Friday, 23 January 2009

Duniawi sungguh!

Sejak akhir-akhir ini aku disibukkan dengan urusan kerja sahaja. Apatah lagi ketika menggalas tugas tambahan sebagai penghulu. Memang menarik dan mencabar. Tapi kedang-kadang terasa sedikit terkilan kerana terlepas peluang untuk menghadiri majlis-majlis pengisian rohani dek keletihan, kesibukan, mahupun kemalasan induced by keletihan dan kesibukan tadi. 


Alhamdulillah, semalam sempat juga join program kat Balai Islam di ILSAS. Pengisian malam semalam ada sedikit kelainan, iaitu penceramah cuba membawa majlis pengisan berdasarkan konsep usrah. Pengisian adalah berdasarkan sebuah buku yang selalu di gunakan dalam usrah, iaitu Bahtera Penyelamat dalam Kehidupan Pendakwah karangan Fathi Yakan. 


Bila disebut pasal usrah, terasa sayu di hati apabila mengenangkan sudah lama aku tidak hadir usrah, lebih-lebih lagi sejak kepulangan ke Malaysia. Macam-macam alasan dan halangan. Antaranya dek kesibukan kerja. Bila pikir-pikir balik, terasa seolah-olah duniawi sahaja yang dikejar. Hu hu. Usrah ni lain dari kuliah atau ceramah. Dalam usrahlah ada peluang untuk taaruf, tafahum dan takaful yang lebih baik. Malah suasana yang informal dan amalan diskusi membuatkan para peserta berasa sangat selesa. Yang paling aku miss, adalah ukhwah sesama ahli usrah. Teringat kemeriahan dan kemesraan yang terjalin dalam usrah di Lapworth Court, LSE, UCL, Barons Court, Edgware Road, Prayer Room IC, Bayswater, Point West dan merata-rata lagi. Macam mana geng usrah aku tu sekarang... Harapnya ok.


Dalam sesi usrah semalam, penceramah memberikan sedikit pengenalan kepada buku tersebut dan menerangkan tanggungjawab kita, muslim sebagai pendakwah. Setiap muslim bertanggungjawab menyampaikan risalah Islam semampu yang boleh. Dalam kerja dakwah ni kita kena buat amar makruf dan nahi munkar. Tidak boleh fokus kepada amar makruf sahaja, tetapi meninggalkan nahi munkar. Contohnya suruh orang buat baik tapi orang rasuah tidak ditegah. Memang ramai orang tak kisah kita suruh buat benda baik, tapi ramai akan benci bila kita larang buat benda tak elok. Itulah lumrah di jalan dakwah ini. Macam manapun kena buat.


Sejauh manakah kita menghayati (internelize) mesej ini? Bagi diri yang sering lupa ini, mesej semalam sangat bermakna. Apapun, ini adalah fasa transisi, masih banyak lagi benda yang perlu dipelajari. Sememangnya dunia kerja dan dunia pelajar amat berbeza sekali. Bak kata Wan Aimran, lama-lama nanti tahulah macama mana nak mengganti kerseronokan yang hilang itu dengan cara baru.

Suasana usrah yang tipikal kat kolej dulu-dulu. Gambar hiasan ini diciplak dari blog Muscom KYUEM.




Note: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com All comments are welcomed. Please put your comments in the original site (blogspot) so that all discussions can be shared with wider audience.

Wednesday, 21 January 2009

shortcut, bypass, cut corners

Minggu ini aku tidak bekerja di pejabat atau site, tetapi aku menghadiri kursus teknikal di ILSAS. Setelah menghadiri kelas Transmission tadi, aku perasan satu sikap yang common di kalangan kita, yang kadang-kadang mendorong ke arah pelanggaran undang-undang iaitu suka buat kerja ikut shortcut. Nak cepat punya pasal, macam-macam prosedur yang dilanggar, kadang-kadang sanggup bagi rasuah semata-mata mahu dapat kelulusan yang cepat. Kalau di zaman persekolahan dulu, senior-senior selalu potong queue, dalam hati memang panas membara tengok mereka yang langsung tak hormat orang lain beratur lama-lama nak ambil makanan.

Dalam kerja yang melibatkan volltan tinggi, keselamatan adalah perkara yang paling utama. Segala posedur yang dibuat adalah demi memastikan keselamatan para pekerja sentiasa terjaga. Malangnya sebahagian daripada pekerja, tidak mengendahkan faktor keselamatan ini kerana menganggap mereka sudah berpengalaman dan selama ini mereka selamat, maka tidak mungkin akan terjadi apa-apa terhadap mereka. Risau sungguh aku. Kalau silap langkah, hangus dibuatnya.


Note: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com All comments are welcomed. Please put your comments in the original site (blogspot) so that all discussions can be shared with wider audience.

Tuesday, 20 January 2009

bebanan di atas bahu ini kian bertambah rasanya

Sejak masuk ke alam pekerjaan ini, semakin banyak tanggungjawab yang perlu dipikul. Selain menjalakan tugas sebagai Eksekutif Pelatih, aku juga telah dipertanggungjawabkan untuk mengepalai sekumpulan manusia seramai 85 orang. Jika dibandingkan, secara relatifnya tentulah tidak sebesar mana. Tapi ia amat mencabar bagi aku. Lebih-lebih lagi sudah lama tidak buat kerja-kerja menguruskan manusia ni. Selama beberapa lama ini aku jadi orang bawah aje. He he.

Sedikit sebanyak agak culture shock. Terpaksa memenuhi permintaan dan expectation dari orang di atas dan di bawah. Dalam menjalankan tugas ni, kadang-kadang buat silap juga. Kadang-kadang down sikit. Apapun jika dilihat dari sudut yang positif, inilah peluang bagi aku untuk belajar dan batu loncatan bagiku untuk melangkah lebih jauh lagi.

Semoga dengan bantuan dan sokongan rakan-rakan di group ini dapat membantu aku memberikan yang terbaik.

p/s: bagi yang tak faham sorry la....


Note: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com All comments are welcomed. Please put your comments in the original site (blogspot) so that all discussions can be shared with wider audience.

Thursday, 15 January 2009

manusia itu unik

Sepanjang perjalanan dalam kehidupan ini, aku bertemu dengan manusia yang bermacam ragam. Ada yang bagus, ada yang biasa, dan ada yang menyedihkan. Apabila selalu bersama mereka yang optimis, bersemangat untuk merobah dunia, berdedikasi dan saling mengasihi antara satu sama lain, aku merasakan semua orang di dunia ini macam tu. Tapi sebenarnya, hanya segelintir sahaja yang bersikap sedemikian. Sedih pun ada apabila menyedari hakitkat ini. Ini bermakna kerja-kerja untuk mencapai apa yang aku impikan lebih sukar. Betapa benar kata-kata Anak Alam, bahawa dalam keadaan tertentu adalah hopeless, tak boleh mengaharap perubahan akan berlaku. Maka apakah yang harus aku lakukan? Wajarkah aku tunduk kepada situasi semata-mata?


Note: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com All comments are welcomed. Please put your comments in the original site (blogspot) so that all discussions can be shared with wider audience.

Saturday, 10 January 2009

mengubat penyakit

Kalau doktor kerjanya mengubat penyakit orang, kerja aku adalah mengubat penyakit benda-benda ni:
Photobucket

Photobucket

Rukun kerja pula jangan lupe:

Photobucket
Niat mesti betul. Kalau tidak letih je keje.

notes: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com All comments are welcomed. Please put your comments in the original site (blogspot) so that all discussions can be shared with wider audience.

Tuesday, 6 January 2009

Gaza

By: Azlan @ ABN
notes: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com All comments are welcomed. Please put your comments in the original site (blogspot) so that all discussions can be shared with wider audience.



Siapa sahaja yang melihat aksi si jahanam itu pasti akan marah, geram, sedih dan macam-macam lagi perasaan yang tak dapat diungkapkan di sini. Semoga Allah memberi kekuatan kepada mereka di sana. Semoga kemenangan jatuh ke tangan orang-orang Pelestin. Bersabarlah wahai saudaraku!!!

Saturday, 3 January 2009

tanggungjawab dan hasil

By: Azlan @ ABN
notes: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com All comments are welcomed. Please put your comments in the original site (blogspot) so that all discussions can be shared with wider audience.



Sejak kerja ni, bertambahle tanggungjawab aku. Masa pun banyak di gunakan untuk kerja. Nasib baik sekarang hari bekerja berkurang kepada 5 hari sahaja seminggu. Kalau tak mesti letih gila. Tapi sejak kerja ni, aku rasa kurang produktif. Bila cuti, nak rehat sahaja. Tak mahu buat benda-benda lain. Betullah kata Amar, kalau kerja ni, rasa rugi sangat nak buat benda lain selain rehat bila dapat cuti. Masa tak kerja dulu, macam-macam dibuat. Pernah berazam kononnya nak mengekalkan produktiviti seperti masa tak kerja, tapi sampai hari ni tak dapat capai lagi. Susah juga ni...

Setakat ni kerja-kerja selain sbg engineer berimbun-timbun. Semuanya menanti untuk disiapkan. Tu belum kahwin lagi, kalau kahwin macam mana la pula ye. Semoga diberi kekuatan untuk menyesuaikan diri dengan suasana baru ini.