Sunday, 20 December 2009

Which marriage?

When we talk about arranged marriage, be it by your family, BM or matchmaking services, a lot of questions raised by people.

"How do you know she is the right one for you. You don't even know her! How can you rely on just few hours taaruf. Don't you think it is superficial?"

Yeah it's rather strange approach nowadays, where people tend to think love marriage is the proper way.

I myself could not answer the question. Then he who asked the question answered, "Yeah, you don't have to worry too much about that because we put trust in Allah." Yes, I agreed with him. When you make decision, you do not rely on the findings during taaruf alone, we practice istikharah. Pray to Allah to ask Him to show us the right choice. Whatever the outcome is, we just follow it because we trust Allah knows best.

He also commented that the proper way of getting to know your future wife is through taaruf. Though it seems superficial, I believe if was done properly, it is more beneficial, fruitful and you will get more sincere answer. I dont think you will get the similar outcome through dating.

After all, marriage is marriage. Be it arranged marriage or love marriage, so long that you don't get involved in anything haraam throughout the process of knowing you partner and making decision to get married, I think it that should be fine.

Are you love marriage or arranged marriage person? Tepuk dada tanya iman.


Note: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com

Aktiviti malam minggu

Hikmah mendengar ceramah Sheikh Yusuf Al-Qaradawi . Biarpun tiba lewat, gara-gara keputusan untuk pergi ke Masjid Shah Alam dibuat saat-saat akhir, dapat juga aku berdiri dekat kawasan mimbar, dapat melihat bahagian sisi Sheikh secara live, Alhamdulillah. Pada mulanya aku kira tak dapat hadir, kerana urusan di rumah ini terlalu banyak, tetapi teringat ketika di UK dulu, kalau sheikh besar turun, biar sesibuk mana, pasti akan cuba hadir mendengar ceramah mereka. Maka seharusnya semangat yang sama diaplikasikan di Malaysia ini. Alhamdulillah, ceramah yang sangat mantap. Beliau berucap dengan penuh semangat. Bila beliau menyentuh akan hakikat muslim mesti hidup berjemaah, hatiku tersentuh, sudah lama aku meninggalkan arena itu. Bilakah agaknya aku boleh kembali ke dunia itu?

Dikejutkan pula dengan pertemuan ramai orang yang dikenali terutamanya rakan-rakan seperjuangan. Rata-rata melahirkan rasa gembira sambil mengucapkan tahniah. Kemudian kami makan malam bersama di kedai Pelita. Ditemani Riz dan Salim. Malam yang sungguh istimewa. Hampir sahaja dapat minum bersama Nik Nazmi, tetapi mungkin dia sibuk, tak dapat hadir ke Pelita ketika itu.

Tidak rugi bagi mereka yang mengajakku ke ceramah ini, dapat merasai nikmat masa, biarpun singkat, terasa lama, produktif, mungkin itulah berkat.

Note: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com

Tuesday, 15 December 2009

futurisme

Man, it's so real!

I thought work is just an excuse. But once you got caught in the trap of busyness, you will understand and never look at those who were labelled as futur as you did before. Insaf... Simpati...

May Allah guide us.


p/s: I just met a friend of mine in the mosque. It has been quite sometime we did not have a chat. He asked about my working life, busy? Will it be back to normal, so you could help us? I replied, "well this is NORMAL (working day and night)" Sigh...


Note: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com

Sunday, 13 December 2009

Vicious cycle

Aku ingin berkongsi sedikit penemuanku ketika membaca sebuah buku yang ku terima dari seorang rakan ketika program orientasi pelajar Isnin lepas yang bertajuk KUASA HIJRAH KUASA UNTUK BERUBAH. Pada mulanya aku agak sceptic dengan buku ini, sebab aku anggap semua buku motivasi ini sama sahaja, nak cari untung je lebih. Hu hu, maaf lah para penulis dan motivator sekalian. Apapun, setelah membaca aku rasa bagus sekali buku ini.

Penemuan ini sebenarnya adalah perkara biasa sahaja. Ringkasnya ia berkaitan pandangan hidup i.e. perspective/paradigm. Ada satu bahagian dalam buku ini yang menyentuh tentang Mentaliti Mangsa dan Mentaliti Juara. Membaca bab ini membuatkan aku teringat akan peristiwa pada suatu pagi Jumaat di pejabatku, (cerita ini aku belum publish lagi, sebab tiba-tiba jadi panjang, tak larat nak habiskan).

In a nutshell, bos aku telah bertanya tentang perasaan dan pandanganku tentang tanggungjawab yang aku galas ketika ini dan kemudian memberikan beberapa nasihat dan kata-kata perangsang. Katanya, kalau kamu stress dengan deadlines, kamu harus mengambil langkah proaktif dengan menjalankan kerja-kerja kamu lebih awal yakni sebelum saya tanya. Apabila tiba masa saya bertanya akan kerja itu, kamu jawab, sudah siap bos, kamu dan saya, sama-sama berasa lega dan senang hati.

Selepas sesi motivasi pagi bersama beliau itu, aku terfikir , "Betul juga katanya itu, kenapa aku tak pernah terfikir sebelum ini?". Aku rasa jawapannya terletak kepada cara fikirku.

Sebelum itu, aku hanya memusatkan pemikiranku kepada keadaanku yang begitu menekankan, apatah lagi merasakan diri mangsa keadaan. Maka setiap ketika aku teringat akan perkara yang menekan atau melalui detik-detik yang menekan, aku pasti kembali memikirkan peristiwa yang menjadikan aku mangsa keadaan itu dan juga keep recalling perasaan tertekan itu. Maka lagi difikir, lagi tertekan, sehingga lupa apa yang aku perlu aku lakukan. Itulah yang dinamakan mentaliti mangsa, Ustaz Hasrizal pernah mengumpamakan orang sebegini ibarat orang yang memberikan remote control hidupnya kepada orang lain.

Menyedari dan memahami apa yang harus aku lakukan, terasa sedikit lega sebenarnya. Kini aku sudah ada jalan keluar daripada perangkap kitaran stress itu, iaitu dengan bertindak lebih proaktif.

Source: http://wellcoregroup.com/images/diagram2.jpg

Cuma, pada permulaannya terasa amat sukar sekali untuk mengubah cara aku berfikir kerana rasanya lebih selesa meletakkan kesalahan itu kepada orang lain dan tidak best pula melepaskan mereka daripada 'kesalahan menculikku ke unit lain', he he.

Kesimpulannya, jika stress, usahlah fikirkan sangat tentang stress itu sendiri kerana anda akan terus stress atau lebih stress dengan berbuat demikian. Sebaliknya pusatkanlah tenagamu untuk mencari jalan keluar. Melayu kata, cari cara untuk mengatasi masalah, but in English 'find ways to get around the problem'.

Wallahua'lam



Note: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com

Saturday, 12 December 2009

Gettin married

  • How does it feel when you see your friends getting married?
  • How does it feel when you reflect upon the fact that your best friend just got married but yourself remain single n available?
  • Don't you think you want to get married too?
  • But why you want to get married in the first place?
  • Is it because you are lonely?
  • How can I get married? It is too difficult man...
  • Where can I find a good wife candidate?
  • How could I approach her?
  • I think I am not good enough.
  • I'm not sure whether I am ready for it or otherwise...
  • Ah marriage is just a burden.
It is interesting to think about this topic, especially during this school holiday season, many of my friends are getting married. Selamat Pengantin Baru to you. May Allah bless both of you with happiness, love, mercy and good kids.


Note: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com

belajar dari kawan

Jumaat malam semalam sangat menarik. Walaupun singkat, tapi aku telah berpeluang bertemu dengan beberapa kenalan lama dan baru sambil berkongsi pengalaman hidup.

"Wanna hang out?" ajak Kiko.

Wah, ini peluang baik. Lagipun aku memang sudah plan untuk bertemu Abg Saif petang itu, kononya nak berehat seketika sambil catching up sebelum terus ke site tengah malam nanti. Lagipun aku dah cukup stress dengan kerja minggu ni. So kami pun bersetuju untuk bertemu di Park Seven.

Abg Saif pulang agak lewat sedikit, lepas Isyak. Masa yang yang terluang ketika mengunggu Abg Saif pulang digunakan untuk bersembang ala 74 Lapworth Court. Just like the good old times, sitting together, discussing about life, analysing things and thinking about how, why, what, when, where and how. Intellectually satisfying. It would be more interesting if Wan Aimran and others could join.

Sempat juga bersembang topik suka ramai untuk golongan bujang seperti kami, kahwin. Ya, seorang demi seorang housemate kami sudah mendirikan rumah tangga. Bilik Bun Dan Munzir dah setel. Kini tinggal bilik aku dan bilik Kiko sahaja. The golden question is, Who's Next? Well... Kita tunggu dan lihat saja la kan. Cuma yang dah kahwin ni kami lihat macam menyepi sikit la, lama tak dengar khabar mereka. Apakah aku akan menyepi juga jika aku berkahwin kelak?

Then we had dine out with Bro Saif and his friend, Salim. We had a good chat. The topic was from food to building the nation. Wow, these guy really rocks! It was not just an ordinary dinner -sembang kedai kopi, ha ha.

Selepas itu kami kembali ke Park Seven, Bro Riz pula bercerita tentang pengalamannya melaksanakan Haji. Pengalaman yang sangat indah. Insha-Allah suatu hari aku ku turut serta menunaikannya, seorang diri atau berteman, hehe.

2.30 pagi baru habis bercerita. Maka aku pun telefon technician di site, kerja di site pun sudah hampir siap. Maka plan asal nak turun site pun dibatalkan. Tidur sahaja di situ.

After Fajr, Bro Riz, Bro Saif and me had breakfast together. We were talking about making choice. Choosing which career path should be taken by one of us? Bro Riz has pointed out that the rizq has been allocated by Allah. No matter which option you choose, A or B, you will get the rizq that much in the end. Perhaps Allah want to show you how much would get in the future in option B by showing what will you earn in option A. For me, it is a beautiful way of seeing this issue. Yeah, perhaps this paradigm could be applied to my situation too. I had missed the opportunity to work in Flour, but who knows what is waiting for me in the future.

Alhamdulillah, semua ini perancangan Allah. Di kala hati duka, datang penawar yang tidak disangka-sangka.



Note: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com