Sunday, 31 May 2009

Mari Belajar tentang Talian Atas

Mari mengenal alat-alat pepasangan bagi talian atas voltan rendah. In english - Low Voltage Overhead Lines. Saya pasti anda pasti biasa melihat talian elektrik di kawasan perumahan dan di tepi-tepi jalan. Kalau di kawasan bandar baru atau juga di KL ni mungkin anda kurang peluang untuk melihatnya kerana sudah banyak talian tersebut digantikan dengan kabel elektrik bawah tanah.

Saya pasti ramai di antara kita yang tidak tahu apa benda-benda yang digunakan sebenarnya. Secara mata kasar kita nampak wayar pengalir dan tiang sahaja bukan? Sebenarnya banyak sekali benda-benda yang digunakan. Agak sukar juga bagi jurutera baru sepertiku ini untuk mengingati semuanya. Di sini saya hanya senaraikan alat-alatnya sahaja, fungsi tidak dinyatakan. Kalau nak tahu kena masuk kelas la nampaknya. Sukar sekali untuk diterangkan satu persatu.

Ok, untuk mudah faham, di Semenanjung, kita ada dua jenis wayar yakni yang bertebat dan tidak bertebat. Yang bertebat ini yang warna hitam, tak bertebat warna kelabu. Dari segi keselamatan, yang bertebat lebih baik dari yang tak bertebat.








Keratan rentas pengalir bertebat

Latihan amali
Kami telah diberikan peluang untuk mencuba sendiri mengendalikan pepasangan elektrik. Ini merupakan satu peluang keemasan, almaklumlah, di pejabat belum tentu dapat buat benda-benda seperti ini. 

Rupa-rupanya buat kerja ni sangat berat. Nak angkat tangga sahaja dah tak larat. Beratnya lebih kurang 32 kg. Naik tangga pula gayat. Walaupun tingginya 9 meter sahaja. Tambah risau apabila memikirkan hanya tiang sebatang itulah saya bersandar ketika berada 9 meter dari atas tanah. Kalau patah tiang tu, Tuhan sahaja yang tahu apa akan terjadi.










Keselamatan Elektrik
Untuk keselamatan semua, diharapkan jangan bermain-main dengan pepasangan elektrik terutamanya di waktu hujan. Takut silap haribulan terkena flashover, terbakar kulit atau mati.  Dari segi teknikal, memang langkah keselamatan memang sudah di ambil, tetapi malang siapa yang tahu. Kalau ternampak wayar atau tiang yang terputus, terjatuh dan rosak laporkan segera kepada pihak yang berkenaan.



Note: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com 

Blank

Jika menulis blog, penulis harus memastikan blognya sentiasa hidup. Tetapi penulis juga diingatkan supaya menulis sesuatu yang berguna sahaja. Tidak ada faedahnya kalau menulis perkara-perkara yang tidak menapu. Oleh sebab itulah sejak beberapa hari ini aku tidak menulis walaupun terasa hendak menulis kerana tiada perkara yang boleh diceritakan. 

Kalau nak kira aktiviti yang dibuat, memanglah banyak. Tetapi semuanya macam rutin sahaja, kalau nak cerita panjang-panjang macam tulis diari lah pula. Antara aktiviti minggu ini adalah kursus di ILSAS, makan malam bersama rakan-rakan dan juga menghadiri kenduri kahwin rakan sekolej. 

Memang tidak dinafikan semuanya menarik. Dinner bersama Abadi dan Wan Aimran Jumaat lepas pun sangat berhasil.  Aku sangat terharu kerana Abadi sanggup turun ke Puchong. Pada majlis kenduri kahwin Kamil semalam pula, aku sempat bertemu dengan rakan-rakan A-level. Aku rasa sangat gembira kerana lama sungguh tak jumpa. Iqbal kata, sejak kerja ni susah betul nak jumpa kawan-kawan, mengharap majlis kenduri kahwin kawan-kawan je nak jumpe pun. Memang betul kata dia, walaupun kebanyakan duduk di KL, tapi bukan senang nak jumpa sebab timing lain-lain. 

Thursday, 28 May 2009

Career path

To fail to plan
is to plan to fail

Kata-kata "Failure to plan = plan to failure" seringku baca ketika hendak masuk ke surau di tingkat 12 di pejabatku. Ia sering diibaratkan seperti berlayar di laut lepas tanpa kompas. Untuk mempunyai plan, kita perlukan satu visi yang jelas. Tanpa matlamat yang jelas, bagimana kita tahu ke mana halatuju kita, ibarat bermain bola tanpa gol atau skittle (kon). Sebab itu dalam Islam, kita amat ditekankan untuk memahami maksud dan tujuan kita dihidupkan di muka bumi ini. Dengan itu dapatlah kita memasang niat atau orang tua-tua selalu kata, nawaitu yang betul dan tepat. Dengan niat yang tuntas, jalan yang dipilih biasanya jalan yang betul juga.

Persoalan tentang masa depanku seperti career path juga bergantung kepada persoalan visi hidup juga. Buat masa ini aku masih lagi belum mempunyai sebarang perancangan yang jelas tentang career path yang ingin aku pilih. Apa yang aku tahu, aku membayangkan jika tua kelak, aku dapat mengumpul sedikit sebanyak harta kekayaan yang cukup untuk kesenangan hidup dan juga kesenangan orang di sekeliling hidupku untuk kebahagiaan di dunia dan di akhirat, inshallah. Tetapi bagaimana dan jalan manakah yang perlu aku pilih masih lagi terbuka luas.

Aku boleh memilih untuk bersama dengan syarikat yang aku berkhidmat sekarang atau melompat ke syarikat lain setelah tamat kontrak kelak atau juga menceburkan diri dalam bidang perniagaan. Jika aku memilih untuk bekerja terus dengan kompeni aku bekerja sekarang ini, aku harus memilih samada mahu memilih jalan managerial atau technical expert. Masing-masing mempunyai kelebihan yang tersendiri. Tetapi ia juga mempunyai kekurang yang tersendiri. Ketika minggu orientasi dahulu, aku pernah memberitahu diri sendiri, aku hanya akan stay sekiranya aku ada nampak jalan ada peluang jadi VP. He he, inspired by Dato' Kamaruzzaman bin Jusoh. Cuma nak jadi VP ni, biasanya offered bila dah dekat-dekat nak pencen la.

Tetapi untuk mencapai jawatan tersebut, aku perlu memilih jalan managerial. Dalam usaha mencapai kedudukan setinggi itu, aku perlu menempuh pelbagai cabaran dan peristiwa yang bakal memecahkan kepalaku. Yang bagusnya, ia sentiasa menawarkan cabaran dan peluang untuk mengembangkan potensi diri dari segi human skills. Setiap kali dapat menyelesaikan masalah dan cabaran, pasti terasa begitu gembira. Barangkali jadual juga akan menjadi sangat padat. Maka masa untuk perkara-perkara lain seperti bersama keluarga mungkin terpaksa dikorbankan. Barangkali masa itu aku akan lebih mengenali bunyi tapak kasut rakan sepejabat daripada mengenali tapak kasut isteri sendiri dek meluangkan masa yang terlalu lama di pejabat.

Apakah aku inginkan kehidupan sebegitu? Aku tak pasti. Assuming aku dah berkahwin dan dapat anak, apakah aku mampu melaksanakan tanggungjawabku dengan baik jika berada dalam keadaan sedemikian. Aku teringat satu ceramah mengatakan, apa gunanya mengejar duit beribu-ribu untuk membeli Lexus, tetapi akhirnya anak terbiar dan tak kenal Islam?

Maka menjadi technical expert menawarkan satu peluang yang menarik dari segi itu. Berdasarkan pemerhatian aku dari jauh, contohnya trainer di ILSAS misalnya mempunyai masa yang sangat lapang berbanding menagers yang naik turun site. Ini memberikan peluang untuk aku menggunakan masa dengan lebih baik. Dengan pengalaman dan pengetahuan yang diperoleh, mungkin juga aku boleh menjadi seorang konsultant setelah bersara kelak. Cuma kalau bekerja di ILSAS, takut stuck di sana sahaja, sebab tak ramai yang suka menjadi trainer sebab claim tak masyuk.

Pihan-pilihan lain pula menawarkan peluang yang sangat luas. Risikonya juga tinggi. Maklumlah setelah ada tanggungan, pasti terasa berat untuk menghadapi risiko gagal dalam perniagaan misalnya. Maklumlah setiap bulan kena bayar duit kereta, rumah dan macam-macam lagi.

Apakah aku perlu menetapkan satu jalan bagi diriku atau bergantung kepada perkembangan semasa sambil mengikut flownya sahaja. Berdasarkan pengalamanku, aku sering mengambil jalan yang lain daripada apa yang aku rancangkan. Misalnya aku ingin belajar di Edinburgh tetapi akhirnya belajar di London. Begitu juga pasal kerjaya, aku merancang untuk bekerja di Surrey tetapi akhirnya bekerja di Kepong. 

Kadang-kadang membiarkan persoalan ini open pun bagus juga, boleh merasa macam-macam peluang, kerana kadang-kadang kita tak tahu ada benda yang lebih baik daripada yang yang kita sangkakan yang itulah terbaik. Pertimbangan di usia muda ini berbeza apabila telah tua kelak. Begitu juga ketika bujang dan sesudah berkahwin. Aku lihat dan dengar ramai yang berubah setelah berumahtangga. Maka jalan apakah yang paling sesuai bagiku. To plan or to let the flow drives me to the right place?

-inspired by training expriences and observations on trainers in ILSAS

Wednesday, 27 May 2009

yang lebih mudah

Selalunya adalah lebih mudah untuk memberi nasihat kepada orang lain daripada mengamalkan dan mempraktikkan apa yang dinasihatkan itu dalam diri sendiri. Menyuruh orang bertenang dan melakukan amal lebih mudah daripada memaksa diri tidak memikirkan apa yang perlu diabaikan.

Semoga Allah memberi ketenangan dan kelapangan hati dalam menghadapi cabaran-cabaran serta ketidak-tentuan dalam hidup ini.

Tuesday, 26 May 2009

Stress and Anxiety

It is not my practice to copy and paste articles. However, sometimes it is good to share other's witing for our benefit. I would like to share an article on how to deal with stress and anxiety.

25 Ways to Deal with Stress and Anxiety

by Abdul Malik Mujahid

Stress is life. Stress is anything that causes mental, physical, or spiritual tension. There is no running away from it. All that matters is how you deal with it. This article does not deal with the factors of stress, anxiety, and depression, nor is it a clinical advice. If you feel depressed, you are not alone. It has been estimated that 75 to 90 percent of all visits to primary care physicians in America are for stress-related problems. This is why it is wise to consult a doctor if you are having physical symptoms of stress. However, here are some tips that can help from a spiritual perspective. Please send us your feedback so that we can improve this article Insha Allah.

Torture. Beatings. Loss of property. The death of loved ones. These were just some of the enormous challenges the Muslims of Makkah faced in the seventh century following their acceptance of Islam in fiercely tribal and polytheistic Makkah.

Detention. Harassment. Beatings. Discrimination. Loss of Job. Profiling. Hate Crimes. Constant media attention. Surveillance. These are just some of the challenges Muslims in America today face, post-9/11. Like our predecessors in Makkah, we have begun to face great stress, anxiety, and pressure, more than ever in our recent history on this continent, although Muslims who were brought here as slaves faced worse than what we can even imagine.

  1. Ask Him. He Listens: Dua

  2. Turn each anxiety, each fear and each concern into a Dua (supplication). Look at it as another reason to submit to God and be in Sajdah (prostration), during which you are closest to Allah. God listens and already knows what is in your heart, but He wants you to ask Him for what you want. The Prophet said: Allah is angry with those who do not ask Him for anything (Tirmidhi).

    The Prophet once said that in prayer, he would find rest and relief (Nasai). He would also regularly ask for God’s forgiveness and remain in prostration during prayer praising God (Tasbeeh) and asking for His forgiveness (Bukhari).

    Allah wants you to be specific. The Prophet advised us to ask Allah for exactly what we want instead of making vague Duas. Dua is the essence of worship (the Prophet as quoted in Tirmidhi).

    "Call on your Lord with humility and in private: for Allah loveth not those who trespass beyond bounds. Do not make mischief on the earth, after it hath been set in order, but call on Him with fear. And longing (in your hearts): for the mercy of Allah is (always) near to those who do good"  (Quran 7:55-56).

  3. Tie your Camel: Do your Part

  4. One day Prophet Muhammad, peace and blessings be upon him, noticed a Bedouin leaving his camel without tying it. He asked the Bedouin, "Why don't you tie down your camel?" The Bedouin answered, "I put my trust in Allah." The Prophet then said, "Tie your camel first, then put your trust in Allah" (Tirmidhi).

    Muslims must never become fatalistic. Although we know only Allah is in control and that He has decreed all things, we are each responsible for making the right choices and doing the right thing in all situations of our lives. We must take action (link to planning articles on SV). We must work to alleviate the hardships we, our families and our communities face.

    Ask yourself the following questions if you are worried about the state of the world: are you part of the peace movement? Is your Masjid part of the peace movement? Are you part of an interfaith group with an agenda of peace and justice? Are you working with a group fighting discrimination? If your answer is no, it is time that you sat down to plan your share of time and money in finding solutions to the problems you face. "Verily Allah does not change men’s condition unless they change their inner selves" (Quran 13: 11).

    Turn each worry into a Dua and each Dua into an action plan. That will show your commitment to your request and will focus your energy in the right direction.

  5. Remember that human responsibility is limited

  6. While we need to carry out our duty to the best of our abilities, always remember that you don't control the outcome of events. Even the Prophets did not control the outcome of their efforts. Some were successful, others were not. Once you have done your duty, leave the results to Allah. Regardless of the results of your efforts, you will be rewarded for the part you have played.

    However, never underestimate your abilities. Understand the concept of Barakah (blessings from Allah) and remember that Allah can and Insha Allah will expand them if you are sincerely exerting your energies for the right path.

  7. Leave the world behind you five times a day

  8. Use the five daily prayers as a means to become more Hereafter-oriented and less attached to this temporary world. Start distancing yourself as soon as you hear Adhan, the call to prayer. When you perform Wudu, keep repeating Shahada, the declaration of faith, as water drops slip down your face, hands, arms, and hair. When you stand ready to pray, mentally prepare yourself to leave this world and all of its worries and stresses behind you.

    Of course, Shaytan will try to distract you during prayer. But whenever this happens, go back and remember Allah. The more you return, the more Allah will reward you for it. Also, make sure your Sajdas (prostrations) are talking Sajdas, in which you are really connecting to God and seeking His Mercy, praising Him, and asking His forgiveness.

  9. Seek help through Sabr

  10. Seek help through Sabr and Salat (Quran 2:45). This instruction from Allah provides us with two critical tools that can ease our worries and pain. Patience and prayer are two oft-neglected stressbusters. Sabr is often translated as patience but it is not just that. It includes self-control, perseverance, endurance, and a focussed struggle to achieve one’s goal. Unlike patience, which implies resignation, the concept of Sabr includes a duty to remain steadfast to achieve your goals despite all odds.

    Being patient gives us control in situations where we feel we have little or no control. ‘We cannot control what happens to us but we can control our reaction to our circumstances’ is the mantra of many modern-day self-help books. Patience helps us keep our mind and attitude towards our difficulties in check.

  11. Excuse Me! You are Not Running the World, He is.

  12. It is important to remind ourselves that we don’t control all the variables in the world. God does. He is the Wise, the All-Knowing. Sometimes our limited human faculties are not able to comprehend His wisdom behind what happens to us and to others, but knowing that He is in control and that as human beings we submit to His Will, enriches our humanity and enhances our obedience (Uboodiah in Arabic) towards him. Read the story of the encounter of Moses with the mysteries behind God’s decision (Quran: 18:60-82). Familiarize yourself with God's 99 Names, which are also known as His Attributes. It is a powerful way of knowing Him.

    "God-there is no deity save Him, the Ever-Living, the Self-Subsistent Fount of All being. Neither slumber overtakes Him, nor sleep. His is all that is in the heavens and all that is on earth. Who is there that could intercede with Him, unless it be by His leave? He knows all that lies open before men and all that is hidden from them, whereas they cannot attain to aught of His knowledge save that which He wills them to attain. His eternal power overspreads the heavens and the earth, and their upholding wearies Him not. And He alone is truly exalted, tremendous." (Quran 2:255).

    The Prophet recommended reading this verse, known as Ayat al kursi, after each prayer, Allah’s peace and blessings be upon him. Once Ali, may Allah be pleased with him, approached the Prophet during a difficult time and he found the Prophet in Sajda, where he kept repeating "Ya Hayy Ya Qayyum", words which are part of this verse.

  13. Birds Don’t Carry their Food

  14. Allah is al Razzaq (the Provider). "How many are the creatures that carry not their own sustenance? It is Allah Who feeds them and you, for He hears and knows all things (Quran 29:60)." By reminding yourself that He is the Provider, you will remember that getting a job or providing for your family in these economically and politically challenging times, when Muslims are often the last to be hired and the first to be fired, is in God’s Hands, not yours. As Allah says in the Quran: "And He provides for him from (sources) he never could imagine. And if anyone puts his trust in Allah, sufficient is (Allah) for him. For Allah will surely accomplish His purpose. Verily, for all things has Allah appointed a due proportion (Quran 65:3).

  15. God controls Life and Death

    If you fear for your physical safety and security, remember that only Allah gives life and takes it back and, that He has appointed the time for it. No one can harm you except if Allah wills. As He says in the Quran: "Wherever you are, death will find you out, even if you are in towers built up strong and high!" (Quran 4:78).

9. Remember that life is short

It's easy to get caught up in our own stress and anxiety. However, if we remember that our life is short and temporary, and that the everlasting life is in the Hereafter, this will put our worries in perspective.

This belief in the transitory nature of the life of this world reminds us that whatever difficulties, trials, anxieties, and grief we suffer in this world are, Insha Allah, something we will only experience for a short period of time. And more importantly, if we handle these tests with patience, Allah will reward us for it.

  1. Do Zikr, Allah, Allah!

  2. "… without doubt in the remembrance (Zikr) of Allah do hearts find tranquility" (Quran 13:28).

    If you commute, use your time in Zikr. Pick any Tasbeeh and do that instead of listening to the radio or reading the newspaper. Maybe you can divide it up between Zikr and planning. Personally, I recite the Tasbeeh of "Subhana Allahe wa be hamdihi, subhan Allahil Azeem" 100 times as I drive. The Prophet taught us these two short phrases which are easy to say but will weigh heavy on our scale of good deeds in the Hereafter.

    When your heart feels heavy with stress or grief, remember Allah and surround yourself with His Zikr. Zikr refers to all forms of the remembrance of Allah, including Salat, Tasbeeh, Tahmeed, Tahleel, making supplication (Dua), and reading Quran.

    "And your Lord says: ‘Call on Me; I will answer your (prayer)…" (Quran 40:60)

    By remembering Allah in the way He has taught us to, we are more likely to gain acceptance of our prayers and His Mercy in times of difficulty. We are communicating with the only One Who not only Hears and Knows all, but Who can change our situation and give us the patience to deal with our difficulties.

    "Remember Me, and I shall remember you; be grateful to Me, and deny Me not" (Quran 2:152).

  3. Relying on Allah: Tawakkul

  4. When you awaken in the morning, thank Allah for giving you life after that short death called sleep. When you step out of your home, say 'in Your Name Allah, I put my trust in Allah, and there is no power or force except with Allah' (Bismillahi Tawakal to al Allah wa la hawla wa la quwwata illa billah). At night, remember Allah, with His praises on your lips.

    Once you have established a plan you intend to follow through on to deal with a specific issue or problem in your life, put your trust in the most Wise and the All-Knowing. "When you have taken a decision, put your trust in Allah" (Quran 3: 159).

    Rely on Allah by constantly remembering Him throughout your day. When you lay down to sleep, remember that sleep is death. That is why one of the recommended supplications before going to sleep is "with Your (Allah's) Name I die and become alive".

  5. Connect with other human beings

  6. You are not alone. Muslims are not alone. We are not suffering in silence. There are millions of good people who are not Muslim with beautiful hearts and minds. These are people who have supported us, individually and collectively, post-9/11, by checking up on us and making sure we are safe. These are individuals and organizations who have spoken up in defense of Muslims as we endured harassment and discrimination.

    We must think of them, talk to them, connect with them, and pray for them. Through our connections, we will break the chain of isolation that leads to depression and anxiety.

  7. Compare your dining table with that of those who don't have as much as you do

  8. The Prophet said: Whenever you see someone better than you in wealth, face or figure, you should look at someone who is inferior to you in these respects (so that you may thank Allah for His blessings) (Bukhari, Muslim).

    Next time you sit down to eat, eye the table carefully. Check out the selection of food, the quality, the taste, the quantity, and then think of the millions of others who don't have even half as much. The Prophet's Hadith reminds us of this so that we can appreciate and thank God for all that we have.

    Also remember that the Prophet only encouraged us to compare ourselves to others in two respects: in our Islamic knowledge and level of belief in God (Deen). In these two areas, we should compare ourselves with those who have more than what we do.

  9. Say it Loud: Allahu Akbar, Allahu Akbar: Takbirat & Adhan

  10. Find a corner of a lake, go out in the wilderness, or even stand on your lawn at your home and call the Adhan with your heart. While driving, instead of listening to the same news over and over again, say Allahu Akbar as loudly as you can or as softly as you want, based on your mood. Year ago, I remember calling Adhan on a Lake Michigan shore in Chicago after sunset as the water gushed against my knees. I was calling it for myself. There was no one else accept the waves after waves of water with their symphony. It was relaxing and meaningful. Allahu Akbar, Allahu Akbar.

  11. Pray in congregation (Jamat)

    Pray with other people instead of alone. If you can't pray all five prayers in congregation, at least find one or two prayers you can pray with others. If you are away, establish Jamat in your own family. During the Prophet's time, even though the Muslims endured great persecution, including physical beatings, they would sometimes meet on the side of a mountain or valley and tried to pray together. This is a great morale booster.

16. How is your Imam's Dua?

Does the Imam at your local mosque make Dua silently or out loud? Ask him to supplicate with the whole congregation. Suggest Duas for him to make. Ask him to make Dua for other people.

  1. Work for the Unity of Muslims

  2. Bringing Muslims together will not only help the Muslims, but it will also encourage you to focus your energies on something constructive versus zeroing in on and consistently fretting about difficulties you are going through.

    Invite Muslims from other ethnic groups to your functions. Visit Masjids other than yours in your city. When you meet a Muslim leader, after thanking him for his efforts, ask him what he is doing for Muslim unity. Ask Imams to make Dua for this. These are just small ways you can help yourself and the Muslim community.

  3. Sleep the way the Prophet slept

  4. End your day on a positive note. Make Wudu, then think of your day. Thank Allah for all the good things you accomplished, like Zikr and Salat. Ask yourself what you did today to bring humanity together and what you did to help Muslims become servants of humanity. For everything positive, say Alhamdu lillah (Praise be to Allah). For everything negative say Astaghfirullah wa atoobo ilayk (I seek Allah's forgiveness and I turn to You [Allah]). Recite the last two chapters of the Quran, thinking and praying as you turn on your right side with your hand below your right cheek, the way the Prophet used to sleep. Then close your day with the name of Allah on your tongue. Insha Allah, you will have a good, restful night.

  5. Begin the Day on a Positive Note

  6. Get up early. Get up thanking God that He has given you another day. Alhamdu lillahil lazi ahyana bada ma amatana, wa ilaihin Nushoor (Praise be to Allah Who gave us life after death and unto Him will be the return). Invest in an audio tape driven alarm clock so you can get up to the melody of the Quran. Or Let Dawud Wharnsby's joyful notes put you in a good mood. Sing along if you like. Develop your to do list for the day if you didn't do it the night before. Begin with the name of Allah, with Whose name nothing in the heavens or the earth can hurt you. He is the Highest and the Greatest. (Bismillahillazi la yazurru maa ismihi shaiun fil arze wa la fis samae, wahuwal Alee ul Azeem). The Prophet used to say this after every Fajr and Maghrib prayers.

  7. Avoid Media Overexposure: Switch from News to Books

  8. Don't spend too much time checking out the news on the radio, television or internet. Spend more time reading good books and journals. When you listen to the persistent barrage of bad news, especially relating to Muslims nowadays, you feel not only depressed, but powerless. Cut down media time to reduce your stress and anxiety. It's important to know what's going on but not to an extent that it ruins your day or your mood.

  9. Pray for Others to Heal Yourself.

  10. The Prophet was always concerned about other people, Muslims and non-Muslims, and would regularly pray for them. Praying for others connects you with them and helps you understand their suffering. This in itself has a healing component to it. The Prophet has said that praying for someone who is not present increases love.

  11. Make the Quran your Partner

  12. Reading and listening to the Quran will help refresh our hearts and our minds. Recite it out loud or in a low voice. Listen to it in the car. When you are praying Nafl or extra prayers, pick it up and use it to recite portions of the Quran you are not as familiar with. Connecting to the Quran means connecting to God. Let it be a means to heal your heart of stress and worries. Invest in different recordings of the Quran and their translations.

    "O humanity! There has come to you a direction from your Lord and a cure for all [the ills] in men’s hearts - and for those who believe, a Guidance and a Mercy" (Quran 10:57).

  13. Be thankful to Allah

  14. "If you are grateful, I will give you more" (Quran 14:7).

    Counting our blessings helps us not only be grateful for what we have, but it also reminds us that we are so much better off than millions of others, whether that is in terms of our health, family, financial situation, or other aspects of our life. And being grateful for all we have helps us maintain a positive attitude in the face of worries and challenges we are facing almost daily.

  15. Ideals: One step at a time

  16. Ideals are wonderful things to pursue. But do that gradually. Think, prioritize, plan, and move forward. One step at a time.

  17. Efforts not Results Count in the Eyes of Allah

    Our success depends on our sincere efforts to the best of our abilities. It is the mercy of Allah that He does not demand results, Alhamdu lillah. He is happy if He finds us making our best sincere effort. Thank you Allah!

Sunday, 24 May 2009

Mat Rempit

When just arrived home, I heard a very interesting comment regarding Mat Rempit phenomenon in TV1

The Mat Rempit phenomenon is unique and only found in Malaysia. Even in the countries that have similar climate as Malaysia does not have this problem.

His comment made realise that, yeah, where else on earth could we find a buch of people racing on the street recklessly & mindlessly using cheap bike and without any safety suits? Plus with extraordinary stunts? Nowadays, these group of people aslo associated with snatch and other crimes. It's really worrying.

This issue has been going on since last 20 year ago I guess. People are puzzled why this trend is on the rise and seems unstoppable. I wonder too? Why?

Perhaps, it is related to the emptiness in these young generation's heart. I remember the description of Clay's life during his life before he met Islam. He did a lot of dangerous and risky things to get the adrenalin rush just to feel alive. Perhaps this situation is similar to Mat Rempit. Stressful life, loneliness and lack of Islamic awareness pushed them into the pit of Mat Rempit. 

Wallahua'lam.


Christianity to Islam - Clay Abu Tariq

http://www.youtube.com/watch?v=VuI_Fag5xCc

Aktiviti Hujung Minggu

Setiap kali aku bercadang untuk tidak menulis buat seketika, pasti akan datang idea-idea yang memaksa aku untuk menulisnya di blog ini. 


Alhamdulillah, malam semalam berpeluang keluar makan malam bersama-sama rakan-rakan yang sama-sama belajar London dahulu. Pertemuan kali ini dicadangkan oleh saudara Faizal Fathil dan aku menjadi organisernya. Setelah beberapa kali saling ber'sms' sejak malam Jumaat lepas, akhirnya semua bersetuju untuk bertemu di Bangi, port biasa - kedai Red Card milik keluarga Shan. Yang hadir ialah Faizal Fathil, Helmi, Hanafi, Khairul (Kiko dah tak pakai sekarang katanya). Sayangnya Wan Aimran dan Mat Lut tidak dapat hadir atas sebab-sebab yang tersendiri. Kebetulan pula sewaktu kami baru hendak mula makan, Khairul perasan rakan sekerja dan juga rakan seuni dia ada disitu juga. Dia datang dengan seorang perempuan yang merupakan rakan sekelas di Kusess dahulu, Lindat. Satu pertemuan yang tidak disangka-sangka. Kami menjemput mereka menyertai kami.

Secara keseluruhannya, alhamdulillah objektif merapatkan ukhwah tercapai. Tiada sebarang topik yang dibincangkan secara mendalam dan serius. Walaubagaimanapun, macam-macam topik yang dibualkan, baik hal kerjaya, ekonomi, buku, cukai dan juga cadangan untuk bercuti. Topik kahwin, BM tetap tidak terlepas dengan Helmi bersungguh-sungguh mempromosikan BM dari tempatnya. Kalau ikut Faizal, aku tak boleh tulis pasal ni, tapi sebab aku merasakan keseronokan menikmati suasana yang santai dan ceria serta semangat kebersamaan yang dirasai ketika itu perlu direkodkan di dalam blog ini.



Hari ini, duduk rumah sahaja. Tapi yang istimewanya Tok Basah datang ke rumah. Masa digunakan untuk bersama Tok. Dalam pada itu, Tok sempat bertanya akan masa depan ku sambil berkata, "mestilah, cucu.." Kehadiran Tok memang satu peluang yang sangat-sangat berharga. Lagipun Tok suka bercerita, dari ceritanyalah aku  dapat tahu asal-usul keluargaku dan juga menghayati kesukaran hidup di zaman dulu.


Esok aku akan mula berkursus kembali di ILSAS. Satu tempoh yang sangat di tunggu-tunggu kerana tidak perlu risau pasal tanggungjawab di pejabat buat seketika dan juga tiada kerja malam. Maka kehidupan akan lebih tersusun buat seketika. Masa-masa sebegini perlu dimanafaatkan dengan sebaik-baiknya.


Note: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com All comments are welcomed. 

Thursday, 21 May 2009

Sudah setahun ia berlalu

Ketika aku sedang berkira-kira untuk menulis post terbaru, aku tersedar sudah hampir setahun rupanya aku menamatkan pengajianku di United Kingdom. Aku rasa seperti baru sahaja bertatih di alam pekerjaan, tetapi rakan-rakan junior-juniorku pula sudah hampir menghabiskan pengajian mereka, yang mana telah ku lalui setahun lalu. Begitu cepat rasanya masa berlalu.

Teringat kisah-kisah silam yang penuh warna-warni ketika hidup di sana, terutamanya bulan-bulan terakhir sebelum pulang ke Malaysia. Pelbagai pengajaran dan pengalaman yang berharga ku lalui. Adakalanya tertekan macam nak ‘mampus’ dan adakalanya terasa begitu gembira dan teruja sekali.

Ketika stress menghadapi exam, rasa macam nak nangis je, macam nak gila pun ada. Hanya berbekalkan keyakinan kepada Allah sahajalah aku mampu mengawal diriku masa itu.

Tersenyum seketika mengingatkan gelagatku sewaktu stress ketika itu, housemateku tentu faham. Setiap kali selepas concentrate study atau buat kerja sejam, aku mesti cari distraction dengan blogging atau main game Sim City 4, Fifa dan juga MotoGP. Nak kurangkan tekanan kononnya. Jika dikira-kira, aktiviti ‘distraction’ lebih banyak daripada belajar.



Blogging @ Blogger.com






Masa itu jugalah aku beli kom baru, laptop lama rosak kononya. Padahal soundcard sahaja yang tak berfungsi, tak jejaskan kerja pun sebenarnya. Entahlah macam mana cara fikirku masa tu, sampai boleh justify kena beli kom baru walaupun tinggal dua bulan sahaja lagi nak balik Malaysia. Geleng kepala sahaja housemateku ketika itu. Tapi korang jangan lupe, dengan destopku itu jugalah korang guna untuk melepaskan stress. Ha ha. Habis game Need For Speed korang habiskan. Hehe






Gara-gara mismanagement, tak plan kerja betul-betul, tak ikut jadual, leka dan lack of self control, aku terpaksa mengorbankan masa untuk buat revision dengan menumpukan usaha menyiapkan final year project. Paling dahsyat, aku terpaksa print report pada pagi Isnin, sebelum menduduki exam pada sebelah petangnya. So, tak sempat buat final revision untuk subjek tersebut. Hasilnya, memang fail lah.

Alhamdulillah strategiku memberatkan projek membolehkan aku dapat maintain yang aku target. Benarlah janji Allah yang dipelajari di sekolah dahulu yakni Allah tak akan mengubah nasib sesuatu umat sehingga mereka mengubah diri mereka sendiri. Kalau tak usaha tak akan capai kejayaan, sebaliknya kegagalanlah hasilnya.

Amazingly, bila exam dah lepas, walaupun result tak tahu lagi, segala bebanan itu hilang begitu sahaja.

Semoga anda yang sedang menghadapi ujian peperiksaan dan juga sedang bertungkus-lumus menyiapkan projek anda di bilik, lab, ataupun di mana-mana sahaja dapat menghadapinya dengan penuh kesabaran. Ingatlah ia hanya sementara. Jika anda melaksanakannya dengan baik, inshallah hasilnya pun baik. Semoga Allah mempermudahkan urusan anda. Perbanyakkanlah munajat kepada Yang Maha Esa. Khas buat YTN scholars, balik Malaysia tau, jangan cuba lari. Kami perlukan orang-orang seperti kalian.


Semoga bertemu lagi wahai rakan-rakanku di perantauan. Dah sampai nanti sound yer.


p/s: kalau ikut hati macam nak tulis macam-macam lagi, tapi tiba-tiba kepala jam pula. Lain kali lah kalau aku ada mood. Aku sudah tidak berani lagi memberikan harapan palsu. Hu hu.

Wednesday, 20 May 2009

Manusia itu unik

Dalam list aku ni banyak betul benda yang nak ditulis dalam blog ini sebenarnya. Cuma terasa kurang masa untuk mengarang dan kurang isi untuk menjadikan satu post yang lengkap. 

Hmm topik apa nak tulis kali ini ya... Mari kita bercerita pasal manusia lah.

Manusia ada macam-macam. Ada yang tinggi, ada yang rendah, ada yang cerah dan ada yang gelap. Ada macam-macam bangsa, berbicara dengan bahasa yang berbeza-beza serta hidup dengan budaya yang tersendiri. Ada lelaki dan ada perempuan. Setiap satu ada keunikannya yang tersendiri. Ada persamaan dan ada perbezaan.

Apabila mendengar ceramah mp3 yang di download dari internet, baru aku sedar betapa besarnya perbezaan antara jantina ini. Baik dari segi psikologi mahupun cara berfikir.

Menurutnya, kalau perempuan biasanya mereka akan cakap panjang-panjang selalu goes around the bush untuk sampaikan satu-satu point. Berbeza dengan lelaki yang selalunya cakap pendek2 straight to the point sahaja. Dari segi perasaan pula mereka lebih sensitif dari lelaki. Macam-macam lagi lah description yang aku dengar. Tak larat aku nak tulis kat sini. Kat internet pun bayak. Cari sendiri je lah. Bagi aku, aku percaya sahajalah kerana aku sendiri tak pernah ada peluang untuk membuat kajian dan pemerhatian dengan mendalam akan hal ini.

Kerana perbezaan inilah mungkin aku jadi tak faham bila mendegar sekawan rakan sekerja perempuan di pejabat berbicara pasal filem. Mereka rasa tak suka sangat bila tengok filem kalau pelakon lelakinya handsome digandingkan dengan pelakon wanita yang tak lawa. Bagi aku cerita yang best lagi penting dari rupa pelakon tu. Pelik, tak faham dan tak boleh terima.

Walaupun terdapat macam-macam perbezaan, aku lihat pasangan suami isteri seperti ibubapa, datuk nenekku dan orang lain semuanya hidup bahagia sahaja. Bagaimana mereka boleh bertahan begitu lama dan saling menyayangi satu sama lain walaupun terdapat sebegitu banyak perbezaan? Sangat menakjubkan! Apa rahsianya ye? 

Tuesday, 19 May 2009

Pulang dari kerja

Baru saja pulang dari kerja malam. Aku bukan kerja shift atau standby. Siang tadi kerja 8-5 juga. Hanya menambah masa bekerja di  malam hari. Hu hu.

Bagi yang tak tahu, sebagai seorang jurutera TNBD di KL, sudah menjadi lumrah bagi kami untuk bekerja waktu malam. Kerana sebahagian besar operasi terpaksa ditunda ke waktu malam ekoran loading yagn terlalu tinggi.  Well tu mungkin betul bagi junior2 a.ka kuli2 macam aku ni. Kalau bos2 kadang-kadang je kena turun site malam2. He he.

Anda sudah pasti maklum, sekiranya baca posting aku yang lepas, exec memang tak ade overtime tapi itulah hakikat kerja. Cumanya kami boleh gi kerja lambat sikit esok pagi. He he. 

Saje seronok bercerita. Aku percaya doktor-doktor kerja lagi teruk dari aku. 

Wednesday, 13 May 2009

Anger Management

Suatu  hari ketika aku duduk bersarapan, Pak Cik Rahim Bertanya, "dah kerja?"
Aku pun menjawab " Ya, kat TNB Distribution Kepong"
Kemudian sambil tersenyum,  Pak Cik Rahim berkata, "Welcome to the real world"

Pada ketika itu aku rasa aku dapat memahami kata-katanya itu. Berdasarkan pengalamanku berinternship dan juga bekerja di Malaysia Hall dapatlah aku nampak sedikit-sebanyak cabaran-cabaran dalam dunia pekerjaan ini. 

Walaubagaimanapun, peristiwa hari ini membuktikan aku sebenarnya aku masih lagi benar-benar faham akan erti kata-katanya itu. Aku hanya baru di tahap mengetahui.  The real world sememangnya penuh dengan cabaran. Cabaran-cabaran inilah yang menyebabkan kita diregangkan sehingga kadang-kadang terasa begitu sakit sekali.

Ceritanya begini. Aku telah meminta rakan sekerjaku buat kerja sikit. Atas rasa semangat waja, aku pun push dia buat kerja cepat-cepat sedikit. Katanya OK saja.

Kemudian apabila seorang rakan sekerja yang lain bertanya kepadanya, "Buat ape tu?"
"Buat ni... Tambah details, abn suruh. Saje je layan dia, entah kenape dia semangat sangat hari ni"

Terdengar kata-katanya itu, aku terus meletup "Ooo, dengan aku x cakap ape-ape, dengan orang, kutuk aku. Panas ni.." memang terasa panas juga telinga masa tu. Nasib baik perasan cepat, cepat-cepat mengawal diri.

Itu je ceritanya. Tak de la teruk sangat. Walaupun dia berniat nak bergurau sahaja tapi aku amat terkesan.

Begitulah manusia, ada macam-macam jenis. Aku jadi panas kerana merasakan ada unsur-unsur hypocrisy di situ. Aku lebih rela permintaanku ditolak awal-awal daripada hanya membuat kerja sebagai 'melayan kerenahku' semata-mata. Apapun itulah manusia. Manis berkata-kata, tetapi di dalam hati siapa yang tahu.

Renungan buat diri ini

Mungkin juga betul katanya. Orang tengah sedap-sedap berehat setelah bekerja keras terus suruh buat kerja lain. Tak kasi chance langsung. Mungkin juga apa yang aku suruh tu tak reasonable. Lain kali kena lebih considerate dan jaga timing.

Melihat kembali reaksi aku ketika itu membuatkan aku terfikir apakah aku berbuat baik terhadap orang dengan harapan orang lain akan berbuat baik kepada diri sendiri? Apabila berlaku peristiwa yang sebaliknya, aku jadi marah. Sepatutnya orang yang ada sifat Ihsan akan melakukan sesuatu pekerjaan dengan sehabis baik tanpa mengharapkan sebarang balasan melainkan keredhaan Allah semata-mata.  Jadi, kalau tidak mendapat balasan atau diberikan tuba, tak ada masalah baginya. Banyak lagi kena improve ni...

p/s; Time-time kerja memang macam ni. Ni baru sikit, belum lagi kena bambu oleh bos etc. Tulisan ini tidak bermakna sebagai memendam rasa. Sekadar menukilkan sedikit pengalaman sebagai peringatan kepada diri sendiri agar sentiasa stay in control. 

Monday, 11 May 2009

Outing

Minggu lepas aku telah berjanji dengan Wan Aimran untuk bertemu bagi membincangkan isu-isu semasa. Masa yang ditetapkan adalah Jumaat malam selepas kerja. 

Atas semangat untuk bertemu x-housemateku ini, aku telah meminta agar jadualku dikosongkan dari sebarang aktiviti PD Mapping pada waktu malam tersebut. Alhamdulillah rakan sekerjaku dapat menerima permintaanku. 

Kami bertemu agak lewat sedikit kerana aku ujian PD mapping yang dijalankan pada petang Jumaat tersebut habis lewat sedikit, 8.00 mlm. Alhamdulillah Kiko juga turut serta. Kami bertemu di kedai Red Card milik Shan, rakan Wan Aimran.

Pertemuan kami pada malam itu sangat menarik dan menyeronokkan sekali. Semuanya bermula dengan soalan "Pernah tak ko alami anjakan paradigma dalam hidup?" oleh Kiko kepada Saudara Wan Aimran. Seperti biasa, Wan Aimran tidak menjawab secara direct, sebaliknya memberi jawapan dalam bentuk yang umum sahaja. 

Kemudian soalan sama diajukan kepada Shan.  Shan menceritakan pengalamannya ketika masuk ke sekolah asrama dan kesannya terhadap dirinya. Dia juga sempat memberikan pandangan tentang bentuk pendidikan yang manakah yang sesuai untuk diberikan kepada anaknya nanti. 

Kiko pula menceritakan pengalamannya ketika satu kursus yang diberikan oleh majikannya. Dia diminta  untuk mengumpulkan duit sebanyak beberapa ratus tinggit, RM300 kalau tak salah dalam masa beberapa jam sahaja, 4 jam tak salah, di KL Sentral. Dia hanya berjaya mengumpulkan wang kurang dari 5 ringgit. Fasi program tersebut memberitahu bahawa ada kumpulan yang berjaya mengumpulkan RM400. Kegagalan anda mengumpulkan wang sebanyak yang ditetapkan reflects terhadap betapa di dalam diri anda keegoan yang sangat tinggi hingga menghalang anda dari menebalkan muka untuk mendapatkan wang yang banyak dan macam-macam lagi. Dari situlah dia merasakan seolah-olah apa yang dimiliknya sebelum ini tidak berguna. Tetapi Wan Aimran pula menyangkal, sebenarnya ia bukanlah satu kayu pengukur yang baik, apa yang lebih tepat adalah Kiko hanya tidak mahir mengunpulkan wang dalam masa yang singkat. Idea ini disokong oleh Shan. 

Bila tiba giliranku, aku pun buka cerita tentang pengalamanku memberikan impromptu speech yang bertajuk "How to attract the opposite sex" dalam kursus Effective Presentation Skills.  Akupun menceritakan sedikit sebanyak background kursus tersebut dan anjakan yang aku alami. Bagiku, pengalaman dalam kursus dan latihan ucapan tersebut telah membuka mataku bahawa sebenarnya aku mampu memberi ucapan di hadapan orang ramai dengan gaya yang  luar dari kebiasaanku dan ia hanya boleh diperoleh dengan memberi peluang kepada diri sendiri untuk belajar serta berani mencuba. Selain daripada itu ia juga mengajar diriku bahawa apa yang aku rasakan bagus pada diriku tidak semestinya yang terbaik, mungkin ada cara yang lebih baik lagi.

Setelah habis bercerita tentang anjakan paradigmaku, aku fikir ceritaku selesai. Rupa-rupanya mereka lebih berminat nak tahu apa isi ucapanku - iaitu apa caranya? Pada mulanya aku sangat segan untuk menceritakannya. Maklumlah aku bukan tahu apa caranya dan aku tidak senang untuk berbicara akan topik ini sebnarnya. Tetapi atas desakan rakan-rakan akhirnya aku pun memberikan isi-isinya. Kiko kecewa apabila mendengarnya. Tiada apa-apa yang spesel, sama macam dalam buku je katanya. Rakan-rakan yang lain pula membuat analisa dan memberi komen ke atas point2 yang aku berikan. 

Kemudian, sebagai timbal balik, soalan ini diajukan pula kepada setiap orang di meja itu. Ketika sedang memberikan pandangannya, Kiko mendengar dengan penuh perhatian. Umpama seorang konsultan memberi nasihat kepada clientnya. Aku pula kadang-kadang mencelah sambil bertanya soalan-soalan kepada Kiko dengan lagak seperti seorang fasilitator dalam LDK. 

Sembang-punya sembang, komen punya komen, analisa demi analisa dan kritik-mengkritik dalam topik yang pelbagai, sedar-sedar jam sudah pun menunjukkan pukul 12.30. Kedai pun nak tutup. Kami pun sambung kat luar. Kat luar pula kami sembang pasal faktor-faktor remaja melepak dan kepelbagaian jenis manusia.

Kesimpulannya, pengalaman outing dengan rakan-rakanku pada malam tersebut sangat mengujakan. Walaupun topik yang kami sembangkan nampak remeh, tapi pemikiran dapat juga bercambah. Expected dari Aimran dan Kiko. Benda yang kecil pun boleh dijadikan bahan kajian, perbincangan serta perdebatan. Aku sangat gembira kerana keperluan dari segi aspek sosial dan intelekku telah terisi dengan penuh manafaat pada malam tersebut. Alhamdulillah

Hujung minggu yang padat

Setiap kali bila hujung minggu hampir tiba, akan kuberitahu kepada rakan sepajabatku bahawa aku tidak akan membuat kerja pejabat sewaktu hujung minggu kerana aku ada banyak perkara lain yang perlu dilakukan. Biasanya ada aktiviti keluarga, aktiviti kejiranan, berjumpa kawan-kawan atau kerja-kerja amal. Kalau tiada sebarang agenda, aku akan duduk berehat bersama keluarga sahaja di samping mengemas dan membuat kerja-kerja rutin yang sudah lama ditinggalkan.


Sejak beberapa minggu ini aku tidak buat apa-apa sangat kecuali menghadiri majlis keduri kahwin orang. Setakat minggu lepas, sudah 3 minggu berturut-turut aku pergi kenduri kahwin. 3 minggu yang lepas, aku menghadiri kenduri kahwin jiran lamaku. Seorang jiran di Grik, Husna - Adik Zuhdi dan seorang lagi jiran di Perai, Kak Salizah. Masa kecil-kecil dahulu rasanya pernah juga bermain-main sekali. Kini mereka tinggal di sekitar Selangor sahaja, so kenduri diorang pun kat selangor sahaja la. Di majlis kenduri mereka, sempat juga bertemu dengan kawan-kawan ayahku. Sebahagian besar dari mereka aku kenal semasa tinggal di kuarters TNB. Seronok juga bertemu dengan mereka, tapi segan pun ada sebab ada sesetengahnya aku tak ingat sangat, maklumlah dah lama tak jumpa.



2 minggu lepas pula aku sempat ke kenduri saudara Muhammad Syafiq Shaziman @ Jim. Dia merupakan rakan sedorm (form 1 - 3) dan sekelas ketika (form 1 - 2 ). Dia jugalah orangnya yang mula-mula memanggil aku ABN. Mula-mula dengan tujuan mengejek. Biasalah budak sekolah... Kemudian Badonglah yang mempopularkan namaku sebagai ABN. Mulanya aku memang tak suka. Tapi akhirnya aku pasrah saja, lagipun ia tidak membawa makna yang buruk, ABN = Azlan Bin Nazari.

Sabtu lepas pula aku dan Mat Lut telah ke kenduri Nurul Zarina, x-penghuluwati Pep 33. Ramai juga rakan-rakan PEP 33 yang lain turut pergi. Cuma rakan-rakan engineers yang lain tak ramai yang pergi. Mungkin kerana mereka sibuk.

Beberapa minggu lagi tak ada jemputan tadi bermula hujung bulan, jemputan banyak kembali. Dairi ku hampir penuh dibuatnya. 

30/5 - Qistina & Kamil - KMYS
06/6 - Kamil & Qistina - KMYS
07/6 - Aiman Zamin - KMYS
09/6 - Muadzam - TNB
21/6 - Munzir - KMYS

Sekakat ini itu sahaja. Kalau ada yang terlepas, jemput-jemputlah aku. Aku memang suka pi kenduri ni. Inshallah kalau mampu aku gi. Bagi aku inilah masanya untuk bertemu semula rakan-rakan yang dah lama tak jumpa. Kepada mereka yang sudah dan bakal mendirikan rumahtangga, aku doakan semoga perkahwinan kalian diberkati Allah. Make dua for me too yang tak tahu entah bila pula. Hu hu


Thursday, 7 May 2009

Emo seketika

Pagi tadi aku emo seketika apabila memikirkan situasi ku sebagai seorang pelatih yang tak dapat claim mileage walapun kerja pada waktu malam. Aku emo kerana merasakan ia seolah-olah tidak adil bagi majikanku untuk meyuruhku bekerja tanpa upah (well gaji biasa tu dapat la-cuma sefaham aku ia cover 8 jam kerja sehari je). Kalau diikutkan hati sebagai seorang yang tidak tahan melihat ketidakadilan, mahu saja aku make complaint to the boss dan juga badan-badan yang berkaitan.

Memikirkan kemarahanku ku pagi tadi, tersenyum aku dibuatnya. Sebenarnya tempoh untuk tidak dapat claim itu hanya tinggal 2 minggu sahaja lagi. Lepas tu bussiness run as usual.

Dari peristiwa pagi tadi, dapat aku kenali diri sendiri. Kadang-kadang tak sabar juga aku ni. Keduanya aku teringat akan ceramah Ust Has, tentang tujuan dan niat bekerja. Apakah aku ini bekerja semata-mata untuk mendapatkan upah i.e money oriented? Andai aku bersabar pagi tadi, sudah tentu siang tadi dilalui dengan lebih gembira. Hu hu

Tuesday, 5 May 2009

Babi/Khinzir

Satu pendemik baru telah muncul, selsema babi. Ada orang tidak suka guna perkataan babi. Maka diminta menggunakan perkataan khinzir yang lebih enak dan jinak bunyinya. Kalau disebut babi terbayang-bayang akan ia najis mughalazah dan juga perkataan yang keji yang digunakan dalam mencarut. Padahal sama sahaja, cuma ia bahasa asing. Mungkin mereka gemar menipu atau memperdaya diri sendiri dari kenyataan. Bagi aku perkataan apa pun tak ape, yang penting context ia digunakan. Aduh keras sungguh bahasaku, maafkan aku. Agak terbawa-bawa dengan mood yang kurang baik akibat keletihan berjemur dibawah terik matahari siang tadi.


Babi - Khinzir - Pig - Swine


Baik, aku rasa aku perlu kembali kepada tujuan asal aku menulis. Seperti yang ku katakan sebentar tadi, orang sangat sensitif bila sebut babi. Kalau diletakkan sepinggan babi di atas meja, sudah pasti tiada siapa mahu makan dan menjamah apa-apa pun makanan lain di atas meja itu dek trauma dengan babi tersebut. Kalau ada sms atau email yang mengatakan sesuatu produk ada traces of babi seperti lemak babi dsb, pasti akan kecoh satu Malaysia.

Tetapi yang hairannya, apabila datang benda haram yang lain semuanya disapu sahaja. Apabila pendapatan berpunca daripada hasil curi tulang, tipu, rasuah dan salah guna kuasa, terasa sedap sahaja duit itu. Makan daripada punca yang syubhah dan haram itu tak dirasakan salah pula.

Kenapa hal ini berlaku?

Negaraku

Sejak aku dilahirkan, sudah 3 orang memegang jawatan Perdana Menteri Malaysia. Masing-masing bawa agenda berbeza.

"Wawasan 2020"
"Islam Hadari"
"1Malaysia"

Lepas satu naik, yang lama ditinggalkan. So ke mana halatuju malaysia ni sebenarnya? Setahu aku yang jadi perdana menteri itu ketiga-tiganya dari satu parti. Hmm, tiada consistency.

Sunday, 3 May 2009

Trip to Turkey - 2005

Gambar-gambar ketika bercuti ke Turki sewaktu cuti easter 2005.

Faizal sedang memberi taklimat sebelum berlepas dari lapangan terbang Heathrow

Transit di Frankfurt




Dari kiri: Mat Lut, ABN, Helmi, Ammir, Faizal, Hassan

Istanbul
Cuba teka siapa mereka

Kapadokya  



Sekitar bandar Ephesus


Kembali ke Istanbul

Hari-hari terakhir di Istanbul.

Friday, 1 May 2009

Abn, dah ready ke untuk ni?

Pada petang Ahad yang lepas, aku telah menerima sms dari sahabatku yang mengatakan bahawa dia dan keluarganya berada di Sunway selama dua hari dan aku dijemput untuk melawat ke 'rumahnya' untuk melihat anaknya yang baru dilahirkan beberapa bulan lalu. Peluang keemasan ini tidak ku lepaskan. Maklumlah dia duduk jauh, dan selalu travel, sukar sekali buat diriku untuk bertemu dengannya dan juga keluarganya. Alang-alang sudah berada dekat-dekat Puchong ni, kena pi la. Sebenarnya sudah lama dia ajak aku tengok baby-nya yang pertama itu dan aku juga sudah lama ku berhajat nak pi tengok baby dia, cuma tiada kesempatan sebelum ini.

Maka aku telah berjanji untuk berjumpa selepas solat Maghrib pada hari Isnin kesokannya, iaitu selepas kerja. Aku tiba agak lewat kerana siap lambat akibat tertidur. Alhamdulillah aku sangat gembira dapat bertemu beliau dan keluarganya. Anaknya berada dalam keadaan yang sihat dan comel sekali. Bayi ini memang seronok dilihat, kata orang, kerana mereka bersih dari dosa. Aku juga diberi peluang medukung anaknya. Sebelum itu, dia tanya, "reti tak nak pegang ni?" Selepas itu kami pun makan malam bersama-sama sambil berkongsi cerita dan bertanya khabar.

Sesudah dia menghabiskan makanan, giliran isterinya pula makan. Sewaktu isterinya baru hendak mula makan, bayi itu menangis kerana mengantuk. Sahabatku cuba memujuknya agar tidak menangis. Aku duduk diam sahaja, melihat bayi itu menangis sambil meneruskan makan. Tiba-tiba sahabatku bertanya, "Abn, dah ready ke untuk ni?" dengan senyuman sinis seolah-olah memberi isyarat bahawa bukan senang nak jaga bayi kecil ini, apa kamu sanggup menghadapinya?

Aku terkedu seketika, apa yang harus aku jawab. Aku pun tidak tahu apa yang aku perlu katakan. Aku hanya membalasnya dengan senyuman dan ketawa sahaja.

Persoalannya itu membuatkan aku berfikir bagaimana rupanya akan kehidupan jika berkahwin. Dari pemerhatianku dan cerita-ceritanya, rupa-rupanya perkahwinan itu bukan semudah yang diceritakan orang, terutamanya oleh promoter-promoter baitul muslim. Misalnya orang kata rezeki akan bertambah, tetapi realitinya rezeki itu kena diusahakan, bukan duduk diam sahaja akan terus dapat rezeki bertambah-tambah, katanya. Menangani perbezaan antara antara suami isteri juga agak sukar, banyakkan bersabar pesannya. Kadang-kadang, terpaksa mengorbankan perkara-perkara yang disukai demi kesejahteraan keluarga. Mendengar ceritanya, terasa berat sungguh perkahwinan itu walaupun aku pernah baca cerita-cerita sebegini dalam buku yang dipinjamkan oleh Helmi - Di Jalan Dakwah, Aku Menikah.

Melihat keadaan beliau yang sudah beristeri dan anak, membuatkan aku terfikir akan cara aku melihat orang. Ketika kawan-kawan kita sama-sama bujang, boleh dikatakan kita boleh jumpa dan pergi ke rumah kawan-kawan kita hampir bila-bila masa dan boleh selalu buat aktiviti bersama. Bila kawan kita sudah berkahwin, kita akan berkata, "kawan aku sudah jadi suami orang sekarang." Kemudian apabila mereka dikurniakan cahaya mata, aku berkata, "wah, kawan aku dah jadi bapa orang". (Perenggan ini mungkin kelihatan seperti kurang jelas atau tergantung. Sekadar menceritakan expression aku apabila melihat rakan-rakan yang berada dalam pelbagai fasa kehidupan.)

Apabila dilihat kembali ke belakang (lipatan sejarah kehidupan) terasa betapa cepatnya masa berlalu. Baru sahaja kenal sahabat ini. Dulu semasa baru kenal dia masih lagi bujang. Kini, sedar-sedar dia sudah ada anak. Tiba-tiba aku terfikir pula isu mendidik dan membesarkan anak. Betapa cepatnya seseorang itu menghadapi perubahan dalam fasa kehidupan apabila dia berkeluarga. Kalau tak bersedia menghadapi perubahan-perubahan tersebut parah dibuatnya. Betullah kata Abang Amin, "kena sedia awal, karang tiba-tiba dah dapat baby tak tahu nak buat apa".

Wah besar sungguh rupanya perkahwinan ini. Tidak hairanlah kenapa perkahwinan itu separuh daripada agama.

Diriwayatkan dari Anas bahwa Nabi saw. bersabda, “Apabila seorang hamba (manusia) telah kawin, maka ia telah menyempurnakan separuh agama, karena itu hendaklah ia bertakwa kepada Allah dalam separuh yang tersisa.”

(Dan dalam suatu riwayat pada Thabrani dengan lafal ,” Barangsiapa yang kawin, maka sesungguhnya ia telah menyempurnakan separuh iman, karena itu hendaklah ia bertakwa kepada Allah dalam separuh yang tersisa.”) (Diriwayatkan oleh al-Baihaqi dalam Syu’abul Iman). -dipetik dari bicara muslim.com


p/s: Sorry la kalau penulisanku blur-blur. Sebab aku pun blur macam mana nak express idea on this mater.