memulakan kerja di TNB setelah sekian lama menunggu dan 'kecewa'. Kini dapatlah aku berusaha untuk berdiri di atas kaki sendiri dan memulakan kerjaya sebagai seorang jurutera.

Aku baru sahaja pulang dari program orientasi bagi esekutif baru TNB yang ke 33. Aku berasa sangat puas hati apabila pegawai-pegawai yang memberikan taklimat berjaya mengubah sedikit sebanyak perspektif aku terhadap TNB. Sekurang-kurangnya dapatlah aku faham sebahagian daripada sebab-sebab beberapa perkara yang telah berlaku sebelum ini. Misalnya, kenapa aku masuk kerja lambat. Rupa-rupanya kerajaan telah mengeluarkan arahan untuk membekukan sebarang pengambilan staff baru dalam mana-mana GLC. Tetapi atas dasar 'caring' akhirnya TNB ambil juga walaupun arahan telah dikeluarkan.

Banyak perkara yang aku belajar dari program orientasi ini, aku juga dapat mengenali organisasi dengan lebih mendalam. Satu perkara yang penting bagi aku adalah menyedari bahawa cabaran kerja di TNB sangat hebat sebenarnya. Mungkin juga lebih hebat dari kerja Fluor. Di Fluor, aku mungkin berpeluang belajar dan melibatkan diri dalam projek yang menggunakan cutting edge techbology. Tetapi dari segi ilmu management mungkin kurang, kerana aku hanya deal dengan golongan yang boleh kata highly educated sahaja. Yang kedua, kata Datuk Kamaruzzaman kata, kerja dengan TNB sebenarnya adalah satu peluang bagi kita berkhidmat untuk masyarakat sebenarnya kerana menyediakan keperluan asas kepada semua orang. Ini membuatkan aku rasa rendah diri apabila mengingatkan kata-kata tersebut.

Terlalu banyak perkara yang aku lalui dalam masa yang singkat ini, tapi tak mampu rasanya nak tulis semua. Kejutan pun ada. Apapun terima kasih kepada semua ahli keluarga dan rakan-rakan yang sering mendoakan dan memberi sokongan kepada aku. Benarlah kata-kata salah sorang kawan, "jangan risau, everything will be fine".

In a nutsthell, the orientation has exceeded my expectations and made me feel really humble.


Friday, 12 December 2008

tiada perasaan

By: Azlan @ ABN
notes: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com All comments are welcomed. Please put your comments in the original site (blogspot) so that all discusions can be shared with wider audience.



Insha-Allah hari Isnin ni mula kerja. Tak rasa apa-apa pun. Kalau dulu nak keje jadi receptionist kat Malaysia Hall pun terasa excited. Hmm kenapakah. Perlukan aku rasa 'tak best' macam ni sepanjang kerjaya aku, hu hu...

Sunday, 7 December 2008

Komen tentang entry Religion and State

By: Azlan @ ABN
notes: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com All comments are welcomed. Please put your comments in the original site (blogspot) so that all discusions can be shared with wider audience.


Saya menerima beberapa komen yang menarik daripada beberapa orang pembaca entry saya yang lepas. Terima kasih di atas kesudian anda untuk berkongsi pandangan.

Tujuan saya menulis tentang sistem politik islam sebenarnya adalah sebagai salah satu usaha memahami topik itu. Alang-alang buat nota, terus masukkan dalam blog agar dimanafaatkan bersama. Lagipun agak sukar untuk mencari orang memberi penerangan yang jelas mengenai hal ini di Malaysia terutamanya di medan umum. Mungkin kena pergi universiti.

Friday, 5 December 2008

Cohabitation

Nota: post kali ini akan menggunakan bahasa rojak disebabkan saya banyak menggunakan rujukan dari sumber berbahasa inggeris. Bagi mengelakkan masalah mistranslation, saya akan ambil direct quotation sahaja. Kepada pejuang dan pecinta bahasa, harap jangan marah ye.



Cohabitation

Menurut Wikipedia cohabitation adalah 'when people live together in an emotionally- and/or physically-intimate relationship. The term is most frequently applied to couples who are not married', dengan kata lain, pasangan yang tidak berkahwin duduk sebumbung. Dalam Islam, perbuatan ini adalah perbuatan yang terlarang, malah dalam budaya Melayu juga merupakan satu perbuatan yang dikeji.



Fenomena ini adalah suatu fenomena yang biasa di Barat. Motivasi di sebalik fenomena ini adalah disebabkan pelbagai faktor seperti mahu mencari keserasian terlebih dahulu sebelum berkahwin atau tidak mahu terikat dengan ikatan perkahwinan.



Mungkin pembaca merasa hairan kenapa tiba-tiba saya menulis perkara ini. Sebenarnya saya kerana teringat komen Ustaz Fakhrulrazi dalam salah satu sesi kuliahnya di Masjid Bandar Bukit Puchong tentang kes satu pasangan pelajar (belum berkahwin) di univeristi tempatan yang mengambil keputusan untuk tinggal bersama sebagai tanda protes terhadap keputusan ibu bapanya yang menghalang perkahwinan di antara mereka berdua.



Berdasarkan pengalaman saya belajar di UK, kes pelajar Muslim Malaysia yang tidak berkahwin tinggal sebumbung juga berlaku. Mungkin kerana di sana mereka bebas berbuat apa-apa, bebas dari pengawasan ibu bapa dan masyarakat setempat, pengaruh persekitaran dan sebagainya. Mereka tinggal serumah atau sebilik, ada sekadar waktu cuti semester, ada juga sepanjang tempoh pengajian. Baru-baru ini saya sempat bersembang dengan saudara MM, di tempatnya pun ada, jenuh dia nasihatkan.



Saya pernah diberitahu seorang kawan, ada kes yang lebih teruk pernah berlaku di kalangan pelajar Muslim Malaysia di sebuah negara Eropah, di mana ada yang telah berzina. Kegiatan mereka diketahui kerana kawan pasangan tersebut masuk ke bilik kerana mahu memanggil si lelaki sebab ada hal. Alangkah terkejutnya dia apabila pasangan itu tengah berzina. Tanpa rasa segan silu, si lelaki tersebut berkata, "kejap, tak abis lagi." Astaghtfirullah. Inilah yang terjadi apabila rasa malu telah ditarik dari hati-hati manusia.



Kenapa ianya dilarang?


Sesungguhnya Allah telah berfirman dalam al-quran:


"And come not near to unlawful sexual intercourse. Verily, it is a faahishah (a great sin) and an evil way." (Sura Al-Israa # 17 ayah # 32)


Imaam al-Qurtubi (may Allah have mercy on him) said: The ulama said that the phrase And come not near to unlawful sexual intercourse is more eloquent than merely saying Do not commit zinaa, because the meaning is, Do not even come close to zinaa. This means not doing any deed that may get close to zinaa or lead to it, such as being alone with a member of the opposite sex, touching, looking, going to evil places, speaking in a haraam manner to a woman to whom one is not related, thinking about and planning immoral acts, and so on[1].



Malah terdapat hadith yang melarang bagi kita bersunyi-sunyian dengan bukan mahram[2]:


"Some persons from Banu Hisham entered the house of Asma' daughter of Umays when AbuBakr also entered (and she was at that time his wife). He (AbuBakr) saw it and disapproved of it and he made a mention of that to Allah's Messenger (saaws) and said: I did not see but good only (in my wife). Thereupon Allah's Messenger (saaws) said: Verily Allah has made her immune from all this. Then Allah's Messenger (saaws) stood on the pulpit and said: After this day no man should enter the house of another person in his absence, but only when he is accompanied by one person or two persons." (Sahih Al-Bukhari Book 25, Hadith # 5403)


Allah's Messenger said: Behold, no person should spend the night with a married woman, but only in case he is married to her or he is her Mahram. (Hadith - Sahih Bukhari Book 25, Number 5399, Narrated Jabir ibn Abdullah)


"Rasulullah (SAW) explained: If one of you were to be stabbed in the head with a piece of iron it would be better for him than if he were to touch a woman whom it is not permissible for him to touch." (Reported by al-Tabaraani; see also Saheeh al-Jaami, 5045).



This refers to the punishment for touching, so how about worse deeds, such as embracing and kissing, and even worse kinds of illicit activity?


Rasulullah (SAW) said, "Whenever a man is alone with a woman the Devil makes a third." (Al-Tirmidhi 3118, Narrated Umar ibn al-Khattab, Tirmidhi transmitted it as authentic)

So we should always try not to be alone with a woman who is not mahrum to us and not even go close to Zina.



Dosa yang besar bermula dengan yang kecil



Ada yang beralasan, kami tak buat apa-apa. Tetapi, menurut Ustaz Bahruddin, syaitan tak suruh buat buat jahat terus, dia akam mula mengajak manusia buat benda yang baik atau Nampak baik dahulu. Kemudian, bila dah selesa dengan perkara tersebut akan diajak nya buat dosa kecil dan akhirnya sampai buat dosa besar. Semua ni berlaku dengan perlahan-lahan. Jika kita tidak berhati-hati pasti termakan dengan tipu daya syaitan ini.



Rasanya semua sudah biasa dengar kisah abid yang telah ditipu syaitan. Pada suatu hari abid itu ternampak seorang lelaki yang gayanya lebih kuat beribadah berbanding dirinya, dengan penuh rasa ingin tahu, si abid itu mendekati lelaki tersebut dan cuba minta tips tetapi tidak dilayan. Setelah sekian lama, barulah lelaki itu memberitahu, kalau nak jadi macam aku kena buat dosa besar dulu, kemudian taubat. Dipendekkan cerita, si abid pun memilih untuk minum arak. Setelah minum arak, dia menjadi mabuk, dalam keadaan tidak sedarkan diri dia telah merogol seorang wanita, kemudian disebabkan rasa bersalah, dia telah membunuh wanita tersebut. Apabila angkaranya telah diketahui, maka dia pun di tangkap untuk dihukum. Sewaktu si abid dipenjarakan, syaitan yang menyamar sebagai lelaki yang kuat beribadah itu muncul dan berkata akan membantunya melepaskan diri pada waktu hukuman kelak. Pada hari hukuman, syaitan telah menyuruhnya si abid tunduk kepadanya. Dengan sangkaan syaitan itu akan menolongnya, si abid pun tunduk tanda menyembah syaitan. Malangnya syaitan tidak tolong pun, dia telah dihukum mati dan mati dalam kekufuran.



Apapun, walau macam mana pun kita cuba justify, kita harus sedar dengan siapa kita berdolak dalih sebenarnya. Bukan manusia, tetapi Allah, Tuhan kita!!





Sekiranya terdapat sebarang kesalahan, diharap anda berilmu yang melawat blog ini agar dapat memberikan komen dan pembetulan.


[1] http://www.themodernreligion.com/misc/hh/zina.html

[2] http://muttaqun.com/dating.html

Religion and Politics

Bismillah, I promised, today I would write some excerpt of Dr Jamal Badawi interview in a tv show on Political System of Islam. I would like to apologize if some of writings here is not as accurate as what he said in the interview. I hope this does not violate the copyright law.

Separation between religion and state
Separation, in the west has its own historical route. It has something to do with the way, the relationship between the church and the state was perceived by the people. For quite considerate period of time, the mass, used to perceive the church as an institution which align itself with the ruling elite, in the way that not necessarily serve the interest of the masses. It was perceived by some people especially in the 17th century on, as an institution which has strong desire for power, struggling with all times with the ruling elite’s i.e. so called temporal authority. Many people considers, the name somewhat synonymous with the inquisition court, with the prosecution of scientist, standing against free thinking and all that. That’s how thing were seemed by the masses.

At the age of enlightenment, people reacted again in a very strong way, going to the other extreme perhaps, by rejecting anything pertaining to the church or church power. Even those who took moderate position, “let’s be critical of the ‘church’”. Thought he best way is to separate the two functions. To keep the church devoted entirely to the spiritual and moral aspect of life and leaving the temporal authority or secular authority in the hands of other people. This can be understood in terms of the circumstances, surrounding of the church, its history, in the Christian world.

But this does not mean that this principle of separation, either universal or that it has to be imposed in Islam. Islam has its own system. The whole notion of separation doesn’t really apply on the faith of Islam.


4 min : 20 s - 7 min : 40 s

Dr Jamal Badawi

Assalammualaikum. Today I would like to introduce to you to one of my favourite speaker, Dr Jamal Badawi. I had listened to few recordings (mp3) of his talks, I like it very much. Insha-allah I will write down and share some of the content of the mp3 I had listened here. Here is his biography:

Jamal Badawi is a professor at Saint Mary’s University in Halifax, Nova Scotia, Canada where he is currently a cross-appointed faculty member in the Departments of Religious Studies and Management. He completed his undergraduate studies in Cairo, Egypt and his Masters and Ph.D. degrees at Indiana University, Bloomington, Indiana.

Dr. Badawi is the author of several works on Islam. He also researched, designed and presented a 352-segment television series on Islam, shown in many local TV stations in Canada and the USA and in other countries as well. Audio and video copies of these programs have been widely used in many countries.


In addition to his participation in lectures, seminars and interfaith dialogues in North America, Dr. Badawi was invited as guest speaker in various parts of the world. He is also active in several Islamic organizations, including The Islamic Society of North America and is the founder/chairman of the Islamic Information Foundation, a non-profit foundation seeking to promote better understanding of Islam by Muslims and non-Muslim.

Some Titles of Published Works

Selected Prayers, Gender Equity in Islam, Leadership: An Islamic Perspectives (with Rafik Beekun), Muhammad in the Bible, Status of Woman in Islam, Muhammad’s Prophethood: An Analytical View, Siyam (fasting), At- Taharah (state of purity) , Polygamy In Islamic Law, The Earth and Humanity: An Islamic Perspective, Islam: Basic Concepts and Requirements, Islam: A Brief Look, Muslim Woman’s Dress According to The Qur’an and Sunnah, Islamic Ethics, The Application of Tawheed in the Natural and Social Order.

Source http://www.onlineislamicstore.com/jamalbadawi.html

Thursday, 4 December 2008

Keputusan Muktamad

Setelah diberi penilaian dan pertimbangan yang sewajarnya, sukacita dimaklumkan bahawa tuan/puan telah berjaya di dalam sesi tersebut. Untuk makluman, tarikh lapor diri adalah pada 15 Disember 2008 dan tiada penangguhan dibenarkan.
Alhamdulillah, berakhirlah segala ketidaktentuan. Terasa seksa juga apabila dibiarkan tergantung sahaja.