Monday, 20 April 2009

Marriage in Islam

Quoting my conversation with bro Suhaib last Sunday, "Mahathir pernah kata, kalau kita nak belajar komputer, kita tak perlu tunggu ada komputer. Dengan kata lain tak perlu tunggu masanya tiba. Bersedia awal!" So in the quest of preparing myself towards marriage, I found one beautiful ayah that frequently used by many speakers in the topic regarding primary objective of marriage Islam which is to obtain tranquility and peace through a successful union.

"And among His signs is this, that He created for you mates from among yourselves, that you may dwell in peace and tranquility with them, and He has put love and mercy between your (hearts): Verily in that are signs for those who reflect" (Quran 30:21).

For those who have not yet married, let us make dua. May Allah show us the right path. Amin.


Kelucuan Manusia

Kadang-kadang aku terasa hairan dan lucu melihat sikap manusia yang macam-macam.

Inferiority Complex
"Tengok, ko belajar je oversea. Tapi balik-balik keje kompeni ni, gaji same je dengan kitorang budak-budak local ni. Claim pun tak de pulak tu. Kitorang siap boleh claim beratus/beribu lagi. Ha ha" jenaka seorang esekutif pelatih.

Walaupun ucapan itu ditujukan kepada rakanku, aku yang berada di situ turut terkena. Tapi apa yang menariknya aku seolah-olah tidak ada perasaan apabila mendengar kata-kata itu. Malah rasa kesian pula apabila ada orang yang fikir macam itu. Mereka tak tahu kalau bukan kerana ikatan kontrak dan polisi pelik GLC dah lama orang-orang macam ni keje tempat lain dengan gaji yang jauh lebih tinggi. Apa yang penting sebenarnya adalah kualiti tuan punya badan. Ye lah tidak dinafikan yang berkata-kata itu pandai kipas dan bermain kata-kata, senang sikit nak up, tapi aku lebih percaya orang yang hebat, buat macam mana pun tetap akan stand out akhirnya. Wah ter'emo' pula bila menulis ni. 

Macam bagus 
Seorang jurutera baru telah diminta mewakili jurutera lama untuk memberikan laporan tentang kerja. Di dalam meeting, setelah jurutera baru itu memperkenalkan dirinya sebawai wakil, terus orang berkepentingan di situ menyerangnya dengan bertanya mana jurutera lama itu, kenapa dia tidak hadir. Jurutera baru itu pun menerangkan bahawa jurutera lama tak dapat hadir kerana sibuk. Kemudian setelah jurutera baru itu baru sahaja memulakan bicara dengan menerangkan sedikit sebanyak latar belakang tentang kawasannya. Tiba-tiba orang itu bertanya, "sudah berapa banyak  ujian ke atas sistem 11 kV yang kamu buat" sebelum sempat jurutera baru itu menjawab, di tanya pula soalan lain, Habis 33 kV kamu test tak?"

Aku sebagai pemerhati di dalam meeting itu terasa panas sahaja kerana soalan yang ditanya itu tak kena tempat. Sebenarnya si jurutera baru itu baru sahaja memberikan penerangan berkenaan soalan yang ditujukan sebelum dia bertanya lagi. Jelas sekali dia tidak mendengar. Malah aku lihat dia tidak membuat sebarang catatan berkenaan soalan yang ditanyanya itu. Memang diakui dia seorang yang expert. Tapi pada pengamatanku, caranya itu tidak menyelesaikan masalah. Jika bukan untuk menyelesaikan masalah, untuk apa bertanya?

Kita yang menjadi mangsa hanya mampu ketawa sahaja disebalik panasnya telinga dek terkena fire oleh orang berkepentingan. Hakikatnya apa yang difire itu bukan salah orang yang difire tapi sebenarnya salah orang di peringkat mereka juga. Bagi aku, kalau begitu buat apa marah, seolah-olah meludah ke langit kembali ke muka sendiri. Manusia, memang unpredictable. Perlakuannya sukar difahami. 

Hmm sekadar luahan perasaan. Harap tak sakit hati dan ambil hati. Harap juga jangan kerana post ini sahaja aku kena buang kerja. Ha ha

Alhamdulillah

Apabila berhadapan dengan sesuatu yang tidak menentu pasti terasa bimbang, takut, risau serta macam-macam lagi. Tak sedap duduk dibuatnya. Terketa-ketar dan terasa suaraku tidak mahu keluar sahaja. Kalau terus melayan perasaan dan lintasan-lintasan fikiran itu, pasti jadi buntu dan tertekan. 

Bila terpaksa menghadapi situasi begini, terpaksa aku beranikan diri walaupun terpaksa merempuh zon yang asing bagi diriku. Alhamdulillah, berkat usaha, doa dan tawakal segalanya berjalan dengan lancar. Hasilnya pula agak memuaskan, sekurang-kurangnya dari pandangan diriku. Semoga hasil kerjaku itu menjadi sesuatu yang bermakna.

-Sekadar coretan seorang manusia yang baru menempuh alam kerja yang dikatakan realiti kehidupan. Bukan senang rupanya hidup selepas zaman student ni.

Friday, 17 April 2009

usrah taman










Minggu lepas sempat mengikuti aktiviti sosial penduduk di taman perumahan aku. Mulanya aku diberitahu ada kenduri dan doa selamat sahaja. Kemudian, apabila majlis bermula, ada pula sesi taaruf dan tazkirah ringkas. Alhamdulillah semua yang hadir dapat memberikan kerjasama dan tumpuan yang baik sekali. Pada aku, aktiviti seperti ini sama saja macam usrah kat uni dulu. Usrah kali ini agak loose sedikit tetapi sesuai untuk target group iaitu family. Tambahan pula kalau buat berat-berat sangat mungkin orang akan fobia.

Satu pendekatan yang menarik sekali. Tak perlu menggunakan label usrah. Yang penting semangat itu berjaya diterapkan, ukhwah semakin rapat dan dakwah dapat disampaikan. Tak sabar nak tunggu makan free lagi. He he.

Wednesday, 15 April 2009

Jangan main elektrik

"jangan main api, nak!" kata ibu kepadanya.

Semua orang tahu akan bahayanya api. Tapi berapa ramai yang tahu betapa bahayanya elektrik.

Sejak kerja TNB ni macam-macam cerita aku dengar pasal orang tercedera atau mati terkena kejutan elektrik. Sebenarnya arus sebesar 4 Amps sahaja boleh membunuh sebab jantung kita tak tahan arus sebesar tu. Bukan setakat itu, kulit dan isi kita yang terkena letrik turut terbakar sampai jadi hitam. Cuba tengok current rating kat barang-barang di rumah kita, berapa amp? Kalau seterika 1000 W tu dah 4 Amps lebih.

Moral of the story is, jangan sentuh wayar elektrik yang terdedah. Pastikan shower kat rumah tu ada ELCB. Jangan sentuh tiang2 letrik waktu hujan, takut2 grounding dia tak elok, kita pula yang dia sebat. Kalau dengar bunyi berdegung dekat-dekat barang-barang elektrik terutamanya dekat2 alat-alat TNB, baik larikan diri, takut-takut meletup, kita yang jadi mangsanya.


dengar elok2 bunyinya. lepas ni kalau terjumpa. jangan lama2 tepi benda2 bunyi macam tu.

Saturday, 11 April 2009

state of Mind

When I face difficulties, I tend to feel stressed. High expectations make me feel anxious. Annoying people make me feel disturbed.

When I think deeply, what is the real reason that I feel what I feel. Why should it happened. I guess this is because I am focusing too much on my dislikes rather than focusing on the solution to the problem I am facing or trying to understand the real reason that causes the problem to occur.

People told me that I feel better when I change the way I see things. When you see problems as a challenge, you will be motivated to get around the problem. I think it is true. Reflecting on my experience at OBM (OBM lagi... tu je contoh yang senang untuk digunakan di sini) - rope activity, the obstacle course - it was quite hard and risky. I begin with a very high spirit to challenge myself to complete the course. I still feel nervous and I could remember that my heat beat became very fast, at one time my body shakes a bit and my left leg trembles. Despite that I tried to focus on completing the course and made myself calm. Alhamdulillah, finally I managed to control my fear of height and completed the course safely.

In conclusion, it is just a state of mind. You will feel what you think.

-Sengaja memberi motivasi kepada diri sendiri ketika menghadapi tekanan luaran dan dalaman. Perasaan ketika menghadapi saat-saat kritikal memang macam ni.

Thursday, 9 April 2009

percayalah

Sewaktu memikirkan topik yang nak ditulis kali ini, tiba-tiba tajuk lagu Siti terlintas di kotak fikiranku. Walaupun aku tak tahu liriknya, tak kisah. Asalkan ia sesuai dengan tema entry kali ini.

Kehidupan ini kadangkala terasa seperti ilusi. Ada ketika apabila melalui detik-detik tertentu aku terasa macam tak percaya dengan apa yang berlaku. Antara peristiwa yang paling aku ingat sehingga kini ialah ketika aku hendak fly ke UK. Sebelum fly aku amat takut sekali kalau-kalau tak dapat fly. Tapi alhamdulillah, aku diberikan rezeki untuk sambung ngaji di UK. Tiba masa naik kapal terbang, aku terasa gembira, tetapi dalam masa sama terasa seperti tak percaya aku dapat gi UK juga akhirnya apatah lagi ke universiti pilihan pertamaku. Begitu sukar sekali untuk aku menghuraikan perasaan itu. Bagi sesiapa yang pernah melalui pengalaman 'rasa tak percaya' mungkin boleh memahami maksud ku ini.

Hairan juga ya, kenapa kadang-kadang kita terasa susah betul untuk menerima hakikat kehidupan. Kalau dalam bab-bab berita buruk selalu orang katakan self-denial. Mungkin juga kadang-kadang kita terasa seperti sukar untuk mencapai sesuatu perkara dan tiba-tiba kita dapati kita sudah mencapainya. Atau mungkin juga kurang persediaan diri bagi menghadapi kenyataan tersebut.

Ah apa yang aku merepekkan ini... Nasib lah. Kalau tak ada pengajaran abaikan sahaja entry ini. Sekadar menulis bagi menyalurkan keserabutan di kepala dan kecamukan di dalam hati. Hu hu...

Monday, 6 April 2009

what a refreshing week

baru sahaja melalui minggu yang sangat menarik. terasa sangat seronok kerana ada macam-macam idea nak tulis dalam blog. mulanya bercadang nak ubah cara penceritaan tapi tak dapat sebab kekurangan masa (alasan). Jap lagi kul 10 mlm kena gi Telekom Tower sebab ada PD detected on the CB. Anyway baik aku tulis ajer sementara ada masa ni.

> Selepas OBM ada kursus effective presentation skill di ILSAS. Mula-mula terasa sangat tak bersemangat dan benci dengan kursus itu kerana aku dipaksa untuk explore dan apply teknik baru dalam menyampaikan presentation dan speech. Kaedah presentation yang biasa digunakan di uni dulu macam tak cukup. Kami kena gunakan segala 'aset' termasuklah suara (intonasi & sebutan), gaya badan, eye contact, gaya bahasa dan teknik penceritaan yang khusus. Bila fikir balik, bagus sebenarnya. Baru aku sedar aku jadi benci kerana ia memaksa aku berada di luar zon selesa. Kemudian aku telah mengubah persepsi dan sikap aku demi menggarap ilmu dan kemahiran yang diajar. Secara umumnya aku sangat puas hati dan enjoy kursus tersebut terutamanya berkaitan persuasive speech. Cuma ada satu moment yang agak memalukan aku iaitu apabila terpaksa memberi impromptu speech on 'How to attract the opposite sex'. Semua orang excited nak dengar macam mana speech aku time tu. Bila present, orang bagitau muka aku jadi merah. Mana taknya aku mana suka sembang pasal benda2 ni. Tapi satu pengalaman la. Harap-harap lepas ni tak de lagi.

Sempat jumpa Hadigan, sembang-sembang. Siap tanya bila nak kawin lagi. Hmm macam biasa aku cakap, 'tak tau la...' Similar question raised by my friends during 'after OBM party' (makan-makan biasa je). Again I told them the same answer.

> selepas kursus sempat melawat Bro Saif di rumah kebanggannya di Park Seven tu. Memang class la. Superb. Sempat juga berenang. Best, lepas ni kena belajar berenang betul2.

>Jumaatnya aku pergi ke Ulu Yam untuk daji Fasilitator untuk MUSCOM Camp. Mula-mula terasa berat juga sebab terlalu letih, terasa macam nak tangguh ke hari Sabtu sahaja. Bila sampai, terasa cuak bila jalan masuk kampung tak jumpa2 Eco Resort tu. Alhamdulillah akhirnya selamat sampai. Sedikit kecewa apabila melihat keadaan Eco Resort tu, indah khabar dari rupa. Dalam internet bukan main lawa. Tapi bila tengok macam biasa sahaja. Tapi tak perlah aku dah merasa sesuatu yang lebih teruk sewaktu OBM dulu. 

Aku dapat beberapa berita yang mengejutkan. Pertama sekali kawan baikku ditimpa kanser.Hebat sungguh ujian ke atasnya. Semoga Allah meringankan beban buat dirinya. Kedua seorang lagi kawan baikku telah berkahwin atau akan berkahwin dalam masa terdekat ini. Kenapa dia tak beritahu aku, aku pun tak faham, terasa tak puas hati pun ada.

Sebagai fasi, kali ni aku agak diam. Mungkin kerana letih OBM tak hilang lagi. Tapi akhir2 program dapat tenaga sikit dan Alhamdulillah dapat beri sedikit sumbangan. 

Dalam pengisian, maca-macam ilmu baru dapat ditimba. Terasa rendah diri apabila topik berkaitan dakwah dan study mesti no 1. Terkenang balik masa study dulu main-main ajer. Menyesal pun ade. 

Ada juga terfikir tentang 'perubahan'. Teringat kawan aku yang sakit itu yang sangat hebat orangnya. Mula-mula kenal dia macam orang biasa sahaja tapi di tahun akhir di kolej aku telah nampak perubahan yang baik dalam dirinya. Bila di UK, kehebatannya dak tak terkejar lagi. Reflect balik kepada diri sendiri, kenapa tak mahu berubah atau kenapa tak boleh berubah. Aku simpulkan sebenarnya ia hanyalah kerana hati itu yang tak mahu berubah. Andai aku mengizinkan diri ini berubah, sudah tentu aku menjadi orang yang lebih baik dari sekarang.

Di akhir program terasa sangat seronok sebab dapat ilmu, refresh balik semangat, dan make friends. Rasanya tu lah apa yang aku terasa kehilangan sebelum ni. Rasa sangat lega apabila menemui jawapannya.

ini sahaja yang sempat aku coretkan. jam sudahpun pukul 9.55, kena siap2 gi kerja.