Thursday, 21 January 2010

24 hours straight

Alhamdulillah, selamat selesai satu tugas yang agak berat dan besar malam selamam. Mula kerja macam biasa, 8 pagi 20jan dan kemudian ke site 2 petang seterusnya 6.30 pagi 21 Jan selesai kerja kemudian bertolak pulang ke rumah 8 pagi.

Aku dan yang lain-lain berjaya menjalankan misi menukar alat ganti bagi perkakasuis untuk salah satu pelanggan kami. Dengan hanya working window 7 jam sahaja yang diberikan, keadaan menjadi agak stress full. Sempat juga la gaduh2. Apapun, akhirnya sempat melaksanakan tugasan dalam masa yang diberikan. Tahniah kepada semua yang terlibat. Kerjasama dan batuan kalian amat dihargai. Lepas ni boleh buat lagi, hehe...

Kesimpulannya, memang pengalaman yang menarik. Banyak juga ilmu dan pengajaran yang diperoleh. Tak larat nak hurai panjang, kerana masih lagi keletihan. Cukuplah sekadar menceritakan kepuasan hati dalam melaksana tugasan itu biarpun terdapat sedikit kekecewaan dan kepeningan dalam memikirkan betapa usaha kami itu tidak berjaya eliminate sepenuhnya masalah yang timbul itu.


Note: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com

Monday, 18 January 2010

biar betul

"Adik ni tak macam orang nak kahwin je. Tengok si Ameng ni, hah..."

"Aku tak dan bercinta.... Kawin terus ja"

"Katakanlah, jauhilah dari perangkap syaitan"

sila buat cerita sendiri dari ayat-ayat dia atas. He he

Note: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com

Monday, 11 January 2010

sepi

Pernah terbaca, semakin banyak seorang lelaki itu melalui detik-detik kapayahan, dia semakin senyap. Apakah aku juga tergolong dalam golongan itu? Maaf lama menyepi, otak sudah tepu dengan benda-benda teknikal, aku tak fikir semua orang berminat ingin tahu apa itu partial discharge, ultrasonic scan, thermo scan dan juga perkara-perkara yang sewaktu dengannya...

Sehingga bertemu lagi dengan topik-topik yang lebih menarik.

Note: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com

Saturday, 2 January 2010

Ekspedisi Jelajah London.

Membuka kembali folder blog lamaku, jumpa kembali artikel yang sudah lama aku cari. Sebagai mengenang kembali detik-detik bersejarah itu, ku terbitkan semula artikel tersebut dalam entry kali ini. Untuk pengetahuan, artikel ini ditulis pada tahun pertama di UK dahulu, 2004.

*Bila baca balik terasa poyo juga. Sebenarnya sudah ramai yang berjalan kaki sejauh itu, malah ada yang jalan lebih jauh daripada itu, tapi layan jelah ye, masa tu ingat dah power dah.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

25 December menyaksikan 3 anak Malaysia yang sedang belajar di UK melakukan satu aktiviti yang belum pernah dilakukan oleh orang lain. Mas Afzal, Ikmal dan Abn telah mengadakan ekspedisi berjalan kaki dari Evelyn Gardens (kediaman Mat Lut, Aiman, Dzaki dan budak2 Ic yang lain) ke Kings Cross (tempat tinggal encik ABN). Perjalanan mereka mengambil masa selama 5 jam 45 minit. Mari kita ikuti catatan perjalan mereka yang sejauh lebih kurang 12 batu itu...

catatan XPDC jelajah London
oleh: abn.

Sebenarnya kami tak plan nak buat xpdc ni. Cuma kebetulan... Pada 24 December lepas, Mas dan Ikmal datang London. Diorang tumpang bilik aku. Pada malamnya kami gi Evelyn Gardens, lawat budak2 KMYS yang duduk kat sana. Semasa kat sana teringat, start kol 12 malam tu, public transport kat London takder sampai malam esoknya. Kalau nak balik ke bilik aku, kena keluar dari tempat Mat Lut sebelum kol 11. Kalau tak, tak sempat nak kejar bas. So alang2 dah ade kat tempat Mat Lut, kitorang pon decide lepak terus sampai pagi esok, kemudian jalan kaki dari tempat Mat Lut ke tempat aku. Boleh ronda2 London sekali.

Perjalanan kami bermula lebih kurang pada pukul 9.30 pagi dan berakhir pada pukul 15:20.

Our route was:

Evelyn Garden - Gloucester Road - Hyde Park - Kensington Palace - Bayswater Road - Lancester Gate - Hyde Park (dekat lancester gate) - Marble Arch - Oxford Street - New Bond Stree t- Regent's Street - University Of Westminister - Goodge Street - University College London - University of London Union & SOAS - China town - Leicester Square - Her Majesty Theatre - Trafalgar Square - Parliament Street - Big Ben - Victoria Embankment - Covent Garden - Holborn - Grays Inn Road - Kings Cross (James Light Hill House).

Alhamdulillah pada hari itu, cuaca sangat baik. Langit cerah. Sesuai untuk ambil gambar. Walau bagaimanapun, suhu agak rendah dan kadangkala angin bertiup kuat. Kitorang terpaksa pakai gloves untuk menahan kesejukan.

Pada hari tu lah kami dapat tengok jalan2 di sekitar London lengang gila, termasuk Oxford Street. Siap boleh ambil gambar kat tengah jalan lagi. Kalau nak tahu, biasanya kat Oxford Street tu mgg selalu sesak. Waktu peak hour, Azizul kata jalan kaki lagi cepat dari naik bas.

Dalam perjalanan, macam2 jenis orang yang kami lihat dan jumpa. Ada gak orang lain yang berjalan kaki melawat London ni. Kebanyakan berjalan dengan family atau kawan2. Ada gak yang jalan sorang2. Selain itu, ada orang yang buat show. Cari makan... Dekat satu area, ade sepasang suami isteri nampak kami baca peta, dengan mesra diorang tegur, "Are you lost?". Concern betul orang tu.

Kedai pulak hampir semua yang tutup. Susah betul nak cari kedai yang bukak. Kalau bukak pon kebanyakannya kedai milik non-omputih. Aku tengok satu kedai kebab kat Oxford Street jual chips £1.99! Mahal gile, cekik darah tul. Mentang² lah kedai lain tak bukak. Di Leicester Square, kedai fast food yang bukak adalah Burger King. Penuh gila. Mmg untung lah Burger King masa tu.

Alhamdulillah kami dapat sampai ke hall aku dengan selamat. Takde yang pengsan. Walaupun kami penat tak terkira, but we really enjoy our xpdc. We can cover many tourist attractions. Alhamdulillah...Thank you Allah.


Photobucket
Abn,Mas dan Ikmal bergambar di bilik Mat Lut sebelum bertolak.

Photobucket
Lengang sungguh.

Photobucket
Berehat di Lancester gate sambil membaca peta.

Photobucket
Marble arch.

Photobucket
Covent Garden

Photobucket
Konon angin bertiup kencang la...
-at Leicester Square.


Note: This entry was originally posted at http://brotherabn.blogspot.com